Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Želodec poln, lakota pa velika - hm?


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
6 komentarjev na to temo

#1 ppcp123

ppcp123
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 5

Objavljeno: 7. november 2012, 15:39

Še pred 4 meseci sem se počutil kot na smrtni postelji - kot da sem star 90 let (star sem 31). Vsaj 10 let sem pil, kadil, se nezdravo prehranjeval, se nisem gibal, bil na računalniku po 10 ur na dan ipd. Zbudil sem se utrujen, bil že opoldan dovolj utrujen za kak počitek, počutje je nihalo (sumim, da je bila kaka večletna depresija), alkohol me je dvignil - kot nekatere jutranja kava, sladkor tudi... Ko sem se odločil za "čistko", pa se je praktično čez noč vse spremenilo in nato sem se počutil kot še nikoli.

Nekako zadnje 4 mesece sem se prehranjeval po moji dieti, katero sem sestavil iz raznih virov, nisem užival mesa, mleka in sladic, vsak dan sem si pripravil (si še vedno) sok pšenične trave, sadne in zelenjavne sokove, kašaste sokove, kuhana žita, pripravljam si kalčke, kupujem na kmetiji in ekoloških trgovinah, uživam superživila (tudi sodobikarbono, glino, ovesov čaj, klorelo, ipd) - skratka nekaj med presno in vegansko prehrano. Kuhano je načeloma le žito in kak obrok od doma (toda ne v restavracijah).


3 tedne nazaj sem opravil Virečano (Ajurvedski 4 dnevni post). Nato sem začel opažati nenavadno velik apetit. V zadnjih 2 tednih opažam, da jem vedno večje obroke in sedaj pojem za celo družino - zdrave, tudi ekološko pridelane hrane. Čutim in vem, da je želodec poln in da so v njem samo zdrave in hranilne stvari, toda bolj ko jem, bolj bi jedel. Nenavaden občutek.


Raven energije se ne spremeni, je ves čas visoka - pred ali po obroku.
V želodcu je vse v redu - ni več bolečin, napihnjenosti, plinov, zaprtosti...
Telesna teža je praktično idealna (186cm, 74kg). BMI idealen.
Na teden naredim 20-40 ur fizičnih aktivnosti (kopanje jam za drevesa, betoniranje, prenašanje stvari, delo na vrtu...).
Počutim se odlično, zbudim se z enako energičnostjo kot sem čez dan in ko grem spat. Počutje ne niha. Včasih me kar razganja od energije, da bi šel kar sredi noči tečt ene 20km:)
Spim dobro in včasih le po nekaj ur in mi nič ne manjka.
Sedaj že nekaj dni vase bašem vse kar vidim - od čokolad do Gheeja (kar na žlico) ali Tahinija ali žgancev. Seveda je poleg vsega tega še vedno prisotna taka prehrana kot sicer (sokovi, solate, sadje, oreščki...).

Se čistijo kake "zadeve"? Je to kaka bolezen, okvara, siptom? Kandida? Depresija? Čiščenje le tega? Mi manjkajo kaki elementi (B12 npr) in ne znam razbrati po čem telo hlepi? Kak nasvet na koga naj se obrnem za strokoven nasvet?

Hvala za tvoj čas in nasvet.

To temo je popravil/a ppcp123: 7. november 2012, 15:43


#2 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 7. november 2012, 16:39

.........Se čistijo kake "zadeve"? Je to kaka bolezen, okvara, siptom? Kandida? Depresija? Čiščenje le tega? Mi manjkajo kaki elementi (B12 npr) in ne znam razbrati po čem telo hlepi? Kak nasvet na koga naj se obrnem za strokoven nasvet?

Hvala za tvoj čas in nasvet.


Na kratko povedano...če človek poje za štiri ljudi kao gostilniških porcij s tem ni še nič narobe...vzroki izraženo v procentih:
-psiha 40-45%
-potrebe telesa 20-25%
-ostalo

Čiščenje nema veze s tem...pri čiščenju organizma se ponavadi izgubi apetit al pa človeku včasih nič ne paše jesti oz. zelo malo...

Ne bi bilo slabo prečekirat koliko beljakovin in naravnih maščob dobi telo s tvojim običnim prehranjevanjem...za čokolado je ponavadi vzrok sladkor- glukoza...telo rabi tudi sol v minimalnih količinah in določene mikro in makro elemente- minerale...x:)x

Life is like a game...play it...

myst1c.gif


#3 Silvija

Silvija
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 804

Objavljeno: 7. november 2012, 16:50

Bom odgovorila s svojim primerom, ki seveda velja zame. Ker se že od srednje šole ven ves čas opazujem, preizkušam različne "fore" in metode, pač verjamem, da zame to drži. Mogoče boš lahko sklepal kaj zase.

Am...da nam predolga...namreč, debelost oziroma maščobne celice, ki smo jih pridobili v puberteti, naj bi bile trajne. Une, kasneje pridobljene, se lahko skurijo, izničijo. Te "frdamte" pubertetniške maščobnice se krčijo in raztezajo :eek: (informacija od veterinarja, vegeterijanca in vsestransko zvedavega, razgledanega človeka) ostajajo v telesu in takrat, ko jih prestradamo, signalizirajo: jej, jej, jej...hočemo hrano nazaj x;)x . No, poleg tega se uvrščam, po lastni diagnozi, tudi v psihično odvisnost od ogljikovih hidratov. Torej, po eni strani fizična pogojenost, po drugi pa še naša "razvajenost", hrepenenje po dobrem, sladkem ipd...
K temu pridružimo še vedenje, da je treba jesti večkrat po malem. Ko cel dan ne jemo, telesu signaliziramo, da je zaloga hrane negotova, telo pa v tem primeru začne shranjevati hrano v zaloge. Če vse to združimo, pridemo do tega, da telo zaradi različnih vzrokov hoče nadomeščati svoje fizične ali psihične potrebe po hrani. Enostavno boš moral zdržati in iti preko tega. Ker če si 10 let jedel nezdravo, se je sedaj, po mojem, oglasila tvoja dolgoletna razvada in telo želi "recidiv".

No, meni se to na vsake toliko dogaja. Včasih sem zdržala tudi več let s super težo, z dobrim počutjem, energijo. Ko sem bila noseča, zaradi bruhanja skoraj 4 mesece nisem mogla zaužiti kaj veliko, samo po malih koščkih, in to hrano, ki jo lahko imenujemo zdravo. Ko je bilo to mimo, jejhata, se mi je pa sprožil ta signal...jest..jest..jest... Nazadnje se mi je ravnotežje spet porušilo v tipično ženskem obdobju, povezanem s hormoni. In spet sem tu, OH odvisnik, ko moram najti pot iz tega, vzpostaviti ravnotežje. Takrat je rešitev gibanje, disciplina, pa prvo presekat začaran krog, ko se mi lušta in lušta "prazne hrane". Ko to presekam, pa nekako spet šibam naprej.

#4 Silica

Silica
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 135

Objavljeno: 8. november 2012, 16:20

Tole sedaj je kar velik šok za tvoje telo... in nažiranje na (pretežno) presni hrani ni nič nenavadnega. Upam, da si si veliiiiiiiiko prebral na to temo, ker marsikoga kaj zabaše na takem režimu.
Pazi na zobe - po sokovih, sadju, sladkih obrokih splakovat z vodo in umivat, sicer znajo hitro it bajbaj.
Pa kar Brezo predlaga - poglej, koliko česa dobiš vase (jaz uporabljam nutrition data in cron-o-meter).

Penny: Oh big deal. Not knowing is part of the fun.

Sheldon: "Not knowing is part of the fun". Was that the motto of your community college?

 

This is where the old mountain goat lives. He hangs out here and has a good time. B. R.


#5 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 8. november 2012, 22:58

Pozabil sem omeniti, da jaz vidim klasične napake, ki jih delajo vegiji ali tisti, ki na hitro zamenjajo prehrano...o teh stvareh se je že marsikaj povedalo drugje po LNF...Nakazal bom samo bistvo v vprašanjih, če si boš iskreno odgovoril, ti bo marsikaj postalo jasno ali pa se ti bo odprl drugačen pogled na celo stvar...
-zakaj se tako prehranjuješ, kaj hočeš doseči
-ali je fizično telo pripravljeno na take spremembe
-ali uživaš mlečne izdelke vsaj v malih količinah (B12)
-ali uživaš dovolj zdravih maščob (nerafinirana olja), naravne soli

Ponavadi prehod oz. spremeba prehrane traja postopoma, ker se premosorazmerno s tem spreminja tudi miselnost in pogled na svet. Na kratko povedano psiha (čustva, misli). Razen v izjemnih primerih kot so bolezni. Pa tudi tam je vprašanje ali pri temu vztrajat ali ne, ko človek pride bolj k sebi. Kdor vsaj približno pozna svoje telo, bo kmalu ugotovil ali je nekaj primerno za njega ali ne. Če ni potem je nesmiselno vztrajat pri temu pa tudi če je po nekaterih virih ne vem kako zdravo.

Jaz osebno od raznih sadnih in zelenjavnih kašic nisem bil kaj preveč sit, vsaj ne za pol dneva. Da bi pa vsako uro pil kašice ali pa imel čas pripravljati pa današnji življenski tempo včasih glih ne dovoljuje...Pozimi nerkatere presnojedce ravno zaradi neuživanja tople hrane zebe. Seveda se da zdržat, ampak zakaj bi se človek matral, če ni potrebno. Hrana predstavlja samo določen delež pri celotnem zdravju, od oka bi rekel da samo eno četrtino...torej ima psiha še zmeraj večji delež...Še zmeraj je najboljša neka zmerna oz. srednja pot. Vsaj za večino ljudi....x:)x

Life is like a game...play it...

myst1c.gif


#6 Beli lotos

Beli lotos
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 062

Objavljeno: 9. november 2012, 01:12

Se čistijo kake "zadeve"? Je to kaka bolezen, okvara, siptom? Kandida? Depresija? Čiščenje le tega? Mi manjkajo kaki elementi (B12 npr) in ne znam razbrati po čem telo hlepi? Kak nasvet na koga naj se obrnem za strokoven nasvet?


Štiri mesece je realno šele začetek v bolj zdrav način življenja. Glede na tvoj opis je možno, da telo zdaj po več letih, dobiva mineralno in vitaminsko polno hrano in zdaj polni rezerve, zato povečan tek. V tem primeru se bi moral povečan tek s časom uravnovesit. Če se dobro počutiš vsekakor nadaljuj z zdravo prehrano, za kaj bolj določenega pa lahko daš preveriti kri, nek osnovno se da tud preko osebnega zdravnika, za bolj podrobno pa je samoplačniško.

Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat


#7 ppcp123

ppcp123
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 5

Objavljeno: 14. november 2012, 08:54

Hvala vam vsem za komentarje in nasvete. Zame laika so kot da bi mi svetoval strokovnjak. Se bom poglobil na stvari, ki ste jih omenili.

Sicer pa za nadaljne smrtnike, ki jim boste svetovali:
dandanes je nekomu kot meni, ki se je zgolj odločil presekati staro življenje (in s tem seveda prehrana, psiha, navade, družba), na voljo zgolj volja in motivacija po boljšem, bolj zdravem, mirnem, duhovnem življenju - ni pa znanja.

In vsi vemo, da je današnji tempo prehiter. Poleg omenjenih presekanih stvari je potrebna še ena "navada" - naučiti poslušati se, ne glede na to kar svet, družina, prijatelji in strokovnjaki trdijo.

Kar za cel delavnik študija za nekaj mesecev, če bi hotel vsaj osnovo naštudirat. Iskanje po internetu pa je spet dvorezen meč - če nisi izkušen, še veš ne kakšna je kvaliteta informacij. Če nisi tehničen tip, boš porabil preveč časa in živcev. Itd.

Važno, da delamo na sebi - to je nekako v smeri pomena našega bivanja.

Lp vsem!




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0