Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Zakaj biokemičarka verjame v Boga?


 • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
6 komentarjev na to temo

#1 Andreja Anda Jagodič

Andreja Anda Jagodič
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 316

Objavljeno: 16. junij 2015, 23:26


Biokemičarka pojasnjuje, zakaj verjame v Boga

Doktorica Andreja Anda Jagodič je dobrih 20 let delala kot molekularna biologinja na univerzi Ferrara v Italiji. Za revijo Prebudite se! smo se z njo pogovarjali o njenem znanstvenem delu in o tem, zakaj verjame v Boga.

Povejte nam kaj o svoji preteklosti.


Moj oče je bil čevljar, mama pa je delala na kmetiji. Jaz sem si želela postati znanstvenica. Prelepe cvetlice, ptice in žuželke okoli našega doma so me čisto prevzele. Menila sem, da so stvaritev nekoga z nadčloveško modrostjo.

Torej ste od nekdaj verjeli v Stvarnika?

Ne. Pravzaprav sem o obstoju Boga začela dvomiti že v otroštvu. Moj oče je nenadoma umrl zaradi srčnega infarkta, zato sem se spraševala »Zakaj bi Stvarnik tolikšne lepote dopuščal trpljenje in smrt?«.

Ali vam je študij znanosti pomagal najti odgovor na vprašanje, ali obstaja Stvarnik?

Sprva ne. Ko sem postala molekularna biologinja, sem začela proučevati normalno, programirano smrt celic, ki sestavljajo naše telo. Ta se zelo razlikuje od nenadzorovane smrti celic, ki vodi do vnetja in gangrene. Do pred nekaj leti znanstveniki niso namenjali kaj dosti pozornosti temu procesu, čeprav je življenjsko pomemben za naše zdravje.

Zakaj je programirana celična smrt tako življenjsko pomembna?

No, naše telo sestavlja na bilijone mikroskopsko majhnih celic. Praktično vse umrejo in nadomestijo jih druge. Vsaka vrsta celice ima svojo življenjsko dobo; nekatere se zamenjajo na vsakih nekaj tednov, druge pa na vsakih nekaj let. Sistem programirane celične smrti v našem telesu mora biti skrbno nadzorovan, da se lahko ohrani občutljivo ravnovesje med umiranjem celic in tvorjenjem novih.

Kje se lahko zalomi?

Nekatere raziskave kažejo, da se lahko, če celice ne umrejo takrat, ko bi morale, razvije revmatoidni artritis ali rak. Če pa po drugi strani celice umrejo prej, kot bi smele, lahko pride do nastanka parkinsonove ali alzheimerjeve bolezni. Moje raziskovanje je povezano z iskanjem načinov, kako zdraviti takšne bolezni.

Kako je proučevanje smrti celic vplivalo na vas?

Odkrito povedano me je zmedlo. Jasno mi je bilo, da je avtor tega čudovitega procesa nekdo, ki želi, da bi bili zdravi. Zato sem se še vedno ubadala z vprašanjem »Zakaj ljudje trpimo in umiramo?«. Nanj nisem mogla najti odgovora.

Vendar ste bili vseeno prepričani, da je sistem programirane celične smrti plod ustvaritve, ali ne?

Seveda. Celoten proces je neverjetno kompleksen, vendar njegova eleganca kaže na izredno modrost. Verjamem, da ta modrost pripada Bogu. S pomočjo izjemno zmogljivih mikroskopov proučujem številne kompleksne mehanizme, ki nadzirajo ta proces. Nekateri celični mehanizmi lahko že v nekaj sekundah sprožijo proces uničenja celic, če je to potrebno. Celice sodelujejo pri lastnem uničenju. Ta proces je tako dobro načrtovan, da človeku enostavno vzbuja strahospoštovanje.

Ker se praktično vse celice v telesu redno nadomeščajo z novimi, je večno življenje prav gotovo mogoče.
Zastavljali ste si vprašanja glede Boga in trpljenja. Kako ste prišli do odgovorov?

Pri meni doma sta se leta 2001 oglasila dva Jehovova pričevalca in vprašala sem ju, zakaj umiramo. Odgovor sta mi pokazala iz Svetega pisma: »Po enem človeku je na svet prišel greh in po grehu smrt.« (Rimljanom 5:12) Če bi prvi človek poslušal Boga, bi živel večno. Takoj sem doumela, da se to sklada s tem, kar sem spoznala pri svojem raziskovanju. Pravzaprav mi je že dolgo jasno, da Bog ljudem ni namenil, da bi umirali. Ker se praktično vse celice v telesu redno nadomeščajo z novimi, je večno življenje prav gotovo mogoče.

Kaj vas je prepričalo, da je Sveto pismo knjiga od Boga?

Izvedela sem, kaj o Bogu piše v Svetem pismu, in sicer v Psalmu 139:16: »Tvoje oči so me videle, ko sem bil še zarodek, in v tvoji knjigi so bili zapisani vsi moji deli.« Kot biokemičarka proučujem genske informacije, ki so zapisane v naših celicah. Kako je psalmist vedel za takšen zapis? Bolj ko sem spoznavala Sveto pismo, bolj sem bila prepričana, da je navdihnjeno od Boga.

Kako ste spoznali, kaj Sveto pismo uči?

Neki Jehovov pričevalec se je ponudil, da mi lahko pomaga sistematično pregledovati Sveto pismo. Končno sem izvedela, zakaj Bog dopušča trpljenje. Iz Svetega pisma sem tudi spoznala, da Bog namerava smrt za vedno odpraviti. (Izaija 25:8) Za našega Stvarnika ni prav nič težko poskrbeti, da bodo osupljivi sistemi v našem telesu delovali popolno in nam tako omogočali neskončno življenje.

Kako s svojim znanjem o Svetem pismu pomagate drugim?

Jehovova priča sem postala leta 2003 in od takrat naprej brez zadržkov govorim drugim o tem, kar sem spoznala iz Svetega pisma. Neka kolegica je bila denimo čisto iz sebe, ko je njen brat naredil samomor. Njena vera uči, da Bog tistemu, ki naredi samomor, nikoli ne odpusti. Jaz pa sem ji pokazala, da nam Sveto pismo daje upanje, da bodo ljudje vstali od mrtvih. (Janez 5:28, 29) Ko je izvedela, da se Stvarnik zares zanima za nas, je bila zelo potolažena. Ob takšnih in podobnih trenutkih čutim, da mi to, da drugim pripovedujem o biblijskih resnicah, prinaša celo več zadovoljstva kakor znanost!
»Vi ste moje priče,«+ govori Jehova, »moj služabnik, ki sem ga izbral,+ da bi me spoznali+ in verovali vame+ ter razumeli, da sem jaz vedno enak.+ Pred menoj ni bil ustvarjen noben Bog+ in tudi za menoj ne bo nobenega.+ Jaz, jaz sem Jehova,+ razen mene ni rešitelja.« (Iz 43,10-11)

#2 Pico Della Mirandola

Pico Della Mirandola
 • Lunatik
 • Št. objav: 7 528

Objavljeno: 17. junij 2015, 08:30

a res misliš, da rabiš doktor titl za spoznavanje boga ???

 

Mal si pa zavisten, ker je Anda doktor ti pa ne.

 

zavist pa skeliiiiiiiiii

 

biggrin.png


prenos.jpg


#3 gold

gold
 • Lunatik
 • Št. objav: 6 960

Objavljeno: 17. junij 2015, 14:06

ja, pa baje ima barko na hribu flirt.gif#4 mgd

mgd
 • Lunatik
 • Št. objav: 4 667

Objavljeno: 17. junij 2015, 14:39

Andreja Anda Jagodič, če se vse celice v našem telesu zamenjajo v roku 7 let, pomeni da naše trenutno telo ni isto kot tisto izpred 7 let... ampak kako to da jaz čutim da sem jaz še vedno en in isti kot ko sem bil otrok, čeprav tistega telesa sploh ni več?

 

In tam pol ni odgovorjeno, zakaj pol Bog dopušča trpljenje in umiranje? In če namerava smrt za vedno odpraviti, zakaj jo je sploh ustvaril v začetku?#5 Pico Della Mirandola

Pico Della Mirandola
 • Lunatik
 • Št. objav: 7 528

Objavljeno: 17. junij 2015, 14:46

Za foro sem šel čekirat malo to Ando Jagodič mal duhce mal sam pitao sekico, mal bele magije in ostale čarebare in na koncu kristalno kuglo

 

in mi kaže 99; 7 % točno, da je to fake profil.... ki ga uporablja eden preštevilnih internetnih trolov..


prenos.jpg


#6 gold

gold
 • Lunatik
 • Št. objav: 6 960

Objavljeno: 17. junij 2015, 14:56

grem se še jaz skrit za wc pručko laugh.png#7 sakatumi

sakatumi
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 489

Objavljeno: 18. junij 2015, 09:00

wow a kr intervju al kwa bucktooth1.gif


To the mind that is still, the whole universe surrenders. (Lao Tzu)

Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0