Voda in živinoreja
http://www.serifwebr...201&post=418886
Dejstvoje, da je živinoreja izjemen potrošnik pitne vode.
Za prehrano mesojedca je potrebno 16.000 litrov vode, dnevna prehrana vegetarijanca pa zahteva le 1.000 litrov vode, za pridelavo pol kg solate je potrebnih 80 litrov vode, za enako težo riža 1.500 litrov, za prirejo pol kilograma perutnine 2.500 litrov in za pol kilograma govedine kar 10.000litrov.
Porazni so tudi podatki o izkoristku pretoka energije skozi agroekosistem: riba poje 1,6 kg hrane, da pridobi 1 kg teže, prašič 4 kg, govedo pa za prirast kilograma telesne teže poje kar 9 kg rastlinske hrane, za 1kg mesa, ki nudi 1000 kalorij energije, se porabi 40.000 kalorij fosilnih goriv (vir podatkov v tem odstavku: Anton Komat, 19.9.2006).
Dejstvo je, da masovna živinoreja porabi ogromne količine vode za 1 kilogram mesa, bistveno več kot je to potrebno za 1 kilogram rastlinske hrane. Na eni strani se pitna voda uporablja v živinoreji, na drugi strani pa je kar 1 milijarda ljudi žejnih. Čeprav pitne vode vedno bolj primanjkuje, pa se po drugi strani planira povečana proizvodnja mesa. Torej se planira še večja potrošnja pitne vode za prirejo mesa – in s tem še več žejnih ljudi.
Živinoreja je tudi ena najbolj uničujočih sektorjev glede vodnih virov.
Povzroča onesnaženje pitne vode, izsušitev rek, zaradi namakanja za pridelavo krme, cvetenje jezer in zmanjšanje pestrosti v vodnih
ekosistemi, vključno z uničenjem nekaterih koralnih grebenov, pretirana pašnja spremeni vodni krogotok.