Paradajz - da ili ne? [v kontekstu vegetarijanske makrobiotičke ishrane]
"... Paradajz narušava ravnotežu
U kontekstu vegetarijanske makrobiotičke ishrane, neke namirnice pokazuju svoja vrlo jin ili jang svojstva i narušavaju ovu ravnotežu, pa se ne preporučuju u ishrani. Takav je slučaj sa mesom i proizvodima od mesa, južnim voćem i povrćem koje poseduje vrlo jin svojstvo. Upravo se iz tog razloga paradajz i plavi patlidžan (kao vrlo jin) ne preporučuju se za svakodnevnu ishranu (pored još navedenih namirnica) jer se dobra ravnoteža ne može postići njihovim korišćenjem kada se jedu namirnice biljnog porekla. Poseduju jak efekat širenja, rashlađivanja organizma i dovode do povećanja kiselosti krvi, jednom rečju, njihovim redovnim konzumiranjem naše celokupno stanje postaje više jin, što se odražava kako na fiziološkom, tako i na psihološkom planu kroz manju otpornost na hladnoću, podložnost infekcijama, nesigurnost, uzdržanost, itd."
http://www.zdravzivo...n...1&Itemid=65[Autor Srećko Milićević, Instruktor makrobiotike]
Makrobiotika za relativno zdravega
http://www.grombol.c...akronova&id=270[za zdravljenje težjih bolezni potrebna individualna konzultacija, samodisciplina, učljivost,
razumevanje, ...]
Konzultacije [kontakt, licenca Kushi inštituta, USA]
http://www.makronova...g...80&cmsID=38V Lj, Sloveniji je nekaj oseb, katere so z makrobiotiko uspele zazdravit raka, ...
Ki so dovolj ! samodisciplinirane, kar se prehranjevanja tiče, imajo dovolj znanja, so učljive,
razumejo bistvo tega načina zdravljenja/zazdravljenja.
Nediscipliniranim ne uspe. NI to mass zdravljenje za množice, s čarobno paličico.
Vsem ne uspe, tudi zaradi navedenih "zahtev" ne.
Makrobiotika [osnoven info, ni sistem sprejemljiv za mase]
http://www.astrozmaj...iotika/mak.htmlZahteva nekaj učenja, znanja, prakse. Ko se pogrunta v čem je "glavni point",
postane vse skupaj zelo enostavno, ne vzame dost časa, prilagodljivo posamezniku po meri/fleksibilno ...
Glede na počutje, zdravstveno stanje, aktivnost/napore/obremenitve [telesne, mentalne], ...
Sam imam zase bolj špartansko varianto, kar se hrane tiče [ne kompliciram]:
žitarice, stročnice, divje rastlinje iz narave, lokalno zelenjavo, sadje [sveže, kuhano],
nerafinirano sol, oljčno olje [zmerno, ne pretiravam], mogoče še kaj.
V gl. ne kompliciram pri relativno ok zdravju.
Ne uživam sladkorja, meda, bele moke, maščob [razen omenjenih, zmerno],
mleka & mlečnih proizvodov, oreščkov [mi ne sedejo].
Poleti kdaj pa kdaj konzumiram tut paradižnik, 2x letno naredim kako kuro s prepeličjimi jajci,
občasno konzumiram 2 - 3 kurja jajca tedensko. Zaenkrat znese.
Bistvo je razumet za kaj se gre pri "yin & yangu" v prehrani, lajfu nasplošno.
Da znamo ekstreme po potrebi balansirat. Tut če se zboli, ni tragike. Bistveno je, da se razume
vzroke bolezni ... Pol pa, kar je je ... Kakor, kdo v sebi zares hoče ...
Al se lot samozdravljenja/zdravljenja. Al mu pa dol "visi", nadaljuje po starem ...
Bistveno je, da se razume, kaj je do tega stanja pripeljalo ...
Drugač pa, tut znane makrobiotike obišče "striček rak, ...", ker se ne držijo, kar učijo druge.
Jejo preveč oreščkov mogoče - nekateri [maščobe], preveč cvrtih jedi, ma kakšen rad tut
ekstremno yin živila pa pretirava [npr. pri sladoledu, ...].
Rak, ... ni nobena tragika, v kolker se ohrani razumevanje, da je do njega pripeljal nezdrav način življenja, prehranjevanja, ... S samodisciplino, znanjem, ... se da tut zazdravit ...
Zazdravljeni živijo eni med nami ... Nekateri tut "odidejo", v kolker samodisciplina popusti, podležejo starim
prehrambenim navadam, ... Katere so pripeljale v bolezen/bolezni ...