zanima me, kako naredite najbolj okusno piščanca; kako ga začinite, kaj vse pripomore k okusu _
pokowc
Piščanec
Avtor teme:
pokowc
, 8. okt 2002, 01:00
#1
Objavljeno: 8. oktober 2002, 01:00
#2
Objavljeno: 9. oktober 2002, 01:00
Ne vem,če si gledal oddajo :kuhinja do nazga,ampak tam sem zasledil za moj okus zelo dober recept in sicer:
Sestavine:
piščanec (1 kg cca.)
sveži timijan (za eno pest)- potrudi se za svežega
maslo (cca.2/3 paketa)
suhi kraški pršut(15 dkg)
ena limona
krompir kot priloga
Priprava piščanca:
S prsti dvigneš kožo od mesa,tako da ustvariš prazen prostor med kožo in mesom.Na bedrcih narediš dve do tri zareze cca.2-3 cm globoko.
Priprava polnila:
sveži timijan in pršut na drobno sesekljaš in ga daš v skledo.Čez to naribaš lupino ene limone in vse skupaj zmešaš z maslom(najbolje z rokami),da dobiš voljno masleno maso.To maso sedaj natlačiš v prazen prostor med kožo in meso piščanca ter v tiste zareze na bedrcih.Malce mase pusti,ker jo boš potreboval za posipat po krompirju.Limono katero si prej naribal sedaj narežeš na 1-2 cm debele rezine in jo natlačiš V piščanca.Tako pripravljenega piščanca daš v pekač,okoli njega naložiš krompir(razrezan na 4 kose)ga posipaš s preostankom maslene mase in daš v pečico cca.200 stopinj C.Pečeš ga toliko časa kolikor je piščanec težek(1kg=1ura).Nikar ne soli piščanca,ker ga pršut ravno prav osoli,če je pa krompir premalo slan ga lahko osoliš,ko je ŽE pečen,ker če ne je nevarno da bo piščanec preslan(pri pečenju meso navleče sol nase).
Zraven pa zelena solata začinjena z olivnim oljem in balzamičnim kisom in kozarec rdečega suhega vina.
Dober tek.
Sestavine:
piščanec (1 kg cca.)
sveži timijan (za eno pest)- potrudi se za svežega
maslo (cca.2/3 paketa)
suhi kraški pršut(15 dkg)
ena limona
krompir kot priloga
Priprava piščanca:
S prsti dvigneš kožo od mesa,tako da ustvariš prazen prostor med kožo in mesom.Na bedrcih narediš dve do tri zareze cca.2-3 cm globoko.
Priprava polnila:
sveži timijan in pršut na drobno sesekljaš in ga daš v skledo.Čez to naribaš lupino ene limone in vse skupaj zmešaš z maslom(najbolje z rokami),da dobiš voljno masleno maso.To maso sedaj natlačiš v prazen prostor med kožo in meso piščanca ter v tiste zareze na bedrcih.Malce mase pusti,ker jo boš potreboval za posipat po krompirju.Limono katero si prej naribal sedaj narežeš na 1-2 cm debele rezine in jo natlačiš V piščanca.Tako pripravljenega piščanca daš v pekač,okoli njega naložiš krompir(razrezan na 4 kose)ga posipaš s preostankom maslene mase in daš v pečico cca.200 stopinj C.Pečeš ga toliko časa kolikor je piščanec težek(1kg=1ura).Nikar ne soli piščanca,ker ga pršut ravno prav osoli,če je pa krompir premalo slan ga lahko osoliš,ko je ŽE pečen,ker če ne je nevarno da bo piščanec preslan(pri pečenju meso navleče sol nase).
Zraven pa zelena solata začinjena z olivnim oljem in balzamičnim kisom in kozarec rdečega suhega vina.
Dober tek.
Glej naprej, če se le da,...
#3
Objavljeno: 9. oktober 2002, 01:00
aha, ohja, se bom potrudil, mam pa ga vedno na zalogi tako, da mi nobena ideja o peki-kuhanju ne uide; hvala ti
pokowc
pokowc
#4
Objavljeno: 11. oktober 2002, 01:00
Njami...
To pa se slisi fajn...
Jaz pa naredim kar najbolj simple mozno, ce pecem pisko.
Kupim file, ga na hitrico operem in malo pustim, da se osusi, narezem na par kosov, posolim, namazem z gorcico in/ali potresem z gorcicno moko... malo pustim pokrito v hladilniku.
Dodam cel poper, lovor in vcasih dodam kaksno vejico majarona ali satraja.
Ce se spomnim, malo pokapljam z olivnim oljem.
Potem na hitrico specem na mocnejsem ognju, potem obrnem in se nekaj casa pecem.
To mi je najljubsi nacin - je najhitrejsi, pa zelo okusno je vse skupaj.
mimi
"Zvezde se ne sramujejo, da se zdijo kresnice". Tagore
To pa se slisi fajn...
Jaz pa naredim kar najbolj simple mozno, ce pecem pisko.
Kupim file, ga na hitrico operem in malo pustim, da se osusi, narezem na par kosov, posolim, namazem z gorcico in/ali potresem z gorcicno moko... malo pustim pokrito v hladilniku.
Dodam cel poper, lovor in vcasih dodam kaksno vejico majarona ali satraja.
Ce se spomnim, malo pokapljam z olivnim oljem.
Potem na hitrico specem na mocnejsem ognju, potem obrnem in se nekaj casa pecem.
To mi je najljubsi nacin - je najhitrejsi, pa zelo okusno je vse skupaj.
mimi
"Zvezde se ne sramujejo, da se zdijo kresnice". Tagore
#5
Objavljeno: 25. oktober 2002, 01:00
Enostavno: uporabiš najboljše začimbe (kar se ti zdi napogrešljivo; sam sem recimo, pristaš enostavnosti - poper, česen, sol - mogoče tudi vegeta(za tiste, ki ne morejo brez)), in izbereš najboljši način pečenja (meni najbolj ustreza žerjavica od ognja - oglje ne), ter tempo (počasi z zviševanjem intenzivnosti - da kožica zahrusta).
Uživajte!
Uživajte!
Človek lahko dela, kar hoče, ne more pa hoteti, kot bi želel.
#6
Objavljeno: 25. oktober 2002, 01:00
hrusta, kaj
ne, ne,jst to nardim že prejle
raje mam popečen,ampak še raje Praviln začinjen;brez umetne Vegete
Pokowc
ne, ne,jst to nardim že prejle
raje mam popečen,ampak še raje Praviln začinjen;brez umetne Vegete
Pokowc
#7
Objavljeno: 27. oktober 2002, 01:00
Se strinjam Pokowc. Samo a si kdaj premišljeval o tem kako je vegeta jedem prevzela njihov resničen okus (saj veš tisto "i jednu žlicu vegete"). Tudi sam sem v ligi proti vegeti.
Uživajte!
Uživajte!
Človek lahko dela, kar hoče, ne more pa hoteti, kot bi želel.
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0