Sejtan
#1
Objavljeno: 10. oktober 2004, 11:41
Vcasih so ga delali moji frendi, celo dva razlicna smo lohk izbirali, pa v navezi sem bila nekaj z ico tudi, pa so frendi prenehali to delati, z ico pa sva izgubili kontakt, poleg tega je bilo nekako prekomplike tedaj zorganizirano...., pa jaz ga ne bi v teh majcenih paketkih, ampak recimo en pis pac naenkrat, kaj jaz vem, pol kile ali kilo, recimo...
Ali ga kdo med vami dela ali pozna koga, ki dela kvalitetnega?
Najraje seveda v LJ ali okolici (oz. da je varianta gibljivejse narave)?
Picasso
#2
Objavljeno: 11. oktober 2004, 08:49
bom preverila.
Kdo lahko spremeni svet?
#3
Objavljeno: 11. oktober 2004, 09:07
Ni pa nobene sile, se nic ne mudi, saj ga v mercatorju lahko kadarkoli dobim, ampak saj pravim, morda bi sama z njim kaj sprckala, pa tko, so vcasih grdo narezani in res da so 3 ali 4, vendar se raztrgajo ali pa so tako tenki, da se cist prec cist presusijo in so potem kot podplati.
Tile sejtani pa so bolj kompaktni, pa sam ga lohk narezes, kolikor zelis in na kakrsnekoli pise sam hoces.
Super, Tinka.
Picasso
#4
Objavljeno: 13. oktober 2004, 10:58
Nisem prepričana, če misliva na isto, ampak nekaj podobnega dela fantova mama doma. Kupi (v kakšni trgovini z zdravo hrano) pšenično (brez glutensko) moko, odmeri 1 malo večjo skodelico in posoli. Potem počasi dodajaj enako količino vode in hitro (res hitro) gneti, da dobiš tak lep kompakten podolgovat hlebček. Zavij ga v navlažen prtiček in kuhaj eno uro na zmernem ognju. In najbolj pomembno (po njenih besedah) je, da ga potem čimprej ohladiš in imaš v hladilniku stalno v vlažnem prtičku.
Narezan na rezine se lahko cvre, poha ali naredi v raznih omakah.Kot pravo meso se ga da pripravljati na veliko načinov, le sekljala bi ga težko.
Upam, da je kaj pomagalo.Dober tek.
Vse dobro.
#5
Objavljeno: 13. oktober 2004, 12:53
Hvala za recept (sva ga ze delala sama, kot tudi sojino mleko in tofu, pa nic od tega ni bilo za nikamor ).
V bistvu bi kupila vsake tolk kaksne pol kilce ali kilco... v bistvu sem bolj to mislila.
Ne samo da se mi ne da, imam tudi zelo malo placa, pa gnest je teba, jaz pa se izogibam dodatnemu delu, ki obremenjuje zapestja zdaj...
Ampak thanx, itak sem ze malo pozabila, kako je to tocno ze slo.
Picasso
#6
Objavljeno: 13. oktober 2004, 15:48
Taprav je če ga sam narediš..tako pravijo.
kje ga kupiti.. a ni nekaj časa nazaj..že dolgo nazaj. ta mokica obstajala... jah gnetit bi bilo pa vseeno
Drugače kot info za Aliso, najboljša moka za sejtan je črna moka.. Moka tip 850.
približno 5kg moke dobiš približno 0,5- 1kg sejtana. Je pa dosti packarije, ker moraš zadevo spirati, da spereš pšenični škrob...tista zelena zadevica, ki pa ti ostane pa je sejtan, ki ga potem moraš še skuhti, da postane pšenično meso.
To sigurno rata!
Ja ni pa kupljen iz trgovine
Mogoče pa bo komu prišlo prav.
Pozdravček
#7
Objavljeno: 13. oktober 2004, 16:25
se strinjam, da bi tako bilo prav, v mojem primeru zal ni bilo.Taprav je če ga sam narediš..tako pravijo.
To je bil ravno namen odprtja tele teme v Oglasih... kupim ga lahko na 3 koncih v blizini, kadarkoli v bistvu...... Ja ni pa kupljen iz trgovine ...
Me je zanimal domac, no...
To pa ziher, thanx!...
Mogoče pa bo komu prišlo prav.
-------------------------------
Imela sem tako ali tako v mislih odpreti posebej temo (v prehrani, tole so oglasi, kjer nekaj iscem, izdelek), kjer bi opisali tako postopek kot tudi recepte, a preprosto nisem se prisla do tega, kdo drug pa tudi ocitno ne....
Pa sem pravzaprav racunala tudi na to, da se bodo tudi recepti pojavili in podobne debate... a bomo pa pac, ce bo pretezno tako sibal pogovor, preprosto skopirali ali pac prestavili temo v Prehrano (kar pa bomo poceli po preselitvi foruma).
Picasso
#8
Objavljeno: 13. oktober 2004, 16:46
Sorry...bom bolj pazila, da ne bom spet zmede delala.
Glede sejtana ....namen je bil DOBER.. to pa je tudi nekaj
Pozdravček
#9
Objavljeno: 13. oktober 2004, 16:58
ves, govorim vcasih nekako 'vsem'... (sory, 'poklicna' deformacija)... ker je pac taka tema, malo obrazlozim, pac - najbrz se temu pravzaprav rece tudi 'moderiranje'...
Tako da - vsekakor iskreno pozdravljam nasvet, sodelovanje v temi itd., res pa ni to cisto to, kar sem hotla...
In potem sem razlozila, ker sem sodila, da marsikdo ne opazi, da je tema pravzaprav v tem in tem forumu, da sem pravzaprav dala v Oglase in to ni bilo pikro ali kaj, preprosto sem to razlozila samo...
ker, kot pravim, sem postekala, da se vidi tema sejtan in ck...
je ze kul, skratka.
Point je sam v tem, da sem hotla pol kile ali kilo sejtana. In ne v paketkih.
Izdelava... pri tem pa nisem bila v tem trenutku.
Picasso
#10
Objavljeno: 13. oktober 2004, 17:05
Saj ni panike...Ejjj, sploh ne, kaj je zdaj!
Vse pod kontrolo ...ljudje govorimo..kako pa razumemo pa je vprašanje... to pa je "moja poklicna deformacija"
Pozdravček
#11
Objavljeno: 13. oktober 2004, 17:06
ali je to na tedenski ali mesecni bazi zal ne vem. vem pa, da dela stvari sam in da so dobre. je bio-kmet,
dela tofu in sejtan.
ko ga dobim, ga vprasam, in povem vse, kar bo za povedat.
tako, da nisem pozabila, delam na tem
Kdo lahko spremeni svet?
#12
Objavljeno: 13. oktober 2004, 18:05
Tinka, ful dbest, hvala ti, kot pravim, ni panike, a zelo bom vesela, ce bo kaj.
... Ne pa da bi se moral kdo razpocit zarad tega.
Picasso
#13
Objavljeno: 25. september 2005, 23:01
Torej - ali morda kdo med vami izdeluje (in tud prodaja - v manjsih kolicinah) sejtan oz. pozna koga, ki ga?
Picasso
#14
Objavljeno: 5. januar 2008, 09:50
Thnx
#15
Objavljeno: 5. januar 2008, 13:07
sicer je to najbrz najbolj jang zito (tud zato pa je tud dober nadomestek mesa sejtan).
v bistvu je to psenicna moka, ki ji spreemo gluten.
Ima skratka cel kup zdravilnih in hranljivih snovi, recimo zelo bogata je z vitamini, posebej vitaminom B (pravzaprav komplexom vitamina B ), C, D vitaminom, polna tud drugih dragocenih snovi; rudinine, vlaknine itd., ki so dragocene tako za krvni obtok kot prebavo in presnovo.
vec pa ne vem.
upam da bo kdo drug se kaj vedel.
Picasso
#16
Objavljeno: 5. januar 2008, 14:39
glede na to, da moko speremo..se zraven spere tud b in c vitamin, ki sta topena v vodi, pa rudnine tudiHm, tega ne vem, najbrz pac vecino dobrih lastnosti psenice, pri nas najrazsirjenejsega zita.
sicer je to najbrz najbolj jang zito (tud zato pa je tud dober nadomestek mesa sejtan).
v bistvu je to psenicna moka, ki ji spreemo gluten.
Ima skratka cel kup zdravilnih in hranljivih snovi, recimo zelo bogata je z vitamini, posebej vitaminom B (pravzaprav komplexom vitamina B ), C, D vitaminom, polna tud drugih dragocenih snovi; rudinine, vlaknine itd., ki so dragocene tako za krvni obtok kot prebavo in presnovo.
vec pa ne vem.
upam da bo kdo drug se kaj vedel.
razn če mu skuhanemu ne dodajo vitamine
http://www.pozitivke...154839298/print
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."
#17
Objavljeno: 5. januar 2008, 14:45
Picasso
#18
Objavljeno: 5. januar 2008, 14:48
1 ) V dovolj veliko posodo vsuj 2 kg pšenične moke in dolij 1 l vode. Bolj belo moko uporabiš, bolj bel bo seitan. Zmešaj s kuhalnico, da dobiš lepo kepo testa. Previdno jo zalij s hladno vodo, tako da bo vsa kepa testa prekrita z vodo. Počiva naj v vodi 15 minut do osem ur, nato se začne izpiranje. Kepo testa previdno mečkaš med rokami, da voda postaja bela. Odlivaš vodo in dolivaš svežo vodo. Postopek ponavljaj, dokler ne dobiš čvrste kepe, približno tretjine prvotne, in voda ne postaja več bela.
V veliki posodi zavri nekaj litrov slane vode (da bo kepa seitana lahko plavala v njej). Vodi lahko dodaš alge ali kake začimbe. Kuhaj eno uro. Seitan nato lahko hraniš v hladilniku 7-10 dni, ga režeš po rezinah stran in ga pripravljaš na način kot vsako drugo meso.
že samo izpuiranje je dost dovolj temeljito....pol pa še enourno kuhanje...kakorkoli obrneš uničiš b in c vitamin
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."
#19
Objavljeno: 15. januar 2008, 04:26
Edin baje ni dobr to jest več kot 1x na 14 dni...
#20
Objavljeno: 15. januar 2008, 11:20
Klarus, sej zarad b vitamina mam rajs araside pa tak, za c vitamin pa petersilj, poleg limone.
tko da sej ne stimam sejtana zarad c vitamina.
zakaj naj bi se sam 1x na 14 dni, underkid?
zarad glutena?
Picasso
#21
Objavljeno: 15. januar 2008, 13:36
Je pa okusen.
#22
Objavljeno: 15. januar 2008, 13:39
Sam seitan tako kot meso nima kakega okusa.
Dajo ga začimbe.
Znanec je mislu, da je meso. Ko je prvič jedel seitanov golaž. )
#23
Objavljeno: 15. januar 2008, 16:08
Iz soje pridobivajo miso in tofu. S fermentacijo pridobivajo tudi ti dve omaki visoke hranljive vrednosti.
Ječmenov miso bolj primeren v vsakodnevni prehrani kot sojin po Michiu Kushiju.
! Industrijsko narejene soja sos tamari, shoyu se NE uživa.
Uživa se soja sos tamari, shoyu, katera nastaneta pri pripravi - proizvodnji miso paste.
Sojina omaka:
http://sl.wikipedia....ki/Sojina_omaka
Sojine omake - neusahljiv vir vitaminov:
http://lifestyle.ena....asp?ClID=12087
Tamari - japonska sojina omaka:
http://www.viva.si/c...arhiv=1&id=2268
Dolgoročno se soja sos tamari (soja sos) - naravni in shoyu (naravno predelan soja sos tamari) surovih
na solatah, žitaricah, ... NE uživa.
Vedno toplotno obdela - minuto, dve kuhanja (miso juha, riž & žitarice, stročnice, ...).
V nasprotnem je lahko skozi daljši čas pogostega "surovega - toplotno neobdelanega" konzumiranja negativen vpliv na krvno sliko... Kot je razlagal Michio Kushi, Zlatko Pejić, ...
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0