Divjačina - kako pripravit?
#1
Objavljeno: 28. junij 2009, 10:15
Da se še jaz malo prislinim tu noter...
Rabim nasvet - dobil v dar en precej velik komad reber od divjega prasca.
Količina krepko presega en obrok za dva precej lačna(Robida in jaz... )
Nima pa noben od naju izkušenj s pripravo divjačine...
Bom vesel vsakega nasveta in recepta...
Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.
Lord Alfred Tennyson - Ulysses
#2
Objavljeno: 28. junij 2009, 13:48
#3
Objavljeno: 28. junij 2009, 19:37
Nisem expert za divjačino,sam jedu sm div. prašiča in srno.Pa se mi zdi,da so bli kolobarji korenja in omaka,taka gosta z rdečim vinom.Lahko,da je bla not tud gorčica,ne vem.
#4
Objavljeno: 29. junij 2009, 15:26
Poleg tega je v divjačini veliko metljaja, trakulje, gliste podančice al kaku so že, meso povečuje holesterol, in za kakih 80% poveča prisotnost črevesnih zajedalcev, poleg tega imajo divji prasci veliko težkih kovin v svojem mesu.
Najprej pomeditiraj v kakšnih odnosih si s prinesiteljem trupla, ali sta bila kdaj skregana okol suhe robe, ali ti zavida nadimek perešček, al je tvoj praded, spustil kure na gmajno njegovega prastrica..
šele ko to izveš lahko poskusiš crkovino, sam bolhe otrebi še z nje, ker niso užitne.
Bom mislil nate ko bom glodal tisto truplo...
Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.
Lord Alfred Tennyson - Ulysses
#5
Objavljeno: 30. junij 2009, 09:07
Jedla sem golaž iz mladih divjih pujcekov. Merjasec ima močan vonj.
Vsekakor se za paco uporablja močne začimbe, kot so, poleg olja in soli seveda; brinove jagode, lovor, črni poper, česen, lahko tudi korenje. Vse grobo vtreš v meso, daš v neprodušno posodo in pacaš na hladnem in temnem, lahko dalj časa (nekateri majo po cel teden, sama se ne bi upala več kot par dni, pa še to le, če je posoda res neprodušno zaprta, oz. meso zalito z oljem. Pripravlja se tako kot durgo, svinjsko (gojeno) meso, upoštevaj le, da je meso divje živali bolj žilavo in močnejšega okusa. Pri kuhanju seveda lahko uporabiš črno/rdeče vino (tole za golaž).
Pa dober tek
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#6
Objavljeno: 30. junij 2009, 11:23
Predvsem se ga da v paco za par dni, da se meso omehča.
Jedla sem golaž iz mladih divjih pujcekov. Merjasec ima močan vonj.
Vsekakor se za paco uporablja močne začimbe, kot so, poleg olja in soli seveda; brinove jagode, lovor, črni poper, česen, lahko tudi korenje. Vse grobo vtreš v meso, daš v neprodušno posodo in pacaš na hladnem in temnem, lahko dalj časa (nekateri majo po cel teden, sama se ne bi upala več kot par dni, pa še to le, če je posoda res neprodušno zaprta, oz. meso zalito z oljem. Pripravlja se tako kot durgo, svinjsko (gojeno) meso, upoštevaj le, da je meso divje živali bolj žilavo in močnejšega okusa. Pri kuhanju seveda lahko uporabiš črno/rdeče vino (tole za golaž).
Pa dober tek
Hvala...
Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.
Lord Alfred Tennyson - Ulysses
#7
Objavljeno: 30. junij 2009, 19:53
Kje pa si dobil ta rebra?Lovska naveza?
Sej ne bi,sam zanima me kje se sploh lahko tko dobi,ker to se ne sme tko na črno prodajat....
#8
Objavljeno: 1. julij 2009, 04:57
Kje pa si dobil ta rebra?Lovska naveza?
Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.
Lord Alfred Tennyson - Ulysses
#9
Objavljeno: 1. julij 2009, 07:14
Večinoma se tako meso dobi v lovski navezi, ja. Nič izstopajočega pa ni, če ga lovska družina proda nekomu izven lovske družine (po tržnih cenah, jasno). V tujini pa se divje svinje goji v oborah, tako kot jelene pri nas na Štajerskem...
Kje pa si dobil ta rebra?Lovska naveza?
Sej ne bi,sam zanima me kje se sploh lahko tko dobi,ker to se ne sme tko na črno prodajat....
Je pa drugače merjaščevo meso, kar se okusnosti, hranilnosti tiče, ne glih oh in ah (zaradi močnega vonja in žilavosti, starejši kot je bil merjasec, "slabše" meso je - deloma se da to kompenzirat z dolgotrajnejšo paco in daljšo toplotno obdelavo, ob hkratni uporabi močnejših začimb - npr v golažu).
Porny, ti si pa danes siten Proti sitnobi pa, tako kot pri malih otrocih, pomaga spanec
p.s.
sploh ni treba, da je bil merjasec uplenjen, lahko ga je npr. zbil avto
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#10
Objavljeno: 1. julij 2009, 18:05
buahaahaaaa perešček me je dal na ignore
Se tisočkrat oproščam, brat Pornelius...
Obljubim da se kaj takega ne bo več zgodilo...
Vzrok je bil povsem tehnične narave in nima nobene zveze s tabo, niti z rebri divjega prasca...
Porny, ti si pa danes siten Proti sitnobi pa, tako kot pri malih otrocih, pomaga spanec
Pri odraslih, predvsem pri zgoraj omenjeni osebi priporočam v ta namen velike količine Donata...
Uživalca za dalj časa zaposli z določeno aktivnostjo...
Predmet debate oz. rebra divjega prasca so bila pridobljena na povsem legalen način.
Prasec ni bil povožen...
Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.
Lord Alfred Tennyson - Ulysses
#11
Objavljeno: 1. julij 2009, 18:31
Lovska naveza kakopak.
Po eni strani se tolčemo po prsih kok smo naturalisti, pa ekologi, pa živaloljubci, ko pa gre za nafilat črevesje pa smo sposobni ubiti, pojesti in nato iz milosti nagačiti drugo živo bitje brez da bi trenili, danes divja svinja, jutri pa Bauceron po Lyonsko.
Cookiečni se pa tole zdi še celo upornišk pa frajersk zgleda.
Skratka fuj in fej..
Pa obilo driske, take dolgotrajne vam želim, mislim tistim, ki bodo jedli mrhovino žrtev rasnega, spolnega in živalskega razlikovanja, ki je umrla samo zato, ker je divja svinja,ker če bi bila mačka bi ji nohtke nalakiral, pa slikice lepil med "Naše ljubljenčke" oh kako krivično, Kresalova kje si!!!!
Čakam na parado Divjih svinj po Ljubljani, pod geslom "vsi enako kruleči, vsi enakopravni."
kolker znaš bit blesou, si jim zdele dal kr precej popusta.
uglawnem... je nekej pointa u tem postu.
jes morm držat gobec, ker tut učas (ampak res učas) kšna šunka u pico zaide, ker drugač... bi bil pa sploh čist tih, ker uni, k uglawnem ne jemo mesa, smo čist kul. nenapadalni, razumevajoči...ma... sama ljubezen in strpnost nas je
#12
Objavljeno: 1. julij 2009, 21:58
ne lomi ga. tote divje svinje so vsaj prosto po prešernu laufale po širjavah silnih in lomastile po koruzi. In gobarje spravljale v paniko:)) (pa seksale s kom so glih hotele). Kaj pa so zdesetkali njihovega naravnega sovražnika - volka..ker ni volka ali pa premalo, pač ljudje dobijo svoj del pogače.Lovska naveza kakopak.
Po eni strani se tolčemo po prsih kok smo naturalisti, pa ekologi, pa živaloljubci, ko pa gre za nafilat črevesje pa smo sposobni ubiti, pojesti in nato iz milosti nagačiti drugo živo bitje brez da bi trenili, danes divja svinja, jutri pa Bauceron po Lyonsko.
Cookiečni se pa tole zdi še celo upornišk pa frajersk zgleda.
Skratka fuj in fej..
Pa obilo driske, take dolgotrajne vam želim, mislim tistim, ki bodo jedli mrhovino žrtev rasnega, spolnega in živalskega razlikovanja, ki je umrla samo zato, ker je divja svinja,ker če bi bila mačka bi ji nohtke nalakiral, pa slikice lepil med "Naše ljubljenčke" oh kako krivično, Kresalova kje si!!!!
Čakam na parado Divjih svinj po Ljubljani, pod geslom "vsi enako kruleči, vsi enakopravni."
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#13
Objavljeno: 1. julij 2009, 22:09
Porny, sej ti ni treba jest...
sam men se pa po eni strani zdi bolj fair - če že (!) - tako žival jest, ki je veselo v naravi živela, & vsaj mela neki od lajfa, kot pa tiste boge žvalce ko celo življenje sam za rešetkami visijo, al pa sploh sonca nikol ne vidjo, pa z antibiotiki in čudnimi stvarmi jih futrajo.. po moje je tud bolj zdravo za človeka..
če bi pa še vsak mogu svojo uplenit, bi pa po moje tud več vegetarjancev blo
drgač pa, ful podpiram vegetarjance, bravo in kar tako dalje.. sam če pa zdravje (al pa sitnoba? ) nagaja, je pa po moje bolš neki pojest, kot pa umetne vitamine al pa zdravila jest..?
mogoče pa Pornyu manjka B12?
za recepte pa drgač ne vem.. smo pa enkrat ko sm bla mlajša (& še skor bolj ko 3/4 vegetarjanka ) jedli divjačino nekje pri Olimju/Podčetrtku, na kmetiji kjer gojijo srnjad.. je blo FUL dobro, neki z brusnicami se mi zdi (jelenov zrezek če se ne motim..) tak da sm se takrat pač prekršila.. saj mogoče pa telo pač rabi določene stvari, če ti nekaj ful zadiši..
po moje pa je taka divjačina tud boljš ko kaka 'umetna' šunka..?
#14
Objavljeno: 1. julij 2009, 22:19
A si jo kdaj jedla pa ni bla dobra, al pač predsodek ali kako?
očitno si pa tud ti bolj srečo imela z zdravjem, pa ne rabiš sploh razmišljat o tem?
(mogoče si pa pač mlajša generacija - js včasih tud nism razmišljala o teh stvareh... )
#15
Objavljeno: 1. julij 2009, 23:09
in zadnjič sem jedla divjega gujdeka -bil zraven v bograču.
še zmeraj trdim in bom trdila, da ima divjad od lajfa več, kot ena faremsko gojena pujsa.
kako pa divjad razmišlja pa ne bi vedela - predvidevam, samo lahko, da se jim upravičeno zdijo ljudje navečji plenilci na svetu. In konec koncev divjad ali medved ne bosta ubila srne zato, da bi jo nagačila in postavila v en kot svojega domovanja.
Sicer pa ja-če bi name čakali, da uplenim žival, bi bili vsi naši familijarni člani vegiji.in to ortodoksni. ne vem, če ne bi na koncu na semenkah pristali:)) (tudi kar se gospdiča tiče bi tole držalo).
je torej problem v načinu lajfa - meso je zapakirano tako, da sploh ne spominja več na to, da bilo stegno nekoč del noge, da kar koli spominja na to, da bilo tole nekoč živo bitje.
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#16
Objavljeno: 2. julij 2009, 07:39
kaj imam proti divjačini ...raje divje živali opzujem kot jih jem...
ja ....zdaj pa začnite z dvojno moralo ...
Dvojna morala...
Vsak ima svojo, in kar se mene tiče obstaja tvoja in moja.
In dokler tvoja ostane tvoja, moja pa moja, je zame čisto OK.
Če nekdo noče jesti divjačine, prav.
Če je nekdo vegi, vegan, vegetarijanec, karkoli že, tudi prav.
Dokler meni ne začne solit pamet s svojimi pogledi.
Potem pa ni več prav.
Hvala za nasvete kar jih je bilo, nekaj sem jih našel tudi sam na spletu, tako da...
Je pa zanimivo opazovat kako se debata razvija...
Iz teme ven ne grem, bom še kakšno pametno napišem, predvsem če se bo prečastiti Pornelius še kaj oglasil s kakšno moralno pridigo proti uživanju mesa.
Da ne bo spet mislil da sem ga dal na ignor in bi, bognedaj, zaradi tega padel v depresijo...
Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.
Lord Alfred Tennyson - Ulysses
#17
Objavljeno: 2. julij 2009, 07:43
A si ga že pripravil (meso namreč)
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#18
Objavljeno: 2. julij 2009, 08:49
Je pa drugače merjaščevo meso, kar se okusnosti, hranilnosti tiče, ne glih oh in ah (zaradi močnega vonja in žilavosti, starejši kot je bil merjasec, "slabše" meso je - deloma se da to kompenzirat z dolgotrajnejšo paco in daljšo toplotno obdelavo, ob hkratni uporabi močnejših začimb - npr v golažu).
ne samo to, tudi bakteriolosko oporecno je lahko, sploh ob nepravilni pripravi (ne me zdaj vprasat, kako se pripravlja, to mi je jager govoril, ko nam je pripravil najboljsi bograc, ki sem ga kdaj poskusil )
Sometimes I wish
my face wouldn't use its freedom of expression
#19
Objavljeno: 2. julij 2009, 10:57
Sicer pa zna bit oporečen tut pšanc iz kake baterijske farme
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#20
Objavljeno: 2. julij 2009, 11:43
Dej Alef rajš povej, če si že dal meso v paco
A si ga že pripravil (meso namreč)
Zaenkrat je še v skrinji, moram še premislit kako in kaj in kdaj...
Komad ima tam okrog 1,5-2 kg.
Bom sporočil ko bo opravljeno(in pospravljeno)
Sicer pa zna bit oporečen tut pšanc iz kake baterijske farme
Jaz perutnine ne jem, nobene in v nobeni obliki...
Sto ljudi sto čudi...
Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.
Lord Alfred Tennyson - Ulysses
#21
Objavljeno: 2. julij 2009, 12:18
pr Pereščku je to drgač, Robida je non stop prehlajena k ma alergijo na suho robo.
Imaš samo delno prav.
Te vonjave je treba znati zamaskirat...
To se doseže z uživanjem velikih količin fižola. česna, čebule, trdo kuhanih jajc...
Okolica garantirano ne voha potem nič drugega...
Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.
Lord Alfred Tennyson - Ulysses
#22
Objavljeno: 2. julij 2009, 12:56
bohseusmil tele revščine jst pa mislila, da maš vsaj 10kg mesa, ne pa tkole; daš na dva dela( in oba fejst v fejst paco), pa je
Zaenkrat je še v skrinji, moram še premislit kako in kaj in kdaj...
Komad ima tam okrog 1,5-2 kg.Bom sporočil ko bo opravljeno(in pospravljeno)
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#23
Objavljeno: 2. julij 2009, 13:12
mogoče pa Pornyu manjka B12?
sigurno. Zato je pa moj alef tako priden. Sploh zdej k je napol v penziji
Nimam alergij.....hm....kvečjemu mogoče na kkšnega tečnega dedca...pr
Pereščku je to drgač, Robida je non stop prehlajena k ma alergijo na suho robo.
Živimo v sedanjem trenutku. Čutimo v sedanjem trenutku.
Doživljamo sedanji trenutek.
Kar počnemo v sedanjem trenutku, ustvarja temelje za jutrišnji dan.
Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne.
Samo danes lahko delujemo.
Pomembno je, kaj se odločimo misliti, verjeti in reči sedaj.
Luis L. Hay - Moč je v tebi
#24
Objavljeno: 3. julij 2009, 13:36
To niso moje nebuloze, ampak videno in slišano iz strani lovcev.
#25
Objavljeno: 3. julij 2009, 14:31
nič ne vidim narobe s tem ko se futrajo - edino lovci (pa jaz, tu in tam) pozimi gazijo v pol metrskem snegu in tovorijo hrano srnam. Če iz razloga, da jih več preživi - prosim lepo. Jaz ne mignem z ritjo, da šla srne hranit. Pa grem stavit, da nihče s tega foruma, ki ni glih lovec tudi ne.Strelka, pozabljaš, da jih zraven lovci še veselo futrajo in namensko navajajo na človeški vonj, da jih lažje uplenijo. Fuj.
To niso moje nebuloze, ampak videno in slišano iz strani lovcev.
(jaz gazim po snegu s pesjanarom - kao na sprehod greva - da ne bo izpadlo, da hranim živali.) jih ne. Razen ptičev.
Vem, da ni to linč name. Itak. Zakaj bi pa bilRatalo prestavit..
Tako ...nataly ni to bil linč na tebe ..ampak govorim čist moje mnenje ...glede divjih živali...
Ti imaš svoje mnenje, jaz imam svoje.
Jaz sem pred leti imela nekje približno tvoje mnenje. Zdaj pa postajam starejša in ne nujno modrejša, pač pa praktična:))
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0