Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Omega 3 in omega 6 maščobne kisline


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
79 komentarjev na to temo

#1 Mateja

Mateja
  • D član
  • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 4. november 2005, 22:13

Zdi se mi, da si laneno olje zaradi izjemnih koristnih učinkov na naše zdravje, zasluži svojo temo.

Pred časom mi je *lia* prijazno ponudila preprost recept:

skodelica posnete skute + 1 - 2 žlici hladno prešanega, nerafiniranega lanenega olja

Gre za recept Dr. Budwig Johanne, ki s tem dosega izjemne pozitivne učinke pri rakavih bolnikih.
Sicer pa laneno olje oz. uživanje lan. semen priporočajo tudi pri lajšanju predmenstrualnih težav, težav ob meni, revmatoidnem artritisu, težav s kožo,...

O učinkih navedene kobinacije skute + lanenega olja je Dr. Budwigova napisala nekaj knjig, med drugimi:

Flax Oil as a True Aid against Arthritis Heart Infarction Cancer and Other Diseases
The Oil-Protein Diet Cookbook

nekaj linkov:
Dr Johanna Budwig
o lanenem olju in skuti pri zdravljenju raka
Budwigova kombinacija skute in lanenega olja
še o Dr. Budwig-ovi 'terapiji' z lanenim oljem in skuto in pričevanja bolnikov
Dr. Budwig

#2 Sebastjan

Sebastjan
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 586

Objavljeno: 4. november 2005, 22:52

Še nekaj info in opozoril glede lanenega olja in lanenih semenih: http://www.mercola.c...21/flaxseed.htm

Prevedem jutri...

#3 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 4. november 2005, 22:56

Kakor sem slisal imajo lanena semena najboljse razmerje omega 3 in omega 6 esencialnih mascob.
Zatorej jih priporocajo (zdrobljene) vsaj 2 veliki zlici dnevno, da se pokrijejo potrebe po teh dveh esencialnih mascobah.
Lahko se ih zmesa tudi z kaksnim prabioticnim yogurtom ipd...
Kot vemo, pa ima vsaka nasa celica ovojnico in le ta je sestavljena iz esencialnih mascob. Prva zato so esencialne mascobe menda tako zelo potrebne v vsakdanji prehrani.
Tretja kategorija prehrane (za minerali in beljakovinami), ki sodobnemu cloveku menda najbolj primanjkuje so prav esencialne mascobe.
Dober vir primernega razmerja omega 3 in omega 6 e.m. (ceprav slabse razmerje kakor ga imajo lanena semena) je tudi olivno olje in losos (ribe). Verjetno obstajajo tudi kaksne druge rastline.
Dodatno navedenih virov prehrane, ki ima dobro razmerje teh dveh e.m. bom vesel!

dober tek! x:)x

#4 strelka02

strelka02
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 831

Objavljeno: 4. november 2005, 23:15

Laneno olje

Je bogat vir esencialnih maščobnih kislin, ki so potrebne za ohranjanje zdravja, za ohranjanje celičnih struktur in tvorbo energije. Je največji rastlinski vir omega 3 maščobnih kislin v naravi.Vsebuje tudi pomembne sestavine kot so fitosterol, sistosteri in fosfolilipide.
Zakaj priporočamo laneno olje? Organizem potrebuje preko 50 esencialnih snovi vsak dan. Te snovi potrebuje za obnovo celic in ohranjanja vitalnosti, ter dolgega, zdravega življenja. Imenujejo se esencialne, ker jih naš organizem ni sposoben ustvariti. Večina teh snovi so vitamini, minerali, aminokisline in dve maščobni kislini – omega 3 in omega 6. Raziskovalci in znanstveniki smatrajo laneno olje vrhunsko zdravilno olje saj omogoča obnovo celične strukture, izkoriščanje energije in imunske reakcije in odgovore. Rastlinsko laneno olje je bogat vir omega tri maščobnih kislin, a tudi fosfolipidov. Ki omogočajo obnovo membran, delovanje živčnih celic, so predhodniki hormonov. Iz sterolov nastajajo tudi hormoni estrogen in testosteron. Uživanje lanenega olja ima mnogoter ugodne učinke. Koža postane gladka, poveča se imunska odpornost, rane se celijo hitreje, poveča se energija življenja, zmanjša se občutljivost na stres, izboljša se hormonsko ravnovesje, padejo trigliceridi in še so drugi pozitivni učinki.


Omega 3 olja
Vse maščobe so sestavljene iz glicerola in maščobnih kislin. Pomembne so štiri vrste maščobnih kislin , med katerimi so tudi omega 3 maščobne kisline. Ta posebna skupina ima enkratno vlogo saj tvori komplekse z linolensko, EPA in DHA kislino. Vse te kisline so pomembne za tvorbo možganske strukture, delovanje očesne retine, in specifičnih hormonov. Človeško telo ni sposobnao, da sintetizira lastne omega 3 maščobne kisline, zato je pomembno, da jih dobimo v hrani. Omega 3 maščobne kisline imajo zaščitno vlogo. Veliko je dobrih virov omega 6 maščobnih kislin. Vsebujejo jih rastlinska olja, olja iz oreškov, semen in zrn.
Kje pa je vir omega 3 maščobnih kislin? Odgovor je enostaven: hrana iz morja. Največ ga vsebujejo mastne ribe, kot je losos in postrv, tako, da je uživanje rib pomemben vir omega 3 maščobnih kislin. Tudi druge ribe kot so sardine, tuna, školjke in druga plava riba , so dober vir teh maščob. Bela riba pa jih vsebuje manj. Laneno seme, arašidno, leafy greens vegetable, in canola olje vsebujejo tudi omega 3 maščobne kisline, vendar ne toliko kot ribe.

tedva članka imam doma ....ne vem pa avtorja:8):

Sama imam to olje mešanico lanenega in sončnično olje. Okus je pa obupen ...tak zelo grenak. Jem ga kar z jogurtom, eno žlico ...Dobro dene ožilju tudi želodcu prebavi.....

:8):

#5 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 4. november 2005, 23:35

No fajn da si podala malo bolj strokovno od tistega kar sem napisal! :palec:

sicer pa sem se med tvojim nastevanjem (kar imas doma) spomnil, da sem na sejmu narava zdravje kupil KONOPLJINO olje!
menda celo boljse razmerje omega 3 in 6 kakor sem prodajalca razumel xrolleyesx

okus je se bolj obupen - grenak, pa tudi cena je precej visoka.

upam, da naum prevec zasel iz teme?? podam pac zaradi esencialnih mascob...

kontakt proizvajalca:

hladno stiskano nerafinirano KONOPLJINO OLJE
ne vsebuje THC, kontrola: SI-IKC-EKO

Posestvo Trnulja na ljubljanskem barju
MIHA PUPIS
ČRNA VAS 265
1000 LJUBLJANA
tel/fax: 01/4271-903
GSM: 041/622-062
e-mail: miha.pupis@trnulja.com
www.trnulja.com


Objavljena slika

#6 strelka02

strelka02
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 831

Objavljeno: 5. november 2005, 00:21

Še en link: :8):

Laneno seme

Za informacijo...zanimivo prebrati :8):

Konoplja in konopljeno olje
Konoplja je rastlina, ki je človeku krojila usodo kar tisočletja. Raste skoraj povsod in tako je bilo še pred 100 leti v Sloveniji veliko njiv posejanih s konopljo ( 1% ). Raste hitro in je uporabna za predelovalno industrijo, a tudi kot hrana in zdravilo. Ker nekatere vrste vsebujejo precej »halucinogenih« snovi, so jo ob razvoju farmaceutske industrije in razvoju umetnih mas in vlaken prepovedali. Tako je prišlo do prepovedi gojenja tudi tiste konoplje, ki ne vsebuje teh nezaželenih snovi. Danes pa se goji že v številnih državah v Evropi, a tudi v Sloveniji je spremenjena zakonodaja, ki omogoča gojenje konoplje brez vsebnosti kanabinoidov. Povprečno se v konoplji najde 10 različni kanabinoidov od katerih pa je največ THC ja, ki ga poznamo tudi kot tetrahydrocanabiol.

Konoplja služi kot gradbeni material, surovina za izdelavo papirja, oblačila, vrvi, izolacijski material, iz semen se pripravlja okusne pogače, ali pa se stiska olje.

Konopljeno olje

Semena konoplje se v fiziologiji prehrane uvrščajo med visoko vredna oljna semena. Že tisočletja se konopljeno seme in olje uporablja za prehrano človeka. Še do druge svetovne vojne je bilo konopljeno olje zelo poznano rastlinsko olje. Šele po vojni je konoplja prepovedana saj se je začela prohibicija ( prepoved ) zaradi uporabe marihuane kot mamila.
Seme konoplje je zelo bogato, saj vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, vsebuje pa tudi veliko vitaminov B kompleksa, in vitamin E.
Iz semen se pridobiva tudi konopljino olje, ki ga pa ne smemo zamenjati z hašišovim oljem. To olje vsebuje veliko enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Skoraj 90 %, kar je zelo pomembno v prehrani človeka.Pri tem je potrebno še posebej poudariti, da vsebuje olje 50-70% LINOLNE (omega 6) kisline in od 15 do 25% ALFA linolenske, ki ji danes pravimo kar omega 3 maščobna kislina. Tako že 10 do 20 gramov konopljenega olja zadostuje za pokrivanje dnevnih potreb po teh dveh esencialnih maščobnih kislinah.
Konopljeno seme in konopljeno olje predstavljata s temi vsebinami visoko vredna prehrambena sredstva. Poleg tega se olje lahko uporablja še v različne terapevtske namene, saj vsebuje tudi Gamalinolensko kislino (GLA), ki je pomembna za imunsko odpornost ( 2 - 4 %). Povečuje tvorbo prostaglandinov in s tem pospeši zdravljenje vnetnih procesov.
GLA vsebuje tudi svetlinovo olje in olje borača, je pa olje iz konoplje edino jedilno olje, ki vsebuje to pomembno sestavino. Tako to olje nadomešča drage kapsule GLA, ki so dostopne na našem trgu.

Gama linolenska kislina učinkuje ugodno pri:
Neurodermitisu , ki se poslabša zaradi pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin.Bolezen se izboljša že ob uporabi 20 g konopljenega olja dnevno. Olje se popije, lahko pa se uporabi tudi kot mazilo.

Predmenstrualni sidrom je pogostejši pri ženah, ki imajo motnje v presnovi maščob. Ob redni uporabi 5 g olja iz semen konoplje so težave milejše ali izginejo.

Reumatični artritis je pogosta težava, ki je posledica vnetja sklepnih ovojnic in sklepov. Posamezne maščobne kisline zavirajo to vnetje in med te prištevamo tudi gamalinolensko kislino, ki se nahaja v nekaterih oljih. Po pretvorbi v prostaglandine preprečuje vnetje in napredovanje sprememb na sklepih, uravnovesi pa tudi imunsko odpornost. Dnevna doza konopljeno olje je od 30 do 40 g.

Diabetična neuropatija je pogosta komplikacija pri dolgotrajnih oblikah sladkorne bolezni.
Nastane zaradi okvare drobnih žil, ki oskrbujejo živce. Tako se okvarijo tudi živci, pojavi se nepravilno delovanje živcev, motnje v zaznavanju, pojavijo se pekoče bolečine, preobčutljivost in slaba počutja. Posamezne študije so dokazale, da konopljino olje ublaži te težave in simptome..Dnevno se priporoča 12 g konopljinega olja.

Alfa linolenska kislina vpliva ugodno tudi pri boleznih srca in ožilja. Konopljevo olje pa še zlasti zaradi relativno visoke količine te omega 3 kisline, ki se vpleta v presnovo holesterola in preprečuje strjevanje krvi, saj preprečuje lepljenje trombocitov. Tako so opazovali pri Eskimih, ki uživajo veliko maščob le malo bolezni srca in ožilja, saj ti uživajo veliko omega 3 maščob, ki so v ribjih oljih.

Kronična vnetja so posledica tudi imunskih deficitov. V različnih raziskavah pa je dokazano, omega 3 maščobne kisline zmanjšujejo vnetne procese, in do ugodno vplivajo na sam potek bolezni. To se opisuje pri Reumatoidnem artritisu, pri kroničnem vnetju mehurja, Psoriazi ali luskavici, pri Ulceroznem kolitisu, ter drugih kroničnih vnetjih črevesa.

Priporoča se uporaba tudi pri spatičnih obolenjih, pri okvari sklepov in motnjah gibanja, je v veliko pomoč pri premagovanju bolečin, uporablja se pri bolnikih z AIDSom, rakastih bolnikih, glaukomu, astmi, pri epilepsiji in še pri drugih bolečinskih stanjih.

Priredil in popravil
Prim.J.Tasič

Zdaj pa neham ....

:inocent: :8):

Probala pa ga še nisem ...niči zkušenj z njim :inocent: x:)x

Čaj iz lanenega semena.... vem da so laneno seme namakali, potem pa so se s to sluzjo mazali razpokane poškodovane roke. drugače pa se ta čaj uporablja predvsem za uravnavanje prebave...

#7 lia

lia
  • D član
  • Št. objav: 8 590

Objavljeno: 5. november 2005, 04:00

:2src: :palec: kak ste pa vi pridni :palec:

dodajam samo, da je še zmeraj nikakvega okusa tale zdravju koristna hrana....jst se goljufam tko, da dam žlico tega olja v kefir, pa pretresem,,,,če je na hladnem pol lahko nekak po grlu dol spravim....

:O: konopljinega pa še nisem.....sam če Free reče da je zanič okusa, ko je že itak navajen čudnih okusov :madpro:
....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

#8 Samson23

Samson23
  • Lunatik
  • Št. objav: 7 173

Objavljeno: 5. november 2005, 07:39

...kar se tice omega-3 mascobnih kislin je ze res, da jih je veliko v lanu...samo so zeeeeeelo obcutljive na svetlobo, toploto, kisik...tko da je kakovost olja, ki ga kupis v trgovini v prozorni steklenicki na polici precej vprasljiva.. poleg tega pa laneno olje ne vsebuje nic najbolj aktivnih omega 3 mascobnih kislin-EPA in DHA...sicer ju je cloveski organizem sposoben nekaj sam ustvarit iz ostalih mascobnih kislin v lanenem olju..samo stopnja konverzije je tam okoli 2%... tko da se veliko bolj splaca kupiti ribje olje(po moznosti lososovo in ne olje polenovke), ki je veliko bolj bogato z EPA in DHA... kar se pa okusa tice... laneno olje je zelo OK-v primerjavi z ribjim... x:Dx x8Dx
You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.
Frank Zappa

#9 Mateja

Mateja
  • D član
  • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 5. november 2005, 07:45

nikakvega okusa tale zdravju koristna hrana....

a res?... men pa je skupaj s skuto čist fajn...

... katero laneno olje pa uporabljate?... jaz kupujem enega v pločevinki (byodo, al nekaj takega)... ?

#10 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 5. november 2005, 08:33

full dobro!! :palec:

a mas se kej napisan o olju sibirske CEDRE!!

ah evo nekaj texta:

Cedrino olje, ki ga pridobivajo iz cedrinega oreška, je dober dodatek k otroški, dietetični in prehrani športnikov (dodatek k juham, kašam, solatam in drugo), hkrati pa tudi učinkovito terapevtično sredstvo za zdravljenje cele vrste obolenj. Olje, pridobljeno iz cedrinega oreška, vsebuje koncentrirano količino vitamine A, B1, B2, B3 (PP), B6, D, E, F. Na primer, glede vsebnosti vitamina E (tokoferol) – njegovo pomanjkanje pripelje do napak pri prebavi in ateroskleroze – je v cedrinem olju vsebnost tokoferola za 5-krat večja kot v olivnem olju. Vsebost vitamina F, ki vsebuje nezamenljive maščobne kisline kot sta linolinska in lanolinska maščobna kislina, ki se ne sintetizirata v človeškem organizmu, je v cedrinem orešku za trikrat višja kot v preparatih, pripravljenih na osnovi ribje masti. Cedrino olje, kot naraven proizvod, za razliko od veliko drugih zdravil in vitaminskih pripravkov nima stranskih učinkov, ne povzroča alergijskih in ostalih podobnih reakcij.

Koristnost cedrinega olja je močno odvisna od načina pridobivanja. Edini alternativni način pridobivanja cedrinega masla je stiskanje jedrca cedrinih oreškov pri nizki temperaturi. Ta način ni preveč produktiven, pomaga pa ohraniti celotno bogastvo hranilnih lastnosti. S hladnim stiskanjem je količina pridobljenega olja veliko manjša kot pri zgoraj opisanih načinih pridobivanja, zato je cedrino olje izredno drag proizvod.


vir: http://www.stopalko-...edrino olje.htm

CEDROVO OLJE

Najbolj preverjeno učinkovit dar sibirske cedre je cedrovo olje. Že stoletja velja za posebno delikateso izbranega okusa. Po hranljivosti, vsebnosti vitaminov, mineralov in drugih koristnih snovi presega vsa druga olja, ki jih cenimo po njihovi kakovosti.

Ko so cedrovo olje začeli uvažati na Češko, strokovni inštituti najprej niso mogli verjeti, da lahko vsebuje tako celovit spekter zdravilnih snovi, vitaminov in mineralov, zato so opravili svoje analize. Z njimi so potrdili, da je sestava dejansko taka, kot so pokazale analize v Rusiji (navedene na deklaraciji izdelka).

Olje uživamo samo v času od svita do mraka, nikakor ne ponoči. Vsako jutro vsaj pol ure pred prvim obrokom spijemo manjši požirek olja. Lahko kar iz stekleničke, da se nič ne izgubi, če uporabljamo žličko, pa naj ta ne bo kovinska (seveda najbolje imeti žličko iz cedrovine). Olje zadržimo v ustih, da se pomeša s slino, rahlo ga požvrkljamo in potem pogoltnemo. Ob pitju ni nujen nikakršen ritual, če želimo, pa ga lahko pospremimo z razmišljanjem o blagodejnosti žlahtne tekočine, ki jo vnašamo v organizem. Po besedah Anastazije cedra nosi v sebi izvorno vibracijo vesolja in ta se seveda ohrani tudi v olju, ekstraktu vsega najboljšega, kar cedra vloži v svoja semena.

Olje učinkuje blagodejno, tudi če ne verjamemo v uspeh, saj je neverjetno bogato z zdravilnimi snovmi, vitamini in minerali, gotovo pa vera in upanje učinkovitost še povečata. V primeru zdravstvenih težav, uživamo olje 3x dnevno, vedno najmanj pol ure pred obrokom. Priporočeno je vztrajati pri vsakdanjem uživanju olja v obdobju 40-60 dni. V tem času naj bi doseglo največje možno ravnotežje v telesu (odvisno od trenutnega zdravstvenega stanja), pri zdravih ljudeh pa vzpostavilo optimalno telesno, duševno in duhovno stanje.

Cedrovo olje zelo koristi ljudem, ki delajo ali živijo v težavnih razmerah, ki pri delu porabijo veliko energije in so čustveno ali psihično močno obremenjeni. Pomaga pri izločanju soli in težkih kovin iz organizma. Krepi celostno rast, zato je koristno za rastoče otroke. Pomaga pri boleznih, pri katerih so simptom kožna obolenja, močno krhanje nohtov in cepljenje ali izpadanje las.

Nasploh olje krepi telo, poživlja duha, obnavlja imunski sistem in tako pomaga pri boju proti raznim boleznim in blaži mnoge zdravstvene tegobe.

Olje se lahko uporablja celo kot jedilno olje, npr. na solati (če ste dovolj premožni, da si lahko to privoščite :-) ).


vir: http://www.zdravduh.org/ana_podat2.htm

vec o cedri: http://www.zdravduh.org/ana_podat.htm

Analiza sestave kaže na dejstvo, da je vsebnost vitaminov in mikroelementov naravnost neverjetna. Popolna sinhronija polinasičenih maščobnih kislin, rastlinskih proteinov in maščob, vitaminov (A,B1,B2,B3,D,E,F) in mikroelementov (Cu,Mg,Mn,Si,Va,P,I,Zn,Co,Ni,Mo,K,Ca,Pb,B,Fe) daje vse potrebne snovi za popolno prehrano človekovega organizma. Prebivalci Sibirije olje iz oreščkov sibirske cedre uporabljajo v prehrani kot pri nas oljčno ali sončnično olje. Nerazredčeno 100% olje oreščkov sibirske cedre je priporočljivo uživati po žličkah trikrat dnevno.

vir: http://www.sequoia.si/
-----

Za informacijo...zanimivo prebrati :8): ...
Konoplja in konopljeno olje

...

#11 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 5. november 2005, 08:41

do sedaj sem uporabljal le tistega, ki sem ga kupil v trgovina z 'bolj zdravo prehrano' in je v stekleni steklenicki (na dnu nekak pravokotne oblike..).
-------

a res?... men pa je skupaj s skuto čist fajn...

... katero laneno olje pa uporabljate?... jaz kupujem enega v pločevinki (byodo, al nekaj takega)... ?



#12 strelka02

strelka02
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 831

Objavljeno: 5. november 2005, 10:16

a mas se kej napisan o olju sibirske CEDRE!!
......
-----
...


Hvala x;)x :palec: , za tale članek o cedri



Sama imam laneno olje +... kupljeno v trgovini kjer kupujem tudi Ašičev jabolčni kis....trgovina s takimi dobrotami. Laneno olje je mislim da od ene Italijanske firme....je pa v temni polliterski steklenici.
hranim pa ga na hladnem v temnem prostoru.

Pozdravček xsrcx

#13 Sebastjan

Sebastjan
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 586

Objavljeno: 5. november 2005, 12:46

Dodatno navedenih virov prehrane, ki ima dobro razmerje teh dveh e.m. bom vesel!
x:)x


Orehi in orehovo olje
Tolstika (portulak) --->mi zna kdo povedat, kaj je to? :)

Važno je, da vsebuje hrana čimbolj izenačeno razmerje omega 3 in omega 6 maščobnih kislin, se pravi čimbolj proti 1:1. Npr. jajčni rumenjak domače kokoši, ki se hrani na prostem (napis "prosta reja" na škatlah še ne pomeni tega!) ima zelo dobro razmerje, prav tako vse maščobe oz. meso naravno krmljenih živali, še najbolj divjačina. Npr. jajčni rumenjak baterijske reje ima to razmerje porušeno tudi do 20:1 in več, prav tako ostala živila živalskega izvora, ki se jo prodaja po supermarketih, gojene ribe, itd. !
Torej najprej zmanjšati omega 6 maščob (razna rastlinska olja, razen olivnega in baje še enega), nato povečati omega 3. Treba je dati prednost tistim živilom z omega3 mašč. kislinami, ki se jih da uporabljati brez toplotne obdelave (zmleta lanena semena, olivno olje, ...), saj jih tako v veliki meri poškodujemo.

Uživanje lanenega olja pa ni ravno priporočljivo, zaradi izredne občutljivosti in nestabilnosti samega olja. Ta dohtar Mercola tudi poroča, da številni njegovi pacienti niso dobro prenašali tega olja, zato raje priporoča lanena semena.

Nekaj o omega3 in pripravi lanenih semen pa v slovenščini piše na http://cokolada.net/ ---> literatura---->črevesna flora---->Pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin v sodobni prehrani.
Besedilo je predvsem primerno za vegetarijance (Free, saj je cokolada.net tvoja stran ne? Če se ne strinjaš s tem, da sem omenil povezavo na tvojo stran, sporoči).

Še nekaj linkov:
http://www.mercola.c...r/23/omega3.htm
http://www.mercola.c...p/8/omega_3.htm

Tole je bil samo pljunek v morje, še posebej, če ste samo prebrali in pozabili... :8):

#14 strelka02

strelka02
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 831

Objavljeno: 5. november 2005, 14:03

Orehi in orehovo olje
Tolstika (portulak) --->mi zna kdo povedat, kaj je to? :)


portulak ....v Dalmaciji pa na otokih jo jejo tako kot solato, ali pa iz že nekoliko starejših listov skuhajo "špinačo". Je kiselkastega okusa. Posušenega pa uporabljajo za pikantno začimbo.

en recept...
Klik

Kaj več...pa se bom informirala x:Dx :fiju:

orehovo olje...hladno stiskanje orehovih jederc. Ta je za uživanje.

Sama bolj poznam orehovo olje, kjer zelene orehe namočiš v oljčno olje...ali kakšno drugo...takega uporabljam za sončenje... x:)x

#15 sunny girl

sunny girl
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 143

Objavljeno: 5. november 2005, 14:25

kje se pa dobi cedrovo olje? ga se nisem nikjer zasledila..

#16 lia

lia
  • D član
  • Št. objav: 8 590

Objavljeno: 5. november 2005, 15:08

:o|o: Mateja okus mi je zanič zarad tega ker sem odraščala ob bučnem olju in zaseki x:Dx x;)x

*kar se Janezek nauči, to Janez zna x:o)x

*

cedra je draga ko žafran, pa še težko jo je dobiti...men jo je kolega eno flaško privlekel iz Bolgariji kot darilo, tak da ne vem kok je dal.....vem pa da bi naj prevajalci Anastazije začeli z uvažanjem cedrinih izdelkov...ne vem pa če je kaj zaživelo....pozabila sem koliko, so mi poslali cenik, sam vem da je bilo zelo drago...prav tako je težko dobiti pravo, večinoma je dokaj ponarejeno oz.razredčeno....


*
Samsonajt ne dvomim v tvoje enciklopedično obvladanje zadeve, sem pa dokaj prepričana , da vseh enciklopedij še nisi prebral x:Dx x;)x
....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

#17 strelka02

strelka02
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 831

Objavljeno: 6. november 2005, 01:45

Tolstika (portulak) --->mi zna kdo povedat, kaj je to? :)


Tolščak (Porutalaca oleracea L.)
Izvira iz južne Azije (Indija, Kitajska), kjer so ga že od nekdaj uporabljali za prehrano. Ta rastlina se je kot gojena ali kot plevel razširila po celem svetu. Je polegla enoletnica, ki raste po njivah, ob poteh v vinogradih...
Ima debelo steblo , mesnato poleglo, drobne mesnate liste , cvetovi so drobno rumeni.
Mesnata in sočna stebla so so okusna zelenjava , za solate , prikuhe, ki jih pripravljajo podobno kot špinačo. Ponekad pa jo kisajo podobno kot kumarice (vložijo).

Zel vsebuje veliko vode, karotin, vitamin C 29-49mg%. Vsebuje 1,2% beljakovin 0,3-0,4% maščob in 1,3- 2,2 prebavljivih ogljikovih hidratov.
Obstaja pa tudi večji tolščaki, ki jih gojijo na vrtu.
Dve povezavi:
klik
klik

Lahko noč :sleeping:

#18 Ksenia

Ksenia
  • D član
  • Št. objav: 14 206

Objavljeno: 6. november 2005, 09:44

:
cedra je draga ko žafran, pa še težko jo je dobiti...men jo je kolega eno flaško privlekel iz Bolgariji kot darilo, tak da ne vem kok je dal.....vem pa da bi naj prevajalci Anastazije začeli z uvažanjem cedrinih izdelkov...ne vem pa če je kaj zaživelo....pozabila sem koliko, so mi poslali cenik, sam vem da je bilo zelo drago...prav tako je težko dobiti pravo, večinoma je dokaj ponarejeno oz.razredčeno....
*


Olje iz oreškov sibirske cedre - 100% hladno stisnjeno
En. vrednost:872Kkal/100g
Maščobe: 93,8 g/100g
Sestava:
Vitamini: A, B1,B2,B3,D,E,F
Mikro in makro elementi: baker, magnezij, mangan, silicij, vanadij, fosfor, jod, cink, kobalt, nikelj, molibden, kalij, kalcij, jod, svinec, bor, železo,polinenasičene maščobne kisline, rastlinski proteini in maščobe.
Eksluzivni uvoznik za Slovenijo: Sequoia d.o.o.
Tkole men piše na lističu poleg stekleničke s tem oljem, na steklenički pa v Ruščini ;)
Cene ne vem, ker sem prejela tole in oreščke kot darilo... lahko se pa pozanimam, ker sem videla v eni trgovinici v našem kraju, da imajo tole (vsaj za oreščke vem...) na zalogi.

#19 lia

lia
  • D član
  • Št. objav: 8 590

Objavljeno: 6. november 2005, 09:49

:palec: fajn..

xcivx jst kr ostajam pr žaltavem lanenem olju in zdrobljenih semenih x:Ix


x^x dan na dan x:px xrolleyesx
....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

#20 Ksenia

Ksenia
  • D član
  • Št. objav: 14 206

Objavljeno: 6. november 2005, 09:52

jst sem tud kr pri zmletih lanenih semenih... tko pač je, sem to stekleničko shranila kot darilo od meni drage osebice...

#21 nea

nea
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 422

Objavljeno: 6. november 2005, 10:20

Kolkr so mene učili na faksu, kjer smo mel tud eno vajo iz lanenega semena, je da deluje kot laksativ, s tem da nabrekne, ker vsebuje sluzi ,to so zdravilne učinkovine, vsebuje pa tud cianogene glikozide, kot vse koščece marelic, sliv.. V kličnih listih in endospermu je maščobno olje, ki vsebuje velik delež nenasičenih maščobnih kislin, semen vsebujejo tudi majšo količini cianogenih glikozidovv literaturi piše 40 do 50 zaužitih semenov grenkega mandla, marelice....povzroči smrt odraslega človeka .Manjše količine zaužitih semen niso nevarne, ker organitzem majhne količine cianidov razfgradi s pomočjo encima .V prisotnosti cianidnih ionov se ustavita transport e in ciklu trikarboksilnih kislin in celično dihanje preneha.tako piše v moji skripti iz Farmakognozije....oz rožic :8):
Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto, kar nisi, kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal

#22 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 8. november 2005, 18:51

Da! :palec:
itak da se strinjam! x:Dx

povezave se pogledam...!

orehvo olje pa je menda zelo priporocljivo ce je zelo mrzlo ipd... daje menda veliko energije!?
menda je tudi Humar imel v steni prav orehovo olje al kwa ze?? :inocent:

--------

Orehi in orehovo olje
Tolstika (portulak) --->mi zna kdo povedat, kaj je to? :)

Važno je, da vsebuje hrana čimbolj izenačeno razmerje omega 3 in omega 6 maščobnih kislin, se pravi čimbolj proti 1:1. ...

Nekaj o omega3 in pripravi lanenih semen pa v slovenščini piše na http://cokolada.net/ ---> literatura---->črevesna flora---->Pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin v sodobni prehrani.
Besedilo je predvsem primerno za vegetarijance (Free, saj je cokolada.net tvoja stran ne? Če se ne strinjaš s tem, da sem omenil povezavo na tvojo stran, sporoči).

Še nekaj linkov:
http://www.mercola.c...r/23/omega3.htm
http://www.mercola.c...p/8/omega_3.htm

Tole je bil samo pljunek v morje, še posebej, če ste samo prebrali in pozabili... :8):



#23 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 8. november 2005, 19:07

jst sm ga kupu na 1 sejmu altermed v celju!
na steklenicki pa je cirilica oz. ruska pisava, tk da...

kje se pa dobi cedrovo olje? ga se nisem nikjer zasledila..



lahk bi tole temo preimenoval recimo 'bolj zdrava OLJA! al pa kej podobnega.. :inocent: ali pa 'Omega 3 in 6 v bolj zdravih oljih'
ce se mateja seveda strinja in to nardi.

#24 Mateja

Mateja
  • D član
  • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 8. november 2005, 21:03

lahk bi tole temo preimenoval recimo 'bolj zdrava OLJA! al pa kej podobnega.. :inocent: ali pa 'Omega 3 in 6 v bolj zdravih oljih'
ce se mateja seveda strinja in to nardi.

a mateja to lohk nardi :inocent: x:Ix ... a veš, da to pa sploh nisem vedla, da se da... ja, saj, sem že tud sama razmišljala, da imamo tule velik informacij o različnih oljih, ne samo lanenem... čaki, da vidim, kako naj bi zdaj jaz to popravila :mellow: :P :unsure: :opica:

#25 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 8. november 2005, 21:38

Hudo, kaksna (o)mega tema!!!!! xsuperx xokx

Sploh se nisem sla not (sam uch sem vrgla, ko si vprasala al nekdo, ce je tema o lanenem semenu) in zdaj sem ugotovila, da je to pravzaprav to.
Pametno, se boljse <naslov> in ful ste podali koristnega infota! x^x x8Dx :palec: :palec:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0