Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Matični mleček


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
16 komentarjev na to temo

#1 prunus

prunus
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 251

Objavljeno: 5. november 2011, 14:00

Sem z družine čebelarjev, tako da so mi pozitivne lastnosti matičnega mlečka grozno poznane, zanimajo pa me vaše izkušnje z njim. Veste kaj matični mleček je in kakšni so njegovi učinki, ga uživate, opazite spremembo v organizmu,...? x:)x Drugače pa; V čebeljem panju z njim čebele delavke hranijo kraljico – matico, ki zato doživi izjemno starost in rodnost. Čebela delavka živi le 2-8 tednov, matica pa kar 4-6 let, je večja in edina spolno razvita. Dnevno izleže tudi do 2.000 jajčec v skupni teži, ki presega njeno lastno. Matični mleček vsebuje vitamine B-kompleksa s posebno koncentracijo vitamina B5 (pantotenska kislina) in vitamina B6. Matični mleček je edini naravni izvor acetikolina v čisti obliki. Vsebuje različne minerale, vitamine A, C, D in E, 18 vrst aminokislin, proteinov, redne bioaktivne spojine in posebno vrsto nenasičene maščobne kisline 10-HDA (10-hidroksi decenska kislina), ki v naravi obstoja samo v matičnem mlečku in je ni mogoče umetno narediti. http://www.maticni-mlecek.si/, http://www.medex.si/...cat=248&art=138

#2 Silvija

Silvija
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 804

Objavljeno: 5. november 2011, 14:56

Prunus, super, da si načela to temo. Poznam to dragoceno snov in sem glede na to, da so se mi začeli dogajat malček starostno "tempostresnoutrujajoči" znaki, recimo tudi pozabljanje besed, zmanjšanje koncentracije, julija nabavila matični mleček. Potem pa, verjameš ali ne, mi je bil okus bljaki, čeprav sploh ni tako zelo bljaki. Pa še tista svetla barva mi je bila čudna x:Dx . Ta trenutek sem ga šla preverit v hladilnik, kjer ga hranim ves čas. Mičkeno temnejše barve je, vonja pa še vredu. Vprašaj prosim svojo čebelarsko družino Objavljena slika , koliko časa ga lahko imamo v hladilniku. Ravno sedaj razmišljam, da ga bom zmešala z medom, da ga mal zakamufliram in ga potem pridno "požrčkala". Nato poročam, če bo kaj učinka. :vio:

#3 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 5. november 2011, 15:19

Ja, fino da si odprla temo, Prunus! :palec: x8Dx

(*sem mislila da jo imamo že, pa je iskalnik ne najde, pa četudi je, je najverjetneje v medenem forumu [morda probam poiskat], pa naj bo kar posebej tudi v Zdravju)
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#4 prunus

prunus
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 251

Objavljeno: 5. november 2011, 15:25

Mičkeno temnejše barve je, vonja pa še vredu. Vprašaj prosim svojo čebelarsko družino Objavljena slika , koliko časa ga lahko imamo v hladilniku.


Silvija, kolikor imam v spominu je z matičnim mlečkom tako;
čas shranjevanja v hladilniku je tam nekje do pol leta ali morda kak mesec dlje (pri temperaturi nekje od 0-4 stopinje). Pri sobni temperaturi izgubi učinkovine že po 10ih dneh. Zdej če imaš možnost shranjevat pri nekje do 5 stopinj, potem bo pol leta kar nek okviren čas, drugače bom pa povprašala kako je z višjimi temperaturami.
Je pa matični mleček skrajno občutljiv na, jasno, temperaturo, nato pa tudi na svetlobo (najbolje ga je ovit s folijo in tako preprečit dostop svetlobe), kisline in baze (če ga že moramo mešat s čim je fajn, da je čim bolj nevtralno), zrak (je fino da se flaško z matičnim mlečkom napolne čim bolj do vrha, ali pa da se ga kasneje prelije v manjšo), kake bakterije ter kovino (zato se matični mleček vedno uživa s plastično žličko).

To seveda velja za sveži matični mleček, pri tistem v prahu teh problemov ni.

Aha, pa še to. Barvase spreminja zaradi stika z zrakom (gostota pa zaradi staranja). Zdej če je malo temnejši in si ga imela na pravi temperaturi in prav takko še ni prestar, potem ga kar pojej do konca. Če boš pa videla da ne učinkuje, ga pa lahko zamenjaš z novim (ker se ne da točno določit koliko učinka je izgubil).
Sicer mora imet pa svež matični mleček tako barvo (lahklo je tudi malo svetlejši):
Objavljena slika

#5 Silvija

Silvija
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 804

Objavljeno: 5. november 2011, 17:12

O hvala za obširen odgovor in slikco. Moj je bil definitivno svetlejše barve. V hladilniku sem ga imela skoz, v steklenem kozarčku v stiroporastem ovoju. Ga bom kar zmešala z medom in začela ponovno uživat. Nenazadnje, ni poceni, pa škoda "frokat". Super :palec:

#6 prunus

prunus
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 251

Objavljeno: 5. november 2011, 17:57

O hvala za obširen odgovor in slikco. Moj je bil definitivno svetlejše barve. V hladilniku sem ga imela skoz, v steklenem kozarčku v stiroporastem ovoju. Ga bom kar zmešala z medom in začela ponovno uživat. Nenazadnje, ni poceni, pa škoda "frokat". Super :palec:


Ja, res ga je škoda stran metat, ker negativnih učinkov tako ali tako nima, lahko se mu le zmanjšajo negativni. Glede barve je čisto super tudi če je bil svetlejši (nekateri so skoraj beli), je to čisto odvisno od čebelje družine.
Super, da ga boš začela uživat, potem sporoči če se bodo pokazali kakšni rezultati (in ne pozabi na plastično/leseno žličko x:)x). :palec:

#7 Silvija

Silvija
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 804

Objavljeno: 5. november 2011, 18:01

Jp :palec:

#8 PsicoMagico

PsicoMagico
  • SkorajOdvisnik
  • Št. objav: 486

Objavljeno: 6. november 2011, 17:18

Ja, matični mleček je tudi eno izmed mojih "skrivnih orožij" v prehodnih obdobjih, ko začnejo krožiti razne gripe in prehladi. Neverjetna substanca...
"I must create a system or be enslaved by another mans; I will not reason and compare: my business is to create."
William Blake

#9 prunus

prunus
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 251

Objavljeno: 6. november 2011, 18:23

Ja, matični mleček je tudi eno izmed mojih "skrivnih orožij" v prehodnih obdobjih, ko začnejo krožiti razne gripe in prehladi. Neverjetna substanca...


Pa ga ješ svežega, s čim zmešanega, v prahu,...? x:)x

#10 PsicoMagico

PsicoMagico
  • SkorajOdvisnik
  • Št. objav: 486

Objavljeno: 7. november 2011, 10:44

Pa ga ješ svežega, s čim zmešanega, v prahu,...? x:)x


Svežega pod jezik, dobim preko dedka in mame od različnih lokalnih čebelarjev ali frendov od čebelarjev, ki jih poznata, včasih pa si nabavim kar tiste Medexove ampule "Gelee Royal super", v katerih je matični mleček raztobljen v sorbitolu.

Subjektiven občutek je, da mi da dodatno moč, da sem bolj odporen - dejstvo pa je, da že zelooo dolgo nisem zbolel za ničemer, če me kakšna "viroza" prične malo grabit, je to samo padec energije za kak dan, vročina zraste, švicnem ven in sem že dober, me pa ne priklene na posteljo celega smrkavega in vročičnega za več dni, kot se je to v preteklosti lahko dogajalo, zdravnika nisem videl že več kot deset let... A tega ne pripisujem samo matičnemu mlečku, ga pa redno uporabljam v prehodnem obdobju - se pravi zdaj... Od teh preventivnih in zdravilnih reči pa prisegam še - kar se čebel tiče - na propolis - tako razpršilo, kot v alkoholu za pod jezik, itak razne vrste medu, pa tista mešanica s sokom rdeče pese - Endovital - se mi zdi genialna - je tudi redno na programu v tem obdobju - oz. ker je precej drago - bolj kadar že začutim padec energije, obožujem tudi cvetni prah - za energijo - in okus mi zelo sede - ga jem na žlico; drgač pa so moji naravni zavezniki še ameriški slamnik - zadeve od A.Vogla, žajbelj (razne oblike - čaj, bonboni...), ingver (surov kot priloga za žvečenje, v raznih jedeh, kandirani bonboni) ter izvleček iz grenivkinih pečk (ne vem če res kakorkoli deluje, ampak že tale grenak okus nekaj kapljic v vodi in dovolj prepričanja, da deluje anti-mikrobno, deluje vsaj kot dober placebo) No, malo off topic, ampak da ne bi vsega pripisal samo eni, sicer res izjemni, substanci.
"I must create a system or be enslaved by another mans; I will not reason and compare: my business is to create."
William Blake

#11 gold

gold
  • Lunatik
  • Št. objav: 6 849

Objavljeno: 7. november 2011, 14:10

Kje konkretno se da dobiti matični mleček ?, Ma ne tistega v prahu, pač pa svežega.

#12 PsicoMagico

PsicoMagico
  • SkorajOdvisnik
  • Št. objav: 486

Objavljeno: 7. november 2011, 14:30

Kje konkretno se da dobiti matični mleček ?, Ma ne tistega v prahu, pač pa svežega.


Pri čebelarjih. Pa tudi Medex ga ima: http://www.medex.si/...?cat=30&art=706
"I must create a system or be enslaved by another mans; I will not reason and compare: my business is to create."
William Blake

#13 gold

gold
  • Lunatik
  • Št. objav: 6 849

Objavljeno: 7. november 2011, 20:37

Mene zanima, če ga kdo prideluje doma in ga je pripravljen prodati. Medexu ravno ne verjamem, saj se njihov med bistveno razlikuje od domačega.

#14 prunus

prunus
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 251

Objavljeno: 7. november 2011, 21:57

vprasas ata gugla. x:)x odtipkas v gugl "maticni mlecek ceelarstvo" in ti vrze ven kar nekaj cebelarstev, ki se bavijo s tem.

#15 domoljubka

domoljubka
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 420

Objavljeno: 1. december 2011, 02:01

Za vse ,ki potrebujete domači in kvalitetni matični mleček...je tukaj naslov čebelarstva Božnar, Hiša medu Božnar, Polhov Gradec 72, 1355 Polhov Gradec

Naročite ga lahko tudi po telefonu 01 364 00 20 in ga nekje v roku 3dni prejmete tudi po pošti...( Za količino 40g, ki zadostuje za dober mesec odštejete 32 eurov, +poštnina pribl 3eur)

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM


#16 janko

janko
  • Lunatik
  • Št. objav: 9 403

Objavljeno: 1. december 2011, 07:46

imam znanca čebelarja...
ko sva govorila enkrat okoli matičnega mlečka...
mi je kr direkt povedu, da se ga ne da dobit... ker... ga je tko malo in tko je dober... da ga čebelar ne pridela dost niti za lastne potrebe, kolikor bi ga rad imel...
zato tkole mleček na kilo... je približno tko, kt štajerski cviček... ki ga namiksajo, kolikor ga imajo pač prodanega.
p.s. ni pomota... o štajerski... in cvičku... ampak mi je to povedal en tehnolog v eni vinski kleti...
razen, če ni tut on lagal, tko kt lažejo ćebelarji, da vam prodajajo pravi matični mleček.
sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

#17 Marcela Čonžek

Marcela Čonžek
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 3

Objavljeno: 13. november 2014, 15:45

Pozdravljeni.

 

Če vas se zanima sveži in kvaliteten matični mleček, ga lahko dobite! Pridelan v Halozah in na Pohorju.

Informacije na  041554505.

Marcela

Priponke (datoteke)






Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0