Ko je bilo govora o vitaminu B12 in da ga ni v rastlinski hrani - ste omenjali kislo zelje, ki naj bi ga vsebovalo?
in ... koliko g dnevnih potreb naj bi zadostilo našim potrebam? ... recimo 100 g presnega kislega zelja? ... tudi nekatere alge in lucerna ga vsebujeta ... koliko gramov tega moram pojesti? ... kot berem ta b12 ni enek tistemu iz mesa, mehkužcev, jajc
Kot jaz vem je presno kislo zelje dobro zato, ker je fermentirano živilo in kot takšno je dober vir mlečnokislinskih bakterij ...
Zdaj tako kot si Boudi že kdaj ugotavljala;
So članki, ki govorijo o tem, da ima presno kislo zelje tudi B12 vitamin....
1.Napr. v tem članku je zaznat info, kot, da ima kislo zelje več vrst B vitaminov in je napisano takole;
http://www.druzina.s...B4?OpenDocument
Snov kobalamin, bolj znana kot vitamin B 12, se nahaja v živilih
živalskega izvora. Edini predstavniki vitamina B 12 izmed živil
rastlinskega izvora so lucerna, nekatere alge in kislo zelje.
Človeško telo ga potrebuje malo, a je nenadomestljiv za dobro duševno zdravje,
presnovo železa, celično rast, nastajanje kosti, izrabo maščob ter za
mišice. Kar obsežen seznam, kaj?
Poleg tega vsebuje veliko piridoksina, vitamin B 6, brez katerega so
beljakovine za presnovo neuporabne. Je tudi vir niacina, vitamina B 3
(za celično energijo, možgane), ki pomembno vpliva na splošno dobro
razpoloženje. Vsebuje precej pantotenske kisline, vitamina B 5, ki je
pomemben za zdravo barvo las.
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
2.In spet, če si greš ogledat Hranilno vrednost kislega zelja- B12 vitamina tam ni navedenega ....
http://www.cenim.se/...sti.php?id=2739
÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷
Doziranje B12 vitamnina;
Prehranski viri in dnevne potrebe po vitaminu B12
http://www.nutris.or...itamin-b12.html
Otroci od 13. leta dalje in odrasli potrebujejo 3 µg vitamina B12
dnevno. Potrebe po vitaminu B12 se povečajo v nosečnosti (3,5 µg dnevno)
in pri dojenju (4 µg).
Najizdatnejše količine vitamina B12 bomo našli v živilih živalskega
izvora: v jetrih (lahko tudi do 60 µg/100g), ledvicah (15 – 20 µg/100g),
školjkah (10 – 20 µg/100g), skušah in slanikih (cca. 10 µg/100g),
jajcih (do približno 5 µg/100g) in mesu (do približno 3 µg/100g).
Rastline same po sebi ne sintetizirajo vitamina B12. Proizvajajo ga
bakterije. Lahko ga sicer najdemo v rastlinskih živilih, ki so bila
podvržena bakterijski fermentaciji (npr. kislo zelje), a le v sledovih,
zato teh živil ne štejemo med vire vitamina B12.
Ravno zaradi tega v primerih strogega veganstva lahko prihaja do hujšega pomanjkanja
vitamina B12, zato se priporoča dopolnjevanje prehrane z živili, ki so
obogatena z vitaminom oziroma jemanje prehranskih dodatkov.
Nekaj vitamina B12 vsebujejo tudi določene alge....pa tempeh (fermentirana soja )
÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷
Pa še moja izkušnja, v katero je všteta tudi slabša absorbcija B12 vitamina- sem najprej intervenozno prejemala B12 pribl 3 mesece....
Od takrat pa jemljem tudi prehranska dopolnila redno in sicer višja kot je predpisana običajna doza ...(To mi je svetoval celo sam zdravnik)
( Torej večje doze, če jemljem tablete, če pa uporabljam spreje se pa kar nekako držim predpisane doze )
Spreji za pod jezik z vitaminom B12 se absorbirajo bolje - sploh če imamo zdravstvene težave (s presnovo, avtoimune bolezni )
- V spreju so preparati primerni za vegane, vegetarijance in tiste ki so na brezglutenski dieti ali ne smejo uživati sladkorja.
Več preparatov se že dobi tudi pri nas -( Sanalabor...sem pozabila kako se imenuje )
Eden od podobnih preparatov napr;
http://www.alaja.si/...95ywaAp478P8HAQ
Vsekakor pa je za primerno doziranje dobro najprej opraviti laboratorijske vrednosti v povezavi z drugimi vitamini in minerali in odkriti vzrok pomanjkanja. Potem pa temu primerno izbereš način oz. preparat in doziranje.