Kefir
#76
Objavljeno: 18. maj 2004, 07:53
Doma sem mami omenila te kristale in pravi da jih je tudi ona imela že pred leti (tiste za v vodo) in da se jih da "shranjevati" tako, da se jih posuši na papirju (na takšnnem, ki se ne razmoči, npr. na pisarniškem) in ko so suhi se jih da v steklen kozarec in to je to.
Ko jih ponovno namočiš v vodo spet "zaživijo".
Fino, ne?
G.
#77
Objavljeno: 18. maj 2004, 12:46
#78
Objavljeno: 18. maj 2004, 12:56
Meni se zdi...
#79
Objavljeno: 18. maj 2004, 13:53
Dvomim! Lahko pa, da je vec oblik kefirja, vendar kot sem dejal iz kristalckov smo uspesno pripravljali napitek tako z vodo kot z mlekom!A niso drugacne glivice za vodo in mleko?
Meni se zdi...
#80
Objavljeno: 18. maj 2004, 13:58
Tudi jaz poznam dve vrsti oz. je bil ta kefir, ki si ga pripravljal z mlekom, drugacen kot ta, ki ga pripravljas z limonami...
OK - tebi pravis dela v obeh primerih, vendar ocitno pravis ne gre za to, ker tvojim frendom pa dela.
A si uposteval, da ne smes z nicemer kovinskim shariti po tem?
Picasso
#81
Objavljeno: 18. maj 2004, 14:11
Sej veš... razdalja danes ni nek problem. Še mal pa bo Logatec predmestje LjubljaneDobrodošla!Hojla!
Že nekaj časa vas berem in iz "ozadja" spremljam tole temo... in me je zamikalo, da bi tudi sama imela doma narejen kefir (mlečni). Problem je v tem, da nimam glivic, khhm telihle za namakat in negovat... pa za pocartat itd. Bi mi jih lahko kdo malo dal?
Sem iz LJ, ma se mi ni noben problem peljat kam dlje...
Lepo se mejte,
G.
Prvi post, pa nas že skušaš nategniti. Od kdaj je pa Logatec Ljubljana?
Kje se glivice dobijo pa žal pojma nimam.
#82
Objavljeno: 18. maj 2004, 14:35
Pozdravljena Marsa!...A si uposteval, da ne smes z nicemer kovinskim shariti po tem?
Ja, kot sem dejal! Imam samo kristalcke, ki jih uporabljam ali z mlekom ali z vodo. Odvisno, ce dobim domace mleko potem pripravim mlecni kefir. Ponavadi v vodo ne dajem nicesar, nobenig fig, rozin ipd, samo 2 zlici sladkorja na dva litra vode in sest zlic kristalov. morda stisnem pol limone, ce jo imam. Lahko pa stisnes, pol limone, ko je fermentiranje koncano, da izboljsas okus. Popijem 2 litra dnevno skozi celi dan. Samo sedaj, po stirinajstih dneh, ne dela vec. Razen zlice in cedila se s kovino ne dotikam kristalov, in se to samo na hitro, kadar poplaknem kristale pred novo rundo. Tudi frendi, ko splahujejo, predevajo kristale z navadno zlico!
#83
Objavljeno: 18. maj 2004, 14:39
Morda pa vseeno ni kul na svetlobi, ko pravis, da imas na oknu... vendar to se mi zdi cudno, saj smo mi ze vsepovsod vlacili tole, pa na morje, pa je vse normalno delalo skoz...
Res je, da se lahko scasoma nekako iztrosi, baje, moji mami se je to zgodilo, vendar se ne spomnim, ce je tedaj nam to dajala in nam je delalo ali ne...
Picasso
#84
Objavljeno: 18. maj 2004, 14:54
Pozdravljen Roman,Zivjo! Tudi jaz berem tale forum in namrec pojavil se mi je problem! imam kristalcke. Pribljizno 14 dni je vse delovalo kot je treba. Poplaknjene kristalcke z mrzlo vodo dam v steklen lonec, dve zlici sladkorja in cakam 24, ali 48 ur dodam malo limonce in okusna, gazirana pijaca je pripravljena. Ravno tako sem preko njega nalil domace mleko (kupljeno ne funkcionira, niti alpsko, niti navadno). Prav tako dobim gaziran napitek enak kot v trgovini! Zdaj pa se je pojavil problem! Kefir je enostavno prenehal delati. Lepo se mnozi in ga je cedalje vec vendar ni gaziran. Je sama voda. Ravno tako ce nanj nalijem domace mleko. drugi dan je mleko negazirano, nespremenjeno, ce se seveda ne zasiri samoposebi. Med tem casom se mi je namnozil in oddal sem ga prijateljem. Njim dela. Ko pa mi oni prinesejo kristalcke nazaj , se zgodba ponovi. Sprasujem vas ce veste kaj bi bilo narobe. Kefir imam na okenski polici. Lp
Meni uspeva tako vodni kot mlečni kefir. Mislim, da je tvoj problem v nezadostnemu prehranjevanju kristalčkov. Pišeš, da daš v lonec dve žlici sladkorja. Na kolikšno količino vode? Mislim, da enostavno shiraš tvoje kristale, da ne morejo dobro opraviti svoje funkcije. Ali zapreš lonec ( ) kozarec?
Na prvi strani te teme imas odličen recept za pripravo.
Jaz dajem na 1,5 vode 4 zvrhane žlice sladkorja, ki predstavlja hrano kristalom. Sladkor se na tak način povsem porabi, kefir je praktično brez kalorij!
Za mlečni kefir je gotovo bolj primerna gobica (imam podatek, da preživi tudi če jo zamrzneš), rata pa tudi s kristali. Seveda moraš tudi to pot sladkati.
V naj sosedu sem si kupila bombažen filter (za čaj). Vanj stresem kristale, recimo štiri zvrhane žlice na liter mleka +dve in pol žlici sladkorja. Tak filter potopim v mleko in sicer posneto.
Da se razumemo, vse "zabeljene" stvari so boljše kot tiste brez, vendar je liter kefirja iz polnomastnega mleka kar poštena kalorična bomba!
Upam, da sem ti bila kaj v pomoč,
želim ti obilo uspeha pri pripravi!
#85
Objavljeno: 18. maj 2004, 15:24
Prav imas, seveda, po mojem je tudi najbrz to...
Dbest ko imamo take struckote na broju!
Picasso
#86
Objavljeno: 18. maj 2004, 15:44
No, sedaj sem nabavil plasticno zlico in plasticno sito, bom poizkusil na novo!Hmmm, cudno, ker namrec sploh naj ne bi tega pocel,...
#87
Objavljeno: 18. maj 2004, 15:48
Picasso
#88
Objavljeno: 18. maj 2004, 16:04
Nezadostno prehranjevanje? Dvomim, ce bi bil to vzrok, bi moralo delati vsaj v mleku, pa tudi ne dela! Ko sem kefir dobil, ga preplaknil z tekoco vodo in ga prelil z domacim mlekom, je drugi dan kar vrelo od mehurckov.Meni uspeva tako vodni kot mlečni kefir. Mislim, da je tvoj problem v nezadostnemu prehranjevanju kristalčkov....
Imam 2 steklena lonca in sicer v vsakem po sest zlic kristalov. En lonec 2L, imam za mleko, drugi lonec 2L imam za vodo. V pripravi z vodo sem cel cas dajal po sest zlic sladkorja na 2L vendar je pocasi prenehalo delat. potem sem dobil nove kristale in postopno, zmanjseval sladkor, zaradi okusa samega! In se je tudi po dveh tednih ustavilo, tako, da mislim, da ni problem v sladkorju. Cedalje bolj verjamem da ga kovina pri mesanju unici pocasi. Lonce pokrivam le z kroznikom, da kaj notri ne pade, zrak pa gre skozi. Drugace pa ostale recepture mi ne sedejo, predvsem zaradi pacanja in okusa. recept z eno, do dve zlice sladkorja in z malce limone , da odlicen, okusen napitek in mi je deloval.
V pripravi z domacim mlekom pa ne uporabljam sladkorja, saj trgovinski kefir mislim, da pravtako ni sladkan.
#89
Objavljeno: 18. maj 2004, 16:10
#90
Objavljeno: 18. maj 2004, 16:15
Ja, pliz, porocaj, dbest!
Picasso
#91
Objavljeno: 19. maj 2004, 08:38
Obrnila me je na Biotehniško šolo Kranj, baje se jih tam da dobit... ampak mislim, da bom kar Romanov recept probala.
G.
#92
Objavljeno: 19. maj 2004, 13:44
Sm pa zadnjič kupla kefir iz mleka, manj ko 100 SIT je, ko kak kisel mlek, nč posebnga, razen to, da mi je fajn po prebavilih naredu, sm se počutla lahkotno...
Dear Human,
You've got it all wrong. You didn't come here to master unconditional love. That is where you came from and that is where you will return. You came here to learn personal love. Universal love. Messy love. Sweaty love. Crazy love. Broken love. Whole love. Infused with divinity. Lived through the grace of stumbling. Demonstrated through the beauty of... messing up. Often. You didn't come here to become perfect. You already are. You came here to be gorgeously human. Flawed and fabulous. And then to rise again into remembering. (unknown)
#93
Objavljeno: 24. maj 2004, 16:53
#94
Objavljeno: 24. maj 2004, 19:56
Fino - jaz bi se ze pozabavala z mislijo, da se da to notri, a ti pa si probal(a?). Super, thanx!
Torej - prav tako 'dela', pravis?
Picasso
#95
Objavljeno: 24. maj 2004, 22:48
a si dal zraven tudi kaksni 2 suhi slivi?Zivjo! Tudi jaz berem tale forum in namrec pojavil se mi je problem! imam kristalcke. Pribljizno 14 dni je vse delovalo kot je treba. Poplaknjene kristalcke z mrzlo vodo dam v steklen lonec, dve zlici sladkorja in cakam 24, ali 48 ur dodam malo limonce in okusna, gazirana pijaca je pripravljena. Ravno tako sem preko njega nalil domace mleko (kupljeno ne funkcionira, niti alpsko, niti navadno). Prav tako dobim gaziran napitek enak kot v trgovini! Zdaj pa se je pojavil problem! Kefir je enostavno prenehal delati. Lepo se mnozi in ga je cedalje vec vendar ni gaziran. Je sama voda. Ravno tako ce nanj nalijem domace mleko. drugi dan je mleko negazirano, nespremenjeno, ce se seveda ne zasiri samoposebi. Med tem casom se mi je namnozil in oddal sem ga prijateljem. Njim dela. Ko pa mi oni prinesejo kristalcke nazaj , se zgodba ponovi. Sprasujem vas ce veste kaj bi bilo narobe. Kefir imam na okenski polici. Lp
pa jaz da vec sladkorja (vsaj 5 zlic), da se deca najejo!
dela stoooooooooooooo!!!!!!
slive ali fige treba dat, zaradi fementacije, menda!!!!?
jaz tudi zmesam z kovinsko zlico (navadno jedilno).
notri se lahko namece marsikaj sam mal kreativen treba bit.
...cimet, klincki, pomarance, mandarine, grenivke, limone, citrusi verjetno vsi;...
mene pa zanima kako je zmedom? ali gostim sokom vrsickov?
(pol dobis skrataste kristalcke ...
#96
Objavljeno: 25. maj 2004, 20:46
Zanič!mene pa zanima kako je zmedom?
Ogaben, zelo močen okus, sploh se ni dalo pit. Lepo zlila v lijak.
#98
Objavljeno: 26. maj 2004, 08:33
Ti povem, da so kombincije z vsemi agrumi cool. Pravkar namakam navadno grenivko z tavelkimi (jmbo) rozinami- odlično, moraš probat!! Eden od forumcev je napisal, da fige prereže, no jaz jih ne saj se same nacedijo in počijo.
Ob rebiranju tega foruma nisem nič zasledil o shranjevanju teh napitkov. Sam jih shranim v plastenkah (1,5L), pa v hladilniku!!
#99
Objavljeno: 26. maj 2004, 09:19
Kul, thanx.
Dobra tema tole.
Fino je, ko imamo 'na broju' - se pravi me lahko samo pici - in [najbrz] precej hitro lahko dobim tole.
Nocem si navesiti odgovornosti, zdaj imam itak obdobje agrumov spet, poleg tega sem zacela spet piti eliksir, da bi pa tolk enih teh 'kur' skupaj, pa je brez veze.
A ziher se spet ufuram.
Morda jeseni.
Picasso
#100
Objavljeno: 1. junij 2004, 09:14
...ja, zgleda, da bo tocno tako, kot si napisal! Samo z vodo in sladkorjem ocitno ne bo nic.a si dal zraven tudi kaksni 2 suhi slivi?
pa jaz da vec sladkorja (vsaj 5 zlic), da se deca najejo!
dela stoooooooooooooo!!!!!!
slive ali fige treba dat, zaradi fementacije, menda!!!!?
...cimet, klincki, pomarance, mandarine, grenivke, limone, citrusi verjetno vsi;...
Sedaj, ko dodajam ali rozine, ali fige, slive, agrume, pa mocno, mocno fermentira
Sladkor je ocitno potreben samo za kefirjevo prehrano, ostali dodatki pa za vretje.
Dovolj je tudi samo sladkor, in zgolj juice dveh limon recimo...
Klincki, cimet...je pa samo za vonj. LP
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0