Dodatki zivilom v prodaji
#1
Objavljeno: 4. marec 2002, 01:00
DODATKI ŽIVILOM V PRODAJI
(Klinika za Pediatrijsko onkologijo Duesseldorf)
NENEVARNI DODATKI:
E100, E101, E103, E104, E105, E111, E121, E130, E132, E140, E151, E152, E160, E161, E162, E175, E180, E200, E201, E202, E203, E236, E237, E238, E260, E261, E263, E270, E280, E290, E300, E301, E303, E305, E306, E307, E308, E309, E322, E325, E326, E327, E331, E334, E335, E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410, E413, E414, E420, E421, E422, E4s0, E471, E472, E473, E474, E475, E480
SUMLJIVE SNOVI:
E125, E141, E150, E153, E171, E172, E240, E241, E477
NEVARNE SNOVI:
E102, E110, E120, E124
SNOVI ŠKODLJIVE ZDRAVJU:
MOTNJE ČREVESJA - E220, E221, E224, E232
MOTNJE PREBAVE - E338, E339, E340, E341, E450, E461, E463, E465, E466
KOŽNA OBOLENJA - E230, E231, E232, E233
UNIČUJE VITAMIN B12 - E200
POVIŠUJE HOLESTEROL - E320 in E321
DRAŽI ŽIVCE - E311 in E312
POVZROČA VNETJE USTNE VOTLINE - E330
(*E330 je najnevarnejši dodatek in povzroča raka).
Najdemo ga v Schweppes-limona, nekaterih senfih, nekatere brezalkoholne pijače, nekateri siri, gobe v konzervi, meso rakov v konzervi....
DODATKI, KI POVZROČAJO RAKA:
POGLAVITNI: E131, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239
POZOR*: E123 JE ZELO STRUPEN IN V ZDA PREPOVEDAN…
UPORABLJAJTE TA POPIS PRI NAKUPU ALI SI GA NEKJE OBESITE.
GRE ZA VAŠE ZDRAVJE IN ZDRAVJE VAŠIH OTROK.
PREPREČITE UPORABO TEH DODATKOV IN BODITE TUDI SICER PAZLJIVI PRI IZBIRI ŽIVIL.
kUPEC IZBIRA SESTAVINO PROIZVODOV. RAZMIŠLJAJTE O VAŠEM ZDRAVJU IN ZDRAVJU VAŠIH OTROK!
(*prepis raziskav Klinike za Pediatrično onkologijo - Duesseldorf)
Picasso
#2
Objavljeno: 24. september 2002, 01:00
Danes sem na mail od Igorja Kononenka dobila se bolj izcrpen seznam, pa ga nizam kar tule.
************************************************
Izredno škodljivi dodatki. Če je le mogoče, se jim povsem izognite.
E102-tartazin
Povzroča alergije, astmatične napade, migrene, zamegljen vid, srbečico, vnetje nosne sluznice, škrlatne kožne madeže. Povezujejo ga z tumorji ščitnice in poškodbami kromosomov. Še posebej je nevaren za osebe, preobčutljivih na aspirin ter za astmatike. V kombinaciji z E210 povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E110-oranžno FCF
Povzroča želodčne težave, slabost, bruhanje, kožne izpuščaje, podobne koprivnici, otekanje kože, alergije, ledvične tumorje, poškodbe kromosomov, bolečine v trebuhu, poslabšanje prebave, zavračanje hrane. Povezujejo ga s tumorji pri poskusnih živalih. Še posebej nepriporočljiv za osebe, preobčutljivih na aspirin. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E131-modro V
Povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, srbečico, slabost, bruhanje, motnje v krvnem pritisku, drhtavico, ter težave pri dihanju in druge alergijske reakcije. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E132-indigotin
Isto kot E131. Povezujejo ga tudi z možganskimi tumorji.
E173-aluminij
Povzroča številne alergijske reakcije, povezujejo ga z Alzheimerjevo boleznijo, povzroča osteoporozo.
E249-K nitrit
Rakotvoren. Povzroča težave pri dihanju, omotico in glavobol.
E250-Na nitrit
Dokazano rakotvoren. Povzroča hiperaktivnost.
E310-propil galat
Povzroča vzdraženje želodca ali kože, ter krvne motnje (metemoglobinemija). Potencialno rakotvoren.
E311-oktil galat
Enako kot E310.
E312-dodecil galat
Enako kot E310.
E620-glutaminska kislina
Enako kot E621.
E621-mononatrijev glutaminat
Povzroča glavobol, pekoč in ščemeč občutek v vratu in na podlakteh, napetost obraza, žejo, hladen znoj, omotico, slabost, diarejo, trebušne krče, motnje v srčnem ritmu. Povzroča možganske poškodbe pri laboratorijskih živalih.
E622-monokalijev glutaminat
Enako kot E621.
E950-acesulfam K
Povzročil raka pri poskusnih živalih, škodljivo vpliva na ščitnico.
E951-aspartam
Povzroča: glavobol (tudi zelo močan) in migrena, slabost, vrtoglavica, nespečnost, izguba kontrole nad udi, zamegljen vid, slepota, izguba spomina, nejasen govor, vse vrste depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske težnje, hiperaktivnost, črevesne in želodčne motnje, epileptični napadi, kožne poškodbe, izpuščaji, napadi tesnobe, bolečine v mišicah in sklepih, neobčutljivost, spremembe razpoloženja, utrujenost, menstrualni krči (tudi izven cikla), izguba sluha ali zvonjenje v ušesih, izguba ali sprememba okusa, simptomi podobni tistim pri srčnem napadu, astma, stiskanje v prsih. Kronične posledice, h katerim aspartam bistveno prispeva: multipla skleroza, hormonske težave, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, hipoglikemija, možganske poškodbe (tumorji), neuro-endokrine okvare.
E952-ciklamat
Povzroča migrene, je potencialno rakotvoren, povzročil raka in poškodbe na modih pri poskusnih živalih.
E954-saharin
Potencialno rakotvoren. Povzročil raka pri poskusnih živalih.
E924-K bromat
V večjih količinah povzroča slabost, bruhanje, diarejo, bolečine. Povzročil raka pri poskusnih živalih.
--------------------------------------------------------------------------
Škodljivi dodatki. Poskusite se jim povsem izogniti, če pa to ni mogoče, omejite zaužite količine na minimum.
E122-azorubin
Povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, ter zadrževanje vode. Še posebej nepriporočljiv je za osebe, preobčutljive na aspirin in astmatike. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E123-amarant
Lahko povzroči astmo, ekceme in hiperaktivnost. Pri laboratorijskih živalih povzročil poškodbe in smrt zarodkov. Potencialno rakotvoren.
E127-eritrozin
Povezujejo ga s tumorjem ščitnice in poškodbami kromosomov.
E235-natamicin
Povzroča slabost, bruhanje, anoreksijo, diarejo, vzdraženje kože.
E251-Na nitrat
Potencialno nevaren zaradi pretvorbe v nitrit v telesu.
E252-K nitrat
Dalj časa trajajoče uživanje že majhnih količin lahko povzroči slabokrvnost in vnetje ledvic. Pri zaužitju večje količine lahko povzroči močne bolečine v trebuhu, bruhanje, mišično oslabitev, omotico in nepravilen pulz. V nekaterih primerih se v želodcu pretvori v nitrit, ki je potencialno rakotvoren.
E320-butil hidroksianizol (BHA)
Povzroča alergijske reakcije in hiperaktivnost. Potencialno rakotvoren, povzroča raka pri poskusnih živalih.
E321-butil hidroksitoulen (BHT)
Enako kot E320.
E407-karagenan
Povezujejo ga z rakom in čirom na želodcu.
E421-manitol
Potencialen alergen. Povzroča diarejo, motnje v delovanju ledvic, slabost, bruhanje.
E508-K klorid
V večjih količinah povzroča čir na želodcu.
E553(-talk
Povezujejo ga z rakom na želodcu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pogojno škodljivi dodatki. Rizične skupine naj se jim povsem izognejo. Tudi za vse druge je priporočljivo, da se jim čimbolj izogibajo.
E100-kurkumin
Nepriporočljiv v primeru žolčnih kamnov, zlatenice, kolik in zastrupitve jeter.
E104-kinolinsko rumeno
Povzroča hiperaktivnost pri otrocih, ter dermatitis.
E107-rumeno 7G
Povzroča alergijske reakcije pri astmatikih in hiperaktivnost pri otrocih.
E124-rdeče R4
Povzroča alergijske reakcije, še posebej pri osebah, preobčutljivih na aspirin ter pri astmatikih.
E129-rdeče AC
Povzroča alergijske reakcije, še posebej pri osebah z občutljivo kožo. Povezujejo ga z rakom pri poskusnih živalih.
E155-rjavo HT
Povzroča alergijske reakcije pri astmatikih, ter ljudeh, preobčutljivih na aspirin. Povzroča preobčutljivost kože.
E174-srebro
Dolgotrajno redno uživanje lahko povzroči okvaro ledvic, ter modro-sivo barvo oči, nosa, nosnic, grla in kože.
E180-rubin
Zaostri simptome pri ljudeh z astmo, vnetjem nosne sluznice in koprivnico.
E210-benzojska kislina
Povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, astmo, nevrološke motnje. V večjih količinah povzroča želodčne težave. V kombinaciji z E102 povzroča zelo močno hiperaktivnost pri otrocih.
E211-Na benzoat
Pri ljudeh z astmo, preobčutljivostjo na aspirin in koprivnico lahko povzroča poslabšanje simptomov, še posebej v kombinaciji z E102. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E212-K benzoat
Enako kot E211.
E213-Ca benzoat
Enako kot E211.
E635-dinatrijev 5'-ribonukleotid
Povezujejo ga s kožnimi izpuščaji do 30 ur po zaužitju (odvisno od občutljivosti posameznika).
1510-etanol
Alkohol. Škodljivi učinki so splošno znani.
-------------------------------------------------------------------------
Manj škodljivi, vendar ne nenevarni dodatki. Previdno pri uporabi.
E120-karminska kislina
Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E128-rdeče 2G
Povzroča težave, povezane s krvnim hemoglobinom in hiperaktivnost pri otrocih.
E133-modro FCF
Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E151-črno PN
Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E153-sajasto črno
Potencialno rakotvoren. Prepovedan v ZDA.
E154-rjavo FK
Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E160(-anato
Povzroča koprivnico. Lahko povzroči hiperaktivnost pri otrocih.
E216-propil p-hidroksibenzoat
Povzroča alergijske reakcije.
E218-metil p-hidroksibenzoat
Povzroča alergijske reakcije, ki v glavnem prizadenejo kožo.
E220-žveplov dioksid
Povzroča astmatične napade, uničuje vitamin B. Težko prebavljiv za ljudi z okvaro ledvic.
E221-Na sulfit
Enako kot E220.
E222-Na hidrogen sulfit
Enako kot E220.
E223-Na metabisulfit
Enako kot E220.
E224-K metabisulfit
Enako kot E220.
E225-K sulfit
Enako kot E220.
E228-K hidrogen sulfit
Enako kot E220.
E264-amonijev acetat
Povzroča slabost in bruhanje.
E281-Na propionat
Povezujejo ga z migrenami.
E319-TBHQ
Povzroča slabost in bruhanje. Doza 5g je smrtna.
E334-vinska kislina
V večjih količinah povzroča črevesni katar.
E412-guar gumi
Povzroča slabost, napenjanje in krče.
E420-sorbitol
V večjih količinah lahko povzroči vetrove in ima odvajalen učinek.
E422-glicerol
V večjih količinah povzroča glavobol, žejo, slabost in povišan krvni sladkor.
E440(a)-pektin
V večjih količinah povzroča vetrove.
E441-želatina
Če je pridobljena iz živalskih virov jo povezujejo z možnostjo okužbe z BSE (bolezen norih krav).
E503-amonijev karbonat
Draži sluznico.
E626-gvanilna kislina
Lahko povzroči protin.
E627-dinatrijev gvanilat
Enako kot E626.
E629-kalcijev gvanilat
Enako kot E626.
E633-kalcijev inoziat
Enako kot E626.
E925-klor
Uničuje hranljive snovi, rakotvoren. Pogosto dodan pitni vodi.
E926-klorov dioksid
Glej E925.
E967-ksilitol
Pri poskusnih živalih povzročil ledvične kamne in imel odvajalen učinek.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Povsem nenevarni dodatki.
E101-riboflavin
vitamin B2.
E140-klorofil
Naravno barvilo zelenih rastlin.
E160(a)-karoten
Naravno barvilo v korenju in drugih rumenih in oranžnih sadežih. Človekov organizem ga pretvarja v vitamin A.
E160(d)-likopen
Naravno rdeče barvilo v paradižniku in številnih drugih sadežih. Zmanjšuje tveganje raka.
E160(e)-beta-apo-8'-karotenal (C30)
Naravno oranžno barvilo.
E160(f)-etilni ester beta-apo-8'-karotenske kisline
Naravno oranžno barvilo.
E161(-lutein
Naravno rumeno barvilo, prisotno v zelenih listih in drugod.
E161(g)-kantaksantin
Naravno rumeno barvilo, prisotno v gobah, ribah, famingovih peresih.
E162-betanin
Naravno škrlatno barvilo iz rdeče pese.
E163-antocianini
Naravno vijolično barvilo iz cvetja.
E170
kalcijev karbonat
Kreda. Neškodljiva v zmernih dozah.
E260
ocetna kislina
Sestavina jedilnega kisa, pridobljena iz lesnih vlaken.
E290
ogljikov dioksid
Mehurčki v gaziranih pijačah.
E300
askorbinska kislina
Vitamin C.
E306-E309
tokoferol
Vitamin E.
E322-lecitin
Emulgator, pridobljen iz soje, jajčnega rumenjaka, arašidov, koruze ali živalskih virov. Neškodljiv. V večjih količinah lahko povzroči želodčne težave.
E330-citronska kislina
Zaradi jezikovne pomote napačno razumljena kot škodljiva in celo rakotvorna. V resnici povsem neškodljiva naravna snov.
E341-kalcijev fosfat
Mineralna sol, gradnik kosti.
E343-magnezijev fosfat
Bistven mineral.
E375-niacin
Vitamin B3.
E381-amonijev feritni citrat
Bistven mineral.
E400-alginska kislina
Smola iz morskih alg.
E406-agar
Smola iz morskih alg.
E519-bakrov sulfat
Bistven mineral.
Picasso
#3
Objavljeno: 12. oktober 2002, 01:00
http://www.bryngolli...uk/Enumbers.htm
#4
Objavljeno: 14. oktober 2002, 01:00
Marsa
Picasso
#5
Objavljeno: 15. oktober 2002, 01:00
Ta seznam sem že mislil objaviti na spletu pa je prišel dvom v verodostojnost glede definicije citronske kisline. Moram reči, da sem debelo pogledal, ko sem našel, da je kancerogena. Sedaj vidim, da sem dobil napačno informacijo. Takrat jer pa dvom obstajal in zaradi tega nisem objavil. Ga bom sedaj vsaj upošteval
lp
Kljuka
#6
Objavljeno: 15. oktober 2002, 01:00
Pa te samo malo pozdravim..
Ce pa bos imel se kaj taksnega "na broju", pa na dan s tem!
Fino je to imeti takole...
*seveda pa ne bi radi imeli nepravilnosti ali tudi delnih netocnosti, kot npr. to, da je bezeg strupen...
Tako da je torej prav, da ce imamo pomisleke, da preverimo najprej zadeve.
Vse je tocno tako kot mora biti...
Marsa
Picasso
#7
Objavljeno: 24. julij 2003, 15:51
Vsem želim dosti zdrave hrane!!
Tigrca
#8
Objavljeno: 24. julij 2003, 16:02
#9
Objavljeno: 25. julij 2003, 09:04
splaca al ne je vprasanje sdaj?aja, men so se tuki doma smejal temu, hee, hej a si si naredila kartonček, listek....sej ideja ni napačna, sam a se ti resnično splača to počet? men se res ne da. kupm pač po občutku oz. si na pamet zapolnim tiste kritične cifre.
nekoc sem sel v spar in kupil nov izdelek, ki je vseboval mesanico banan,
in jogurta (kot nadomestek zajtrka). izgledalo je osvezilno... banane
pa itak rat uzivam. pridem na job, odprem steklenico in pijem...
neki pece v ustih??? ok, pac. spet pijem, spet pece se bolj. in spet
pijem in se pece... dost zdej, potegnem in torbe spisek E_jev,
pogledam, na steklenico (sestava, dodatki, e-ji, etc...) in spet spisek
iz torbe; uvidim, da vsebuje E, ki povzroca raka na grlu!!
/ vidis, ampak kateri E je bil, pa si vseeno nisem zapomnil.
#10
Objavljeno: 25. julij 2003, 09:08
Kupovali smo nek sok, ki je bil cenejsi (samo jabolcni, ne bananin), ker sparali s cashem, ko sva bila v krizi.
Pa me najeda, gricka po grlu, nisem ga marala, sem se ufurala, da ni dober, da mi bo 'pozgal' grlo.
In kaj vidim v E-jih?
"...Povzroca raka na grlu"
Tako da obcutek ful steje.
Sicer pa - kot Pokowc - si ta gajstne zapomnim, sicer pa ce se le da, itak s cimmanj E-jev.
Picasso
#11
Objavljeno: 25. december 2003, 13:18
Ker sodim, da jih 3/4 ne ve, da imamo tole, 'ozivljam' temo.
(*Cedevita je zdrava in povsem nenevarna in neskodljiva).
Picasso
#12 Gost_sstane_*
Objavljeno: 25. december 2003, 14:16
V mnogih slovanskih jezikih imajo besede jid, jed, jad negativen pomen.
Od žalosti do strupa.
Kaj pa halogeni sosed, element jod.
Če je verjeti medicinskim normativom, ga človeško telo potrebuje 150 mikrogramov na dan za normalno delovanje ščitne žleze.
Polovico naj bi ga dobilo s hrano, polovico pa s soljo.
Presežek ali pomanjkanje vodi do raznih bolezni, od golšavosti do kretenizma.
Zanimivo je da so skoraj vse postsocialistične kandidatke za Evropo v zadnjem času podvojile dodajanje joda kuhinjski soli.
Verjetno so se zdravstvene oblasti v teh deželah odločile odpraviti še zadnje sledi socialističnih kretenizmov in prevzeti nove.
Drugače pa naravne soli vsebujejo okoli 3mg joda na kilogram, jedilne jodirane pa tudi do desetkrat več.
Njegova barva je barva modrosti.
#13 Gost_sstane_*
Objavljeno: 25. december 2003, 14:36
Vzami liter dobre vode, stisni vanjo sok ene limone in dodaj deset ščepcev zdrave soli.
Dobro premešaj, po želji ohladi in popivaj cel dan.
Takih napitkov si lahko izmisliš veliko.
Iz raznega sadja, zelenjave, tudi s kisom ali vinom, z vodko, ginom, likerji.
Začni pa po malem, da se telo očisti vseh starih navlak, ki ti mašijo molekularna sita v telesu in ti dvigajo tlak.
Sicer pa ti pravo mero zdrave soli pove tvoje počutje in telo samo, tudi instrumenti, če jih imaš.
In nikar ne pozabi na zdrave napitke pri neslanem hujšanju, da ne dehidriraš.
Tudi pri športu, v disku, ekstaziranju, popivanju, kajenju.
Ko boš v Mehiki, pa si lahko privoščiš tudi sol in limono, zalito s tekilo.
#14
Objavljeno: 26. december 2003, 10:13
but i dream things that never were; and i say WHY NOT?
#15
Objavljeno: 26. april 2004, 22:35
#16 Gost_sstane_*
Objavljeno: 27. april 2004, 12:14
Kakšno specializacijo pa ima tvoj oče
#17 Gost_sstane_*
Objavljeno: 27. april 2004, 19:16
No, saj je vseeno, o jodu ti je pa raztolmačil tako kot dentist, ki prepričuje pacienta, naj si za prevleko zoba ja za božjo voljo omisli zlato, ne pa pleha. Če bi zlato ne bilo tako drago, bi po njegovem imeli vsi zlate zobe
Če že o jodu tako lepo misli, ga pa vprašaj, zakaj WHO priporoča sol čimbolj jodirati, istočasno pa priporoča, da bi je uživali čim manj
#18 Gost_sstane_*
Objavljeno: 27. april 2004, 20:52
#19
Objavljeno: 27. april 2004, 22:02
ahja tam o dentistih, zelo simpl, to je pa moja mama hehe, zlati zobje, so en k... keramika je tarnajtaboljš.... no ja vsaj vredu zgleda...
Hm nevem čemu solzice na tvojem obrazu, hja, zakaj čim bolj jodirat in zakaj uživat čim manj soli, ti ejga, sem mislu da mi boš ti to povedal... glede soli mi je pač tata rekel, da so bile bolezni ful pogoste zarad pomankanja joda... seveda vprašanje je če je zdaj preveč joda tudi dobro, ampak, tak pač je, če soli malo ješ more bit fajn jodirana, in večina sveta pomoje ne je ravno ogromno soli, torej more biti ta fajn jodirana, in če je fajn jodirana potem je ne smeš pojesti preveč, sicer zboliš zaradi predoziranja.... nisem ga prašal, lohk pa naraedim z njim to debato, čeprav trenutno je on v Wajdušni jaz pa na Rakeku, tako da težko to izpeljem jutr pride gor če pride, sicer pa v soboto, takrat poročam o "uradnem" mnenju... hm pravzaprav si mi odgovoril z vprašanjem,... ni mi pa jasno zakaj potem toliko soli pojest, da bom mel v sebi elektrolitov čim več. hm hm hm, hihja, torej če morem pojesti dosti soli, in malo joda, v soli pa je veliko več joda kot je treba morem jesti Ssol, hm sedaj pa popravi kar sem se zmotil in sva na konju.... veš merkur mam v biku pa počasi kapiram...
#20 Gost_sstane_*
Objavljeno: 27. april 2004, 22:48
Naj se zapiči v medicinske normative dnevne porabe joda in natrija, pa mu bo vse jasno.
Napaka je v dnevni porabi natrija. Namesto 10gr, piše 1gr. Tudi dejanska poraba preko soli je tam okli 10gr dnevno in ne 1gr.
Oče se bo gotovo spomnil špinače, železa in Popaja.
Tudi tam je šlo za decimalno napako v vsebnosti železa. Ali pa marketinški trik. Toda, malo preveč Popajeve špinače ni škodovalo nikomur, preveč joda ali premalo natrija pa ni hec.
Razumeš
#21
Objavljeno: 29. april 2004, 17:05
#22
Objavljeno: 5. oktober 2005, 14:28
Danes sem kupila krofeke DON DON (undefined ) firme, ker so bili v akciji. Po zaužitju prvega sem imela težave z želodčno kislino, zato sem takoj preverila sestavine na embalaži. Ne boste verjeli! Podjetje, ki na svoji spletni strani predstavlja svoje izdelke kot kakovostne in "užitne", po drugi strani dodaja svojim izdelkom (v mojem primeru krofkom) zelo nevarne aditive - undefined ... Znano je, da vse premalo potrošnikov pred nakupom izdelka pregleduje etikete s sestavinami( gumijasti bonboni Haribo, Smarties!!!...), zatorej, priskrbite si tabelo E-jev in zavarujte svoje zdravje...
Nanči
#23 Gost_sstane_*
Objavljeno: 5. oktober 2005, 15:13
Sem ti v ponedeljek isto povedal na TV<{POST_SNAPBACK}>mmmm špinača je dobra...... torej zelo preprost problem, folk hoče natrij, poje več soli, s tem pohrusta desetkrat preveč joda.... in jasno, to je več kot dovolj za bit škodljivo.... hm no mal železa m m m ampak ej kak se lahk zmotijo za eno decimalko? in cel svet temu naseda? a nihče ne preverja...... (seveda odgovor bo, jaz to preverjam zato furam sol z desetkrat manj joda....) ampak čist tko zares?
#24
Objavljeno: 5. oktober 2005, 15:58
No, zdaj si že pri meni sposojajo sol (uno naravno iz solin), vendar bolj občasno, ker je preveč groba. Moram si omislit mlinček.
Aha, glede teme in aditivov - jaz že dolgo časa nisem probal ničesar, kar bi te snovi vsebovalo. Tako priporočam tudi drugim. Pa tudi ni na vsakem izdelku navedeno, da je kaj takega notri. V glavnem čimbolj stran od industrijsko predelane hrane.
#25
Objavljeno: 6. oktober 2005, 07:38
Sej se hecam, no. Sej veste tist 'vic', k je ena ženska pila samo še korenčkov sok, ker je blo vse ostalo rakotvorno ipd, na konc pa je umrla od rane na želodcu
Če se le da, se izogibam Ejem, vendar povsod to žal ni možno. Zadnje cajte me bolj skrbi gensko modificirana zelenjava in sadje.
Letos recimo (razen enkrat v kmečki gostilni in the middle of nowhere in the heart of Prekmurje), še nisem jedla normalnega paradajza. mislm, zgledal je, kt da so paradajzi, sam okus pa , kt ena vodena lepenka.
Da ne začnem o kumarah
Kupujem mal na tržnici (koseški), mal pr tanartabolšmu sosedu in včasih res ni nobene razlike (v - smislu).
Včasih se kje založim z domačo zelenjavo in sadjem (čeprou tut tm je mal šprican-japka pa to).
Pomoje čez par let sploh ne bomo rabli več antibiotikov, ker bomo čist predozirani z vsemi pesticidi, herbicidi in ostalimi -icidi.
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0