Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Ghi-prečiščeno maslo-ayurveda


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
102 komentarjev na to temo

#1 bokor

bokor
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 4

Objavljeno: 14. marec 2004, 17:44

Pozdrav!

Zanima me, če kdo ve ali lahko za izdelavo Ghia uporabim tudi kupljeno maslo v trgovini.
Ali ima kdo izkušnje s tem?

LP

B.

#2 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 16. marec 2004, 17:45

Zal pojma nimam... Pozdravljen! :palec:

Aja - in zakaj potem sploh se vtaknem?
Preprosto - da se osvezi tema, ocitno je ostala spregledana. ;) :)
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#3 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 16. marec 2004, 18:45

Marsa, pa ja veš, da je trgovinsko maslo dekodirano :xx!: x^x xrolleyesx

#4 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 16. marec 2004, 18:49

Verjamem ali morda vem, ker je presoljeno v napacnem smislu in ga recimo ne morem uporabljati v mazilih - to je meni merilo, mdr.
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#5 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 16. marec 2004, 19:01

Narejeno je na silo iz pasteriziranega mleka, da je še pa slano povrh, pa sploh nisem vedel :xx!: :eek: :xx!:

#6 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 16. marec 2004, 19:08

Ja - zato pa iscem neslano maslo, natur - za kreme, recimo... ki je zelo blagodejno...
... hmm... maslo... celo recemo (pa ne pomislimo na asociacijo) - krema ni dovolj 'maslena'...
OK - morda pa samo jaz tako recem, ki slikovito se zmenim. xDDx
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#7 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 16. marec 2004, 19:49

Maslo mora biti najprej predvsem surovo, potem pa lahko delaš iz njega kar hočeš, namažeš na toast, podmažeš pod tatarca, mu dodaš začimbe in seveda, vedno le zdravo sol, če že mora bit.
A se na tržnici sploh še dobi SUROVO maslo :8):

#8 Uma

Uma
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 310

Objavljeno: 12. april 2004, 14:20

Bokor!
Sicer delam ghi tudi iz masla, kupljenega v trgovini, toda boljse je, ce ga dobis na trznici ali na kaksni kmetiji...
Maslo stopis in ga kuhas tako dolgo, da postane popolnoma bistro. Toda-pazi, da se ne prizge, saj se na dnu nabere usedlina, zato je treba kuhati na najmanjsem moznem ognju. Pene, ki se nabirajo na vrhu, pobiras z zlico, ni pa nujno, vendar ce jih puscas gor, ne vidis, kako bistro je oz. ce je ze gotovo. Nato ghi prelijes v kozarcek in pazis, da ti vanj ne uide usedlina. Nato pustis, da se ohladi.

x:)x

#9 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 12. april 2004, 18:45

Uma, v kemijskem jeziku bi se temu reklo postopek koagulacije in sedimentacije s segrevanjem zmesi na temperaturo vrelišča.
Upam, da ne bo nikomur škodilo, če osvetlimo tisočletja stara dognanja in poimenovanja s kančkom jezika znanosti današnjega časa, vse z namenom, da ni potrebno izročilom le verjeti, ampak, da jih lahko tudi razumemo.
Torej, s tem postopkom odstraniš škodljivo snov, konzervans, v kar se nad 65°C spremeni biokoda, sol in C-vitamin in, ki nad temperaturo razpada C-vitamina 225°C postane zopet neškodljiva usedlina.
Zato je tudi zelo pomembno, da pri cvrenju uporabljaš olja, ki imajo temperaturo vrelišča nad temperaturo razpada C-vitamina, kajti prav vsako surovo živilo vsebuje biokodo.
To je tudi osnovna napaka v zgodovini človeka, ker je pač zaradi neznanja delal še hujšo napako v pripravi hrane, ker ji je dodajal sol in začimbe med kuhanjem in pečenjem.
Biokoda je namreč do 65°C zdravilo, med 65°C do 225°C pa strup.
Če te pa to bolj podrobno zanima, te vabim, da prebereš knjigo, ki jo imaš na moji spletni strani.

#10 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 12. april 2004, 22:25

dan. x:)x

kako torej, ali menis, da je ghi skodljiv? xrolleyesx
pomoje NE, oz. je dosti bolj zdrav kakor navadne neprecisceno maslo.
nacin zgoraj opisanega postopka pa je tudi meni v enakem dejanju; torej sam ga preciscujem na isti nacin.

#11 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 12. april 2004, 22:39

Kje pa, zakaj bi bil škodljiv, če pa mu strup odstraniš. Seveda ga pa s tem postopkom popolnoma dekodiraš in ga moraš pred zaužitjem ponovno kodirati.
Postopek pa tako poznaš iz moje knjige x;)x
Na tem primeru sem hotel le razložiti pomen temperature v povezavi z biokodo.
Ampak, naravno surovo maslo do 65°C je tudi odličen namaz.

#12 Vojko

Vojko
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 343

Objavljeno: 12. april 2004, 22:43

Pri mojih starih starših so pogosto uporabljali takšno maslo.
Razloga sicer ne vem. Imenovali pa so ga KUHANO MASLO.

Vojko

Si želiš več od življenja?
Privošči si življenjski coaching!


Vojko J Kalan

e: vojko@9zvezd.com

t: @vojko_9ki

t: @vojko629


#13 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 12. april 2004, 22:45

Tudi jaz se tega spomnim, zdi se mi pa, da le za cvrtje in kuho, ne pa kot namaz.

#14 Uma

Uma
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 310

Objavljeno: 13. april 2004, 12:45

O, Stane, to si pa strokovno opisal! x:)x
Jaz ghi uporabljam pri kuhanju, najveckrat za prazenje zacimb, cvrem zelo malo, morda kaksne polpete ali purije, kot namaz pa mi je bolj vsec surovo maslo.
x:)x

#15 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 14. april 2004, 11:09

O, Stane, to si pa strokovno opisal!  x:)x
Jaz ghi uporabljam pri kuhanju, najveckrat za prazenje zacimb, cvrem zelo malo, morda kaksne polpete ali purije, kot namaz pa mi je bolj vsec surovo maslo. 
x:)x

No, vidiš x:Dx :palec:

#16 amber

amber
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 926

Objavljeno: 25. marec 2007, 19:33

Sterilna gaza je zadeva za povijanje ran, dobiš v vsaki lekarni. :palec:



#17 amber

amber
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 926

Objavljeno: 25. marec 2007, 19:43

Porny pa ti govoriš hrvatski x:o)x to pomeni une kozarce za vlaganje. Pa ne mi rečt da še nisi videl gaze x?x x!x To je nekakšno blago z drobnimi luknjami.



#18 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 25. marec 2007, 19:49

Kaj je to sterilna gaza.. mislim kje se da to dobit.. me ima da bi si naredil tole maslo

Kje boš pa surovo maslo dobil :8):

#19 amber

amber
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 926

Objavljeno: 25. marec 2007, 19:51

No in ti kozarci za vlaganje se dajo kje kupit?
Pa rad bi vedel kje?
Jutri bi se lotil tega delat

kmal bo shankprakshalana pa bo treba Kicheri narest x:)x


V vsaki večji trgovini za hrano, vprašaj ko boš šel. Sigurno imajo :palec:


Sedaj pa ti meni prevedi kakšen praznik bo to :inocent: x:)x



#20 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 25. marec 2007, 20:24

Zakaj? sej povsod imajo surovo maslo

Nikjer, vse je narejeno iz pasteriziranega mleka, boš moral nekam na kmete, če ga sploh tam še kdo dela :o|o:

#21 amber

amber
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 926

Objavljeno: 25. marec 2007, 20:29

Kompliciraš Stane x;)x bo tisto po moje čist ok. :palec:



#22 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 25. marec 2007, 20:32

Kompliciraš Stane x;)x bo tisto po moje čist ok. :palec:

Po tvoje ne dvomim, po ayurvedsko pa ne :sori:

#23 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 25. marec 2007, 20:47

mislim, da se najde kako surovo maslo ki ni iz pasteriziranega mleka ob tolikšni ponudbi trgovin...

Ne verjami, kar piše na embalažah, na vsaki piše surovo maslo, kot na vsaki piše morska sol :o|o: x;)x

#24 neny

neny
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 51

Objavljeno: 25. marec 2007, 20:52

Pozdrav!

Zanima me, če kdo ve ali lahko za izdelavo Ghia uporabim tudi kupljeno maslo v trgovini.
Ali ima kdo izkušnje s tem?

LP

B.

ja jaz ga nredim sama takole daš 250 gramov masla ga zavreš in nato daš na najmanjši možni ogenj. začelo se ti bo naberati bela naplavina, ki jo poberaš vsake 5 min in to ponavljaš toliko časa da belega ni več v maslu in vidiš dno posode. Namen tega pa je , da se maslo zaradi tega ne pokvari tako hitro.

#25 Dadika

Dadika
  • SkorajOdvisnik
  • Št. objav: 495

Objavljeno: 25. marec 2007, 20:52

Ghi ni nobeden problem nardit,sama sem ga že nardila in je čisto dobro uspel. :palec: :palec: :palec:
LEPOTA ŽIVLJENJA JE SKRITA V LJUBEZNI DO ŽIVLJENJA.BREZ NJE JE VSAKO ŽIVLJENJE DOLGOČASEN SPREHOD.




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0