Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Ali je mleko res zdravo?


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
11 komentarjev na to temo

#1 niwaj

niwaj
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 37

Objavljeno: 1. junij 2011, 09:42

Tisočletja je bilo mleko vir zdravja, danes pa ga je postopek homogenizacije spremenil v vir bolezni. Homogenizacija mleka preprečuje prehitro ločevanje maščobe, kar omogoča daljše roke trajanja izdelkov. Več na: Jesen doma - Ali je mleko zdravo?

#2 DON KARLOS

DON KARLOS
  • Legenda Foruma
  • Št. objav: 1 610

Objavljeno: 1. junij 2011, 10:06

Seveda da je, če je res od krave.


#3 gold

gold
  • Lunatik
  • Št. objav: 6 960

Objavljeno: 1. junij 2011, 10:41

Dobil po mailu in se povsem strinjam z napisanim. Sam ne uživam mleka in mlečnih izdelkov že 16 let in se počutim dobro.
Vsak naj presodi sam.

1

ZAHRBTNI MORILEC - MLEKO
Alois Kolar, Praktik & Svetovalec Naravnega Zdravja
O mleku samem, kot hrani, ki ni kompatibilna s človeško biološko prilagojenostjo sem predaval in pisal že v
Znanosti Življenja 2001 (glasilo Kluba Naravnega Zdravja – Club of Natural Health), kot tudi v njeni izdaji
2002. Vedno več bolezni med ljudmi in promoviranje Actimel ter podobno »zdravih« mlečnih izdelkov pa me
je stimuliralo, da o mleku, kot »neobhodno potrebni hrani za razvoj otrok in mladostnikov«, kot to vztrajno uči,
priporoča »umetnost medicine«, farmacevtska industrija, proizvajalci, predelovalci, prodajalci in preprodajalci,
napišem, povem še nekatera pojasnila, nekatere vire raziskav, katerih rezultati so popolnoma drugačni od
trditev »ortodoksne znanosti«. Od vas samih pa je odvisno, kako se boste prehranjevali v prihodnosti.
Izročila in kasneje dopisana literatura v najbolj razširjeni knjigi na svetu nam ves čas vcepljata v glavo pravljico
o »medu in mleku« in mleko naj bi bilo zlasti za otroke najbolj prijetna, naravna in prijazna hrana…vendar je
resnica drugačna.
V svojem 10 in pol letnem življenju v skladu s principi Naravnega Zdravja – Naravne Higiene – kar seveda
pomeni: NIČ mleka in mlečnih izdelkov, vam lahko zatrdim, da ni nobenega pomanjkanja kakršnih koli
substanc, kar je tudi praktična potrditev znanosti imenovane Naravno Zdravje – Naravna Higiena. Pa znova
poglejmo nekaj dejstev, ki bi vam utegnila spremeniti mišljenje in seveda ravnanje, hranjenje.
Hranjenje otrok s kravjim mlekom pomeni njihovo izrabljanje
Ne vem, kako se boste odzvali na dejstvo, da kravje mleko vpliva na smrtnost dojenčkov in otrok, toda moja
dolžnost je, da vas o tem seznanim. V raziskavi, ki je zajemala več kot 20.000 dojenčkov, je bila izvedena
primerjalna študija med tistimi, ki so bili hranjeni z materinim mlekom in tistimi, ki so bili hranjeni preko
stekleničke, s kravjim mlekom. Dojenčki, ki so bili hranjeni s pasteriziranim kravjim mlekom so imeli kar 56
krat višjo stopnjo smrtnosti, kot dojenčki, hranjeni z materinim mlekom. Tudi splošna stopnja njihove
obolelosti je bila podvojena v odnosu do tistih, hranjenih z materinim mlekom. Vir: Cousens, CE 346.
Kravje mleko povzroča dojenčkom in otrokom diabetes
Dr. Medicine S. Virtanen s Finske Univerze je v raziskavi ugotovil, da dojenčkom starosti 3 mesece in manj,
hranjenje s kravjim mlekom povzroči popolno pomanjkanje insulina. Goveji mlečne beljakovine uničuje v
trebušni slinavki beta celice, ki proizvajajo insulin in tako povzroča diabetes. Vir: Cohen, MDP 264, 219, 220.
Kravje mleko je glavni povzročitelj vseh alergij pri otrocih, kot tudi pri odraslih
Povzroča koliko ali črevesne krče, kolitis, prehlade, sinusitis, zaprtje, respiratorne bolezni, ki so povezane z
astmo, vneto in ranasto grlo. Otroci, ki so hranjeni s kravjim mlekom zrasejo v odrasle ljudi, ki imajo veliko
večjo pričakovanost obolelosti za multiplo sklerozo, kot otroci, ki so bili hranjeni z materinim mlekom.
BGH hormon (Bovine Growth Hormon) je povezan s hitro, nenaravno rastjo otrok.
Kravje mleko je hrana za telička
Kravje mleko je hrana za mladiča lastne vrste, torej za telička, materino mleko človeške samice pa za dojenčka
človeške vrste; v primerjavi s kravjim mlekom vsebuje materino mleko več lecitina, kar je zelo pomembno za
razvoj možganov, več kot polovico manj beljakovin v obliki lahko prebavljivih albuminov, vsebuje samo
polovico vrednosti koloidnega kalcija (organska oblika), medtem ko je kalcij v kravjem mleku vezan za človeka
na izredno težko prebavljive kazeinske beljakovine, ki jih ljudje ne moremo prebaviti, saj že od 2,5 ali 3 let
starosti človeški organizem ne proizvaja več encima za presnovo le teh, to je rinil-a. Kemična sestava
materinega mleka se močno razlikuje od kravjega in odtod tudi izvirajo vse težave. Teliček se razvija in raste
zelo hitro, vendar ima v odnosu na maso in velikost sorazmerno majhne možgane, medtem ko se otrok razvija
počasneje, možgani so bolj razraščeni, razviti, večji. V kravjem mleku ni vlaknin, vsebuje zelo malo železa,
niacina, linolske kisline, vitamina C, pomanjkanje fosforja in taurina. V kravjem mleku je 300% več kazeinskih
beljakovin za oskrbovanje beljakovinskih molekul za izgradnjo kostne strukture, ki bo nosilec teličkovega
težkega telesa, teliček podvoji svojo maso v 7 tednih po rojstvu, človeški mladič pa v 7 mesecih. Problem je v
tem, da ljudje kravjega mleka ne moremo prebavljati, saj človeški organizem od »odstavitve« ne proizvaja dveh
pomembnih encimov za presnovo mleka, to sta rinil za presnovo beljakovin in laktaza za presnovo laktoze, to
je mlečnega sladkorja.
2
Rezultati mnogih raziskav kažejo, da so mleko in mlečni proizvodi glavni vzrok srčnih napadov, kapi in
ateroskleroze. Homogenizirano mleko je še slabše, bolj škodljivo od pasteriziranega, saj je maščoba razbita na
drobne mikroskopske delce, ti pa omogočajo faktorju Ksantin Oxidazi (XO), da skozi črevesne stene
presnovnega trakta preide v kri, kjer intenzivno maši arterije, kar je seveda vzrok za pojav visokega krvnega
tlaka. Dr. Medicine Kurt Oster in Ross iz Connecticuta – U.S.A. zagovarjata izsledke raziskave, da je pitje in
hranjenje s homogeniziranim mlekom nevarnejše od kajenja, zahtevata, da bi bil napis na mlečni embalaži enak
napisu na škatlici cigaret. »To je igra s smrtjo«, poudarjata zdravnika. Finska je država med najvišjimi
porabniki mleka in mlečnih izdelkov, prav tako pa ima najvišjo stopnjo smrti, povezano s boleznimi srca in
ožilja. Vir: Health Science, Community Spirit Magazine, 1985.
V desetletni raziskavi je bilo dokazano, da je kuhano, pasterizirano mleko glavni povzročitelj vseh nepravilnosti
v delovanju srca, bolezni srca in ožilja so v ZDA »ubijalec številka 1« in 40% ameriške prehrane sestavljajo
mleko in mlečni proizvodi v skladu s priporočili USDA…(United States Drug Administration).
Ko pijete mleko, dobite sluz in dobite lepilo
Mleko in mlečni proizvodi predstavljajo hrano ki tvori v telesu največ sluzi, v siru so koncentracije tega še
višje; ljudje ki pijejo mleko in jedo mlečne izdelke (mleko, smetana, planšarski siri, siri vseh vrst, kremni
namazi, jogurt, kefir, sladoled, maslo, bivolje maslo…) so vedno polni sluzi – smrkavi, prehlajeni in delno ali
precej zaprti, kar se tiče izločanja blata. To je tudi razlog, da so otroci hranjeni z mlekom in mlečnimi izdelki
non-stop prehlajeni; izredno težko prebavljiva beljakovina kazein je hkrati tudi dominantna beljakovina, ki je
glavni vzrok sluzi, ki v telesu tvori histamine, ki povzročajo sluz in zaprtje. Ta sluz polni pljuča, otežuje dihanje
ali skoraj onemogoča. Kazein predstavlja eno izmed najbolj alergenih snovi tako je tudi astma in napadi srca
direktno povezani s prehrano iz mleka in mlečnih izdelkov. In astma je pri afro-američanih in afričanih še 3 krat
pogostejša, kot pri belcih.
Dejstvo je, da kar 80% beljakovin v mleku predstavlja kazein – izredno odporno lepilo in je osnova za eno
najmočnejših vodo-odpornih lepil, s katerim lepijo kopalniške ploščice pa tudi kuhinjsko in pohištvo; začepilo
bo tudi vas…
Še nekaj dejstev o mleku…
OSTEOPOROZA: beljakovine v mleku prispevajo – vodijo k osteoporozi, saj povzročajo izgubo kalcija, ki
poteka z urinom.
Recker, R.Am. J. Clin. Nutr. 1985;41:254
RAK: mleko in mlečni proizvodi so povezani s povečanim tveganjem raka na prostati. Velik vnos kalcija z
glavnim virom mlečnih proizvodov povečuje tveganje raka na prostati z nizkimi koncentracijami 1,25-
dihydroxyvitamin D3, to je hormon, ki naj bi ščitil pred rakom prostate. Krave mlekarice so pogosto injecirane
z BGH (Bovine Growth Hormone). To lahko povzroča visok nivo substance, imenovane IGF-1; BGH v mleku
niso zasledili, medtem pa IGF-1 so in visok nivo te substance je lahko povezan s povečanjem raka na prostati.
Dairy Products, calcium, and prostate cancer risk in the Physicians' Health Study. Am. J. Clin Nutr. 2001;74
549-554
Chan, S. Dairy Products, calcium and prostate cancer risk in thePhysician's Health Study. 91st Annual Meeting
of American Asociation for Cancer Research, April 2000.
BOLEZNI SRCA: beljakovine v mleku lahko poškodujejo arterije skozi tako imenovano imunsko križno
reakcijo (immune cross-reaction). Visok nivo protiteles proti mlečnim beljakovinam je bilo odkritih v
aterosklerozah. Celo »low fat« ali »fat free« (nizka vsebnost maščob, brez maščob) mlečni proizvodi so sokrivi
za to. Mlečni proizvodi brez maščob smejo imeti od 4 –7% maščob, kar seveda tudi pomeni nekaj nasičene
maščobe in holesterol.
Annand, J. Atherosclerosis. 1986;59:347; Muscari,A. Ann Ital Med Int. 1992;7:7; Altern Med Rev.
1998;3(4):281-294
ARTRITIS: obstajajo dokazi, da reakcija imunskega sistema na mlečne beljakovine povzroča in/ali poslabšuje
reumatoidni artritis (RA) pri nekaterih ljudeh. Nekatere raziskave potrjujejo, da eliminacija mleka in mlečnih
proizvodov prinese zmanjšanje – redukcijo simptomov pri ljudeh, ki bolujejo za reumatoidnim artritisom.
3
Welsh,C. Int.Arch Allergy Appl. Immun.1986;80:192;Ratner,D. Israel,J Med Science.1985;21:532;Park,A.Br
Med J.1981;282:2027;Panush,Arthritis Rheum. 1986;29:220
ALERGIJE NA HRANO: od vseh vrst hrane, ki jih uporabljamo danes, so mlečne beljakovine, ki so najdene
v vseh mlečnih proizvodih glavni – vodilni vzrok za alergije tako pri odraslih, kot pri otrocih.
BahnamS.Allergies to Milk, New York: Grune and Stratton,1990
MLEKO IN MLEČNI PROIZVODI NE VSEBUJEJO VLAKNIN: in zato povzročajo zaprtja in druge
bolezni, kot so varicozo ven, hemnoroidi in hiatus hernio.
DIABETES: Obstajajo dokazi, da beljakovine v kravjem mleku lahko povzročijo sladkorno bolezen tipa 1,
znova skozi imunsko križno reakcijo do teh beljakovin. Po svetu je sladkorna bolezen tipa 1 povezana s
količinami konzumiranih mlečnih proizvodov. Dojenje zmanjšuje riziko tveganja sladkorne bolezni pri otrocih.
Dahl-Jorgensen,K.Diabetes Care.1991;14:1081;Karjalainen,J.N Engl Jmed.1992;327:302
NEZMOŽNOST PREBAVE MLEKA: mleko in mlečni proizvodi so zelo pogosto predstavljeni kot najbolj
naravna hrana, toda večina Afro-američanov (70%), Azijskih-Američanov (95%), Španskih-Američanov (53%)
in Domačinov (Indijancev, 74%) sploh ne zmore prebaviti mleka in mlečnih proizvodov. Torej, le ni tako
popolna hrana, kajne?
ONESNAŽEVALCI: mlečni proizvodi so zelo pogosto kontaminirani z E.coli, salmonelo, stafilokoki in/ali
tuberkolozo. Pasterizacija ne odstrani vedno teh mikrobov.
AIDS 6:759,
POMANJKANJE ŽELEZA: mleko in mlečni proizvodi so glavni vzrok pomanjkanja železa – anemije pri
otrocih, saj mleku primanjkuje železa. Mleko preprečuje absorbcijo železa tudi iz drugih vrst hrane, saj ga veže
nase.
Oski,F.Pediatrics 75 (suppl) 1985:182.
Česa se učijo otroci v vrtcih, osnovnih, srednjih šolah, fakultetah? In kaj nam v izobraževalnih oddajah po
televiziji, radiu in revialnem tisku zagotavljajo strokovnjaki za prehrano, doktorji ortodoksne medicine,
oglaševalci svojih proizvodov in trgovci povsod po svetu, da se razumemo…?
Vse, kar vam lahko povem je: »Razmišljajte s svojimi možgani, ne dovolite, da bi drugi razmišljali
namesto vas!«
Komercialno mleko –pasterizirano, homogenizirano povzroča še druge bolezni
Pasterizirano (kuhano) mleko komajda vsebuje nekaj kalcija, ki je v anorganski obliki, torej neuporaben, pa
tudi mineralno/kalcijev asimilirajoči encim fosfatoza je 100% uničen; da bi telo lahko absorbiralo kalcij
potrebuje primerjalne količine magnezija, katerega mleko in mlečni proizvodi vsebujejo zelo majhne količine, s
temi količinami magnezija lahko organizem absorbira le kakšnih 20% kalcija, pod pogojem, da bi bilo mleko
ne-pasterizirano, kalcij v organski obliki, torej nekuhan, pasteriziran, procesiran. Preostanek kalcija pa tvori ali
povzroča tvorbo ledvičnih kamnov, artritisa, ateroskleroze, osteoporoze; naj vas opozorim, da je osteoporoza
bolezen, ki nastane zaradi izgube kalcija, ne zaradi pomanjkanja vnosa kalcija. » Velika vsebnost beljakovin v
mleku povzroča kar 50% izgubo kalcija skozi urin.« vir: Cohen, MDP,266.
Mleko je »obogateno« z drogami, strupi, hormoni, ki jih dajejo kravam
Današnje krave so v primerjavi s tistimi izpred 100 let hranjene s strupi, drogami, pesticidi ki odganjajo muhe
iz njihovih iztrebkov, antibiotiki (tudi prepovedanimi, kot je to primer v Sloveniji) in velikokrat tudi z mesom
poginulih živali (kostna moka – tudi v Sloveniji). Krave so pogosto injecirane z raznimi hormoni, ki povečujejo
mlečno produkcijo, umetno podaljšujejo laktacijo, torej čimveč mleka sira, jogurta. Na žalost se vse to prenaša
v mleko in iz mleka, ki vsebuje povečane koncentracije teh močnih strupov na ljudi, zato so mnogi ljudje
postali »odporni na antibiotike«, saj jih »jemljejo« s kravjim mlekom in mlečnimi proizvodi že celo življenje.
Odkar pa krave hranijo tudi z zrnjem – žiti, njihovo mleko vsebuje tudi aflatoksine, ki uničujejo jetrne celice
živali.
4
Pred 50 leti je poprečna krava dajala 1360 litrov mleka na leto, danes daje 15.000 litrov mleka. In kako je to
sploh mogoče? To omogoča dodajanje sintetičnega hormona rBGH (Recombinant Bovine Growth Hormone),
imenovan tudi Bovine Somatotropin, razne druge droge, antibiotiki, specialno in forsirano hranjenje. Krave so
injecirane z verzijo genetskega inženiringa kravjih rastnih hormonov, tako je tudi BGH produkt kravje hipofize,
sintetična verzija tega hormona pa se imenuje rBGH, kar je za krave strahovit udarec, močno poveča delovanje
kravjega organizma in ga prisili, da proizvaja še več mleka, kar povzroča bolezni krav, povečane vrednosti
bakterij v mleku in nasičenih maščob. Ta sintetični hormon injecirajo v kravje organizme vsakih 14 dni, v
kravjem telesu pa se pretvori v nov hormon, ki je močnejši od naravnega, torej tistega, ki ga proizvaja kravji
organizem sam. Hormon spremeni kravje mleko s povečanim delovanjem in produkcijo mleka, hkrati pa
povečuje tudi stopnjo raka pri ljudeh, ki se hranijo z mesom ali mlečnimi proizvodi takšnih živali. Vir: Cohen,
MTP,192.
Večina krav v Ameriki je obolelih, bolnih
V Ameriki se Bolezen norih krav imenuje Downerjev kravji sindrom (Downer Cow Syndrome), ki ubije vsaj
100.000 krav letno. Vir: Ibid.,281.
Kar 60% krav mlekaric ima virus levkemije, sintetični rastni hormon rBGH povzroča bolezni krav z vnetji
vimnov, povečanje ran-ic in poškodb tkiv, veliko reproduktivnih problemov, presnovnih problemov, zato
takšnim kravam dajejo še ogromne količine antibiotikov…
Takšno kravje mleko ni naravno, saj injeciranje sintetičnih hormonov in antibiotikov v živalske organizme,
povzroča povečano produkcijo mleka, ki povzroča deljenje rakavih celic tudi raka pri ljudeh. Tako tudi
moderne krave mlekarice niso vzgojene naravno, vzgojili so jih s križanjem v laboratorijih (Holsteinke in
Frizijke) šele pred 60 leti.
Gre za nenaravno življenje živali samih, njihovo trpljenje, izrabljanje, živali so že dolgo obdobje tovarne
mleka, funkcionarji kmetijskega ministrstva in kmetje govorijo o »produkciji mleka«…
Mleko vnaša v telo novorojenčka tudi hormone
Mleko je hrana za novorojenčke, ki morajo povečati svojo maso in velikost kar najhitreje, vendar v skladu z
načrtom matere Narave, za odrasle osebe pa mleko ni primerna hrana. Mleko prenaša tudi hormone, ki
regulirajo rast, vključno z vsemi hranljivimi snovmi, vendar obstaja ogromna razlika med povečanjem mase in
rasti med teličkom in človeškim mladičem – dojenčkom, kot sem že omenil.
Kravje mleko vsebuje:
- hormone hipofize: PRL, GH, TSH, PSH, LH, ACTH Oxytocin;
- steroidne hormone: Estradiol, Estriol, Progesteron, Testosteron,
17-Ketosteroidov, KOrtikoseron, vitamin D;
- hormone hipotalamusa: TRH, LHRH, Somatostatin, PRL inhibicijski faktror, PRL, GnRH in GRH;
- Tiroidni in Paratiroidni hormoni: T3, T4, Calcitonin, Parathormone, in PTH peptide.
Zapomnite si za vedno: Mleko je perfektna hrana le za vrsto, kateri mladič/dojenček pripada v času dojenja; za
človeka traja ta doba 2,5 do 3 leta starosti.
Bakterije v mleku
Celo v pasteriziranem mleku mikrobi niso uničeni. Sprejeti standardi določajo 100.000 bakterij v čajni žlički
mleka ali 20.000 mikroorganizmov v mililitru mleka. Vsebuje tudi mikrobe, ki so odporni na delovanje
antibiotikov, saj antibiotiki že dolgo časa ne delujejo več, saj se ljudje hranimo s hrano in mlečnimi produkti, ki
vsebujejo povečane doze teh močnih drog, zlasti v ZDA je to izrazito, pivci mleka pa so tako izpostavljeni
boleznim rojenih krav – teličkov. Kar 52 različnih antibiotikov so odkrili v mleku za komercialne namene.
Pesticidi v mleku
Zaradi ogromnega obsega rastlinske hrane – trave, ki jo krave pojedo, vsebuje mleko visoke koncentracije
pesticidov, herbicidov in fungicidov; Američani so ugotovili, da nobeno mleko dosegljivo na trgu v katerem
koli delu ZDA ni brez pesticidnih ostankov. Vir: Cousens, CE,337.
V svojem skoraj 11 letnem načinu življenja sloga Naravnega Zdravja – Naravne Higiene, kar pomeni življenje
brez »neobhodno potrebnega in taaakooo zdravega mleka in mlečnih izdelkov« se počutim bolje kot kdajkoli
doslej, in enako je z vsemi, ki se prehranjujemo na Optimalen način, oziroma živimo slog Naravnega Zdravja –
Naravne Higiene.

#4 lukasetina

lukasetina
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 294

Objavljeno: 4. junij 2011, 14:49

Alois Kolar in podobni pomoje nimajo zadostnega znanja, da bi resno govorili o tem, kaj je zdrava prehrana. Sploh obstaja vse polno teorij o tem, kaj vse te bo ubilo, a niso podkrepljeni z nekimi strokovnimi argumenti (bolj gre v stilu: lažejo nam, to je strup, farmacevtska industrija hoče, da smo vsi bolni itd.) Prehranski strokovnjaki (s tem ne mislim Kolarja) priporočajo mleko kot zdravo živilo, tudi številne raziskave so pokazale pozitivne vplive mleka na zdravje.

#5 mayita

mayita
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 335

Objavljeno: 4. junij 2011, 17:28

Dobil po mailu in se povsem strinjam z napisanim. Sam ne uživam mleka in mlečnih izdelkov že 16 let in se počutim dobro.
Vsak naj presodi sam.

1

ZAHRBTNI MORILEC - MLEKO
Alois Kolar, Praktik & Svetovalec Naravnega Zdravja
O mleku samem, kot hrani, ki ni kompatibilna s človeško biološko prilagojenostjo sem predaval in pisal že v
Znanosti Življenja 2001 (glasilo Kluba Naravnega Zdravja – Club of Natural Health), kot tudi v njeni izdaji
2002. Vedno več bolezni med ljudmi in promoviranje Actimel ter podobno »zdravih« mlečnih izdelkov pa me
je stimuliralo, da o mleku, kot »neobhodno potrebni hrani za razvoj otrok in mladostnikov«, kot to vztrajno uči,
priporoča »umetnost medicine«, farmacevtska industrija, proizvajalci, predelovalci, prodajalci in preprodajalci,
napišem, povem še nekatera pojasnila, nekatere vire raziskav, katerih rezultati so popolnoma drugačni od
trditev »ortodoksne znanosti«. Od vas samih pa je odvisno, kako se boste prehranjevali v prihodnosti.
Izročila in kasneje dopisana literatura v najbolj razširjeni knjigi na svetu nam ves čas vcepljata v glavo pravljico
o »medu in mleku« in mleko naj bi bilo zlasti za otroke najbolj prijetna, naravna in prijazna hrana…vendar je
resnica drugačna.
V svojem 10 in pol letnem življenju v skladu s principi Naravnega Zdravja – Naravne Higiene – kar seveda
pomeni: NIČ mleka in mlečnih izdelkov, vam lahko zatrdim, da ni nobenega pomanjkanja kakršnih koli
substanc, kar je tudi praktična potrditev znanosti imenovane Naravno Zdravje – Naravna Higiena. Pa znova
poglejmo nekaj dejstev, ki bi vam utegnila spremeniti mišljenje in seveda ravnanje, hranjenje.
Hranjenje otrok s kravjim mlekom pomeni njihovo izrabljanje
Ne vem, kako se boste odzvali na dejstvo, da kravje mleko vpliva na smrtnost dojenčkov in otrok, toda moja
dolžnost je, da vas o tem seznanim. V raziskavi, ki je zajemala več kot 20.000 dojenčkov, je bila izvedena
primerjalna študija med tistimi, ki so bili hranjeni z materinim mlekom in tistimi, ki so bili hranjeni preko
stekleničke, s kravjim mlekom. Dojenčki, ki so bili hranjeni s pasteriziranim kravjim mlekom so imeli kar 56
krat višjo stopnjo smrtnosti, kot dojenčki, hranjeni z materinim mlekom. Tudi splošna stopnja njihove
obolelosti je bila podvojena v odnosu do tistih, hranjenih z materinim mlekom. Vir: Cousens, CE 346.
Kravje mleko povzroča dojenčkom in otrokom diabetes
Dr. Medicine S. Virtanen s Finske Univerze je v raziskavi ugotovil, da dojenčkom starosti 3 mesece in manj,
hranjenje s kravjim mlekom povzroči popolno pomanjkanje insulina. Goveji mlečne beljakovine uničuje v
trebušni slinavki beta celice, ki proizvajajo insulin in tako povzroča diabetes. Vir: Cohen, MDP 264, 219, 220.
Kravje mleko je glavni povzročitelj vseh alergij pri otrocih, kot tudi pri odraslih
Povzroča koliko ali črevesne krče, kolitis, prehlade, sinusitis, zaprtje, respiratorne bolezni, ki so povezane z
astmo, vneto in ranasto grlo. Otroci, ki so hranjeni s kravjim mlekom zrasejo v odrasle ljudi, ki imajo veliko
večjo pričakovanost obolelosti za multiplo sklerozo, kot otroci, ki so bili hranjeni z materinim mlekom.
BGH hormon (Bovine Growth Hormon) je povezan s hitro, nenaravno rastjo otrok.
Kravje mleko je hrana za telička
Kravje mleko je hrana za mladiča lastne vrste, torej za telička, materino mleko človeške samice pa za dojenčka
človeške vrste; v primerjavi s kravjim mlekom vsebuje materino mleko več lecitina, kar je zelo pomembno za
razvoj možganov, več kot polovico manj beljakovin v obliki lahko prebavljivih albuminov, vsebuje samo
polovico vrednosti koloidnega kalcija (organska oblika), medtem ko je kalcij v kravjem mleku vezan za človeka
na izredno težko prebavljive kazeinske beljakovine, ki jih ljudje ne moremo prebaviti, saj že od 2,5 ali 3 let
starosti človeški organizem ne proizvaja več encima za presnovo le teh, to je rinil-a. Kemična sestava
materinega mleka se močno razlikuje od kravjega in odtod tudi izvirajo vse težave. Teliček se razvija in raste
zelo hitro, vendar ima v odnosu na maso in velikost sorazmerno majhne možgane, medtem ko se otrok razvija
počasneje, možgani so bolj razraščeni, razviti, večji. V kravjem mleku ni vlaknin, vsebuje zelo malo železa,
niacina, linolske kisline, vitamina C, pomanjkanje fosforja in taurina. V kravjem mleku je 300% več kazeinskih
beljakovin za oskrbovanje beljakovinskih molekul za izgradnjo kostne strukture, ki bo nosilec teličkovega
težkega telesa, teliček podvoji svojo maso v 7 tednih po rojstvu, človeški mladič pa v 7 mesecih. Problem je v
tem, da ljudje kravjega mleka ne moremo prebavljati, saj človeški organizem od »odstavitve« ne proizvaja dveh
pomembnih encimov za presnovo mleka, to sta rinil za presnovo beljakovin in laktaza za presnovo laktoze, to
je mlečnega sladkorja.
2
Rezultati mnogih raziskav kažejo, da so mleko in mlečni proizvodi glavni vzrok srčnih napadov, kapi in
ateroskleroze. Homogenizirano mleko je še slabše, bolj škodljivo od pasteriziranega, saj je maščoba razbita na
drobne mikroskopske delce, ti pa omogočajo faktorju Ksantin Oxidazi (XO), da skozi črevesne stene
presnovnega trakta preide v kri, kjer intenzivno maši arterije, kar je seveda vzrok za pojav visokega krvnega
tlaka. Dr. Medicine Kurt Oster in Ross iz Connecticuta – U.S.A. zagovarjata izsledke raziskave, da je pitje in
hranjenje s homogeniziranim mlekom nevarnejše od kajenja, zahtevata, da bi bil napis na mlečni embalaži enak
napisu na škatlici cigaret. »To je igra s smrtjo«, poudarjata zdravnika. Finska je država med najvišjimi
porabniki mleka in mlečnih izdelkov, prav tako pa ima najvišjo stopnjo smrti, povezano s boleznimi srca in
ožilja. Vir: Health Science, Community Spirit Magazine, 1985.
V desetletni raziskavi je bilo dokazano, da je kuhano, pasterizirano mleko glavni povzročitelj vseh nepravilnosti
v delovanju srca, bolezni srca in ožilja so v ZDA »ubijalec številka 1« in 40% ameriške prehrane sestavljajo
mleko in mlečni proizvodi v skladu s priporočili USDA…(United States Drug Administration).
Ko pijete mleko, dobite sluz in dobite lepilo
Mleko in mlečni proizvodi predstavljajo hrano ki tvori v telesu največ sluzi, v siru so koncentracije tega še
višje; ljudje ki pijejo mleko in jedo mlečne izdelke (mleko, smetana, planšarski siri, siri vseh vrst, kremni
namazi, jogurt, kefir, sladoled, maslo, bivolje maslo…) so vedno polni sluzi – smrkavi, prehlajeni in delno ali
precej zaprti, kar se tiče izločanja blata. To je tudi razlog, da so otroci hranjeni z mlekom in mlečnimi izdelki
non-stop prehlajeni; izredno težko prebavljiva beljakovina kazein je hkrati tudi dominantna beljakovina, ki je
glavni vzrok sluzi, ki v telesu tvori histamine, ki povzročajo sluz in zaprtje. Ta sluz polni pljuča, otežuje dihanje
ali skoraj onemogoča. Kazein predstavlja eno izmed najbolj alergenih snovi tako je tudi astma in napadi srca
direktno povezani s prehrano iz mleka in mlečnih izdelkov. In astma je pri afro-američanih in afričanih še 3 krat
pogostejša, kot pri belcih.
Dejstvo je, da kar 80% beljakovin v mleku predstavlja kazein – izredno odporno lepilo in je osnova za eno
najmočnejših vodo-odpornih lepil, s katerim lepijo kopalniške ploščice pa tudi kuhinjsko in pohištvo; začepilo
bo tudi vas…
Še nekaj dejstev o mleku…
OSTEOPOROZA: beljakovine v mleku prispevajo – vodijo k osteoporozi, saj povzročajo izgubo kalcija, ki
poteka z urinom.
Recker, R.Am. J. Clin. Nutr. 1985;41:254
RAK: mleko in mlečni proizvodi so povezani s povečanim tveganjem raka na prostati. Velik vnos kalcija z
glavnim virom mlečnih proizvodov povečuje tveganje raka na prostati z nizkimi koncentracijami 1,25-
dihydroxyvitamin D3, to je hormon, ki naj bi ščitil pred rakom prostate. Krave mlekarice so pogosto injecirane
z BGH (Bovine Growth Hormone). To lahko povzroča visok nivo substance, imenovane IGF-1; BGH v mleku
niso zasledili, medtem pa IGF-1 so in visok nivo te substance je lahko povezan s povečanjem raka na prostati.
Dairy Products, calcium, and prostate cancer risk in the Physicians' Health Study. Am. J. Clin Nutr. 2001;74
549-554
Chan, S. Dairy Products, calcium and prostate cancer risk in thePhysician's Health Study. 91st Annual Meeting
of American Asociation for Cancer Research, April 2000.
BOLEZNI SRCA: beljakovine v mleku lahko poškodujejo arterije skozi tako imenovano imunsko križno
reakcijo (immune cross-reaction). Visok nivo protiteles proti mlečnim beljakovinam je bilo odkritih v
aterosklerozah. Celo »low fat« ali »fat free« (nizka vsebnost maščob, brez maščob) mlečni proizvodi so sokrivi
za to. Mlečni proizvodi brez maščob smejo imeti od 4 –7% maščob, kar seveda tudi pomeni nekaj nasičene
maščobe in holesterol.
Annand, J. Atherosclerosis. 1986;59:347; Muscari,A. Ann Ital Med Int. 1992;7:7; Altern Med Rev.
1998;3(4):281-294
ARTRITIS: obstajajo dokazi, da reakcija imunskega sistema na mlečne beljakovine povzroča in/ali poslabšuje
reumatoidni artritis (RA) pri nekaterih ljudeh. Nekatere raziskave potrjujejo, da eliminacija mleka in mlečnih
proizvodov prinese zmanjšanje – redukcijo simptomov pri ljudeh, ki bolujejo za reumatoidnim artritisom.
3
Welsh,C. Int.Arch Allergy Appl. Immun.1986;80:192;Ratner,D. Israel,J Med Science.1985;21:532;Park,A.Br
Med J.1981;282:2027;Panush,Arthritis Rheum. 1986;29:220
ALERGIJE NA HRANO: od vseh vrst hrane, ki jih uporabljamo danes, so mlečne beljakovine, ki so najdene
v vseh mlečnih proizvodih glavni – vodilni vzrok za alergije tako pri odraslih, kot pri otrocih.
BahnamS.Allergies to Milk, New York: Grune and Stratton,1990
MLEKO IN MLEČNI PROIZVODI NE VSEBUJEJO VLAKNIN: in zato povzročajo zaprtja in druge
bolezni, kot so varicozo ven, hemnoroidi in hiatus hernio.
DIABETES: Obstajajo dokazi, da beljakovine v kravjem mleku lahko povzročijo sladkorno bolezen tipa 1,
znova skozi imunsko križno reakcijo do teh beljakovin. Po svetu je sladkorna bolezen tipa 1 povezana s
količinami konzumiranih mlečnih proizvodov. Dojenje zmanjšuje riziko tveganja sladkorne bolezni pri otrocih.
Dahl-Jorgensen,K.Diabetes Care.1991;14:1081;Karjalainen,J.N Engl Jmed.1992;327:302
NEZMOŽNOST PREBAVE MLEKA: mleko in mlečni proizvodi so zelo pogosto predstavljeni kot najbolj
naravna hrana, toda večina Afro-američanov (70%), Azijskih-Američanov (95%), Španskih-Američanov (53%)
in Domačinov (Indijancev, 74%) sploh ne zmore prebaviti mleka in mlečnih proizvodov. Torej, le ni tako
popolna hrana, kajne?
ONESNAŽEVALCI: mlečni proizvodi so zelo pogosto kontaminirani z E.coli, salmonelo, stafilokoki in/ali
tuberkolozo. Pasterizacija ne odstrani vedno teh mikrobov.
AIDS 6:759,
POMANJKANJE ŽELEZA: mleko in mlečni proizvodi so glavni vzrok pomanjkanja železa – anemije pri
otrocih, saj mleku primanjkuje železa. Mleko preprečuje absorbcijo železa tudi iz drugih vrst hrane, saj ga veže
nase.
Oski,F.Pediatrics 75 (suppl) 1985:182.
Česa se učijo otroci v vrtcih, osnovnih, srednjih šolah, fakultetah? In kaj nam v izobraževalnih oddajah po
televiziji, radiu in revialnem tisku zagotavljajo strokovnjaki za prehrano, doktorji ortodoksne medicine,
oglaševalci svojih proizvodov in trgovci povsod po svetu, da se razumemo…?
Vse, kar vam lahko povem je: »Razmišljajte s svojimi možgani, ne dovolite, da bi drugi razmišljali
namesto vas!«
Komercialno mleko –pasterizirano, homogenizirano povzroča še druge bolezni
Pasterizirano (kuhano) mleko komajda vsebuje nekaj kalcija, ki je v anorganski obliki, torej neuporaben, pa
tudi mineralno/kalcijev asimilirajoči encim fosfatoza je 100% uničen; da bi telo lahko absorbiralo kalcij
potrebuje primerjalne količine magnezija, katerega mleko in mlečni proizvodi vsebujejo zelo majhne količine, s
temi količinami magnezija lahko organizem absorbira le kakšnih 20% kalcija, pod pogojem, da bi bilo mleko
ne-pasterizirano, kalcij v organski obliki, torej nekuhan, pasteriziran, procesiran. Preostanek kalcija pa tvori ali
povzroča tvorbo ledvičnih kamnov, artritisa, ateroskleroze, osteoporoze; naj vas opozorim, da je osteoporoza
bolezen, ki nastane zaradi izgube kalcija, ne zaradi pomanjkanja vnosa kalcija. » Velika vsebnost beljakovin v
mleku povzroča kar 50% izgubo kalcija skozi urin.« vir: Cohen, MDP,266.
Mleko je »obogateno« z drogami, strupi, hormoni, ki jih dajejo kravam
Današnje krave so v primerjavi s tistimi izpred 100 let hranjene s strupi, drogami, pesticidi ki odganjajo muhe
iz njihovih iztrebkov, antibiotiki (tudi prepovedanimi, kot je to primer v Sloveniji) in velikokrat tudi z mesom
poginulih živali (kostna moka – tudi v Sloveniji). Krave so pogosto injecirane z raznimi hormoni, ki povečujejo
mlečno produkcijo, umetno podaljšujejo laktacijo, torej čimveč mleka sira, jogurta. Na žalost se vse to prenaša
v mleko in iz mleka, ki vsebuje povečane koncentracije teh močnih strupov na ljudi, zato so mnogi ljudje
postali »odporni na antibiotike«, saj jih »jemljejo« s kravjim mlekom in mlečnimi proizvodi že celo življenje.
Odkar pa krave hranijo tudi z zrnjem – žiti, njihovo mleko vsebuje tudi aflatoksine, ki uničujejo jetrne celice
živali.
4
Pred 50 leti je poprečna krava dajala 1360 litrov mleka na leto, danes daje 15.000 litrov mleka. In kako je to
sploh mogoče? To omogoča dodajanje sintetičnega hormona rBGH (Recombinant Bovine Growth Hormone),
imenovan tudi Bovine Somatotropin, razne druge droge, antibiotiki, specialno in forsirano hranjenje. Krave so
injecirane z verzijo genetskega inženiringa kravjih rastnih hormonov, tako je tudi BGH produkt kravje hipofize,
sintetična verzija tega hormona pa se imenuje rBGH, kar je za krave strahovit udarec, močno poveča delovanje
kravjega organizma in ga prisili, da proizvaja še več mleka, kar povzroča bolezni krav, povečane vrednosti
bakterij v mleku in nasičenih maščob. Ta sintetični hormon injecirajo v kravje organizme vsakih 14 dni, v
kravjem telesu pa se pretvori v nov hormon, ki je močnejši od naravnega, torej tistega, ki ga proizvaja kravji
organizem sam. Hormon spremeni kravje mleko s povečanim delovanjem in produkcijo mleka, hkrati pa
povečuje tudi stopnjo raka pri ljudeh, ki se hranijo z mesom ali mlečnimi proizvodi takšnih živali. Vir: Cohen,
MTP,192.
Večina krav v Ameriki je obolelih, bolnih
V Ameriki se Bolezen norih krav imenuje Downerjev kravji sindrom (Downer Cow Syndrome), ki ubije vsaj
100.000 krav letno. Vir: Ibid.,281.
Kar 60% krav mlekaric ima virus levkemije, sintetični rastni hormon rBGH povzroča bolezni krav z vnetji
vimnov, povečanje ran-ic in poškodb tkiv, veliko reproduktivnih problemov, presnovnih problemov, zato
takšnim kravam dajejo še ogromne količine antibiotikov…
Takšno kravje mleko ni naravno, saj injeciranje sintetičnih hormonov in antibiotikov v živalske organizme,
povzroča povečano produkcijo mleka, ki povzroča deljenje rakavih celic tudi raka pri ljudeh. Tako tudi
moderne krave mlekarice niso vzgojene naravno, vzgojili so jih s križanjem v laboratorijih (Holsteinke in
Frizijke) šele pred 60 leti.
Gre za nenaravno življenje živali samih, njihovo trpljenje, izrabljanje, živali so že dolgo obdobje tovarne
mleka, funkcionarji kmetijskega ministrstva in kmetje govorijo o »produkciji mleka«…
Mleko vnaša v telo novorojenčka tudi hormone
Mleko je hrana za novorojenčke, ki morajo povečati svojo maso in velikost kar najhitreje, vendar v skladu z
načrtom matere Narave, za odrasle osebe pa mleko ni primerna hrana. Mleko prenaša tudi hormone, ki
regulirajo rast, vključno z vsemi hranljivimi snovmi, vendar obstaja ogromna razlika med povečanjem mase in
rasti med teličkom in človeškim mladičem – dojenčkom, kot sem že omenil.
Kravje mleko vsebuje:
- hormone hipofize: PRL, GH, TSH, PSH, LH, ACTH Oxytocin;
- steroidne hormone: Estradiol, Estriol, Progesteron, Testosteron,
17-Ketosteroidov, KOrtikoseron, vitamin D;
- hormone hipotalamusa: TRH, LHRH, Somatostatin, PRL inhibicijski faktror, PRL, GnRH in GRH;
- Tiroidni in Paratiroidni hormoni: T3, T4, Calcitonin, Parathormone, in PTH peptide.
Zapomnite si za vedno: Mleko je perfektna hrana le za vrsto, kateri mladič/dojenček pripada v času dojenja; za
človeka traja ta doba 2,5 do 3 leta starosti.
Bakterije v mleku
Celo v pasteriziranem mleku mikrobi niso uničeni. Sprejeti standardi določajo 100.000 bakterij v čajni žlički
mleka ali 20.000 mikroorganizmov v mililitru mleka. Vsebuje tudi mikrobe, ki so odporni na delovanje
antibiotikov, saj antibiotiki že dolgo časa ne delujejo več, saj se ljudje hranimo s hrano in mlečnimi produkti, ki
vsebujejo povečane doze teh močnih drog, zlasti v ZDA je to izrazito, pivci mleka pa so tako izpostavljeni
boleznim rojenih krav – teličkov. Kar 52 različnih antibiotikov so odkrili v mleku za komercialne namene.
Pesticidi v mleku
Zaradi ogromnega obsega rastlinske hrane – trave, ki jo krave pojedo, vsebuje mleko visoke koncentracije
pesticidov, herbicidov in fungicidov; Američani so ugotovili, da nobeno mleko dosegljivo na trgu v katerem
koli delu ZDA ni brez pesticidnih ostankov. Vir: Cousens, CE,337.
V svojem skoraj 11 letnem načinu življenja sloga Naravnega Zdravja – Naravne Higiene, kar pomeni življenje
brez »neobhodno potrebnega in taaakooo zdravega mleka in mlečnih izdelkov« se počutim bolje kot kdajkoli
doslej, in enako je z vsemi, ki se prehranjujemo na Optimalen način, oziroma živimo slog Naravnega Zdravja –
Naravne Higiene.






kaj pa kozje mleko?
drugače se pa ne strinjam z napisanim niti malo ne....kar koli so znastveniki odkrili če je sploh res, enostavno moja praksa je drugačna.govorim o narvnem kravjem mleku ki se naravno prehranjuje, vse ostalo glede umetnega melka in drugih stvari je pa verjetno res.poznam veliko otrok ki so zrastli od kravjega mleka in so vsi zelo močni noben ni bil bolan noben nima diabetesa so pa nadvpoprečno inteligentni....

#6 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 704

Objavljeno: 4. junij 2011, 18:28

krawje mleko je zelo zdrawo xsrcx
predwsem in samo za telice in teličke x:)x je susman zagovarjal že pred 20 leti, da se jest spomnim, pa mogoče še prej...
od kod pa njemu ta ideja, pa ne bi wedu....

pa še sanja lončar neki o tem:
http://s12.si/zdravo...-skodljivo.html
sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#7 mayita

mayita
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 335

Objavljeno: 4. junij 2011, 19:21

krawje mleko je zelo zdrawo xsrcx
predwsem in samo za telice in teličke x:)x je susman zagovarjal že pred 20 leti, da se jest spomnim, pa mogoče še prej...
od kod pa njemu ta ideja, pa ne bi wedu....

pa še sanja lončar neki o tem:
http://s12.si/zdravo...-skodljivo.html



recimo kitajci ne prebavljajo mleka......
jaz še vedno pravim da tudi kravje mleko če je direkt od krave in to zdrave krave ti ne more škoditi kvečjemu koristi....kozje pa sploh kaj pa vi potlej počnete iz njega je pa to vaša stvar tudi gnilo sadje ni zdravo ali škropljeno
če si ti že tako in tako zamaščen in okrogel potlej ti je že skoraj vse prevelika doza za telo če se pa postiš ne vem koliko časa pa potlej spiješ gori liter mleka tudi ni ok, živila je treba skozi jesti v enaki bilanci. recimo ljudje celo življenje se zanemarjajo zbolijo potlej pa gredo direktno na dijeto in mislijo več snovi bodo pojedli bolj bodo zdravi, ni res telo ptrebuje kar pač potrebuje neglede kaj ti misliš in delaš če poješ preveliko dozo nečesa ti bo v vsakem primeru slabo kajti telo ni navajeno tvoje nove ideje.....

#8 mayita

mayita
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 335

Objavljeno: 4. junij 2011, 19:31

drugače pa glede diabetesa da bi ga mleko delal ne, diabetes delajo razni kruhi in tako imenovana umetna sladila ki so namenjena raznim dietičnim izdelkom in pa vedno več stresa v vsakdanjem življenju in vse kar na hitro zbašete vase je stres za telo , vse je treba v miru pojesti...

#9 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 704

Objavljeno: 4. junij 2011, 19:56

jaz še vedno pravim da tudi kravje mleko če je direkt od krave in to zdrave krave ti ne more škoditi kvečjemu koristi....kozje pa sploh kaj pa vi potlej počnete iz njega je pa to vaša stvar


sm mislu, da sem edini, ki včasih komentira nekaj, kar sploh ni prebral... oz. v tem primeru pogledal linka... x:o)x
tisto okoli teličkov pa sem powedal, da je susman reku...
men osebno se pa za mleko jebe, ker mi je itaq ogaben okus... dobesedno za kozlat...
smetana za u kofe je pa hulala rastlinska x:)x x:Dx
sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#10 gold

gold
  • Lunatik
  • Št. objav: 6 960

Objavljeno: 5. junij 2011, 10:44

Vse, kar se v današnjem času intenzivno reklamira, ima za sabo veliko skrivnosti.
Lobistom je vseeno, kaj človek uživa, važno jim je le, da imajo oni največjo korist od vsega tega. Dvajset let nazaj, je bilo v naših krajih mleko bistveno bolj zdravo, kot danes. Ni bilo aktimela in ostalih oslarij, pač pa navaden jogurt, pravo mleko, sirov samo nekaj vrst itd.


Človek je včasih živel bistveno bolj enostavno, kot danes, posledično pa tudi bolj zdravo.

Ni vse zlato, kar se sveti, tudi ni vse zdravo, kar se reklamira.

#11 mayita

mayita
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 335

Objavljeno: 5. junij 2011, 19:14

sm mislu, da sem edini, ki včasih komentira nekaj, kar sploh ni prebral... oz. v tem primeru pogledal linka... x:o)x
tisto okoli teličkov pa sem powedal, da je susman reku...
men osebno se pa za mleko jebe, ker mi je itaq ogaben okus... dobesedno za kozlat...
smetana za u kofe je pa hulala rastlinska x:)x x:Dx



haha sej sem prebrala post,moram priznati nisem preveč dobra glede ironije

#12 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 7. november 2011, 23:03

Why vegan




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0