Prosena kaša
#1
Objavljeno: 9. marec 2003, 01:00
Meni je mljask, če skuhano in ohlajeno proseno kašo zmešam z navadnim jogurtom in medom, lahko pa dodam tudi na koščke narezano banano ali zribano jabolko.
Kaj pa kake druge slaščice ali zelenjavne jedi s proseno kašo?
#2
Objavljeno: 10. marec 2003, 01:00
Sem pa vcasih navduseno delala prosene jezke... To pa je res fino - take s kokosom.
Bom vprasala se mamo, Tamara, ko bom sla kaj do nje, ona ful obvlada vse te kase etc...
Morda pa ti bo kdo ze prej odgovoril, ko se bo zdaj tema spet pojavila pri vrhu in jo bo se kdo opazil..
Picasso
#3
Objavljeno: 10. marec 2003, 01:00
Ful receptov sem opazila zadnjič v trgovini na različnih pakiranjih prosene kaše, a si nisem mogla vseh zapomniti. Odslej bom vsakokrat, ko bom šla v trgovino, prebrala en recept in si ga zapomnila, doma pa nekam zapisala, pa bo!
#4
Objavljeno: 14. april 2007, 12:12
#5
Objavljeno: 14. april 2007, 14:33
Proseno kašo skuhamo v osoljeni vodi, jo odcedimo in prelijemo z mrzlo vodo. Por operemo in narežemo na kolesca.
Na malo olja popražimo nasekljano čebulo, dodamo por in ga pražimo nekaj minut. Ko se zmehča, dodamo proseno kašo in prilijemo smetano. Začinimo s soljo in poprom. Pršut narežemo na trakove in ga popražimo v oplasteni ponvi. Kašo s porom potresemo s pršutom in postrežemo.
DUŠENA AJDOVA (PROSENA) KAŠA
1/4 l ajdove kaše, 1 žlica zaseke, 1 čebula,
sol, poper, 1/2 do 3/4 l vode
Kašo preberemo in dobro operemo. Čebulo sesekljamo in pražimo na zaseki, da zarumeni. Nato dodamo oprano kašo, sol in poper, premešamo in zalijemo z vročo vodo (2,5 - 3 kratna količina kaše). Ko tekočina zavre potegnemo posodo na rob štedilnika ali zmanjšamo dotok energije (kaše ne mešamo), ko tekočina povre je kaša kuhana.
500 g prosene kaše
1 l mleka
100 g masla
100 g izkoščičenih suhih sliv
100 g rjavega sladkorja
3 jajcaMleku dodamo maslo, rjavi sladkor in zavremo.
Primešamo kašo in kuhamo približno 20 minut.
Po potrebi prilijemo malo mleka. Ohlajeni kaši primešamo suhe slive in penasto umešamo jajca.
Maso prelijemo v ognjevaren pekač in pečemo približno 45 minut v segreti pečici na 180 stopinj C.
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."
#6
Objavljeno: 14. april 2007, 15:14
purana narežeš na kocke popražiš na čebulci, pol dodaš piščančje želodčke in mal dinstaš pol preliješ še vsee skup z žolco v kateri morjo bit še ostanki dlak in kosti za aromo.. lovorjev list in s tem potem preliješ proseno kašo, ki joi poprej mal prepražiš na svinjski masti... to prečisti kri in duha
za konec še svobodno kihneš nad krožnikom in nazdravje!
#8
Objavljeno: 14. april 2007, 15:46
Amber
jaz jo na vodi kuham...mlečna mi je ...in obvezno zabelim s stopljenim MASLOM
Fajn jaz je še nisem probala narest, jo pa bom sigurno
jaz pa vem zakaj poudarjaš maslo
#9 Gost_sstane_*
Objavljeno: 14. april 2007, 15:52
1/4 kg prosene kaše
3 dl mleka
15 suhih sliv brez kosti
1 žlica sladkorja
#10
Objavljeno: 14. april 2007, 17:28
do ponedeljka zjutraj bo že sam od sebe ghi nastal...tam na pošti
Brez komentarja Jeti
Upam, da bo še uporabno.
#11
Objavljeno: 14. april 2007, 19:15
Sem imela kar nekaj težav z zdravjem in mislim, da sem se 'izvlekla' hvala proseni kaši.
Namreč, del zdravljenja je bila tudi zelo stroga dieta (no, še vedno imam zelo omejen prehrambeni režim, ampak ni več tako hudo )
Od začetka sem sem morala prečistiti in sem 4 dni jedla samo proseno kašo, skuhano na pari, z žličko olivnega olja. In sem se res dobro očistila, baje prosena kaša spuca vse črevesne resice, še pred tem pa pomete želodčne stene raznih več let gnijočih ostankov recimo rdečega mesa .
No, še sedaj vsaj 4x na teden mlatim za kosilo proseno kašo s paradižnikovo salso, ali šparglji, ali pa kar samo pocvrto v ponvici z olivnim oljem.
Kašo zvečer namočim. Zjutraj jo splaknem, dam v posodo za kuho na pari in posolim. Med kuho jo večkrat premešam. Kuham jo približno slabe pol ure, da je 'al dente'. Ko se ohladi jo shranim v hladilniku, da je za kak dan. Pred uporabo jo obrnem v ponvi na olivnem olju. Ali pa dodam jogurtu.
w prosena kaša!
#12
Objavljeno: 14. april 2007, 19:47
neki od tega bo že uporabn mogoč bom kako simpl probu s kakim jogurtekom al pa kej
#13
Objavljeno: 28. september 2007, 08:13
Posebaj skuham kašo.
Potem vržem na sezamovo olje čim bolj pisano zelenjavo, korenje, bučke, cvetača, por...par minutk mešam, potem zalijem z malo vodice in pokrijem za toliko časa, da se ta trda zelenjava malo zmehča. Ko ugasnem ogenj, zelenjavo še začinim s tamarijem...po okusu. Potem dodam skuhano kašo in vse skupaj premešam .
Aja....pa malo še posolim s himalajsko.
#14
Objavljeno: 28. september 2007, 09:35
V več vodah oprano proso precedimo, osušimo v kuhinjski krpi in nato v pečici pri 50¨stopinjah C.
Ohladimo in hranimo na suhem. Ta kaša je še bistveno boljšega okusa.
Za sproti je lahko nekaj zmeljemo v mlinu za žitarice. Čisto fino. Tako pridobljeno proseno moko lahko uporabljamo kot odlično sredstvo za strjevanje omak, za doma narejen puding, vanilijevo ali katero drugo kremo ipd..
#15
Objavljeno: 30. september 2007, 20:16
Prvič sem naredila sladko izvedbo prosene kaše. Slane pa precej pojem. Skuham jo na pari in dodajam tudi v solato: zelena solata+ tunjevina+fižol+ kaša. Mljask in nasitno
#16
Objavljeno: 4. oktober 2007, 17:15
Ruby, zanima me kaj več o tej čistilni kuri s prosom.
Dr. Dolittle je fantazijski lik.
#17
Objavljeno: 24. oktober 2007, 14:14
sicer jo dam pa v različne solate. ali pa jo vmešam med zelenjavo
bo treba sprobat on recept s slivami
ki verjamejo v svoje sanje ...
#18
Objavljeno: 4. januar 2008, 10:21
Prosena kaša z gobami
Proso operemo in ga skuhamo, tako na pol.
Gobe prepražimo na malo čebule, dodamo česen, sol, mešanico začimb, nasekljan peteršilj, ko so gobe prepražene dodamo proso, še malce zalijemo in dušimo do mehkega, zraven pa skleda solate.
Lahko potresemo z naribanim sirom in namesto dušenja kar zapečemo v pečici, časovno je tako približno enako dolgo.
Gobe so lahko šampinjoni, šitake, ostrigarji, ali najboljše nabrane v bližnjem gozdu. Te so najboljše, a tudi gojene se dajo dobro uporabit.
#19
Objavljeno: 4. januar 2008, 11:26
Fajn k je tud velik receptov pa nasvetov podanih....
nisem vedla, da je spet tok zdrava oz. da ma take ucinke, kot omenjas, Ruby.....
ste mi dal idejo, bo treba tole kaso nabavt.
kaksno je pa razmerje? kot pri rizu?
Picasso
#20
Objavljeno: 4. januar 2008, 12:04
Pa saj ti potem praksa pokaže kako je najbolše. Pri uporabi je omejitev predvsem iznajdljivost. Proso brez problemov nadomesti riž. Je zelo nasitno, in precej bolj zdravo od belega riža in meni se zdi bolj okusno od rjavega. Po zaužitju ne dvigne glikemičnega indeksa v krvi tako kot beli riž, zato smo po prosu tudi dosti dlje siti. Pa še na prebavni trakt odlično vpliva tako kot je napisala Rubby.
Proso je blila hrana naših prababic in pradedkov, morda babic in dedkov, jaz prosa nisem poznala in jedla do svojega 39 leta. Sedaj ga večkrat pripravim, a žal samo zase, saj moji domači niti pod razno nočejo nič slišati o konzumiranju le tega.
To temo je popravil/a zalaya: 4. januar 2008, 12:05
#21
Objavljeno: 4. januar 2008, 12:30
cudn da je tok tega kuhanja pa tega, k je cist drobcena zadevcka tole...
a tko, ne mors jim podturit.
jaz pa sem mela rada to kot majhna...
pa tud pol sem tamalmu kuhala oz. smo jedl to, sam smo bl jezke rajs delal.
mah jaz veckrat kej kompliciram PREDEN se cesa lotim... se mi kul zdi s cimvec podatki operirat al kaj.Pa saj ti potem praksa pokaže kako je najbolše. Pri uporabi je omejitev predvsem iznajdljivost. ...
da ne kuharis v kaksnih bazenih vode tega pa taksno... skoda snovi pa tko.
skratka, znam mal komplicirat, iznajdljivost pa mi je blizu.
Picasso
#22
Objavljeno: 4. januar 2008, 14:13
#23
Objavljeno: 4. januar 2008, 14:35
v kaso lahko zmesamo svasta od zelenjave, gob itd...
je pa potrebno kaso, kot je zgoraj napisal Mura, prej dobro oprati zaradi saponinov v njeni ovojnici.....
jaz jo dostikrat kar surovo ( oprano in dobro posuseno seveda ) zmeljem v kavnem mlincku in dodam jogurtu , ker je tako ohranjeno dosti mikroelementov in vitaminov.... nohti in lasje vam bodo hvalezni ... ker se cenite - prosena kasa ....
no malo heca tudi ne skodi ....
Mojca
#24
Objavljeno: 4. januar 2008, 14:40
ne me basatMi prosene kase pojemo precej, tudi malcku jo z veseljem kuham, saj je nad njo navdusen..
v kaso lahko zmesamo svasta od zelenjave, gob itd...
je pa potrebno kaso, kot je zgoraj napisal Mura, prej dobro oprati zaradi saponinov v njeni ovojnici.....
jaz jo dostikrat kar surovo ( oprano in dobro posuseno seveda ) zmeljem v kavnem mlincku in dodam jogurtu , ker je tako ohranjeno dosti mikroelementov in vitaminov.... nohti in lasje vam bodo hvalezni ... ker se cenite - prosena kasa ....
no malo heca tudi ne skodi ....
Mojca
jst jo pa nikol ne operem, zmer jo na suho v teflon posodi prepražim, da zadiši (in spremeni mal barvo v svetlejšo), predno nanjo vlivam vodo ali mleko
Zakaj je muss spirat proso? Mislm, a ti saponini so ful strup al kako?
aja, pa zvečer namočim žlico prosa v vodo, k jo zjutraj odlijem, proso pa pojem, pa še kar diham in migam...sm bl trdovratne sorte
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#25
Objavljeno: 4. januar 2008, 14:58
Cookie, ne saponini niso strupeni, lahko pa ti povzrocajo tezave, saj gre v bistvu za milnico... ce poznas varianto z pralnimi oreski, le ti delujejo na isti bazi - milnica ...ne me basat
jst jo pa nikol ne operem, zmer jo na suho v teflon posodi prepražim, da zadiši (in spremeni mal barvo v svetlejšo), predno nanjo vlivam vodo ali mleko
Zakaj je muss spirat proso? Mislm, a ti saponini so ful strup al kako?
aja, pa zvečer namočim žlico prosa v vodo, k jo zjutraj odlijem, proso pa pojem, pa še kar diham in migam...sm bl trdovratne sorte
ce namocis proso, je v redu, ker se saponini izluzijo...
ce sem kaj pozabila, pa bi me morala Mura in Zepo popravit ...
Mojca
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0