Kuhana hrana je skoraj brez vseh encimov in sploh če je premalo prežvečena , preide v želodec skoraj neprebavljena, kjer nato leži kakšno uro. Želodčna kislina take hrane ne more zadostno obdelati in razgraditi, zato skoraj neprebavljena pride v tanko črevo. Obremenjena je o trebušna slinavka in druge žleze z notranjim izločanjem, ki delajo pod visokim pritiskom, saj morajo izdelati ogromno količino pravih encimov, da se hrana predela v telesu potrebno obliko.
Obrok hrane bogat z encimi, dobro prežvečen, preide v želodec že delno prebavljen. Tam se prebavlja še približno eno uro, šele zatem pa to hrano zalijejo želodčni sokovi (hidroklorna kislina), ki hrano dokončno predelajo. Nato hrana potuje do tankega črevesa, želodčna kislina se nevtralizira, trebušna slinavka pa zopet doda encime. Hrana je v tem trenutku že prebavljena, hranilne snovi pa začnejo prehajati skozi stene tankega črevesa v krvni obtok.
Presno sadje in zelenjava, vsebuje poleg encimov tudi več vitaminov in mineralov, kot kuhana. Taka hrana se veliko lažje presnavlja in manj obremenjuje organe prebavnega trakta.
Ne vem kdo tu slepo sledi prehrambenim gurujem, tudi tisti, ki slepo sledijo klasičnim smernicam zdravega prehranjevanja nekomu sledijo. In če je najbolj razširjeno, še ne pomeni da je pravilno in bolezni je tud čedalje več, ne manj.
Ne govorim o nobenih smernicah, govorim o preprostih, dokazanih dejstvih. V želodcu hrana nič ne obleži, ampak se takoj, ko pride v želodec, začnejo izločati prebavni sokovi, in to ni samo HCl, ampak so tudi encimi peptidaze, ki razgrajujejo beljakovine. V želodcu je zaradi kisline pH zelo nizek (pod 2), v tako kislem okolju pa večina encimov, razen že omenjenih peptidaz, sploh ni aktivnih. Polega tega peptidaze razgradijo beljakovine in razgradijo seveda tudi rastlinske encime. Zdaj mi pa lepo prosim pojasni še tole: Zakaj bi rastline imele prebavne encime, in to v tako velikih količinah, da bi imeli pomemben vpliv na prebavo človeka?? Rastline prebavnih encimov ne rabijo, saj so avtotrofne in ne sprejemajo iz okolja organske hrane. Pa še nekaj mi ni logično pri tej zgodbi o encimih: rastlinojedci (npr. jelenjad, govedo...) jedo izključno presno zelenjavo, a je njihovo prebavilo v primerjavi z mesojedci enake velikosti precej bolj zapleteno, daljše, prebava bistveno dlje časa traja, pa še simbiontske bakterije za razgradnjo celuloze potrebujejo. Če bi držalo, da z zelenjavo dobijo tudi encime, ki razgrajujejo zaužito hrano, evolucija najbrž ne bi tako komplicirala, a se ti ne zdi?
Se pa strinjam, da je v presni zelenjavi veliko več vitaminov, ki so pomembni za delovanje encimov (ampak naših lastnih, ne rastlinskih!), kot v prekuhani, minerali pa se s kuhanjem sicer ne uničijo, lahko pa se izločijo iz živila in če zavržemo vodo, v kateri smo kuhali zelenjavo, s tem zavržemo še te. Sicer pa ne sledim nobenim smernicam, presno hrano (razen presnega mesa
) imam pa rada, veliko večino zelenjave in vse sadje pojem v presni obliki (še v sokove je ne predelujem, ampak jo najraje pojem takšno kot zraste v naravi, jabčka z ogrizki vred
), pa ne rabim za to nobenih gurujev, ki bi me prepričevali z za lase privlečenimi teorijami o encimih.
A, ja pa še to: prebavne žleze so žleze z zunanjim izločanjem, žleze z notranjim izločanjem so pa hormonske žleze - ali pa so zagovorniki presnojedstva tudi tukaj ugotovili, da se fiziologi motijo?