Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

EKO - Made in Slovenija


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
139 komentarjev na to temo

#101 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 5. maj 2009, 19:38

Da.

#102 Dancerka

Dancerka
  • D član
  • Št. objav: 561

Objavljeno: 13. maj 2009, 13:40

Tole o Dove & DDT prvič slišim.. Lahko poveš kaj več/daš kak link? (pogooglala in nič našla..?)
al se uporablja kako drugo ime za isto/podobno spojino al kako?


Vem kaj je DDT & vem kaj je Dove, zanima pa me povezava med njima...?

drgač pa, sej nekje je pisalo, da imamo ljudje ful skupnega genetskega materiala z muho x:Dx tak da do določene mere se naš organizem sam razstruplja in marsikaj preživi.. pol če je tega preveč, pa zna bit problem (pol so pa civilizacijske bolezni itd..)

Porny, zanimivo, da ste laufali za letali, noro...

Tud js sm mela izkušnjo, ko je par iz Nemčije starejših let veselo potegnil iz žepa pripravek z DDTjem še par let nazaj, in se jezil, zakaj ga ni mogoče pri nas v EU kupit, ker je pa tako fajn in tak super deluje proti komarjem? :eek:

eh, se pač učimo.. kot posamezniki, in kot civilizacija...

a Dove pa naj bi v žajfe dajali DDT, al v pripravke proti komarjem, al kako?

#103 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 16. februar 2010, 23:11

NA KRaTKO: Načini pridelave hrane

(6:00) Kakšne so razlike med konvencionalno, integrirano, ekološko in biodinamično pridelavo hrane? Za vsako od njih veljajo določena pravila, večji ali manjši nadzor in s tem določeno zagotovilo za potrošnika. Odgovori, na kratko, v intervjuju z Anamarijo Slabe iz Inštituta za trajnostni razvoj.

x:)x :palec:



#104 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 11. marec 2010, 00:41

Pozdravljeni,

sporočamo vam, da je z letošnjim letom pričela delovati spletna stran Združenja ekoloških kmetov osrednje Slovenije in si jo lahko ogledate na naslovu www.zekos.si.


Stran je zasnova tako, da boste lahko na enem mestu seznanjeni z vsem, kar se pomembnega dogaja na sceni ekološkega kmetovanja in trajnostnega gibanja nasploh. Seveda je naša prioriteta podpirati in združevati ekološke kmete in uresničevati njihove pobude, del naših aktivnosti pa je namenjenih tudi povezovanju kmetov z etičnimi potrošniki. Namreč, če kot potrošniki pogosteje povprašujemo za ekološkimi lokalnimi živili, bo v prihodnje tudi več lokalne ekološke ponudbe. S takšno obliko podpiranja s strani potrošnikov, ki povprašujejo po kakovostnih lokalnih in ekoloških živil, je slovenskemu kmetu omogočeno dostojno preživeti. Na naši spletni strani vas tudi usmerjamo k ogledu različnih družbeno-kritičnih filmov in dokumentarcev, v kotičku za potrošnike boste zvedeli vse o prednosti lokalnega in ekološkega prehranjevanja, zakaj ima ekološki način pridelave hrane najmanjši okoljski odtis in kako lahko majhne kmetije kažejo pot iz navideznega brezizhodnega položaja.

Nismo se izognili problematike o gensko spremenjenih organizmih - v brošuri, ki jo je izdala organizacija Friends od the Earth in v slovenščino prevedel Inštitut za trajnostni razvoj je opisano, zakaj ne drži, da bi gensko spremenjene rastline prispevale k zmanjševanju revščine ter zakaj te ne prispevajo h globalni prehranski varnosti in trajnostnem kmetijstvu.

Redno dodajamo in predstavljamo druge portale za trajnostno družbo, opisani so nekateri najvidnejši trajnostni projekti v Sloveniji, ki imajo željo k spreminjanju naših navad, prav tako posebej izpostavljamo dobre ekološke prakse, ki so nam lahko vzor za prihodnja leta.

Za etične potrošnike pripravljamo mesečne brezplačne elektronske novice, v katerih vas bomo seznanjali z aktualno lokalno & ekološko ponudbo. Vsi, ki bi jih radi prejemali, nas kontaktirajte na naslov: info.zekos@gmail.com. Ne pozabite, da z lastno denarnico spreminjamo svet in da vsak dan, ko se odločimo za nakup ekološko pridelane hrane, sprejmemo izjemno pomembno politično odločitev o prihodnosti sveta.


Ali veste, da:

- na vsakih 20 minut umre na svetu ena kmetija, v Sloveniji pa ena na dan?
- svetovno gledano; vsako minuto izumre ena rastlinska sorta ali lokalna, tradicionalna pasma?
-38 % od svetovnih kmetijskih površin zaradi kemičnega onesnaženja in zaradi posledic lahkotopnih sintetičnih gnojil ni več rodovitna? Pa je nekoč bila!
- bi z biološkimi indikatorji čistoče celoviteje pregledali kvaliteto vode in prsti (čebulni testi, ličinke ostrig,..), a so žal uradno priznane le kemične analize, ki so omejene le na posamezne kemične substance.
- v Franciji obstaja društvo za ohranitev malega kmetijstva (AMAP), ki si prizadeva za neposredno prodajo od kmetov in utrjuje vezi med znanimi potrošniki in pridelovalci živil? Njihovo članstvo šteje že čez 10 000 uporabnikov in je potrošnja ter pridelava vezana na letne čase. Prav tako za prevoz živil ni porabljeno nič nafte. Potrošniki za tedensko ekološko košarico odštejejo približno 25 evrov. Prav tako v društvu pridelujejo stare sorte, ki jih na policah supermarketih ne najdemo.
-podeželje brez kmetov nima prihodnosti?! Kmet je zmožen in mora čim prej presežti industrijske metode in postati neodvisen in svoboden kmet. Samo kmetijstvo, ki spoštuje okolje in proizvaja visoko kakovostne pridelke ima prihodnost.
-industrijsko kmetijstvo se je razvilo kot odgovor na tiste potrošnike, ki iščejo izdelke z najnižjo ceno? Potrošniki se morajo začeti zavedati, o tem, kaj počnejo. Imajo namreč moč, da kmetu ponovno podajo roko.
-je od leta 1900 izginilo okoli 90 % avtohtonih trsov, predvsem zaradi standardizacije v vinogradništvu? V francoskem društvu "Vinograd in kultura" so prepričani, da je vinograd ljubezen med zemljo in človekom in da ni opravičila za trajno izpodrivanje trsov z manjšo donosnostjo.
-je na svetu znanih okoli 2000 sort paradižnikov, v supermarketih pa jih dobimo le nekaj izbranih.
- študije o vplivu gensko spremenjenih rastlin večinoma opravlja kar proizvajalec sam (Monsanto). Kje še obstaja praksa, da je nekdo sodnik in stranka v postopku hkrati?
- študije o oceni vpliva gensko spremenjenih rastlin na zdravje ne smejo trajati dlje kot 3 mesece? Ostale študije o varnosti kemikalijev na primer trajajo najmanj 2 leti na treh vrstah sesalcev.
- javnih raziskav o oceni vpliva gensko spremenjenih rastlin na okolje praktično ni!
- so nam zamolčali bistveni podatek o nestabilnosti novo vstavljenega gena v transgene rastline? Monsanto trdi, da je to postranskega pomena.
- je industrijsko kmetijstvo odgovorno za izpust 40 % vseh toplogrednih plinov (metan, kmetijski stroji, gnojila, škropiva)?
- so ljudje, ki se ukvarjajo s kmetovanjem na manjših in srednje velikih kmetijah prisiljeni, da zapustijo podeželje zaradi preskromnega mesečnega dohodka in se morajo preseliti v mesta. S tem se svetovna lakota in revščina le še poglabljata.


***

ZEKOS je kratica za prvo ekološko združenje ekoloških kmetov osrednje Slovenije z uradno registracijo davnega leta 1997. Je član Zveze Biodar. Njegovo poslanstvo je promoviranje in širjenje ekološkega kmetijstva v Sloveniji, kmetom nudi aktivno podporo in opozarja na probleme, s katerimi se vsakodnevno sooča slovenski eko kmet. Javno nasprotuje uporabi genske tehnologije za masovno proizvodnjo hrane, prav tako ne odobrava nanotehnologije v prehrani in grabežu kmetijskih zemljišč. Podpira pravično & lokalno trgovino, solidarnost in partnersko kmetovanje (CSA – sistemi). Preko krovne organizacije Zveze Biodar je posredno član mednarodnega združenja IFOAM (The International Federation of Organic Agriculture Movements), ki združuje okoli 750 organizacij iz 108 držav sveta.
--
Martina Gajšek -
tajnica eko združenja osrednje Slovenije
Tel.: 031 363 594
Internetna stran: www.zekos.si
Združenje ekoloških kmetov Slovenije,
Metelkova ulica 6, 1000 Ljubljana


#105 Lunica1

Lunica1
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 1

Objavljeno: 19. oktober 2010, 18:55

Sem šele danes našla tole stran, pa mi je zelo všeč. Je pa zgleda tema zamrla o eko prehrani, ali pa je jaz novejše nisem našla. Tudi pri nas doma je čedalje več stvari eko. Začelo se je s hrano, nato čistila in mila.... No, vsega res ne uporabljamo eko, saj se veliko stvari niti ne dobi, je pa res da je ponudba teh izdelkov čedalje večja. Upam, da bo v prihodnje še več takih strani in trgovinic, kjer bo eko prevladoval.

#106 EKO KOMUNA

EKO KOMUNA
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 2

Objavljeno: 21. oktober 2010, 18:26

EKO KOMUNA - nova ekološka trgovina v centru Ljubljane na Trubarjevi 49.

Vsi , čisto vsi, izdelki so 100% ekološko certificirani in izključno (100%) od slovenskih malih kmetov.

torej 100% sovpada z imenom tega foruma.

Ponudba:

dnevno svež KRUH IZ KRUŠNE PEČI (pirin, ajdov, koruzni, ržen,..), sveže ekološko pecivo brez sladkorja, keksi, žebki, eko-VINA, namazi (čemaž rukola, nazilika,..), moke, pira ajda, sokovi, ČAJI- ročno nabirani,mlečni izdelki (SIRI; SKUTE; JOGURTI)....vse 100%eko, 100%od slovenskih malih kmetov

več informacij na
http://www.facebook.com/eko.komuna

Vljudno VABLJENI!

by EKO KOMUNA


#107 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 21. oktober 2010, 19:38

fajn da bo. :palec: the best
sam linkat pa ne znate zgleda!? pa na fejsu tut (se) 0 ni!

#108 EKO KOMUNA

EKO KOMUNA
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 2

Objavljeno: 21. oktober 2010, 19:50

FREE pozdravljen,

hvala za javljenje napake. Zdaj link do EKO KOMUNE preko facebooka deluje.

Vabljen v našo trgovinico.

EKO KOMUNA

#109 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 21. oktober 2010, 19:55

Kul :palec: ampak res. Ce boste imeli res samo lokalno hrano slovenskih eko kmetov super! :palec:

ce rabte koga za prodajat in pomagat se javim! x8Dx

#110 Jabucek

Jabucek
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 1

Objavljeno: 16. december 2010, 15:04

Pozdravljeni
Imam eno vprašanje... ali in če zaupate BIO in ECO certifikatom x:px, ki si jih nekateri kar kitijo na svoje izdelke?


Ste morda kdaj podvomili v kakšen takšen certifikat (dejansko sličico), ki ste ga našli na internetni strani od nepoznanega trgovca?

Koliko od teh certifikatov pa pravzaprav poznate, saj imam v svoji lastni zbirki ogromno slikic teh certov in bi jih lahko brez težav limal po svoji "navidezni" BIO trgovini preko spleta??

Zanima me vaše mnenje in izkušnje.

lp.

#111 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 16. december 2010, 16:49

Kakor kateremu. Torej nekaterim da, nekaterim ne.
Da, dvomili smo ze v marsikaj.
Nekaj njih, ki naj bi bili primeri.

Imam eno vprašanje... ali in če zaupate BIO in ECO certifikatom x:px, ki si jih nekateri kar kitijo na svoje izdelke?
Ste morda kdaj podvomili v kakšen takšen certifikat (dejansko sličico), ki ste ga našli na internetni strani od nepoznanega trgovca?
Koliko od teh certifikatov pa pravzaprav poznate,



#112 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 14. junij 2011, 22:08

Tema je čisto zamrla, odkar se je free izgubil........ x?x

Tole me zelo mika:


http://permakulturaz...eliscnaspirala/

#113 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 15. junij 2011, 08:50

Tema je čisto zamrla, odkar se je free izgubil........ x?x

Tole me zelo mika:


http://permakulturaz...eliscnaspirala/

Wow, Enja x:px
ja, valda; naredi :palec:
ni kej za razmišljat, akcija :onfire: :onfire:
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#114 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 15. junij 2011, 08:52

xyesx

všečno x8Dx :palec:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#115 Ale'

Ale'
  • D član
  • Št. objav: 4 444

Objavljeno: 15. junij 2011, 12:15

Tudi meni je všeč tale spirala. xyesx

Samo še parcelo rabim... :switz:
Objavljena slika

#116 Andreja:)

Andreja:)
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 753

Objavljeno: 15. junij 2011, 14:41

Uau! 2x x:Dx

#117 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 17. junij 2011, 07:37

Bral nek intervju, o tem kako je treba biti pozoren na zelenjavo in sadje, jih ne kupovati tam, kjer je v bližini cesta ali kaj ti jaz vem kaj. 90% slovenske obdelovalne površine se nahaja v bližini tovarn, urbanih središč, da o cestah ne govorimo... Znano ljubljansko zelje se proizvaja na najbolj prometnih vpadnicah prestolnice..

...

Pri moji tašči smo si umislili en vrtiček, za najnujnejše zelenje, toda kaj ko je zraven dovoz do garaže, in ko se na dovozu nabere mah med fugami, je treba to poškropit z uničevalcem plevela, ki ga spomladansko poletni dež bržkone splahne v naš bio eko zelenjavni vrtek...
...

govoriš to o prašnih delcih, nda :inocent: Žurnal :8):

kar se pa mahu med fugami tlakovcev tiče; jaz ga ročno izrezujem ven že odkar je skopnel sneg (tlakovcev je xrolleyesx pa še trava vmes raste). ampak mahu se bojda znebiš tako, da potreseš apno nekje v decembru (mora bit suho vreme, ne v mokrem), pustiš čez zimo in spomladi ga samo stran pometeš z metlo. Mah je kao kisel, apno pa bazično. Še nisem preizkusila, morda bom letos x:)x
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#118 Larisa22

Larisa22
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 292

Objavljeno: 19. junij 2011, 18:52

Tema je čisto zamrla, odkar se je free izgubil........ x?x

Tole me zelo mika:


http://permakulturaz...eliscnaspirala/


tole čist noro zgledaObjavljena slika

#119 estansi

estansi
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 6

Objavljeno: 12. oktober 2011, 07:52

Najboljši so izdelki, ki so narejeni na majhnih do srednje velikih kmetijah. Dežela naša ima dosti, dobrega za ponuditi

#120 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 12. oktober 2011, 10:24

Za prezaposlene ljudi, ki "nimajo časa" za zdravo malico
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´

#121 butl

butl
  • D član
  • Št. objav: 4 671

Objavljeno: 12. oktober 2011, 10:53

Objavljena slika
Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

#122 estansi

estansi
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 6

Objavljeno: 12. oktober 2011, 22:30

Eko je zakon zadeva in tudi, če se  malo znajdeš je tudi vsem dostopna, ko vsi kritizirajo, da je predraga. Greš na kmečki turizem in to je to se tam zmeniš ugodno

#123 Lunar Pathfinder

Lunar Pathfinder
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 1

Objavljeno: 17. oktober 2011, 09:41

Pozdravljen, Lunin forum.

Kupujem eko, če je le mogoče, slovenskega porekla (podpiram lokalno). Kupujem pa v manjših bio-eko trgovinicah, ne maram Kalčka, ali pa preko neta preko PlanetBio, kar je še bolje (raznorazni popusti ipd.). Isto zadevo raje kupim v posebni eko trgovinici kot v velikem nakupovalnem centru. Problem je pri sveži zelenjavi in svežem sadju, saj je tak extremno drag, pa za moje pojme premalo izbire. V raznih Intersparih so bio izdelki postavljeni v en kot in bolj malo jih je. Mika me tudi Zeleni zabojček, ko ti dostavijo svežo lokalno hrano z njive kar na dom, a se mi tudi zdi precej drago (najmanjši zabojček stane 18 eur). Pač, kakorkoli obrneš, rabiš bit kar bogat, da si lahko vse eko privoščiš. Posebej "tečna" sem pri kozmetiki, sploh obrazni, ki jo res kupiš 1x ali 2x letno, pa recimo zobno pasto kupujem samo tako, ki je brez fluora in kolikortoliko brez preveč kemije.

Se mi zdi, da je to eko-stil pri meni nastajal skozi nekaj let. Najprej me je s tem "okužila" mama, ki je zdaj šla toliko v skrajnost, da sploh ne kupuje neeko zadev, pri meni je recimo fifti fifti eko-neeko. Skušam spet ne pretiravat v tem.

Pa nalepke vedno preberem, čeprav se zdaj dogajajo spremembe pri navajanjju sestavin, gre na slabše. Zvedla iz prve roke. To je res hudič.

Mesa jem bolj malo in kupujem pri manjših mesninah, na sejmu Narava-Zdravje sem opazila, da se pripravlja bio slovensko meso (ni v Lj, sem pozabila, kje so locirani, itak bo pa v velike hipermarkete prišlo).

Se mi zdi, da smo kar zasičeni s temi eko-bio-naravno informacijami. In je treba res podrobneje brat, spraševat.

Kar mi je precej všeč, je pa porast eko turističnih kmetij. V tujini so glede tega će precej pred nami, obstaja evropsko združenje eko turističnih kmetij, pri nas je to v porastu šele zadnjih nekaj let. Ravno letos sem izbrala svoj dopust na eko tur. kmetiji in bila super zadovoljna. Ne vem, kako ste tukaj z navajanjem blagovnih znamk, ali vsako navajanje vzamete kot (anti)reklamo? Moram vprašat, preden mi kaj brišete. ;)

Mi je pa všeč seznam, ki ste ga nalepili na začetku teme. :palec:

#124 Dancip

Dancip
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 6

Objavljeno: 21. oktober 2011, 18:34

Lep pozdrav!

Vedno več ljudi se zaveda, da je jesti zdravo ekološko pridelano hrano nujno za normalen razvoj nas in našega malčka.

Večina jih pa ne ve, kako do te hrane?

Imam odgovor, ki se glasi www.pridelanodoma.si!

Jaz že 2 meseca naročam pri programu Pridelano doma in sem zelo zadovoljen, tako z uro dostave kot samimi pridelki, ki so mi dostavljeni.
Najprej sem bil skeptičen glede vsega tega, ker nisem vedel, če bodo izpolnili to kar obljubljajo, a po prvih dveh dostavah je moj pomislek izginil. Zelo sem navdušen nad njimi in vam predlagam, da si tudi sami pogledate njihovo spletno stran www.pridelanodoma.si.

Kot sami pravijo, " kar je pridelano doma, pridelamo z ljubeznijo".

Hvala za branje in živite zdravo!

#125 sin

sin
  • Lunatik
  • Št. objav: 2 584

Objavljeno: 11. junij 2012, 16:19

Posredujem:

EKO SLO ponudba:

1. češnje hrustavke
2. marelice
3. višnje
4. solata krhkolistna
5. radič
6. rdeča redkvica
7. domače malo sladkane marmelade iz kutin, ringloja, breskev, mešano sadje
8. domači malo sladkani kompoti iz enakega sadja
9. SLO bučno olje 1. kvalitete, ekološko pridelano, hladno stiskano, malo praženo
10. mladi krompir in lanski krompir
11. bezgov/metin domači sirup
12. akacijev, cvetlični


Napišete lahko tudi vaše želje; ali želite aktualno zelenjavo, divje rastline, gobe, zelišča, plodove...

Info: lama@soustvarjanje.si / 031 58 48 98

Podprimo razvoj podeželja in odprimo možnost oskrbe Slovenije z lastnimi zdravimi pridelki in izdelki pridnih rok!

Vse dobro in na snidenje,
Lama Petrič


ego-eco.jpg
Ne meči svinjam biserov!





Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0