Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Potres


  • Prijavi se, če želiš komentirati
11 komentarjev na to temo

#1 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 12. februar 2010, 19:58

Posredujem:

Danes en majhen skok vstran. Potresi se namreč dogajajo. Ne samo v oddaljenih, eksotičnih državah, kot je Haiti. Kadar ljudje začutijo, da prihaja potres, se v stavbah množično poženejo pod pisalne mize ali se postavijo med vratne podboje. Velja namreč prepričanje, da je to najbolj varno in da takšno zavetje nad glavo poveča možnosti preživetja. Vendar je to velika napaka – pravi Doug Copp, vodja Ameriške mednarodne reševalne skupine (ARTI) in izkušen poveljnik reševalnih akcij v mnogih katastrofalnih nesrečah. Doug je aktivno sodeloval v reševalnih akcijah v 60 državah in iskal preživele v 875 porušenih poslopjih. Dve leti je delal tudi kot strokovnjak Združenih narodov za odpravljanje posledic katastrof. Izkušenj ima torej več kot dovolj. Pravi pa, da je bila morda najhujša tista prva: »Prva porušena zgradba, v katero sem se moral splaziti, je bila šola, zrušena med hudim potresom, ki je leta 1985 prizadel Ciudad de Mexico. Vsi otroci so bili pod šolskimi klopmi. In vsi otroci so bili mrtvi, stisnjeni na debelino borih nekaj centimetrov. Bilo je grozno - obsceno in popolnoma nepotrebno. Kajti če ne bi čepeli pod klopmi, temveč POLEG klopi, bi zagotovo večina preživela. Takrat še nisem vedel, da so otrokom celo izrecno naročili, naj zlezejo pod klopi.«

Trikotnik preživetja

Ko se stavba poruši, ostane tik poleg večjih kosov pohištva prazen prostor s prerezom v obliki trikotnika. Teža stropa in nadstropij nad vami polomi mize, stole in postelje. Zato se je zelo nevarno skriti pod njimi. Le redko pa lahko večje kose pohištva popolnoma zravna s tlemi. Čim večji in bolj kompakten je nek predmet, tem težje ga bo teža zrušene stavbe do konca stlačila. Stisnila ga bo skupaj, vendar ne na nivo tal. Tako bo ob njih ostalo precej praznega prostora. Doug pravi prostoru, ki ostane poleg večjih predmetov prazen, trikotnik preživetja. Zgodilo se je že, da so ljudje v popolnoma porušenih stavbah ostali v takšnih trikotnih praznih prostorih čisto nepoškodovani. Vselej pa so manj poškodovani od ponesrečencev, ki se niso zatekli ob kakšen večji kos pohištva. Zanimivo je, da je ena od reči, ki jih je zelo teško popolnoma potlačiti, tudi časopisni papir. Tako da če imate v pisarni ali doma velike skladovnice papirja, lahko počepnete na tla tudi ob njih. Kadar na televiziji prikazujejo porušene stavbe, je možno te trikotne prazne prostore razločno videti. »Nikjer ni toliko trikotnikov, kot v porušenih stavbah,« prav Doug.

Kako ravnati med potresom - šest nasvetov Douga Coppa

  • Če imate možnost zelo hitro priti na prosto, je to še najbolj varno. Na prostem pojdite čimdlje proč od stavb, če pa to ni mogoče, se postavite ob zunanjo steno (ne pa med vhodna vrata).
  • Izogibajte se stopnic, to so najbolj nevarne točke stavb, ker imajo drugačen nihajni moment od preostale stavbe. Tudi če stopnice ostanejo v potresu navidez nepoškodovane, jih ne uporabljajte, dokler jih ne pregledajo strokovnjaki. Nešteto stopnic se je že porušilo, ko je bil potres že davno mimo.
  • Izogibajte se vratnih podbojev – vrata morajo pasti na eno ali drugo stran in nato jih pokoplje pod sabo teža stropa. Vrata lahko telo tudi prerežejo, če se zrušijo vstran, nevarna pa je tudi kljuka, ki se lahko zarine v telo.
  • Najbolje je skočiti k večjemu kosu pohištva (lahko je to tudi kavč) in se zviti v položaj zarodka.
  • Če vas potres doleti ponoči, ko ste v postelji, se zakotalite iz postelje na tla in zvijte ob postelji kot zarodek. Otroci in živali vedno instinktivno naredijo tako – to je njihov naravni nagon, ki je tudi pravilen. (Boljša je tista stranica postelje, ki je višja).
  • Če vas potres doleti v avtu, nikar ne ostanite v njem. Hitro skočite ven iz avta in počepnite ob njem na tla. Vse žrtve potresa v San Franciscu, ki jih je potres zalotil na avtocesti in so ostale v avtomobilu, so umrle. Doug pravi, da bi večina lahko preživela, če bi zavetje poiskale ob avtu.

Doug Copp je o svoji metodi preživetja posnel tudi film. Skupaj s turško zvezno vlado, mestno upravo Istanbula in Istanbulsko univerzo so izvedli simuliran potres šole in še ene stavbe. Notri so razporedili 20 lutk, nato pa so reševalci zlezli v ruševine in iskali »ponesrečence«. Niti eden od tistih, ki so si poiskali kritje nad glavo, ni »preživel«.


© Zdravje PovejNaprej (zdravje.povejnaprej@amis.net)

Objavljena slika

Koliko je ta informacija tocna, preverjena ne vem. Zato predlagam, da v kolikor vas zanima, da se o tem pozanimate pri pristojnih sluzbah.
Recimo: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (http://www.sos112.si/slo/index.php)
Naslov: Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana
SOS stevilka oz. klic v sili: 112


#2 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 12. februar 2010, 20:38

Po ogledu uradne slovenske spletne strani, lahko potrdtim, da so nekatere informacije povsem nasprotne od zgoraj navedenih!
Pise tukaj: Kako ravnati v primeru potresa >

Najboljsa pa je tale: kako ravnati PRED potresom, citiram: "Imeti moramo zaloge hrane!" x:o)x
To pomeni, da revez ni "varen"! Ali to lahko pomeni, da druzina ki ne premore imeti zaloge hrane, mora drzava poskreti zato, da ima zaloge hrane, ker je sicer v primeru potresa ogrozena?
Kakna so slovenska zaklonisca? Zihr blazno lepo vzdrzevana ane. x:o)x Nekatera ki jih poznam se bobne ne bi postavil notri, kaj sele ljudi.

#3 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 704

Objavljeno: 12. februar 2010, 20:40



Najboljsa pa je tale: kako ravnati v primeru potresa, citiram: "Imeti moramo zaloge hrane!" x:Dx x:Dx x:o)x
skocis vmes se v specarijo po 5 kg kruha x:Dx


spet si čist za cajtom x:Ix
ko se zatrese, moraš najprej na LNF, poiskat temo o potresu... x:o)x
sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#4 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 12. februar 2010, 20:43

no, tisto sem popravil ker nisem prav napisal saj pise PRED potresom, zato prosim popravi moje citat.
Vredu se mi zdi, da v kolikor so podatki res tocni, da si temo pogledaj ljudje sedaj in ne prepozno.
Predvsem pa se mi to zdi res medijska tema, ki o kateri se ze dolgo ni govorilo. Celo sedaj ne.
Ce je priorotetna pa ne bom sodil.

#5 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 704

Objavljeno: 12. februar 2010, 20:46

no, tisto sem popravil ker nisem prav napisal saj pise PRED potresom, zato prosim popravi moje citat.


ah dej ga srat... sej naju noben ne bere.
če pa slučajn, pa naju ne jemlje resn...
če gre pa še to skos... pa itaq ne šteka...
če gre pa še to skos.... pol pa jes nč več ne štekam xcivx x:Dx
sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#6 Mateja

Mateja
  • D član
  • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 12. februar 2010, 22:39

ah dej ga srat... sej naju noben ne bere.
če pa slučajn, pa naju ne jemlje resn...
če gre pa še to skos... pa itaq ne šteka...
če gre pa še to skos.... pol pa jes nč več ne štekam xcivx x:Dx


sej res ni šlo čist gladko skoz xDDx

hvala free, da si posredoval... čeprav, če gledaš kakšne fotke po velikih potresih, je videt bore malo tistih varnih trikotnikov :o|o: xrolleyesx

#7 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 13. februar 2010, 00:02

Da. ni slo. x:Dx

Do te ugotovitve sem tudi sam prihajal ko sem hotel kako fotko zraven prilimat x:Dx xrolleyesx
meni se zdi (po fotkah sodec) da ravno vrata povsod stojijo in nic drugega x:Dx bo treba pocas vstopit zgleda :8):
Torej mi ni se povsem jasno kaj je prav v doloceni stopnji potresa?

No, sem zdaj se enkrat (cetrtic) prebral zgornji clanek. Mislim da Doug govori o potresih zelo hude stopnje. Takih kjer se rusijo res celi stropi, hise. In v porusenih predelih ostajajo trikotniki, kot jih imenuje. Torej prostori ob stisnjenih predmetih. Ti predmeti so kot prepreke ki preprecijo da se zgornji strop in spodji zdruzita, saj so vmes. In ker se verjetno strop zaradi nekega vecjega predmeta, ki ej preprecil stik, stisnitev, nagne na eno stran, se vmes pojavi prazen prostor, ki ga imenuje trikotnik.
Ko primer si lahko recimo zamislimo, eno veliko staro omaro iz masivnega lesa. Ker se strop zrusi, pade, bi priletel na pod, toda ker je vmes omara, se ta pod tezo stropa sicer spesta, toda ne povsem. Tik zraven nje pa se zato seveda ustvari prostor ali imenovani trikotnik! :vio:

Torej, morda je res najbolje zvti se v klobcic povsem zraven nekega vecjega in trdega kosa pohistva; ob tem pa je dobro, da se zascitimo z dekko, ali pa morda postavimo mizo pod katero se skrijemo, tik ob se vecji kos pohistva, ki bi morebiti preprecil stisk mize zaradi teze stropa proti tlom.

Vsekakor pa, se je dobro drzat intuicije! x;)x


sej res ni šlo čist gladko skoz xDDx

hvala free, da si posredoval... čeprav, če gledaš kakšne fotke po velikih potresih, je videt bore malo tistih varnih trikotnikov :o|o: xrolleyesx


Objavljena slika

Malo informacij iz sveta interneta:

http://www.wikihow.c...g-an-Earthquake
http://www.listafter...Earthquake.aspx
http://www.howtodoth...g-an-earthquake
http://www.humboldt....und.html#DURING
http://www.ehow.com/...ke-indoors.html
http://www.ehow.com/...earthquake.html
http://www.umich.edu...earthquakes.htm

During an earthquake, people should watch for falling objects and stay away from windows and other glass objects (170). Also people should attempt to hide under a stable structure that will protect them from objects that are falling....

http://bepreparedcal...Earthquakes.htm
  • If an earthquake strikes, you may be able to take cover under a heavy desk or table. It can provide you with air space if the building collapses. If you get under a table and it moves, try to move with it.

  • Inner walls or door frames are the least likely to collapse and might also shield against falling objects. If other cover is not available, go to an inner corner or doorway, away from windows or glass panels.

  • Stay away from glass and hanging objects, bookcases, china cabinets or other large furniture that could fall. Watch for falling objects, such as bricks from fireplaces and chimneys, light fixtures, wall hanging, high shelves and cabinets with doors that could swing open.

  • Use a blanket or pillow to shield your head and face from falling debris and broken glass.

  • If the lights go out, use a battery-operated flashlight. Don't use candles, matches or lighters during or after an earthquake. If there is a gas leak, these could cause an explosion.

  • If you are in the kitchen, quickly turn off the stove and take cover at the first sign of shaking.

-

Nobue Kunizaki designed her quake-ready home.
Getting ready for the REAL Tokyo Magnitude!


Pise:

Over the decades, Japanese scientists have spent billions of dollars conducting studies with sensitive equipment they hoped would offer clues to when the Tokai temblor might occur. Then the 1995 Kobe quake hit — a magnitude 6.9 monster that killed 6,400 people and caused $90 billion in damage.

"Kobe changed everything," said Teruyuki Kato, a professor at the Earthquake Research Institute at the University of Tokyo. "People complained that no one had predicted a quake in that region. They said researchers had failed."

The government responded with an education campaign that included multimillion-dollar earthquake simulators and other efforts to prepare the public for the aftermath of a quake. Although researchers still use seismic probes and other instruments to monitor movement in Earth's crust, Kato said, the aim no longer is to predict the hour or day or week of the next quake.


"We tell people not to expect researchers to predict earthquakes with any exactness because we've discovered that it's nearly impossible to do," Kato said, adding that his opinion is now the expert consensus in Japan and elsewhere. "We've started talking in a more holistic way, about how to react when one hits."



#8 want_more

want_more
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 104

Objavljeno: 13. februar 2010, 12:23

Iz hiše ven letet ni ne vem kak pametno.... po izkušnjah.... ker kaki strešnik hitro pade dol dirket na glavo.... če pa že je fanj nekaj vzet (jaz sem vzela vzglavnik, ko je bilo) in z tem na glavi letela ven....

Drugače pa so zelo dobri napotki..... in če samo logično sklepamo velik bolj pravilni kot skrivanje pod mizo, posteljo, podboj vrat:)

Free :palec: :palec: :palec: super si to dal gor!
Mogli bi to še na tv predvajat navodila....ne pa da ko pride potres folk sploh ne ve kaj naredit.

#9 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 13. februar 2010, 14:03

No, tole se mi zdi od vsega zelo pomembno! Zakaj: zato, da ne financiramo blazne druzbene denarje v raziskovanje, temvec rajsi v izobrazevanje ljudi.

"We tell people not to expect researchers to predict earthquakes with any exactness because we've discovered that it's nearly impossible to do," Kato said, adding that his opinion is now the expert consensus in Japan and elsewhere. "We've started talking in a more holistic way, about how to react when one hits."



#10 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 28. februar 2010, 02:24

Leto potresov :xx!:

#11 RMB Protekt

RMB Protekt
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 2

Objavljeno: 28. december 2010, 09:43

Živjo:)

free je le eden izmed mnogo ljudi, ki želi biti seznanjen z najnovejšimi podatki glede zaščite pred potresom. Strah pred potresom je v Sloveniji velik, saj dobesedno živimo na stičišču tektonskih plošč zato imamo velik razlog da se moramo 100% pripraviti/informirati o zaščiti pred potresom. Naše podjetje skrbi za takšne stvari. Potresni detektor QA-2000 vas informira kdaj pride do nihanja/tresenja tal, s tem vam da čas da se prestavite na varno. Oglejte si spletno stran www.rmb-protekt.eu

#12 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 28. december 2010, 17:09

da. :palec: predvsem mislim da bi na tem podrocju morali ljudi bolj osvescati. dober primer nepripravljenosti se je pokazal pri letosnjih poplavah. kaj bi torej bilo sele v primeru mocnejsega potresa. :o|o:
OZAVESCANJE ljudi je torej kljuc za preventivno ukrepanje, ki pa lahko zmanjsa posledicine tresenja v veliki meri. razen ce ne gre za drasticne okvirje oz. zelo velike stopnje tresenja.

Živjo:)

free je le eden izmed mnogo ljudi, ki želi biti seznanjen z najnovejšimi podatki glede zaščite pred potresom. Strah pred potresom je v Sloveniji velik, saj dobesedno živimo na stičišču tektonskih plošč zato imamo velik razlog da se moramo 100% pripraviti/informirati o zaščiti pred potresom. Naše podjetje skrbi za takšne stvari. Potresni detektor QA-2000 vas informira kdaj pride do nihanja/tresenja tal, s tem vam da čas da se prestavite na varno. Oglejte si spletno stran www.rmb-protekt.eu






Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0