Kupovanje sadja in zelenjave pri kmetih
#1
Objavljeno: 13. oktober 2009, 12:11
Lep dan
Jaka
#2
Objavljeno: 13. oktober 2009, 12:27
V poplavi preveč lepega, skoraj umetnega svežega sadja in zelenjave v vele trgovinah se sprašujem, kaj se je zgodilo s kupovanjem hrane pri kmetih na kmetiji, kjer točno veš, kdo je kupljeni pridelek pridelal ter kje in kako je bil pridelan. Sam si že dolgo želim recimo pravi domači svež paradižnik, ki ima dejansko okus po paradižniku. Sem iskal na internetu, vendar ponudba ni nikjer jasno prikazana. Izjema so samo nekateri kmetije, ki imajo svoje internetne strani, do katerih je težko priti. Zanima me ali kdo od vas kupuje svoje surovine pri kmetih in kako ste prišli do njih oz. kako ste zvedeli za njih?
Lep dan
Jaka
Jaka pozdravljen in dobrodošel.
Jst sem z Gorenjske in tle tacga paradajza, ki bi mel okus po paradajzu, ni. Nikjer. Sploh pa ne za kupit. To je tko kt, ee, lubenice. Na Gorenjskem lubenice z okusom po lubenici ni. Je pa repa z okusom po repi, krompir z okusom po krompirju, zelje, jabolka in korenje tud. Pa tko.
Kmetij, kjer bi točno vedel, kdo in kako ga je pridelal, je sila mal. Še najblj ziher si, če kupujš od eko kmetov, ki majo certifikate in so ponavad tud propagirani na internetu. Je še varianta, da kmeta poznaš osebno in to dobro al pa, da ti ga nekdo, ki mu zaupaš, priporoči. Ni pa vse, kar je kupljeno pri našem kmetu, tud ekološko neoporečno /mal al pa nič pesticidov in ostale kemije/. Včasih je zelenjava in sadje iz mčkatorja velik blj užitno in manj kemizirano kt od kmeta.
#3
Objavljeno: 13. oktober 2009, 13:05
Drugače pa je logično, da na gorenjskem ni paradajza, ki bi imel previ okus po paradajzu, gotovo pa obstaja na primorskem, kjer je sonce malo močnejše.
#4
Objavljeno: 13. oktober 2009, 13:09
#5
Objavljeno: 13. oktober 2009, 14:00
Ma so bli najboljši paradajzi v mojem lajfi ever
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#6
Objavljeno: 15. oktober 2009, 19:24
Sicer je pa to kar v redu tema...
Jaz imam srečo, da kupujem iz ene kmetije, ki jo družinsko poznamo že dolgo. Pa naročim vsak teden. Nima niti smisla govoriti naslova, ker imajo le nekaj strank in ne jemljejo drugih. Vzamem paradižnik (ki ga ni nikoli preveč), solate, krompir, korenje, fižol, redkvice, bučke, čebula česen... vse to, odvisno od sezone... pa jajca. Sicer poskušam tudi sama, ampak vseeno je premalo... Poleg paradižnika pa še ostalo sadje, ko je (jabolka zdaj naprimer).
V trgovini zelenjave ne kupujem več, sadje včasih (pomaranče naprimer, ki so še zanič pa kivi).
Prav tako imam gospo, ki daje mlečne izdelke, čeprav le-teh ne pojem prav dosti....
Meni se zdi tak način fantastičen. Sicer so pa na netu celi seznami eko kmetij...
#7
Objavljeno: 24. oktober 2009, 07:47
Toča je sicer obtolkla jabolka - tako, da niso vrhunsko lepa in pridelana na integriran način - niso torej bio, da ne bo pomote - so pa skoraj zastonj, ker jih pogodbenik noče vzet. Kolega mi pravi, da je za poln prtljažnik in polno avto prikolico plačal 10 evrov.
Mi smo plačali za poln prtljažnik karavana 6 evrov. Nabrali smo si sorto jonagold, zlati delišes in jonatan. Je pa še neka druga sorta, pozabila kako se ji reče in itak ni bilo več potrebe.
V kraju Savci pri Polenšaku je tole (Slovenske gorice), če je kdo zainteresiran.
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
#8
Objavljeno: 11. november 2009, 20:29
kdaj jedla v lajfu Pri kuhanju poči in razpada v zunanjih plasteh, v sredini pa surov ,
pa slab okus.
Poleg tega pa me je dedec še dodatno naplahtal, ker sem ga ekstra prosila, da mi da rdeč krompir,
in mi je zagotovil. da je rdeč, pa ni (rdeč je menda za prasce , meni je boljši kot ta bel )
#10
Objavljeno: 11. november 2009, 21:38
Imeli so vseh sort poljščin in sadja. Proti koncu v smeri Emporiuma, z leve strani, ko se
stojnce raznih Jetrijev in Gashijev nehajo.
Sem šla prav pogledat, če je kakšen trak s podatki ostal na mrežici, pa ni.
Bohpumagi, več sreče drugič.
#11
Objavljeno: 12. november 2009, 04:00
Hkrati pa to tudi ni "dovoljeno".
Po mojih osebnih izkusnjah lahko recem, da veliko hrane, ki je EKO, je tudi boljsega okusa in me bolj nahrani. Seveda pa so tudi izjeme, ko hrana ni niti slucajno bial vredna placanega denarja.
Najveckrat so me zares pozitivno presenetili produkti Demeter.
http://www.demeter.si/
http://www.kmetija-demeter.net/
http://www.ajda-vrzd...2...35&LANG=slo
#12
Objavljeno: 12. november 2009, 07:51
Enake lastnosti /da razpoka k ga kuhaš, da je trd v sredini in kuhan nikakav po okusu/ ma tud krompir, ki sem ga jst pridelal. Ne vem, kako se imenuje, je pa ena zgodnja sorta.
Ampak, pečen je pa bogovski.
#13
Objavljeno: 12. november 2009, 21:09
*
Ti Butl , maš čisto prav, vsaka sorta krompirja je boljša za en način priprave kot za kak drugi.
Sem že pred leti ugotovila, da 'univerzalnega' krompirja za pripravo od oblic- do pomfrija - ni (več)
Prodajajo v enih rdečih mrežicah nek francoski krompir,škrlatne barve, majhne podolgovate oblike,vsi enaki, če ga spečeš v roru (pečici),
je nad dober. Se pa sprašujem, koliko so seme namrcvarili v kakšnem laboratoriju, da bi bili vsi gomolji
enaki , iste oblike...
Za njoke ni dober mlad krompir, ker preveč 'moči', njoki so tabulši iz starega krompirja, unga, ki že zelo nagubano in kilavo zgleda
Konec meseca moram spet poslovno v Srbijo, pa si bom kakšen žakelj od tam pripeljala.
Čeprav ...tamkaj jih šele nič ne omejuje....hočem reči, začeli so z industrijsko pridelavo sadja in zelenjave ,
na plantažah se njim sklanjajo Romuni, Bolgari in Kitajci , kar samo po sebi - nič narobe- ampak uporaba gnojil, zatiranja škodljivcev...
V vseh teh letih sem s pomočjo klijentov prišla do določenih izkušenj in kupujem od vedno istih malih kmetov, ki
prihajajo iz preverjeno čistih krajev.
* Danes sem kupila od Krepko eko domače kislo mleko v lončku, mamma mia, ke dobro, kot da bi ga sama doma sčarala
#14
Objavljeno: 22. oktober 2011, 13:53
#15
Objavljeno: 22. oktober 2011, 16:05
www.pridelanodoma.si itak prej pozabo link dat:)!
Lep dan in živite zdravo!
#16
Objavljeno: 22. oktober 2011, 16:09
Zadovoljna stranka priporoča, www.pridelanodoma.si kliknite, saj nič ne stane!
www.pridelanodoma.si itak prej pozabo link dat:)!
Lep dan in živite zdravo!
Kak nič ne stane, če pa imajo neke cene tam......... .
#17
Objavljeno: 22. oktober 2011, 16:14
,,,
#18
Objavljeno: 22. oktober 2011, 17:21
ne pa prekupcevalce/ tudi kmetje so med njimi/
z blagom iz veletrznic ala Padova*,Verona, Milano
... -)
*"Na veletržnici v severni Italiji - v Padovi nabavljajo
sadje in zelenjavo vsi veliki in mnogo malih trgovcev
iz Slovenije. Domače zelenjave skoraj nimamo več":
http://www.dnevnik.s...tivu/1042419005
http://24ur.com/novi...padovi.html?ar=
#19
Objavljeno: 29. november 2011, 11:39
Ena od pomembnih prednosti partnerskega kmetijstva za potrošnike so 30-odstotkovnižje cene za ekološko sadje in zelenjavo (Cene se večinoma gibljejo od 8 EURza mali zabojček do 16 EUR za velikega). Poleg tega potrošniki poznajo svojegadobavitelja in mu lahko zaupajo, saj poznajo njegov način pridelave, ter imajovpliv na samo pridelavo, saj lahko vnaprej skupaj s kmetom naredijo sejalninačrt. Pridelki, ki jih potrošniki prejemajo na tedenski bazi so raznoliki(spoznajo lahko tudi zelenjavo, ki je doslej niso poznali in osvojijo novekuharske recepte) in so praktično nabrani še v istem dnevu ali dan preddostavo, kar prinese svežino hrane in boljšo hranilno vrednost, saj odpade časdolge logistike. S tem potrošniki prispevajo k svojemu zdravju, posredno papomagajo tudi kmetom in našemu planetu.
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0