Naj te tolaži un taljanski rek : Signori si nasce, non si diventa, uguale paesani.
Si pač rojena za bit gospa in ne za bit kmetica.
Bom povedala tamojmu, me zanima, kako bo kaj vesel
Aveal poskusi paradižnik poškropiti z kakšnim bakrenim pripravkom (Cuptablau ali Shampion), ali pa nekaj s kalcijem (domače mleko razredči z vodo) in ga poškropi. Tole deževje in hlad mu nič ne koristi. Tudi moj paradižnik je nekako vijolično rumeno zelenkast, od tiste zdrave zelene oddaljen nekaj svetlobnih let
Včeraj preživela dan v družbi motike na njivi. Okopavala s polno paro, plevel je povsem podivjal, tako noro raste, na površini se je naredila skorja, v notranjosti je pa poc in to na peščeni zemlji v hribu. Prejšnji teden nas je zalivalo kot za stavo.
Od treh paketov kumar, ki sem jih posejala, je vzkalilo pet semen
In pridem do krompirja. Lepo je vzkalil, vrste so lepe, bujne, malo plevela, v glavnem nujno okopati in ogrniti. Problem je, ker imam krompirja po celi njivi, ni, da ni.... Lani sem imela zelo slab krompir in je bilo ogromno drobčkanega, res drobčankga, ki ga nisem pobirala. Letos je ves ta krompirček vzklil in krompir raste vsepovsod. Tako zmešnjavo imam na njivi da bog pomagaj. Ne vem kaj naj naredim, ga naj pustim ali ga naj populim. Po eni strani se mi ga zdi škoda pulit, po drugi strani pa rabim prostor za zelje in fižol, pa še ta zmešnjava po njivi je huda. Če bi vedela, da bo tako bi mi nebi bilo potrebno kupovati semenskega in ga saditi, bi bilo tega čisto dovolj. Samo to si ne predstavljam najbolj kako bi ga pospravila. Po moje bi morala prekopati celo njivo po dolgem in počez
Tega ti bodo po hitrem postopku potem pospravili koloradski hrošči. Jaz sem ga tudi vedno pustila in se odločila, da bodo ti izvenserijski za pokušino. Ko pa prišla do tega, da bi bilo treba ga izkopat, pa sem se ozirala kot nora naokrog. Krompir oglodan ponavadi v nulo.
Kot sem že v bivši temi omenila - vsak krompir kali. Tudi tisti, ki ga pustimo v zemlji za miši, ali ker je predroben.
Pri nas ga je tudi polno - ker je sosedova ta mala tako šlampasto pobirala (ni glih tak mala, samo ni se ji dalo razbrskat zemlje, pa čeprav z rokavicami na rokah), in smo ga itak še veliko pobrale naknadno, vsega pa vseeno ne vidiš. Ironija je, da je ta samorastni bil lepši od tistega kupljenega semenskega, oz. domačega semenskega.
No, ne vem kaj boš naredila. Če ga boš samo posekala, bo zagnal na novo. torej ga je fino izkopat v celoti. Mogoče pa je že pridelal kaj )
Jaz imela na njivici posejano solato in pokrito s kopreno. Fajn zeleno bilo videti vse skup. Dvignem včeraj...madona tisto zeleno bila trava vseh vrst. Mravlje pa so si kar mravljišče naredile spodaj.Ni kazalo druge, kot z motiko it nad travo in žal nad mravljišče tudi. Na koncu se izkazalo, da na enem kupu vseeno dovolj solate, da sem jo po celi na novo okopani gredi lahko presadila in en del sem celo peteršilj posejala, pravo razodetje v tisti travi not.
Ja, skorja je prav debela zaradi obilice dežja, je treba prerahljati vse živo.
Od zadnjič ko smo imeli v naših krajih potres - se je ena takšna razpoka naredila v vrtu. točno tam, kjer je bilo skopano spomladi za odvajanje vode iz cisterne(ki je v vrtu). in zdaj se tam zemlja pogreznila več kot pol metra globoko. Dež fino pripomogel k temu. In razpoka se še kar širi. Sem že eno rundo zemlje iz gozda privlekla ( pomešano s humosom), pa se zdi kot kapljica v morje.
ojoj Nat
se bojim, da zemlja iz hoste ne bo pomagala, ker je drugačne strukture. Pa če gledaš sanirane plazove, imajo povsod neko drenažo urejeno, milsm, odtekanje padavinskih vod. Drgač pa ilovica je nepropustna, mešanice z laporji (peski) je pa dritte. Mah, ne vem, nisem pametna
kar se paradajzev tiče - moji tut šekasti, sem pa med vikendom na TV gledala, da je koprivova prevrelka (koprive, namočene kot za gnojilo, v razmerju 1:15) pomaga h čimprejšnjemu okrevanju premraženih rastlin. Ker, kopriva je rastlina sonca, toplote in razredčena daje rastlinam sonce (nekak je bilo v smislu balansiranje med mraz/toplota).
Drugače pa po MT, je baldrijanov preparat tisti, ki morebitno škodo zaradi zmrzali (do -4st) popolnoma prepreči. sam kdo ima baldrijan perjat pri roki? Jaz ne.
evo, še neky direkt iz MT:
Rastline, ki se ne razvijajo dobro, škropimo s čaji. Čaj naj bo blag. Zlasti priporočamo čaj iz rmana, ki spodbudi vegetativno rast in čaj iz koprive, ki krepi asimilacijo in pretakanje sokov.
ergo, rman pa koprivo pa menda ima vsak doma; danes bomo torej čajčkali
Helou my company
Zalaya tenkju za nasvet, enako Cookie! Bom poškropila morda najprej z mlekom (jutri, danes sem tako hin),
naprej pa potem s koprivo.
... samo upam, da res ni že plesen/rja tisto na paradižniku!
Aja, blagi čaji?
Jaz pa vedno močne naredim, se mi zdi, da drugače ne bo efekta ...
Sicer ne vem, če drži, ampak slišala sem, da star krompir ne sme ostati v zemlji.
Ne me vprašat, ker ne vem zakaj, ta info ni prišla do mene,
jaz sem tam, kjer je lanski pomotoma nepobran krompir rasel, poskusila rastlino v celoti odstranit.