Lunin magazin

ŽENSKE IN MOŠKI – DVA SVETOVA, ENA LJUBEZEN

Objavljeno: 22.1.2010

Moški so z Marsa, ženske z Venere

Splošno znano je, da ženske cenijo lepoto, komunikacijo in medsebojne stike. Ker želijo sodelovati, rade pomagajo drugim in se družijo z njimi. Za ženske so dobri odnosi pomembnejši od dosežkov in rezultatov, so bolj čustvene ter obdarjene s psihološkimi sposobnostmi in intuicijo. Bolj imajo razvito empatijo in tudi potrebo, da izrazijo svoja čustva.

Po drugi strani pa moški cenijo moč, učinkovitost, borbenost in svojo izpolnitev najdejo predvsem v uspehu in znanju. Samozavest moških je odvisna od njihove sposobnosti doseganja ciljev in rezultatov. Potreba po samostojnosti se kaže tudi pri obvladovanju težav. Moški ima v sebi težnjo, da sam rešuje težave in ne čuti velike potrebe, da bi govoril o njih. Moški so tudi manj čustveni kot ženske, zato težje govorijo o svojih občutkih in čustvih, morda se jih niti na zavedajo.

Partnerski odnos je odnos med moškim in žensko – odnos dveh, med seboj zelo različnih, predstavnikov človeške vrste. O vseh razsežnostih njune različnosti lepo piše dr. John Gray, ki pravi, da izgleda, kot da ženske prihajajo z Venere, moški pa z Marsa. Gledano astrološko, je Mars planet borbe, tipično moški, bi rekli. Uteleša energijo, ki je zelo prodorna in lahko pomaga pri uveljavljanju nečesa novega. Venera pa je planet, ki ga povezujemo z ljubeznijo in modrostjo, ki predstavljata nekaj širokega, objemajočega, vseprisotnega in vseprežemajočega.

 

"Moški" in "ženska" sta v vsakem človeku

Ker ima vsak človek v sebi tako razum kot čustva, lahko rečemo, da se "moški" in "ženska" skrivata v vsakem človeku. Gre za dva temeljna arhetipa, ki sta prisotna na vseh področjih in v vseh razsežnostih bivanja, v naša življenja pa se najbolj neposredno zrcalita skozi odnos moški – ženska. Prispodoba uravnoteženega odnosa dveh polov znotraj celote je taoistični simbol jin – jang.

 

Gre za dve ustvarjalni energiji, v temelju različni, ki iščeta medsebojno sožitje ter ženeta moškega in žensko v odnos zato, da bi vzpostavila novo kvaliteto bivanja. Na ravni posameznika bi lahko rekli, da gre za iskanje pravilnega ravnovesja med čustvi in razumom in vsak človek mora najti dialog med svojim "moškim" – razumskim in svojim "ženskim" – čustvenim delom.

 

Živeti samo z ženskim delom sebe pomeni živeti za druge, pozabiti nase, zabrisati meje med seboj in drugimi, se potopiti v družinsko atmosfero, katere del smo, in zadovoljevati predvsem potrebe partnerja in drugih članov družine. Posledice so izguba občutka zase, za svoje potrebe, svoja hrepenenja in lastno ustvarjalno izražanje. Iz tega izhajajo mnoge depresije, glavoboli in težave z rodili.

 

Nasprotno pa, živeti samo z moškim delom sebe, pomeni videti zgolj sebe, svoje potrebe, svoj prav ter uveljavljati svoje interese in moč. V današnjem času niso redke ženske, ki so se, bodisi zaradi take naravnanosti družbe bodisi zaradi osebnega razočaranja v odnosih z moškimi, odločile, da bodo živele na tak "moški" način. Prav zato je danes odnos med moškim in žensko še posebej zapleten.

 

Ljubezen

Osnova vsakega partnerskega odnosa je ljubezen, prava globoka ljubezen, v kateri se predamo in zavežemo drug drugemu. Odločitev za ljubezen pomeni odločitev za partnerja in medsebojni odnos ter pomeni oboje sprejeti v realnosti zdajšnjega časa. Pomeni tudi zmanjšanje odvisnosti od preteklosti, tako tistega obdobja, ki nas je čustveno navdihovalo kot tudi od obdobja nerazumevanja, žalosti, razočaranja in občutkov neizpolnjenosti. Za ljubezen se moramo odločati vsak dan znova. Pot ljubezni pelje v večjo svobodo, samostojnost, neodvisnost in odgovornost. Čeprav ni lahka, je ta pot izjemno lepa, izpolnjujoča in navdihujoča.

 

Boštjan Trtnik

Šola čustvene inteligence

Magazin   › Zanimivosti   › ŽENSKE IN MOŠKI – DVA SVETOVA, ENA LJUBEZEN
Oglejte si tudi

Osebni horoskop v knjigi

Vsak je rojen pod srečno zvezdo. Osebni ali rojstni horoskop pa je kot zemljevid, ki ti natančno predstavi tvojo osebnost, obnašanje, pomanjkljivosti in potenciale in te popelje do tiste zvezde, ki prinaša srečo tebi.
› Preberi več

Sadni prigrizek za vašega psa

Sadni prigrizek za vašega psa. Vsebuje veliko beljakovin ter malo maščob.
› Preberi več

Moda za najmlajše

Kdo je rekel da tudi naši najmlajši niso modno oblečeni? To je zagotovo preteklost. Prav ta članek vas bo seznanil kaj obleči otroku, da bo tudi on skupaj z vami v trendu hkrati pa bo obdržal otroški izgled?
› Preberi več

Zelenjavne začinke

Zelenjava je zdravilna prav tako, kot so številne cvetlice in druge rastline. Škoda jo je pustiti, da propade in v pozno poletnem obilju jo lahko porabimo tudi za zanimive mešanice
› Preberi več

Pepel - kot čistilo

V prehodnih obdobjih je kamin super zadeva. Nad kaminom in uporabo kurjave v njem imamo popolen nadzor in tako si lahko pripravimo tudi zelo kvaliteten pepel. Pepel je vsestransko uporaben - tokrat bomo pogledali kako ga uporabiti kot čistilo.
› Preberi več

Domače milo in njegova skrivnost

Milo je danes nepogrešljiv izdelek v našem domu. Poznali so ga že v Antiki in ni novost. Pa ga je res tako preprosto izdelati?
› Preberi več

Divji kostanj in njegova čistilna moč

Uporaba kostanja kot čistilnega sredstva danes ni več tako poznana. Nekoč pa so ga uporabljali tako za osebno nego, kot za pranje.
› Preberi več

Domača sredstva za nego suhe kože

V tem članku boste izvedeli kako si lahko negujete vašo suho kožo z domačimi in naravnimi sredstvi.
› Preberi več

Rastlinski material

V naravi najdemo ogromno sestavin za kasnejšo izdelavo potpurijev oz. dišečih okrasov za popestritev, pa tudi zdravilno delovanje z turobnejših dneh.
› Preberi več

Barva mila

Trdo milo omogoča ogromno ustvarjalnih možnosti. Tako glede samega kombiniranja osnovnih sestavin, oblikovanja in uporabe številnih dodatkov za barvo, vonj, posebne učinke in zdravilno delovanje
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.