Lunin Forum uses cookies. Read the Pogoji registracije in varstvo osebnih podatkov for more info. To remove this message, please click the button to the right:    I accept the use of cookies
Lunin net

Jump to content


Photo

Stič na kraj stikov s Duh om


  • Please log in to reply
* * * - - 1 votes
2 replies to this topic

#1 Agape

Agape
  • Zlati član
  • posts 506

Posted 12. July 2009, 07:52

:2src: http://www.rkc.si/sticna/sl/ :palec: xDDx :2src:

Lažje je verjeti laži, ki si jo stokrat slišal, kot resnici, ki jo še nisi nikoli...
sedaj jo imaš možnost...

agape

Da druge premagaš, moraš biti krepak; da sebe premagaš, moraš biti srčen.Tisti, ki gre svojo pot, naj se ne ozira na tiste, ki govorijo, da ni poti....

r


Z BOG om in V Bog u

je pot do 9 in zmaga je v 6, ker 6 je 9 in 9 je 6


#2 mayita

mayita
  • Lunatik
  • posts 3,335

Posted 21. July 2009, 18:56

Smo skupina dijakov. Ogledali smo si vaš samostan in muzej. Še bolj kakor starodavne stavbe nas zanima vaše življenje. Zakaj ste vstopili v samostan?

Zakaj se menihi odpovedujete zakonu in družini, saj je spolnost globoko zakoreninjena v človeku?

V čem vidite smisel svojega nenavadnega življenja?

Kakšen pomen ima samostan za kulturo in umetnost?

Kakšne so bile druge vaše dejavnosti nekoč in kakšne so danes?

Kakšen smisel ima vaša molitev? Mar ni škoda časa zanjo?

Kakšna je vaša molitev in koliko časa vsak dan porabite zanjo?

Kako je v vašem redu s češčenjem Matere Božje?

Na vratih smo videli napis "Klavzura". Tja ne sme stopiti ženska noga. Mar ni to zapostavljanje žensk?

Ali imate kaj prostega časa, dovolj spanja, letni dopust?

Mar ni za vas ubijajoče, ker se morate vsak dan ravnati po enakem dnevnem redu?

Kakšno pot mora prehoditi, kdor vstopi v vaš samostan?

Ali imate v samostanu vsi enake pravice in možnosti pri odločanju o skupnih zadevah?

Kakšno šolo mora končati, kdor hoče vstopiti v samostan?

Kdaj in kje so nastali cistercijani in kdo je njihov ustanovitelj?

Ali je tudi pri vas zaznati duha ustanoviteljev, duha uporništva zoper vse povprečno in pomehkuženo?

Kdo je bil sveti Benedikt? Mar ni njegovo Pravilo zastarelo? O čem pravzaprav govori?

Zakaj je za vas tako pomemben sveti Bernard?

Kdaj so prišli cistercijani v Stično in kako je nastal stiški samostan?

Najlepša hvala za vaše odgovore. Povejte nam za konec še kakšno misel za na pot skozi življenje.

Smo skupina dijakov. Ogledali smo si vaš samostan in muzej. Še bolj kakor starodavne stavbe nas zanima vaše življenje. Zakaj ste vstopili v samostan?
Za samostansko življenje smo se odločili, ker verujemo in smo doživeli, da je Bog ljubezen. Neizmerno nas ljubi. S svojim vstopom v samostan mu skušamo to ljubezen vračati. Hočemo mu biti bolj blizu, kakor bi mu bili, če bi ostali sredi nemirnega sveta, ki ima malo smisla za Boga. Ves čas bi radi posvetili samo njemu in njegovim načrtom. Smo zazrti in "zaljubljeni" v Boga Očeta in v njegovega Sina Jezusa Kristusa. Brez takšnega odnosa se ne bi mogli odločiti za samostan in zlasti ne vztrajati v njem vse življenje. Mislim, da me boste vsaj nekoliko razumeli, če pomislite na zaljubljenost in ljubezen med fantom in dekletom.

Zakaj se menihi odpovedujete zakonu in družini, saj je spolnost globoko zakoreninjena v človeku?
Naš korak v samostan lahko doume le tisti, ki je globoko veren. Duhovni poklic je Jezusov dar. Brez posebnega Božjega delovanja na dnu človeškega srca se ni mogoče z vsem srcem odločiti za Jezusa in za njegov način življenja.
Spolna ljubezen ni najvišja oblika ljubezni. Telesni spolni ljubezni se odpovedujemo iz višjih razlogov: zaradi popolnejše ljubezni do Boga in do vseh ljudi, zlasti do tistih, ki so najbolj potrebni naše pomoči. Kadar je naša ljubezen najbolj nesebična, kadar ne iščemo svoje sreče, ampak srečo bližnjega, takrat smo tudi sami najbolj srečni.
Tisti, ki se poročijo, imajo morda po dva ali tri otroke. Zavzemati se morajo predvsem zanje. Duhovnik in redovnik, ki nimata svoje družine, lahko bolj nemoteno svoje življenje in svoje moči posvetita tisočem otrok. Ker nista navezana na ženo, lahko bolj nesebično služita mnogim ubogim in pomoči potrebnim ter ljubita vse ljudi z enako ljubeznijo.

Na vrh

V čem vidite smisel svojega nenavadnega življenja?
Smisel našega življenja je rast v ljubezni do Boga in do vsakega človeka. Apostol Janez je zapisal: "Bog je ljubezen" (1 Jn 4,16). Čim bolj rastemo v ljubezni, tem bolj smo podobni Bogu, tem bolj smo drugi Kristus.
V samostanskem življenju hodimo za Jezusom na drugačen način kakor tisti, ki živite med svetom. Iz ljubezni do Jezusa posnemamo njegovo devištvo, uboštvo in pokorščino. Hodimo za deviškim, ubogim in do smrti na križu pokornim Kristusom.
Iz svojega življenja hočemo napraviti nekaj lepega za Boga in za ljudi, tudi za vas. Drugi vatikanski koncil je glavno dolžnost menihov takole predstavil: "Glavna dolžnost menihov je, da med samostanskimi zidovi ponižno in plemenito služijo Božjemu veličastvu" (R 9).
Menihi želimo, da se za ljubezen do Boga in do bližnjega odločijo vsi ljudje, tudi vi. V ta namen molimo in delamo. Molitev postavljamo na prvo mesto, a največ časa posvečamo različnim dejavnostim. Kljub svojim napakam in omejenostim si prizadevamo, da bi živeli po Jezusovem evangeliju, v medsebojni edinosti, kakor so živeli Jezusovi učenci v Jeruzalemu po prihodu Svetega Duha.

Kakšen pomen ima samostan za kulturo in umetnost? Benediktinski in cistercijanski samostani so bili in so še danes žarišča duhovnosti in krščanske kulture. Skozi vso svojo zgodovino je bil naš samostan ne samo versko, ampak tudi kulturno in umetniško žarišče. Stiški opati so naročali stavbarska, slikarska in kiparska dela za samostan in za svoje številne župnijske in podružnične cerkve pri najboljših umetnikih. Slikarja Janez Ljubljanski v 15. stoletju in Fortunat Bergant v 18. stoletju sta bila s svojim umetniškim delovanjem tesno povezana s stiškim samostanom. Že v 12. stoletju so v njem nastali znameniti latinski rokopisi z bogatimi začetnimi erkami (inicialkami) in drobnim okrasjem. Tu je zagledala luč sveta najstarejša in najobsežnejša zbirka latinskih rokopisov pri nas.
V 15. stoletju je v samostanu nastal znameniti Stiški rokopis, ki v slovenskem jeziku obsega molitev pred pridigo, molitev Pozdravljena, Kraljica, dva obrazca splošne spovedi, nekaj latinsko-slovenskih izrazov in začetek velikonočne pesmi Naš Gospud je od smrti vstal.
V samostanu je bila v sklopu bogoslovne šole za vzgojo duhovnikov tudi glasbena šola, v kateri je verjetno dobil prvo glasbeno izobrazbo naš znameniti skladatelj Jakob Gallus-Petelin (1550-1591).
Kakor nekoč je tudi danes vse naše poslanstvo povezano s prvenstvenim verskim poslanstvom. Vendar zato ni nič manj kulturno. Bog je tudi Lepota in Harmonija. Ohranjamo in obnavljamo lepote, ki so se v teku devetih stoletij nabrale v našem samostanu. Slovenski verski muzej v naših prostorih je odsev slovenske verske kulture skozi stoletja. Samostan in Slovenski verski muzej si vsako leto ogleda nekaj deset tisočev obiskovalcev.
V samostanu so vedno imeli svoje mesto menihi umetniki. Samostanska tihota in zbranost ter osebna povezanost z Bogom, tem največjim Umetnikom, jim nudijo odlično okolje za umetniško ustvarjanje. V našem samostanu je kot menih deloval zdaj že pokojni akademski slikar pater Gabrijel Humek, katerega slike ste si ogledali v muzejskih prostorih. Njegov slikarski atelje še vedno čaka na naslednika.

Na vrh
ojoj so to res odgovori menihov? x?x

#3 Agape

Agape
  • Zlati član
  • posts 506

Posted 17. August 2009, 12:51

JES.. TO SO BRATJE V DUHU, KOT MI VSI....

Lažje je verjeti laži, ki si jo stokrat slišal, kot resnici, ki jo še nisi nikoli...
sedaj jo imaš možnost...

agape

Da druge premagaš, moraš biti krepak; da sebe premagaš, moraš biti srčen.Tisti, ki gre svojo pot, naj se ne ozira na tiste, ki govorijo, da ni poti....

r


Z BOG om in V Bog u

je pot do 9 in zmaga je v 6, ker 6 je 9 in 9 je 6

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users