Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

išias


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
14 komentarjev na to temo

#1 M_A_J_A

M_A_J_A
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 2

Objavljeno: 22. julij 2008, 20:06

Pozdravljeni.

Stara sem 21 let in redno treniram atletiko 9 let. Proti koncu aprila sem v nogi- stegenjski mišici začela čutit bolečino, ki se je s tekmami in treningi le stopnjevala. Kasneje sem opazila da me tudi boli hrbet v ledvenem predelu. Je točka,ko se jo dotaknem in me nato zaboli skozi celo nogo do meče. Sedaj gre ta bolečina iz hrbta, čez bok, rit in nato po celi mišici odzadaj do meče. Najbolj me boli ko sedim,čeprav u nobenem položaju ne morem biti dolgo časa..Od zadnje tekme počivam že cel mesec, bolečina u križu in nogi pa se ni prav nič zmanjšala, prej povečala. U ponedeljek sem obiskala zdravnika,kjer so mi rekli da imam išias. Dobila sem naklofen,ki ga morem jesti dvakrat dnevno,ampak meni to ne pomaga,mogoče bolečino malo olajša za nekaj časa, potem pa je spet isto. Poleg tega pa so mi rekli da naj počivam in pazim da nič ne delam.

Zanima me kaj lahko nardim da se bo to čimprej pozdravlo in bom lahko začela normalno nazaj trenirati? Je mogoče kakšen način da bo bolečina hitreje minila?

A si bom naredila še večjo škodo, če grem vsak dan vsaj za pou ure tečt?

Te bolečine so se mi že večkrat pojavi,vendar so ponavadi trajale le največ teden in še nikoli me ni tako bolelo.

hvala za pomoč.

Lp

#2 M_A_J_A

M_A_J_A
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 2

Objavljeno: 24. julij 2008, 16:54

Najlepša hvala...bom si pregledala..

Lp

#3 Prabha

Prabha
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 722

Objavljeno: 24. julij 2008, 18:22

Haha Tantra.):):)

No,jaz sem tudi imela išias,Dr,da seveda tabletke proti bolečinam,ki jih nisem jemala.Spravila sem se na post,oziroma kak dan sadja.Tretji dan se mi je pojavila taka huda žeja,da sem pila po najmanj 7 litrov vode in po 4 dnevih takega pitja me je čisto minila bolečina.Zanimivo,še sama nisem mogla verjeti kako spontano se je vse odvijalo.Torej pitje veliko mlačne vode in post!
Srečno!!!!

#4 zlata ribica

zlata ribica
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 53

Objavljeno: 16. maj 2009, 21:02

Kolegica dela seminarsko in potrebuje informacije v zvezi z išiasom in psihosomatke vzroke zanj- Ima kdo kak predlog, kje bi našla tovrstne inf., ali pa se morda od vas kdo s tem ukvarja in bi lahko podal inf. iz svojih izkušenj?
Hvala!

#5 Dancerka

Dancerka
  • D član
  • Št. objav: 561

Objavljeno: 17. maj 2009, 20:37

js sm tud mela probleme s križem (sam ni bil glih išias) - je blo kr precej od stresa - psiha, pa tud prehrana, pa napačna drža (pa računalnik itd)... v bistvu te stvari delujejo v kombinaciji...

men je škodilo preveč beljakovin, konkretno zlasti preveč govedine, pa sladkarije, '1x na mesec' pa tud mleko (se ga takrat rajš izogibam..)

Ful priporočam članke na tej strani: http://www.drbookspan.com/ (zlasti glede drže - pr men je v glavnem blo to! plus še ostalo, hrana in psiha..) ČLANKI: http://www.drbookspa...m/clinical.html
A se slučajno držiš takole, kot se naj ne bi? http://www.drbookspa...AbsArticle.html

Tale stran mi je bla tud zlo všeč, glede prehrane itd: http://www.ctds.info/ (so pomembni določeni minerali, kot je magnezij itd) - tud neki teh knjig sm naročala, o 'trigger point therapy'.. v bistvu maš zategnjene točke, lahk tud zarad pomanjkanja mineralov oz. napačne prehrane in od stresa (tud stres lahk povzroči pomanjkanje mineralov.. in obratno.. napačna prehrana lahk poveča stres..)
masaža lahk tuki tud zelo pomaga.. (lahk kr sama mal probaš masirat napete mišice/točke, al pa če najdeš fajn maserja/maserko :))

moja mami se je tud 'obešala' na likalno desko/fotelj z nogami gor al pa na eno tako vešalo, ko ga je ata naredu v garaži.. takrat ko je mela išias.. pozanimaj se.. :)
se mi zdi, da je našla idejo v eni knjigi..

v bistvu, a si bla pr kakem specialistu? mene zdravnica tud ni hotla dat, pa sm šla pol samoplačniško k Dr. Vengustu v CE - najbolje investiranih 50 EUR (se mi zdi) v mojem življenju :)
ful mi je tud odgovoril na različna vprašanja (NE trde postle, bolš bolj mehka, sedet rajš na žogi, monitor spremenit višino..) in mi dal fizioterapijo :)

zdle ko te boli mogoč rajš ne tečt - Vengust je reku, ne tečt, rajš nordijska hoja..? al pa kako plavanje (hrbtno)..?
ko boš pa boljš, pa po presoji.. tista knjiga v uni drugi temi o križu pa pravi, da je večinoma od stresa, in da je tud tek ok - sam pol si je bolš prej to knjigo prebrat? :) jo majo v knjižnicah.. se jo splača vsaj prelistat.. se delno strinjam, da je psiha kar velik del..

seveda drugi del je pa prehrana.. moj ata si je revmo s hrano porihtal.. ga je tud križ ful dostikrat matral prej.. probi se izogibat umetnim dodatkom in E-jem v hrani, sladkarijam, alkoholu, enim škodi lahk tud pšenična moka al pa paradajz baje..? (mogoče sploh če so škropljeni in ne-bio?) mal se opazuj, po kateri hrani je bolš/slabš.. tud agrumi/citrusi lahk škodujejo, ali preveč vitamina C..? (vsaj mojmu atu so..) ata je tud šel na bolj vegetarjansko in bolj eko prehrano (ne čist)

tablet pa tud nism jemala, čisti šmorn.. razn čist prvi dan ko me je zagrablo 1x al 2x - sm bla pol čist omamljena :eek:
pol sm se pa rajš hrane držala.. pa telovadla - tist neki je pomagalo, sam dokler nism drže spremenila, ni blo bolš.. tak da najprej to preveri.. pa prehrano.. :)

ups - vidla, da stara tema :)
za psihosomatske vzroke - ja v temi o križu je omenjena knjiga, pa Louise Hay tud piše o tem.. pr men je dostikrat kar blo kaj v tej smeri :)

#6 zlata ribica

zlata ribica
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 53

Objavljeno: 18. maj 2009, 14:32

O, hvala za tvoje info. Ja, za Louise Hay vem, vendar sem mislila, da bomo še kaj našli :-)
Upam, da si zdaj v redu in da je išias že pozabljena preteklost :-)

Pa pa.

#7 Dancerka

Dancerka
  • D član
  • Št. objav: 561

Objavljeno: 18. maj 2009, 20:32

You're welcome. :) Upam, da ti kaj pride prav, oz. tvoji kolegici - zelo zanimiva seminarska!

za knjigo od Dr Sarna (ki jo omenjam zgoraj) sm pa zvedela v tejle temi: http://www.lunin.net...topic=5079&st=0
"Ozdravimo bolečine hrbta : povezanost uma in telesa" avtorja John E. Sarno. A jo pozna tvoja kolegica?

Js išiasa kot takega nism mela, sam sm že pa skor sumila nanj.. mela ga je moja mama, 2x.. me je pa kr fejst matral križ & zdaj je to preteklost :) sem se pa mal našla v mnenju Louise Hay o križu in hrbtenici in drugih rečeh..
/ob menstruaciji me še kak dan majčkeno opomne, da 'čutim', drgač pa mir! :))

bi blo pa zanimivo, če bi kdo naredil diplomsko iz tega, konkretno z intervjuji bolnikov in raziskavo.. :)
recimo, pr kolk % bolnikov je stres primarni vzrok ali eden od vzrokov, itd?

js jemljem to zelo holistično: da smo pač povezani, telo-psiha in okolje...

knjiga, ki je pomagala mojmu atu, da si je revmo in križ pozdravil, je pa Dr Cambell: Domače zdravljenje artritisa http://www.vsi-zdrav...n...4&Itemid=30 - ta ga je inspirirala, čeprav kolkr vem on tud ni mel glih išiasa (pol pa je ata še cel kup drugih knjig o zdravi prehrani & vegetarjanskih kuharskih knjig itd nabavil) - piše pa Dr Cambell tudi o tem, da je psihološka priprava pomembna, tud daje zgodbe & 'prej' in 'pozneje' slikce oz. rentgenske posnetke od pacientov (zelo impresivno!) da te prepriča, pa tud vizualizacijo zraven uporabi (predstavljajte si 2 poti: če ješ to in to boš bolan in bogi, če ješ to in to, pa zdrav in poln energije..)
Tak da, ne vem, če ti to zraven kaj prav pride..? (vsekakor priporočam vsakemu, ki ima bolečine v sklepih in/ali hrbtenici.. čeprav sama prehrana, ki je atu pomagala, je bla pol mal drgačna..)

aja, mami pa tud zdej totalno nima več išiasa.. je pa trajalo takrat neki časa (po padcu itd) da si je orenk opomogla :)

#8 Gandalf

Gandalf
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 162

Objavljeno: 19. maj 2009, 12:19

Maja
1 pust dohtarje še naprej prodajan naklofene....
2 pejt 1x tedensko na masažo (tip je odvisno katera ti bo najbolj pasala) Glede na težave ti najlažje pomaga Kitajska, Japonska, Tajska
3 1x tedensko plavaj
4 jačaj hrbtne mišice in občasno trebušne
5 naj te nekdo posname s kamero, ko tečeš in ko hodiš, glede na to da že 9 let treniraš in verjetno že poznaš vse mišice na svojem telesu ti nebo problema spremenit drže/hoje
6 Delaj vaje za sproščenje bokov in ramenskega obroča
7 Raje hodi do fizioterapevtov in maserjev, ker ti ti večinoma ne bojo dali kremice ampak prej sprostili zataknjen živec.
Najverjetneje pa je da imaš eno mišico tolk velko in nefleksibilno da je vkleščila živec in sedaj pač trpiš
8 savna zna pomagat če jo znaš uporabljat


Če boš tekla pol ure na dan koristi najbrž neob nobene. Raje se ogrej in 1h na dan razsteguj. Če ste imeli dobre vaje na treningih ti bi že to moralo pomagat! SIcer pa kaj pravi trener?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#9 Milena_

Milena_
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 1

Objavljeno: 13. september 2009, 13:52

Imam išias v levi nogi, vendar me ne boli cela noga ampak samo od kolena zadaj navzdol. Jemljem tablete Ibuprofen Belupo in občasno Lekadol vedar mi ne pomaga. Mogoče kdo ve kako pomagati? Hvala!

#10 The Dude

The Dude
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 933

Objavljeno: 14. september 2009, 08:42

Imam išias v levi nogi, vendar me ne boli cela noga ampak samo od kolena zadaj navzdol. Jemljem tablete Ibuprofen Belupo in občasno Lekadol vedar mi ne pomaga. Mogoče kdo ve kako pomagati? Hvala!


Povečaj dozo.
Ne, sej ne. x:Dx

Preberi si malo zgornje komentarje o išiasu. Pa glede na vrsto bolečine je možno, da je stisnjen živec nekje na nogi in nimaš išiasa.

#11 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 14. september 2009, 22:26

Danes ima že skoraj vsak človeček probleme z hrbtenico.Eni imajo večje ,drugi manjše.Ibuprofen ti lahko naredi pri pogosti uporabi luknjo v želodcu,zato ga ni dobro jemat.Obstaja pa še močnejše zdravilo od tabletk-proti bolečinam,ki ti ga včasih dajo v bolnici-morfij.Ampak tega dajejo samo hudim rakavim bolnikom ali pa če te res zagrabi kičma in se ne moreš niti premaknit.

Glavni vzroki za bolečine so pa največkrat nepravilno dvigovanje bremen in nepravilna drža telesa.To se zlasti opazi pri nekaterih poklicih-šivilija ali pa pri delu z računalnikom.Danes imajo že otroci probleme s tem,zlasti tisti ki veliko igrajo igrice---skrivljena hrbtenica.

In zdravljenje,nekatere stvari so že napisane zgoraj---čimveč gibanja,razteznih vaj,krepitev mišic-zlasti trebušnih in ledvenih,zelo učinkovita je joga za hrbtenico in seveda pozornost na PRAVILNO DRŽO.Veliko vaj,ki jih izvajajo fizoterapevti je podobna tistim vajam iz joge in so kao neke izpeljanke, da zgleda kao da so jih iznašli na zahodu.Dobro je tudi pogledat atlas telesa,da se vidi kako je hrbtenica zgrajena in kateri živci oživčujejo kakšen del telesa.borisov-vladimir.com/indikacije/_hrbtenica_01.htm Razne masaže,tinkture in olja so seveda tudi piporočljiva.Masaža ti lahko sprosti živec,ki je vkleščen,kakšna ognjičeva tinktura ali pa šentjanžev olje pa dobrodejno vpliva na mišice in vretenca.Seveda pa je ena izmed možnosti tudi operacija hernie diskusa,ampak to naj bo res zadnja možnost.Kajti po operacijah je bolečina izginila samo v približno 40% primerov,pri nekaterih je prišlo do malo izboljšanja,pri malo manj kot polovici pa je bilo stanje isto-podatki so bili napisani v eni doktorski knjigici.Da pa tudi psiha vpliva na bolečine v hrbtenici je pa malo verjetno,največkrat je vzrok preprosto fizični.Psiha pa bolj vpliva na organe,ti pa lahko posledično tudi na kičmo,ampak to je zelo majhen procent. xDDx

Life is like a game...play it...

myst1c.gif


#12 magda55

magda55
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 1

Objavljeno: 18. junij 2012, 18:00

Mesec dni me že boli križ prav zaprav žari iz mojega križa mi lahko kdo pove kaj lahko naredim tablete ne pomagajo samo počitek kakšne obkladke lahko uporabljam.Hvala za odgovor.

#13 gold

gold
  • Lunatik
  • Št. objav: 6 960

Objavljeno: 18. junij 2012, 18:41

Mesec dni me že boli križ prav zaprav žari iz mojega križa mi lahko kdo pove kaj lahko naredim tablete ne pomagajo samo počitek kakšne obkladke lahko uporabljam.Hvala za odgovor.


Masaža hrbtenice, ter refleksna masaža stopal, pa ne bo dovolj samo ena. Ko se pojavijo vozli, nobena tableta ne pomaga.

#14 peter50

peter50
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 14

Objavljeno: 18. oktober 2012, 10:37

Tudi jaz sem imel hernijo na L5 in simptome Išiasa. Zadevo sem popolnoma pozdravil z sedenjem na žogi ter kasneje na aktivnem stolu ter vsakodnevnim raztezanjem hrbtenice na mizi za raztezanje-Natego . Zanimivo je da so mravljinci in bolečine v cca 40 % procentih izginile takoj po 1 uporabi omenjene mize.
Upam da sem komu pomagal z informacijo, vsaj meni je to takorekoč popolnoma odpravilo težave. Moja povezava

#15 Brina_M

Brina_M
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 1

Objavljeno: 22. oktober 2012, 20:49

Hello vsem. Sama sem povsem pozdravila težave s hrbtenico že pred dvema letoma. Naj povem, da sem bila pozvana na operacijo hernije, še dobro, da se čaka toliko časa. Da ne bom predloga: med čakanjem sem seveda prebrskala vse po vrsti in počez in po priporočilu mojega osebnega zdravnika (ki ga izredno cenim) poskusila tudi z manualno medicino. Po pregledu je sledilo 7 terapij, vendar je bil že na prvem pregledu zdravnik suveren, da operacija po nekaj obiskih ne bo več potrebna. Po terapijah sem en mesec delala sama doma še vaje, ki mi jih je predpisal, potem pa prišla popolnoma brez bolečin na kontrolni pregled. Torej, celotno obdobje odpravljanja bolečin je bilo 3 mesece.

Seveda nisem mogla verjeti, da je zadeva trajno odpravljena ...a po ponovnem pregledu in RTG-ju so mi operacijo dejansko odpovedali!!!

Ne morem povedati, kako sem jim hvaležna. Moto manualne medicine je zdravljenje brez zdravil in operacij, gre pa za posebno tehniko, ki je sicer pri nas del uradne medicine, vendar za to še nimamo specializacije. pri nas je nekaj firm, kjer večinoma delujejo Rusi, zdravniki z nostrificirano diplomo medicinske fakultete v SLO. Eden od teh je dr. Fedorov, ki se mu po vseh možnih forumih še vedno zahvaljujem in nikoli ne bom nehala. Saj mi je rešil življenje!Objavljena slika
On sicer odgovarja tudi na svoj forum na med.over. net (http://med.over.net/...m5/list.php?111), če bi ga želel kdo direktno vprašat. Sicer pa dela pod okriljem ordinacij MO-GY (on v MB, so pa tudi še v LJ in Novi Gorici).
Pozdrav vsem!




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0