Lunin magazin

MEDITACIJA

Objavljeno: 26.7.2008
Avtor: LN Uredništvo
Tomaž Iskra:
***********************************************************************

UMIRITEV - UVOD V MEDITACIJO
alfa stanje


udobno se usedimo in zaprimo oei

zaznajmo prostor v katerem sedimo

sprejmimo zvoke, ki se porajajo okoli nas; tako nas ne motijo vee

obrnimo se navznoter, k sebi

zavejmo se, kako mirno sedimo na stolu

v mislih sledimo telesu, od podplatov do vrha glave

opazujmo položaj nog

obeutimo roke

zaznajmo ramenski obroe

obeutimo svoj trup, trebuh, prsi in hrbet

zaeutimo vrat

zaznajmo mišice obraza, eela in temena

ko tako opazujemo celo telo, se to pomirja, prijetno sprošea, morebitne napetosti v njem pa sprostimo tako, da se premaknemo...

celo telo se umirja, smo prijetno sprošeeni in budni obenem

naše obeutenje in mišljenje se obraea navznoter

zavejmo se svojega dihanja

dihanje je mirno in nekoliko globje

vdahnemo in se zavemo nosnega korena

sledimo ritmu dihanja, enakomernemu prihajanju, obstajanju in odhajanju diha

prepustimo se ritmu dihanja...

sedaj postanimo pozorni na trenutek med vdihom in izdihom

lahko nekoliko zadržimo dih, ko ga dosežemo

uglasimo se s tišino in budnostjo, ki veje iz trenutka med vdihom in izdihom

pustimo, da nas tišina preplavi, budnost osveži

na valovih dihanja se spet poeasi obrnemo navzven

pustimo, da tišina izzveni

nikamor se ne mudi

poeasi zaeutimo svoje telo, prostor v katerem sedimno in poeasi odprimo oei

***********************************************************************

M E D I T A C I J E

Meditacija ni samo postopek razmišljanja ali kontemplacije (globoko razmišljanje) in tudi ne le sanjarjenje ali sprostitev. Zajema vežbanje pozornosti ali zavedanja in spravi duševne procese pod hoten nadzor. To je večplasten pristop k samorazvoju, ki dodatno koristi pri pospeševanju telesnega in psihološkega dobrega počutja.

Kot duhovno poglabljanje izvira meditacija izpred 3000 let. Nekatere oblike meditacije so uporabljali zgodnji kristjani, vendar je večina oblik, ki jih poznamo danes, v bistvu vzhodnjaškega izvora.

Meditacija obsega sedeče oblike, kot sta Zazen ali TM - Transcedentalna meditacija ali AT - Avtogeni trening. Nekatere bolj, druge manj izrazite ali aktivne oblike.

Za jogo je meditacija sredstvo z združitev z brahmanom, absolutnim. Za mnogo ljudi na zahodu pa je danes meditacija praktičen samopomočen pripomoček, za katerega ni potrebno nobeno posebno versko prepričanje.

ZNANSTVENI DOKAZI

Od zgodnjih 60-ih let sistematično raziskujejo specifične učinke meditacije na človekovega duha in telo. Ugotovili so, da na fiziološki ravni pomirja simpatični živčni sistem, upočasnuje srčni utrip in hitrost dihanja ter znižuje krvni pritisk in presnovo.

Raziskave, pri katerih so uporabljali meditacijo za zdravljenje določenih bolezni ( bodisi samo ali v povezavi z drugimi boleznimi), so pokazale, da se zdi najbolj učinkovita pri preprečevanju in zdravljanju s stresom povezanih bolezni, ki nimajo organske podlage.

Fobije, nervozne napetosti, zvišan krvni pritisk in tesnobo na primer, so uspešno zdravili z meditacijo. Prav tako so lahko z meditacijo izboljšali nekatere vrste glavobola, migrene, kronične bolečine in motnje spanja. Meditacijo uporabljamo tudi za zdravljenje odvisnost od drog in alkohola.

V raziskavi, ki je ugotavljala reakcije na stres, so našli pri ljudeh, ki so meditirali, hitrejše in ustreznejše reakcije na potencialno ogroženost, srčna dejavnost pa se je pri njih hitreje normalizirala, potem ko je nevarnost minila, kot pri ljudeh, ki niso meditirali.

NAMENI IN CILJI

Kako in zakaj meditacija pravzaprav učinkuje, je še vedno predmet raziskave. Starodavna meditativna izročila trdijo, da imamo ljudje neko raven bivanja, notranji jaz (praoče, pramati), ki nas lahko oskrbuje z modrostjo in nas vodi. Izvajanje meditacije nam pomaga pomiriti duha, tako da nam omogoči dostop do notranjega vira moči. Meditacija nas tudi uči, kako nadzirati naše misli in čustva, namesto da bi misli in čustva obvladovala nas.

Običajno se naše misli spreletavajo od predmeta do predmeta v nizu brezkončnih povezav, ki jih lahko odkrijemo, če se skrbno opazujemo. Kadar nam na primer v prometu kak avto zapre pot, takoj sami pri sebi spregovorimo - jezno (običajno molče), povemo drugemu vozniku, kaj si mislimo, ena misel vodi v drugo in jeza se stopnjuje !

Če dovolimo, da se taka vrsta notranjega komentarja nadaljuje, lahko to resno prizadene naše duševno in telesno zdravje. Če pa vežbamo svojo pozornost z meditacijo, si lahko pridobimo jasnejšo zavest, o tem, kako se notranji proces začne, odločimo, ali je koristen, in ga, če ni koristen, lahko ustavimo ali pa ga vsaj znatno upočasnimo.

Meditacija pomaga tudi bolj učinkovito izvajati namerne duševne procese, kot sta načrtovanje in reševanje problemov, s tem da vam pomaga osredotočiti duha na neki problem, ne da bi zablodli v nekoristno sanjarjenje. Med meditacijo torej "delaš eno stvar naenkrat" ali "živiš tukaj in sedaj".

Iz knjige "ENCIKLOPEDIJA NEPOJASNJENEGA" povzel:
Tomaž Iskra

.....................................................................................................................

Naslov:
Tomaž Iskra
C. revolucije 9
64270 JESENICE
TEL.: 04-5 863 132
GSM.: 040 223 205

  • Meditant TM
  • Predavatelj ezoterike
  • Reflexoterapevt

.....................................................................................................................

Viri:

THE NATURAL FAMILY DOCTOR, by Dr.Andrew Stanway, DZS, 1988.


Tomaž IskraMagazin   › Zdravje   › MEDITACIJA
Oglejte si tudi

Osebni horoskop v knjigi - popolno darilo za novo leto

Ročno izdelana unikatna knjiga z razlago osebnega horoskopa, izdelanega na podlagi rojstnih podakov, je nedvomno neponovljivo darilo z vsebino, ki se ji bo vsak posvetil večkrat v življenju. Darilo z imenom in priimkom, na katerega boste ponosni.

Osebni horoskop - Darilo za celo življenje

Astrocaffe osebni horoskop v knjigi je resnično darilo za celo življenje, saj vam omogoča odkrivati in razvijati vaše potenciale ter vas opozarja na pomanjkljivosti, na katerih morate delati, da lahko zaživite polno življenje.
› Preberi več

Sadni prigrizek za vašega psa

Sadni prigrizek za vašega psa. Vsebuje veliko beljakovin ter malo maščob.
› Preberi več

Moda za najmlajše

Kdo je rekel da tudi naši najmlajši niso modno oblečeni? To je zagotovo preteklost. Prav ta članek vas bo seznanil kaj obleči otroku, da bo tudi on skupaj z vami v trendu hkrati pa bo obdržal otroški izgled?
› Preberi več

Zelenjavne začinke

Zelenjava je zdravilna prav tako, kot so številne cvetlice in druge rastline. Škoda jo je pustiti, da propade in v pozno poletnem obilju jo lahko porabimo tudi za zanimive mešanice
› Preberi več

Divji kostanj in njegova čistilna moč

Uporaba kostanja kot čistilnega sredstva danes ni več tako poznana. Nekoč pa so ga uporabljali tako za osebno nego, kot za pranje.
› Preberi več

Domače milo in njegova skrivnost

Milo je danes nepogrešljiv izdelek v našem domu. Poznali so ga že v Antiki in ni novost. Pa ga je res tako preprosto izdelati?
› Preberi več

Pepel - kot čistilo

V prehodnih obdobjih je kamin super zadeva. Nad kaminom in uporabo kurjave v njem imamo popolen nadzor in tako si lahko pripravimo tudi zelo kvaliteten pepel. Pepel je vsestransko uporaben - tokrat bomo pogledali kako ga uporabiti kot čistilo.
› Preberi več

Domača sredstva za nego suhe kože

V tem članku boste izvedeli kako si lahko negujete vašo suho kožo z domačimi in naravnimi sredstvi.
› Preberi več

Rastlinski material

V naravi najdemo ogromno sestavin za kasnejšo izdelavo potpurijev oz. dišečih okrasov za popestritev, pa tudi zdravilno delovanje z turobnejših dneh.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.

Letos podarite izvirno in povsem personalizirano darilo za celo življenje.

Podarite Astrocaffe osebni horoskop v knjigi, neponovljivo in čisto osebno darilo z vsebino, ki se ji bo vsak posvetil večkrat v življenju.

VEČ O KNJIGI