Žar
#1
Objavljeno: 2. julij 2009, 13:20
A kaj roštiljčkate?
Če sploh, glede na monsunsko deževje
V soboto imam najavljeno mednarodno druščino, ki
bi s svojimi prehrambenimi zahtevami dala na kolena dobro uigrano
kuharsko ekipo, kaj šele mene, ki imam kot pomočnika Velikana , ki ima
dve levi roki
Japonci, Angleži, Italijani, in Domači , kar
je pravzaprav super ekipa, ampak:
eni ne jejo morskih zadev, eni veganka, eni vegetarjanci, Ruby ne sme glutena,
eni nič pernatega, eni ne svinine svinine...., eni na shujševalni, eni samo sitni....
Razmišljam o žaru;
- veliko zelenjave, popečenega sira, popečene polente, telečja nabodala in kotleti...
- solate, sadna bovla,
Bemu, s piknik varijanto še več dela kot s klasično večerjo
*
Kaj pečete na žaru vi?
Kakšen žar imate? Plinski, netite sami ogenj...
#2
Objavljeno: 2. julij 2009, 13:44
Tele teme pa še nimamo!
A kaj roštiljčkate?
Če sploh, glede na monsunsko deževje
V soboto imam najavljeno mednarodno druščino, ki
bi s svojimi prehrambenimi zahtevami dala na kolena dobro uigrano
kuharsko ekipo, kaj šele mene, ki imam kot pomočnika Velikana , ki ima
dve levi roki
Japonci, Angleži, Italijani, in Domači , kar
je pravzaprav super ekipa, ampak:
eni ne jejo morskih zadev, eni veganka, eni vegetarjanci, Ruby ne sme glutena,
eni nič pernatega, eni ne svinine svinine...., eni na shujševalni, eni samo sitni....
Razmišljam o žaru;
- veliko zelenjave, popečenega sira, popečene polente, telečja nabodala in kotleti...
- solate, sadna bovla,
Bemu, s piknik varijanto še več dela kot s klasično večerjo
*
Kaj pečete na žaru vi?
Kakšen žar imate? Plinski, netite sami ogenj...
Hudo
Kadar mamo pr nas piknik varianto, delajo vsi povabljeni. Pika. Razen, kadar crkljam svojo družino.
Žar je dobra stvar. Žar je klasični, na oglje, drva. Žar je uporabna stvar. Zadnjič je žena kuhala kavo na žaru. Na morju sem zakuril žar, da smo se pogreli, ker nas je zeblo. Včasih na žaru tud kej spečem. Se da.
#3
Objavljeno: 2. julij 2009, 13:44
Žar itaq zakon čez poletje, se ga naužijem za čez zimo, ko samo v mislih okušam vonj.
ribice, meski, sir, zelenjavo malo popravit z gorgonzolo ali kakim podobnim spackanim sirom, polenta in še enkrat polenta. Krompir mi ni ok na žaru. Gobice so tudi fine.
Fine so mi tudi paprike popečene na žaru polnjene z mozzarelo ali kakim drugim sirom-lahko tudi Mb skuta, malce vmešanega česna, sol in poper lahko tudi olive ali pa ne, najbrž bi bile odlične s kako burrato .
Lakom lačen....
I am feeling very olympic today
Is time the only thing you are waiting for?
Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!
Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.
Dalai Lama
Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)
#4
Objavljeno: 2. julij 2009, 14:39
Uporabljamo plinski žar z ravno plato. Pečemo najrajši klapavice.Kaj pečete na žaru vi?
Kakšen žar imate? Plinski, netite sami ogenj...
Uporaba je svinjsko preprosta:
Na osebo računamo pol kile školjk klapavic (ker se školjk res hočemo najesti, ne pa sam roke umazati). Neočiščene (se pravi z unim kamnom in belimi črticami vred) školjke rukneš na fejst razžarjen žar. Počakaš slabe 3 min, da se školjke odprejo (lepo razcvetijo), pobereš z žara in uživaš v njihovem pristnem (in ne s česnom zapacanim) okusom. Zraven paše svež bel kruh in paradižnikova solata - ki pa ni muss). Občasno se zrawn pripravi še neka omaka: olivno olje se pogreje (in ne zavre/zažge), dodajo se bele drobtine, premeša, da se malček napnejo in nato zalije s suhim belim vinčkom. Počakaš, da alko izhlapi, potem pa vsak jedec na vsako školjko sproti dodaja žlička omake
Božansko za dol past
Opozorilo:
te školjke izcedijo tok svinjarije (k se zalepi na žar), da le-ta potem neposredno ni uporaben. Zato se še na vroč žar zlije cca pol litra vode (da fejst zacvrči in se svinjarija odlušči), pol se pa s špohtlčkom (oz lopatico) preč postrga (gre lepo fajn preč, ni treba preveč drgnit). Pol je žar pripravljen za novo uporabo.
Še en predlog, pa se lahko kak dan prej pripravi in potem hladno je.
Na jedca računaš pol kile (to zato, ker se hočeš najest, ne sam mal piknit) inčunov (ali sardel). Očiščene brez glave jih rukneš na razžarjen žar. Počakaš, da se na eni strani hrustljavo zlato zapečejo (za božjo voljo jih med tem NE šlataj ali so že, ker niso in se riba sam mrcvari). Ko so pečene na eni strani, jih z lopatico (ali špohtlčkom) obrni in zapeci do konca. Pobereš, ohladiš, razkostiš (pobereš ven hrbtne kosti). Na olivnem (onem pravem, ne nekem wannabeju) olju zmehčaš (in ne zakuriš, ker je pol zanič) zrezano belo čebulo (razmerje nekako 1:1 glede na ribe, ampak jst dam zmer mal manj čebule od oka). Lepo zmehčani čebuli dodaš suho belo vino, še počakaš, da alko izhlapi, nato še vroče preliješ čez razkostene ribe. Počakaš, da se malček ohladi - do mlačnega. Zdej lahko dodaš (po želji seveda) drobno seckano (mali koščki) rdeče sladke paprike (ni pa muss). Omake mora bit toliko, da so ribe prekrite. Narahlo premešaš. Ohladiš v hladilniku. Najboljše čez noč, da se okusi premešajo in lepo spojijo. Drug dan ponudiš s svežim belim kruhom.
Božansko
Ena s suhimi razkoščičenimi slivami in panceto. Suhe slive obdaš s panceto - pomagaš z zobotrebci, hrustljavo zapečeš na žaru in še vroče postrežeš. Problem so zobotrebci (al sem pa sam jst tok štorasta). Namesto pancete lahko uporabiš male telečje, zelo tanke, medaljončke - hrustlajo zapečeš. Jst mam spet probleme z zobotrebci Tele slive al pa medaljončki so dobri sam direkt z žara - pol niso več, vsaj men ne
Lahko uporabite bruskete - verjamem, da veš, kako se delajo
Rada mam še zelenjavo z žara - večinoma pečeno čebulo, cukine, pogojno melancani (jih zmer uničim-ne znam dobr narest, sam rada jih pa jem), češnjevec. Pa da je samo rahlo posoljena s solnim cvetom in ne našopana z vegeto (sej vem, da je ne uporabljaš) ali čim drugim uprašenim
Če maš pa dnar in te boli kita za tošalj, se pa lah igraš z jakobovimi pokrovačami, sam plis ne metat gorgozole gor (če že kej, pol se da mozarelo), ampak baje so na maslu (meso ven iz školjk in potem na maslo) najboljše. Osebno še nisem sprobala, so ble neke z gorgonzolo na voljo, sam se jst temu siru izogibam.
Provzaprov mam jst dobre izkušnje sam s plinskim žarom, te ogljeni, drveni in na horuk mene živčno delajo.
*******
A je na ita. koncu še IN Spritz Aperol To je pa men tok
Sem pa slišala za Hugo-ta, k mi je interesanten glih zarad bezgovega soka (ga mam še ohoho neporabljene lanske proizvodnje, a ga gre klasično premalo v promet, pa da ga tako levim putem lansiram)
*******************
o porkaflek, zdele pa berem pa Ljubljanska Plemenita glih gorgonzolo mara
Men ima premočan okus, pa bi se tako nežen okus pokrovač prekril. Sicer pa, kakor komu drago
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#5
Objavljeno: 2. julij 2009, 15:48
Tele teme pa še nimamo!
A kaj roštiljčkate?
Kaj pečete na žaru vi?
Kakšen žar imate? .
Oglje, če pa je res veliko časa( beri: pozabiš oglje doma), pa tudi suho dračje in veje .VEDNO na rešetke postavim aluminijaste pladnje za žar, ,da maščoba ne odteka na oglje. Rada imam mlade jurčke ali golobice popečene na žaru.
Kadar roštiljamo je skoraj obvezna solata iz pečenih paprik+ peteršilj+ česen..pripravljena že dan prej...aha in mlada čebula, popečena koruza...
Naš piknik plac
#6
Objavljeno: 2. julij 2009, 18:41
Sicer pa oglje ja.
Imamo tudi krožnik in gospodič prav uživa v pripravi ciganskih pečenk. (ki nam občanom že pri uhah ven lezejo), samo zdaj bo polno vsega na vrtu, pa bo se tole not zmetalo.
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#7
Objavljeno: 2. julij 2009, 20:43
...za božjo voljo jih med tem NE šlataj ali so že, ker niso ...
Cookie, You are my Hero!!!!
Ko so pečene na eni strani, jih z lopatico (ali špohtlčkom) obrni in zapeci do konca. Pobereš, ohladiš, razkostiš (pobereš ven hrbtne kosti). Na olivnem (onem pravem, ne nekem wannabeju) olju zmehčaš (in ne zakuriš, ker je pol zanič) zrezano belo čebulo (razmerje nekako 1:1 glede na ribe, ampak jst dam zmer mal manj čebule od oka). Lepo zmehčani čebuli dodaš suho belo vino, še počakaš, da alko izhlapi, nato še vroče preliješ čez razkostene ribe. Počakaš, da se malček ohladi - do mlačnega. Zdej lahko dodaš (po želji seveda) drobno seckano (mali koščki) rdeče sladke paprike (ni pa muss). Omake mora bit toliko, da so ribe prekrite. Narahlo premešaš. Ohladiš v hladilniku. Najboljše čez noč, da se okusi premešajo in lepo spojijo. Drug dan ponudiš s svežim belim kruhom.
Božansko
Tejle zadevi sE po tržaško reče-Sardoni in savor
*******************
o porkaflek, zdele pa berem pa Ljubljanska Plemenita glih gorgonzolo mara
Men ima premočan okus, pa bi se tako nežen okus pokrovač prekril. Sicer pa, kakor komu drago
Mah, kar dobro poznam Plemenito Ljubjansko , povsod tišči gorgonzolo , na ribe pa garantirano ne, tako da je tole bp .Poleg tega pri njih ribe odlično peče njen Velikan
H V A L A vsem za nasvete in izkušnje
Cookie , bruskete z brezglutenskim kruhom ne ginejo , super tole s panceto, sem že delela, pa čisto pozabila, viš- ravno prav , bom telečje medaljončke naredila in s češpljami tudi, so vedno gostje pomlatili do konca. Bravo!
V roru bom spekla mlad krompirček, to folk zmeraj obožuje. Rib ne bom tokrat, zaradi plate in mešanja okusov- Velikanu se obrača želodec samo ko pomisli na ribe bemusuncežarko
Potem bom kakšne sveže gobe poskusila dobit, to pa to, kake jurle al lisičke. Pa sir cacciocavallo malo opečt-to
Nat, a pri vas uporabljate tisti pladenj s pokrovom iz litega železa
Samo za tako proceduro kuhanja pač plinski žar ne pride v poštev. No, na sanjski terasi pa pride samo tale v poštev,pa še to na skrivš, na srečo smo pod milim nebom- na vrhu. (za kakšno kurjenje na terasibi me oglobili do kosti , vzeli laški potni in nagnali čez -spet mejo ) . Ravno plato pa so v treh letih odlično 'razdelali' Plemeniti Ljubljanski , zraven pa je še mali gorilnik, za kuhanje karfijole in drugih nadvse smrdečih zelenjav.
Drugače pa sem imela priliko opazovat roštiljske priprave;
- en gospod je po sezoni obrezal in prihranil les od vrtnic , no, nikoli boljšega mesa jedla. Opojen vonj se je širil in dražil nozdrvi.
Pa za les od trt tudi vem, da je super zadeva. Pa pace in podobno.
Res pa je, da je pri piknik/žaru najlepše druženje, sodelovanje in sploh , tak dober smeh, klepet in sploh
Ko smo slavili Zajkino prvo svečko , smo bili resnično ubrana četa,
v najkrajšem času se je dooolga miza kar šibila od dobrot
#8
Objavljeno: 2. julij 2009, 22:45
o porkaflek, zdej bom obveljala za eno plesnivko pa gorgonzole nisem okusila več kot 2 leti, na tko pogosto približno jo jem.o porkaflek, zdele pa berem pa Ljubljanska Plemenita glih gorgonzolo mara
Men ima premočan okus, pa bi se tako nežen okus pokrovač prekril. Sicer pa, kakor komu drago
Da se ne namaže na ribe in morski živelj pa vem tudi jaz, čeprav sem iz močvirja
...popečeš šampinjone, daš v skledo in dodaš- sol, poper, česen, olivno olje in balzamični kis, pustiš par ur da se marinira. Popapaš.
Jaz sem si zdaj zaželela teppanyaki steak mmmnjamnjamnjam.... popečeš česen, na malce oljčka, ko se zapeče, ga umakneš, daš gor zrezek (začinjen po želji), narežeš zelenjado-bučke, šitake, šparglje in jih popečeš, ter pokriješ s pokrovko, malce preliješ s sojino omako-(čez kakih 5min), prav tako zrezek in pečeš še par minut. Zelenjavca mora biti pokrita s pokrovko, da ostane sočna. Dober tek
Na koncu se lahko spečejo še jajca, za ljubitelje le teh.
..sicer se mi pa zdajle je indijska, mogoče jutri kaj nakuham v tej smeri....
I am feeling very olympic today
Is time the only thing you are waiting for?
Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!
Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.
Dalai Lama
Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)
#9
Objavljeno: 3. julij 2009, 08:34
a dej kok dobro....VEDNO na rešetke postavim aluminijaste pladnje za žar, ,da maščoba ne odteka na oglje. Rada imam mlade jurčke ali golobice popečene na žaru.
Kadar roštiljamo je skoraj obvezna solata iz pečenih paprik+ peteršilj+ česen..pripravljena že dan prej...aha in mlada čebula, popečena koruza...
Naš piknik plac
A so to kaki posebno pladnji (kje kupiš, kok stane?), al so kr uni za narezke?
Kok kjuti piknik plac
Ne, ne, ne! Jst blazno maram gorgonzolo (sploh na ajdovem kruhu z orehi ), sam se ji izogibam (in vsem ostalim plesnivim sirom, občasno klonem edino brie-ju), ker drgač gostim eno zoprno teticoo porkaflek, zdej bom obveljala za eno plesnivko pa gorgonzole nisem okusila več kot 2 leti, na tko pogosto približno jo jem.
Da se ne namaže na ribe in morski živelj pa vem tudi jaz, čeprav sem iz močvirja
...
Jah, jst sm bla naravnost zgrožena, ko sem imela priliko poskusit pokrovače Z gorgonzolo; provzaprov je blo vidt več gorgonzole (raztopljene na školjki), kot mesa
strašno
Rubyična, a tko se reče nisem vedla, sem bila pa presenečena nad fantastičnim okusom (ker izgled je dokaj podoben galebjemu bruhanju ), nekoč davno tega, sam za ime mi pa noben ni vedel povedat; provazprov sem proceduro izvedela od ....češke prijateljice baje nekako podobno delajo tudi v hr.obmorju (Dalmacija al kako)
Za trto sem pa jaz tudi vedela sam nimam je prilike nucat, pa veščine žal tudi ne
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#10
Objavljeno: 3. julij 2009, 09:09
a dej kok dobro
A so to kaki posebno pladnji (kje kupiš, kok stane?), al so kr uni za narezke?
Pladnje kupim v večjih centrih najboljšega soseda, uporabljam pa jih zato, ker sem slišala, da je dim na katerega kaplja maščoba zelo škodljiv. Pladnji so valoviti in na vrhu vala so luknjice, tako, da ima hrana vonj in okus po dimu, vsa "tekočina" pa ostane na pladnju. Točne cene se ne spomnim, je pa nizka....
#11
Objavljeno: 3. julij 2009, 09:22
Pa hvala za info, ob priliki pošnofam zanje v štacuni
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#12
Objavljeno: 3. julij 2009, 11:17
wow, enja, ful dobro to, okoli dima in maščobe sem jaz tudi čula.
Pa hvala za info, ob priliki pošnofam zanje v štacuni
Čeprav po drug stran nej bi bil pa aluminij tud ful škodljiv, če ga uporabljaš za pečenje /recimo zavijanje česarkol v alufolijo in pečenje na žerjavici, žaru, uporaba alu pladnjev na žaru, v pečici, pa tko/.
#13
Objavljeno: 3. julij 2009, 21:28
Butl, že zelo dolgo tega mi je bilo povedano, da je dim na katerega kaplja maščoba, karcerogen.......lahko, da je samo moja fikcija in kaprica....če vržemo meso na žar, ga na pladnjih.....Čeprav po drug stran nej bi bil pa aluminij tud ful škodljiv, če ga uporabljaš za pečenje /recimo zavijanje česarkol v alufolijo in pečenje na žerjavici, žaru, uporaba alu pladnjev na žaru, v pečici, pa tko/.
#14
Objavljeno: 3. julij 2009, 21:36
Tud jst to vem že dolg cajta. In tud vem za aluminij že dost cajta. Tko da zamenjava rešetke za alu ni glih ena pridobitev.Pladnji so drgač fajn. Recimo litoželezni. Kamniti.Butl, že zelo dolgo tega mi je bilo povedano, da je dim na katerega kaplja maščoba, karcerogen.......lahko, da je samo moja fikcija in kaprica....če vržemo meso na žar, ga na pladnjih.....
#15
Objavljeno: 3. julij 2009, 21:46
Tud jst to vem že dolg cajta. In tud vem za aluminij že dost cajta. Tko da zamenjava rešetke za alu ni glih ena pridobitev.Pladnji so drgač fajn. Recimo litoželezni. Kamniti.
Kamniti?
#16
Objavljeno: 5. julij 2009, 19:11
Zelo lepo je bilo, mednarodna družba - superlativna in vreme se nas je tudi usmililo
Velikan od Plemenite pa je pohvalil domačega Velikana za dobro peko.
Bomo ponovili
#17
Objavljeno: 10. julij 2009, 14:51
Pladenj ja. Samo brez pokrova je - pol pač "posodim" vokovo pokrovko:))[color="#0000FF"]
Nat, a pri vas uporabljate tisti pladenj s pokrovom iz litega železa
Glih v nedeljo matrali tole. Gospodič bil šef kuhinje pod plastičnim kostanjem
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#18
Objavljeno: 11. julij 2009, 21:48
Na tistem pladnju bi fantastično izpadla hobotnica s krompirji , glih danes cedila sline po njej v ribarnici
Plemeniti il Lj se je zahotelo rib, in sem jih nabavila danes, jih bomo jutri na njihovem žaru toplotno obdelali
Jaz obožujem tuna steak, ena najboljših zadev pod soncem , posoliš in flikneš na plato. Krasna riba, zdrava, še njene
omega maščobe so ah in oh. Za Plemenitinega Velikana pa sem vzela eno orado, ker si jo je zaželel.
Pa nekaj svežih škampov bomo tudi obrnili na žaru.
V Trstu imamo res odlično ponudbo morskih zadev, več kot 50 ribarnic . Pravzaprav se pojaviš v svoji ribarnici in tam dobiš navdih za kosilo Potem te prodajalec vpraša, kako boš pripravil zadevo, da ti jo pravilno očistijo - samo po sebi umevno tole
Takle service se mi zdi, da lahko samo sanjate v Deželi
Pa eno 12kg lubenico smo nabavili. Slednje ne bomo tiščali na žar
#19
Objavljeno: 12. julij 2009, 13:34
la to mam jaz na terasi, in kar reno koristimo, ponavad v nedeljah...jp ..za peko je fajn marmorna plošča...
se super speče ...
Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ...
#20
Objavljeno: 13. julij 2009, 08:35
Plastični kostanj ima pa že zgodovino.Kako pa izgleda plastičen kostanj ?
Na tistem pladnju bi fantastično izpadla hobotnica s krompirji , glih danes cedila sline po njej v ribarnici
Sta prišla pred leti naokrog Pujsita (takrat še Pujsa bila) in Trudi. Sedimo v senčici in Trudi nejeverno strmi v kostanj, pa pravi: A je to pravi kostanj? Pujsita pa: "Ne. Plastičen!"
In od takrat je naš kostanj plastičen kostanj.
Nenavadno je zato, ker imamo pravi kostanj na dvorišču. In je dušo dal - stole in mize non stop tovorimo pod njegovo krošnjo, ena taka fajna bogata senca je. Pa še kup kostanjev v jesen, pa seveda ježic in listja - za kar sem že ugotovila, da jih vrtna kosilnica krasno očisti.
Se pa za pripravo hobotnice s krompirjem toplo priporočam. Nisem je probavala niti tak niti ovak..in glede na to, da nič primorsko ne bomo letos obarvani, bi lahko vsaj primorsko jedli:)
(obisk solin ne bom štela zraven. )
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#21
Objavljeno: 19. julij 2009, 22:12
Čisto dovolj za kosilo.
#22
Objavljeno: 27. avgust 2009, 13:45
Mene zanima kolko časa mora mačka biti odsotna od doma, da jo lahko poimenujemo divjačina za na žar?
Zakaj te to zanima? Ovo je čisto filozofsko pitanje. Kao prvo, mora se odgovoriti na pitanje da li pripitomljenost spada u narav (bitak) neke životinjske vrste (u ovom slučaju mačke)?
#23
Objavljeno: 28. avgust 2009, 05:39
Joj, baš sam sretno dijete uuuuuuuuu
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0