Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Divjačina - kako pripravit?


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
33 komentarjev na to temo

#26 Andreja:)

Andreja:)
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 753

Objavljeno: 3. julij 2009, 14:38

Narobe je v toliko, da se v isti sapi trdi, da jih je preveč, ruši s tem še tisto malo naravnega ravnovesja, navaja živali na našo hrano, ki jim velikorat tudi škodi in navaja na vonj človeka.
Posledično, vedno več živali prihaja v bližino človeka, njiv, bivališč, kjer ugotavljajo, da imajo veliko ugodnosti (tudi topleje je).

Sploh ni več možno reči skoraj, da imamo divje živali pri nas. Vsi so "navadno" futrano goveda, ki ga na koncu malček postrelimo, da zadostimo naš nagon po ubijanju in pojemo kak "fin" zrezek.

Ni samo hrana problem, ampak cel sistem, ki ga potegne za sabo. Pa še velikokrat je neprimerna.

Drugače pa živali še posebej vzrejajo, futrajo in spuščajo v naravo, da bi jih lahko pobili. Od fazano, ki niso naša avtohtona vrsta, do "divjih" prašičev, ki jih je kobajagi sploh preveč in ljudje zaradi njih opuščajo marsikje svoje njive, ker se jim ne da ograje delat in obnavljat...

#27 nataly

nataly
  • D član
  • Št. objav: 8 410

Objavljeno: 3. julij 2009, 14:44

Samo pitanjce.
Si ti mestno dete ali živiš v sožitju s temi vsemi živalmi?

Ker me ravno mikalo "razložit" kako poteka sobivanje z divjimi svinjami - sem bila tri leta pripravnica za snaho v takšni vukojebini, kjer so bile divje svinje na dosegu roke. Lisjaki pa skoraj domače živali...ampak, ker očitno tole obvladate v nulo..kaj bi torej o tem.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

 


#28 nataly

nataly
  • D član
  • Št. objav: 8 410

Objavljeno: 3. julij 2009, 16:23

Ne - ne tebe x;)x
Andrejo:)
pa nič slabega ne mislim.
Samo me pač zanimajo izkušnje iz prve roke.

Nič nisi zamudila, ker nisi srečala divjih svinj v živo - jaz sem bila trda od strahu, pa gospodič tudi. Ko cela četica prečkala cesto in sva stala tiho in mirno ko lipova boga.

Saj bom verjetno še rekla kakšno, ampak se strinjam, da smo ljudje prenaseljeni in jemljemo življenjski prostor živalim. To je dejstvo. In jih omejujemo in jim omejujemo dohod do vode.
Samo tako pač je.
Ali pa primer pri moji tašči - živi sama -daleč naokrog ni nobene hiše s stalno naseljenimi ljudmi. Se pravi najmanj kilometer. Je pa bil cca 500 metrov naprej en vikend - tip imel posajenih 2000 trsov, pa sadovnjak in hiška lepa tam stala, lepo uštimana okolica. Tip je obupal -cesta slaba, takšna, da bila prehodna peš samo v lepem vremenu, v slabem si do gležnjev v blatu - in je prodal. Angležem. Zdaj pa pazi: logično, da ne bodo obdelovali zemlje - nihče v hazolah je za majhen keš ne bo, še svoje marsikdo ne - in propada vse skup. Zarastlo robidovje vinograd, in sadovnjak napolnilo grmovje. Raj za divjad. Hišo so poselile kače in ptiči. Divijih svinj naenkrat za izvoz. Pa srnjadi tudi.
Kaj pa bo potem, ko se bodo gospodje angleški odločili, da pa morebiti bi živeli tule? Bodo kače brezdomke ratale, divje svinje in divjad pa tudi.

Pol pa ima na drugem brgu moja tašča ličen in lepo obdelan vinograd. V katerem se pridno mastijo srne. Ne le z grozdjem, nad dobre so jim mladike.
Njivo v grabi je opustila - pa ne zaradi lenobe, ampak ker preprosto nima smisla gojiti bilo kaj, če ti tik pred spravilom divje svinje preorjejo celotno njivo in lahko koruzo pobereš v malem košu.
Fižol ni dočakal niti dveh centimetrov. ogulile ga srne v hipu, ko prilezel na plano.
Ograda? Električni pastir? pol si tole koruzo že kupiš.


to sem samo želela povedat ...nič o receptih ...skratka alefu zameštrala temo xDDx x:px

ne ne..jaz sem jo še bolj x:Dx

Mislim, da je Astra pisala, da doda v marinado lupine pomaranč. Pravzaprav sem ziher, ker je bil recept za jagnjetino ali pa za divjačino. Samo morajo biti neškropljene pomaranče.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

 


#29 Andreja:)

Andreja:)
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 753

Objavljeno: 4. julij 2009, 10:07

Večino časa na robu mesta, zadnjih nekaj let pa na vasi. Na vas smo sicer redno hodili pa od kar se spomnim. Vidla tudi že marsikaj v živo in govorila z veliko ljudmi, ki imajo take in podobne težave, ki so dejansko opustili kar nekaj njiv in tudi kupili smo hišo, kjer so nam domačini razlagali, da je zemlje okrog ogromno, ampak da nihče več skoraj ne obdeluje, ker so vsako leto njive opustošene. Se pa to dogaja zadnjih 5 let ali nekaj več. Smo pa čisto na drugem koncu Slovenije. Obalno-kraško območje. V tistih gozdovih imamo zelo pogosto tudi treninge (tudi v bližini biših njiv) in tla so v večini "zorana". Tako, da nimam razloga, da nebi verjela svojim očem, kmetom in lovcem, s katerimi sem govorila in s katerimi tudi živim.

Če tega v halozah ni, ni rečeno, da je povsod tako.

#30 kyllah

kyllah
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 564

Objavljeno: 4. julij 2009, 11:50

cel kurac, en je dubu kos mesa, krvavga, pa ga ni sam stolku do smrti.

pa kaj.


spoham ga na gradele za svoje pse.

#31 Dancerka

Dancerka
  • D član
  • Št. objav: 561

Objavljeno: 5. julij 2009, 23:21

No, js pa sem govorila še z dvema kolegicama - zanimivi rezultati.

Ena bla prej mesojedka oz. pač dost bolj kot js, zdej je skor vegetarjanka, je pa samo svinjino, če že (?)
mogoče nanjo nekaj vplivala tudi Indija, drgač pa pravi, da tud njen ata nima rad mesa.. imajo pa mačke, ki se jim pripravlja kar nekaj mesa..

Druga ima ful rada ptiče, doma imajo gosi in race in kure, ki jih pa v glavnem ne jejo.. (pač za jajca in kot ljubljenčke) Rada pa je piščanca ali podobno perutnino - 'sam da niso moji ljubljenčki'..

Res nisem vedela, da je tolk različnih pogledov na mesojedstvo itd.

Tak da, če je karkoli prej zvenelo nestrpno, se opravičujem..
Prej sem imela kontakt večinoma le s takimi mesojedci, ki so pač vse jedli, in se niso delali fini.. razen tu in tam kdo, ki pač določenega ni jedel (npr polže ipd)

kot pri drugih rečeh je zgleda tudi tu kar precej čustev, pa včasih vsaj navideznih nelogičnosti in pač različnih mnenj in prepričanj ter izkušenj..

#32 alef

alef
  • Lunatik
  • Št. objav: 17 394

Objavljeno: 6. julij 2009, 09:02

bohseusmil tele revščine xrolleyesx jst pa mislila, da maš vsaj 10kg mesa, ne pa tkole; daš na dva dela( in oba fejst v fejst paco), pa je x^x


:o|o: x:Dx
No ja, ravno revščina glih ni bila, prav velik mesa pa tud ne... x8Dx
Za dva za dvakrat najest... x:px
V glavnem, opravljeno, pospravljeno, brez kakšne pace, samo Kotany začimbe za divjačino pa še mal dodatkov po moji izbiri... x^x x:px x:px x:px
Zadovoljivo, pa nič posebnega za moj okus, meso kot meso pač, probal prvič, verjetno tudi zadnjič, ker tovrstni darovatelji niso prav pogosti, kupovat divjačine pa ne mislim(gorenc... xnckrivx )

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses


#33 klarus

klarus
  • Lunatik
  • Št. objav: 10 165

Objavljeno: 6. julij 2009, 09:03

kaj vse nastane iz enga vprašanja, kako pripraviti divjačino......
pa mamo temo o vegetarjanstvu...
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."

#34 Cookie

Cookie
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 884

Objavljeno: 6. julij 2009, 09:08

:o|o: x:Dx
No ja, ravno revščina glih ni bila, prav velik mesa pa tud ne... x8Dx
Za dva za dvakrat najest... x:px
V glavnem, opravljeno, pospravljeno, brez kakšne pace, samo Kotany začimbe za divjačino pa še mal dodatkov po moji izbiri... x^x x:px x:px x:px
Zadovoljivo, pa nič posebnega za moj okus, meso kot meso pač, probal prvič, verjetno tudi zadnjič, ker tovrstni darovatelji niso prav pogosti, kupovat divjačine pa ne mislim(gorenc... xnckrivx )

no, sej, tko sm mislila. Cel big deal iz slabih dveh kil mesovja x:o)x
You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0