Naše SPECIALITETE
#126
Objavljeno: 26. april 2004, 12:34
5 beljakov in
5 žlic sladkorja
stepeš v sneg
dodaš:
5 žlic orehov
2 vrhani žlici moke
Vse sestavine dobro zmešaš in vliješ v model za torto (premer 28) in približno 30 minut pečeš na 180 stopinj.
NADEV:
5 rumenjakov
250 g masla
200 g sladkorja
penasto umešaš
dodaš:
300 g orehov
150 g zmletih albert keksov
2.5 dcl hruškovega(obvezno) soka
Vse sestavine zmešaš in naneseš na pečeno testo (visina običajne torte).
Če želiš lahko po nadevu naneseš čokoladno glazuro.
Postrežeš s stepeno sladko smetano.
Dober tek!
#127 Gost_sstane_*
Objavljeno: 26. april 2004, 14:42
Prosi Conteso, da ti razloži, kaj bi bilo potrebno storiti
#128
Objavljeno: 28. april 2004, 19:58
Predvsem Contesi.
Me pa nekaj zanima, Contes - ali si shranjujes tole, imas kako bazo svojo?
Ker namrec, zdaj uvajava nove strani, ki bodo prinesle ful dodatne zanimive vsebine (mdr. kristale, kot sem ze omenila).
Tale konkretni forum (Prehrana) bomo tudi se preoblikovali (podforumi in to), pac pa sem malo mislila, da bi imeli prav z LN strani z recepti, pa bi objavljali najizvirnejse, najatraktivnejsde itd. - vase avtorske.
To bomo se dorekli in vse, samo toliko da veste.
Tako da - ali ste - Contesa in ostali s konkretnimi recepti - pripravljeni jih dati tudi na strani LN?
(da je bolj strnjeno, na broju, da ni ful komentarjev in vsega, pac pa samo posamezni recept).
Picasso
#129
Objavljeno: 29. april 2004, 09:55
HONORE DE BALZAC
#130
Objavljeno: 29. april 2004, 10:01
Bo lazje najti posamezne recepte, bo strnjeno, lepo nizano, na forumu se malo izgubi vcasih to, nic pa ni hudega, ce na forumu to ze je objavljeno.
Kul.
Picasso
#131 Gost_sstane_*
Objavljeno: 29. april 2004, 10:45
Običajnih kuharskih receptov imaš na tone na internetu, pa tudi kuharske knjige so najbolj brana literatura.
Vsem pa manjka le pika na i, da bi hrana postala užitna brez stranskih, negativnih učinkov.
Izberite originalno metodo iz moje knjige in RESTAVRACIJA LUNA bo postala internetni bestseler
Contesa in ostale, kaj pravite?
#132
Objavljeno: 29. april 2004, 10:50
In da bi se v vseh receptih pojavljala zdaj Stanetova sol, potem bi iznicili recepte oz. njihovo kakovost.
A stekas?
Sem pa zelo za, da se v receptih POUDARJA oz. sploh uporablja zdravo sol.
Kot mi je ljubse npr., da ni receptov recimo pretezno na bazi bele moke.
Poleg tega bo slo samo za najboljse, izbrane recepte - makaronove solate s tunino iz konzerve recimo gor najbrz ne bos ne iskal ne nasel.
Picasso
#133 Gost_sstane_*
Objavljeno: 29. april 2004, 11:21
Morje je polno zdrave soli, moraš jo znati le pridobiti in pravilno uživati. In, če bi imela Droga in Mobitel kaj soli v glavi, bi jo že zdavnaj lahko dala na trg, namesto, da se jaz zajebavam s tem. Ampak, saj veš. Avtorske pravice bi vsak imel najraje zastonj, ali ti jih bi pa najraje kar ukradli.
Na srečo jih meni ne morejo, ker imajo dvojno zaščito. Če pa čisto realno pomisliš, zakaj pa bi tudi ti in vsi lunatki ne imali kaj od tega, saj končno dajemo v eter same koristne nasvete, s tem, ko se javno pogovarjamo o stvareh, za katere se v svetu plačujejo mastni denarji. Tvoj forum je ena sama šola življenja in vsaka beseda, ki jo kdorkoli napiše, ima pozitiveno sporočilo v celem kontekstu.
Seveda ne mislim na ne vem kakšen biznis, z veseljem sem pa pripravljen sodelovati v projektu na za vse koristen način.
Bomo imeli vsaj za picnice, če druga ne
#134
Objavljeno: 29. april 2004, 11:25
To je res in to cenim in zato se konec koncev ne vtaknem vedno in povsod, ko zasolis v komentarjih.Marsa, jaz nisem nikoli in nikjer govoril, da je zdrava sol moja,
Ne, ne, LN (vsebina, dostop do teh vsebin) je zastonj in tak se naprej bo - avtorjem receptov ne bomo placevali, gre za dobro voljo posameznika.
Tako da tu ni nobene racunice.
Picasso
#135
Objavljeno: 29. april 2004, 11:51
a čisto vse ? tudi grah, pa testenine, pa riž :o|o: ?Sem se že kar navadila, da solim jedi na koncu kuhanja, ko temperatura že malo pade in je kar cool!
but i dream things that never were; and i say WHY NOT?
#136
Objavljeno: 29. april 2004, 12:00
HONORE DE BALZAC
#137
Objavljeno: 29. april 2004, 12:18
but i dream things that never were; and i say WHY NOT?
#138
Objavljeno: 29. april 2004, 13:03
HONORE DE BALZAC
#139
Objavljeno: 29. april 2004, 13:29
sicer pa: hvala contesa
but i dream things that never were; and i say WHY NOT?
#140 Gost_sstane_*
Objavljeno: 29. april 2004, 13:32
Kdo pa pravi, da mi boš plačala, če ti bom jaz ali kdo drug poslal recept v RESTAVRACIJO LUNA, le obiski se ti bodo pomnožili, potem bo pa imelo več smisla, da ti Mlinotest, Droga, Mobitel itd limajo gor reklame in plačujejo za to. Boš pač malo dvignila tarifo, da bomo lahko enkrat organizirali izlet Andresu na Islandijo, drugič ne vem kam, ko bo pa šlo, se pa lahko tudi na Luno odpeljemo .To je res in to cenim in zato se konec koncev ne vtaknem vedno in povsod, ko zasolis v komentarjih.Marsa, jaz nisem nikoli in nikjer govoril, da je zdrava sol moja,
Ne, ne, LN (vsebina, dostop do teh vsebin) je zastonj in tak se naprej bo - avtorjem receptov ne bomo placevali, gre za dobro voljo posameznika.
Tako da tu ni nobene racunice.
#141
Objavljeno: 1. maj 2004, 14:39
Kvaša z rdečim vinom(dvojna količina)
3,2-3,5 kg težko stegno merjasca ali kos hrbta srne ali jelena
125 g na rezine narezane slanine
50g(3 žlice) svinjske masti ali olja
250 ml telečje osnove
250 ml kisle smetane
sol in poper
žlica sesekljanega peteršilja
500g očiščenih gozdnih gob ali 60g posušenih gozdnih gob,namočenih in odcejenih
125 g šampinjonov, narezanih na četrtinke
50 g surovega masla
750 ml brusnične omake
Igla za preslaninjenje
Pripravimo kvašo in jo pustimo ohladiti. Meso preslaninimo, ga položimo v globoko skledo in prelijemo s kvašo-pokrito naj bo do polovice. V pokriti posodi ga za 1-3 dni postavimo v hladilnik;večkrat ga obrnemo.
Pečico segrejemo na 200oC, plin na stopnjo 3-4- Meso odcedimo in osušimo s kuhinjskim papirjem. Kvašo precedimo in shranimo.Mast ali olje segrejemo v pekaču, položimo vanj meso in ga prelijemo z vročo maščobo. Prilijemo 250 ml kvaše in polovico osnove. Pekač porinemo v pečico-če naj bo meso krvavo, se mora peči 1 1/4-1 1/2 ure, če naj bo prepečeno, pa 1 3/4-2 uri. Pečenko pogosto polivamo in po potrebi dolivamo še kvaše, če je preveč povre. Preostalo kvašo kuhamo, da jo ostane še 250 ml.
Pečenko na pladnju shranimo na toplem. Maščobo poberemo iz pekača in pokuhamo sok od pečenke do glace(temen rahlo karameliziran sok). Prilijemo zgoščeno kvašo in preostalo osnovo in kuhamo naprej, da ostane približno 250 ml tekočine. Vanjo zamešamo kislo smetano in omako nekoliko pogrejemo.Začinimo po okusu in potresemo s peteršiljem.
Gobe opražimo v surovem maslu, začinimo in naložimo na pladenj k mesu. Smetanovo in brusnično omako ponudimo vsako posebej!
Priprava kvaše z rdečim vinom
korenček narezan na koleščka
2 na rezini narezani čebuli
belušna zelena narezana na rezine
125 ml olivnega olja
725 ml rdečega vina
125 ml rdečega vinskega kisa
12 brinovih jagod
12 poprovih zrn
Korenček,čebulo in zeleno podušimo v polovici olja. Dodamo vino, kis, brinove jagode in poprova zrna in vse skupaj zavremo. Kuhljamo 15-20 minut, da se zelenjava zmehča. V tekočino zamešamo drugo polovico olja in marinado ohladimo.
Meso položimo v globoko skledo in ga prelijemo z marinado, da je popolnoma pokrito. Skledo postavimo v hladilnik!
Priprava brusnične omake-250ml omake
500g brusnic 4-5 minut kuhamo v 250ml vode, da počijo. Posodo odstavimo in sadju po okusu primešamo približno 200g sladkorja. Omako ohladimo!
Nekoliko bolj zahteven recept, ki pa zadosti tudi najzahtevnejše okuse! Dober tek!
HONORE DE BALZAC
#142 Gost_sstane_*
Objavljeno: 2. maj 2004, 13:16
#143
Objavljeno: 2. maj 2004, 20:08
HONORE DE BALZAC
#144
Objavljeno: 2. maj 2004, 20:14
*Iz rokava jih stresas ... komaj cakam, da na LN dodava recepte...
Picasso
#145
Objavljeno: 2. maj 2004, 21:20
#146
Objavljeno: 23. maj 2004, 12:20
KOROMAČ S KROMPIRJEM
Za tri do štiri osebe potrebujemo:
2 lepa gomolja koromača
4-5 velikih krompirjev
10-15 dag masla
zdravo sol
Koromač operemo, odstranimo trdi del in ga razdelimo na 4 ali več kosov, odvisno od velikosti.Krompir olupimo,operemo in razrežemo na grižljaj velike koščke. Vsako stvar posebej skuhamo. Koromač mora biti še čvrst(ne sme razpadat)-se kuha približno 20-25 minut,ravno tako krompir,mehak,vendar se ne sme drobiti. Oboje odcedimo, stresemo v skledo, medtem razstopimo maslo in ga prelijemo po obeh sestavinah.Ko se jed malce ohladi(65 stopinj),potresemo s soljo,dobro premešamo in priloga je pripravljena. Pokrijemo in shranimo na toplem.
FILEJI ŠKARPENE Z ROŽMARINOM IN LIMONINIM SOKOM
Na osebo en lep file škarpene
1-2 limoni
posušen rožmarin(cel)
olivno olje
zdrava sol
Fileje osušimo in jih z obeh strani bogato pokapljamo z limoninim sokom(brez skrbi, ne bo kislo) Rožmarin razlomimo in ga natremo po ribi z obeh strani.Segrejemo olivno olje in damo peči fileje.Vmes dam tudi cele vejice rožmarina,kar doda olju krasno aromo in s tem tudi ribi. Ko dobijo fileji lepo zlatorumeno barvo na obeh straneh, jih previdno položimo na kuhinjski papir, da se odcedijo.(biti moramo res previdni, kajti meso škarpene je izredno nežno in krhko) Potem jih damo na krožnik,posoli pa si jih vsak sam.Sol se hitro raztopi in da ribi potreben žlahten okus.Priložimo koromač s krompirjem in dober tek! Zraven postrežemo dobro, belo, suho vino!
JAGODNA TORTA
Biskvit lahko spečete že dan prej! In sicer:6 jajc,6žlic sladkorja,6 žlic moke.Rumenjake stepamo s sladkorjem,dodamo še približno 2 jedilni žlici mlačne vode in to toliko časa, da naraste na dvojno količino. Posebej stepemo beljake, da nastane trd sneg in nato počasi vmešavamo 1 žlico snega,1 žlico moke, dokler ne porabimo vse. Namastimo model za torte premeta 26 cm, zlijemo noter maso in pečemo približno 25-30 minut pri temperaturi 180 stopinj v že ogreti pečici. Kontroliramo, da se ne zapeče preveč. Ko je pečeno pustimo v modelu, da se ohladi in poljubno prerežemo 1 ali 2-krat.
Za nadev:
1 l navadnega jogurta
1 kg lepih jagod
10 dag sladkorja
1-2 sladki smetani po želji(za stepanje2,5dcl)
6 lističev želatine
3 vanili sladkorji
1-2 litra jagodnega soka
Nekaj lepih jagod pustimo za okrasitev torte, ostale zmiksamo ali grobo narežemo, če želite, da so v torti koščki jagod. Želatino namočimo v vodo, da se napne, jo ožamemo in damo v kozico, kamor prilijemo nekaj zmiksanih jagod. Segrejemo, da se razstopi, a pazimo, da ne vre. Medtem zmešamo spasirane jagode s sladkorjem in vanili sladkorjem in jogurtom. Ko se želatina malo ohladi, jo vmešamo med ostalo kremo in damo v hladilnik za eno uro, da se začne strjevati. Prvo plast biskvita, damo nazaj v model, prepojimo z jagodnim sokom in namažemo z 1/3 nadeva. Tako ponovimo do konca.Jaz smetane ne uporabljam, zato uporabim nadev za premaz cele torte in na koncu okrasim z jagodami. Če pa imate radi smetano, lahko z njo premažete torto. Jaz torto močno ohladim,pol ure preden jo postrežem, jo dam v zmrzovalnik,da je lepo hladna(ledena).
Zraven lahko daste še smetano in jagodni sladoled(kot dekoracijo) Buon apetite!
HONORE DE BALZAC
#147
Objavljeno: 23. maj 2004, 12:23
#148
Objavljeno: 13. junij 2004, 19:14
PARADIŽNIK PO GRŠKO
Vzamemo dva paradižnika po osebi, ju operemo in odstranimo peclja.Bučke, česen in feta sir narežemo na majhne kocke, paradižnika pa izdolbemo. Pečico segrejemo na 200 stopinj celzija in medtem ko se segreva napolnimo paradižnike s pripravljeno maso. Prelijemo z oljčnim oljem potresemo z rožmarinom in približno 20 minut pečemo v segreti pečici.
Zraven lahko ponudimo vroč česnov kruh ali pa opečemo pikantne klobasice v teflon ponvi!
Za aperitiv ponudite ouzo, za solato caciki(naribane kumarice brez pešk, z veliko česna in prelite z grškim jogurtom(lahko tudi navaden), rdeče vino je obvezno!
Dober tek želim!
HONORE DE BALZAC
#149
Objavljeno: 13. junij 2004, 19:31
#150
Objavljeno: 13. junij 2004, 19:36
HONORE DE BALZAC
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0