Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Depresija


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
2147 komentarjev na to temo

#2126 gold

gold
  • Lunatik
  • Št. objav: 6 960

Objavljeno: 20. avgust 2014, 11:18

se ti ne zdi, da s svojo jehovo postajaš čedalje bolj depresivna scratchchin.gifscratchchin.gif



#2127 Andreja Anda Jagodič

Andreja Anda Jagodič
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 316

Objavljeno: 20. avgust 2014, 16:29

Samomor preprečen na vrhu stolpa

Graham Browne, 80-letni Jehovova priča, je pomagal prepričati duševno bolnega moškega, naj ne skoči s 328 metrov visokega stolpa Sky Tower v Aucklandu na Novi Zelandiji. »Potem ko je moški prosil, da bi govoril s kom od Jehovovih prič,« pravi Graham, »me je poklicala policija in prosili so me, da bi pomagal.


Uslužbenci Sky Towerja so mi nadeli varovalni pas, Sveto pismo pa so privezali na dolgo vrv. Policija me je odpeljala na zunanjo razgledno ploščad, ki je na višini 192 metrov. Okoli stolpa je v sunkih pihal leden veter. Moški, ki je grozil, da se bo vrgel s stolpa, je sedel na ozki polici nedaleč od mene, njegove noge pa so bingljale v zraku.

Zaklical sem, da sem Jehovova priča in da bi mu rad pomagal. Nato sem po tihi molitvi odprl Sveto pismo in začel govoriti.

Govoril sem o svetosti življenja, kar je bila tema govora, ki sem ga nedavno imel v naši kraljestveni dvorani.

‚Za Boga si zelo dragocen,‘ sem rekel, ‚in dal ti je čudovito darilo – življenje. Zakaj mu ne bi pokazal, da ceniš to darilo? Prosim, stopi na drugo stran varovalne ograje.‘

Prebral sem mu tudi nekaj stavkov iz Svetega pisma, med drugim iz Janeza 3:16, kjer piše: ‚Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da ne bi bil pokončan nihče, ki veruje vanj, ampak bi imel večno življenje.‘

Rekel sem mu: ‚Torej te ima Bog rad in hoče, da živiš.‘

Sprva sem imel občutek, da se ne meni zame. Zato sem tiho prosil Jehova, da bi mi pomagal temu moškemu seči do srca. Nazadnje je le počasi vstal in se mi približal. Bil je zelo vznemirjen.

‚Pred kratkim so me doma obiskali Jehovove priče, vendar sem jih nagnal,‘ je rekel. ‚Zelo mi je žal, da sem to storil. Ali mi lahko, prosim, odpustiš?‘

‚No, tudi nekateri, ki smo zdaj Priče, smo se nekoč tako odzvali,‘ sem ga pomiril. ‚Lahko si prepričan, da ti bo Jehova odpustil.‘

‚Hvala,‘ je odvrnil, ‚zdaj se mi je odvalil kamen od srca.‘

‚Veš, strah me je zate,‘ sem nadaljeval. ‚Jaz imam varovalni pas, ampak če tebi spodrsne, boš izgubil svoje dragoceno življenje. Jehova bi bil zaradi tega zelo žalosten. Zato, prosim, stopi za varovalno ograjo.‘

Njegovo razpoloženje se je vidno spremenilo. ‚V redu,‘ je krotko odgovoril. ‚Šel bom noter.‘

Stopil je na razgledno ploščad in policija ga je hitro odpeljala na varno. Najin pogovor je trajal kakšno uro.«

Jehovove priče se iskreno zanimajo za ljudi, še zlasti za tiste, ki so v stiski. Ko ljudem po vsem svetu iz Svetega pisma pokažejo, da jih ima Bog res rad, jim to vlije upanje in jih potolaži.
»Vi ste moje priče,«+ govori Jehova, »moj služabnik, ki sem ga izbral,+ da bi me spoznali+ in verovali vame+ ter razumeli, da sem jaz vedno enak.+ Pred menoj ni bil ustvarjen noben Bog+ in tudi za menoj ne bo nobenega.+ Jaz, jaz sem Jehova,+ razen mene ni rešitelja.« (Iz 43,10-11)

#2128 nataly

nataly
  • D član
  • Št. objav: 8 410

Objavljeno: 20. avgust 2014, 17:18

wau...pa te Jehove priče so res neverjetne. Vse obvladajo. Oni tam zgoraj jih res ima rad pa ceni.

da ni ste kaj v žlahti z krščanskimi adventisti? Ker oni isto mislijo.


Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

 


#2129 Andreja Anda Jagodič

Andreja Anda Jagodič
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 316

Objavljeno: 23. avgust 2014, 11:21

wau...pa te Jehove priče so res neverjetne. Vse obvladajo. Oni tam zgoraj jih res ima rad pa ceni.
da ni ste kaj v žlahti z krščanskimi adventisti? Ker oni isto mislijo.

Pravilno se reče Jehovove priče.
»Vi ste moje priče,«+ govori Jehova, »moj služabnik, ki sem ga izbral,+ da bi me spoznali+ in verovali vame+ ter razumeli, da sem jaz vedno enak.+ Pred menoj ni bil ustvarjen noben Bog+ in tudi za menoj ne bo nobenega.+ Jaz, jaz sem Jehova,+ razen mene ni rešitelja.« (Iz 43,10-11)

#2130 gold

gold
  • Lunatik
  • Št. objav: 6 960

Objavljeno: 23. avgust 2014, 11:23

pravilno se reče - sekta !



#2131 Andreja Anda Jagodič

Andreja Anda Jagodič
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 316

Objavljeno: 23. avgust 2014, 11:25

pravilno se reče - sekta !


Jehovove priče

Definicija: Po vsem svetu razširjeno krščansko združenje ljudi, ki aktivno oznanja Boga Jehova in njegove namene s človeštvom. Osnova njihovega verovanja je izključno Biblija.

Po katerih naukih se Jehovove priče razlikujejo od ostalih ver?
(1) Biblija: Jehovove priče verujejo, da je celotna Biblija navdihnjena Božja beseda, in se ne držijo naukov, osnovanih na človeških tradicijah, ampak imajo Biblijo za osnovo vsega verovanja.
(2) Bog: Častijo Jehova kot edinega pravega Boga in prostovoljno govorijo drugim o njem in njegovih prijaznih namenih s človeštvom. Kdorkoli javno oznanja o Jehovu, ga ljudje ponavadi opredelijo kot pripadnika določene skupine — ’Jehovovih prič‘.
(3) Jezus Kristus: Verujejo, da je, kot pravi Biblija, Božji Sin, prvi, ki ga je Bog ustvaril, in da ni del trojice; da je obstojal pred ljudmi in da je bilo njegovo predčloveško življenje prenešeno iz nebes v maternico device Marije; da je žrtvoval svoje popolno človeško življenje, kar omogoča rešitev, večno življenje za tiste, ki verujejo v to; da Kristus v Božji moči od leta 1914 aktivno vlada kot kralj nad vso zemljo.
(4) Božje kraljestvo: Verujejo, da je Božje kraljestvo edino upanje za človeštvo; da je to resnična vladavina; da bo kmalu uničilo sedanjo pokvarjeno stvarnost z vsemi človeškimi vladavinami vred in da bo vzpostavilo novo stvarnost, v kateri bo vladala pravičnost.
(5) Nebeško življenje: Verujejo, da bo 144000 duhovno maziljenih kristjanov kraljevalo s Kristusom v njegovem nebeškem Kraljestvu. Ne verujejo, da so nebesa nagrada za vse ”dobre“.
(6) Zemlja: Verujejo, da bo Božji prvotni namen z zemljo izpolnjen; da bo zemlja popolnoma naseljena z Jehovovimi častilci, ki bodo lahko uživali večno življenje v človeški popolnosti; da bodo celo mrtvi obujeni in bodo deležni teh blagoslovov.
(7) Smrt: Verujejo, da se mrtvi prav ničesar ne zavedajo; da ne doživljajo niti bolečine niti užitka v kakem duhovnem področju; da jih ni, razen v Božjem spominu, zato je njihovo upanje na prihodnost v vstajenju od mrtvih.
(8) Poslednji dnevi: Verujejo, da živimo od leta 1914 v poslednjih dneh te sprijene stvarnosti; da bodo nekateri, ki so doživeli dogodke leta 1914, doživeli tudi popolno uničenje sedanje pokvarjene stvarnosti; da bodo pravicoljubni preživeli v očiščeno zemljo.
(9) Ločeni od sveta: Iskreno se trudijo, da niso del tega sveta, kar je tudi Jezus rekel za svoje resnične sledilce. Zares po krščansko ljubijo svoje bližnje, ne sodelujejo pa v politiki ali vojnah kateregakoli naroda. Skrbijo za gmotne potrebe svoje družine, izogibajo pa se posvetnega pridobitništva, osebne slave ter prekomernega vdajanja užitkom.
(10) Ravnanje po Božjih nasvetih: Verujejo, da se je danes pomembno ravnati po nasvetih iz Božje besede — doma, v šoli, v službi in v njihovih skupščinah. Ne glede na pretekli način življenja lahko človek postane Jehovova priča, če zapusti navade, ki jih Božja beseda obsoja, in upošteva njene božanske nasvete. Toda če se kdo zatem vplete v stvari, kot so prešuštvovanje, nečistovanje, homuseksualnost, narkomanija, alkoholizem, laž ali kraja, je izključen iz organizacije.
(Zgoraj navedeno le na kratko pojasnjuje nekatere izmed najbolj značilnih naukov Jehovovih prič, toda brez dvoma so to vse značilnosti, po katerih se razlikujejo od drugih verskih skupin. Svetopisemsko osnovo za navedene nauke lahko najdete v kazalu te knjige.)
Ali so Jehovove priče ameriška religija?
Zagovarjajo Božje kraljestvo in ne političnih, ekonomskih ali socialnih sistemov kateregakoli naroda tega sveta.
Res je, da so Jehovove priče imele svoj novodobni začetek v Zduženih državah Amerike. Lokacija njihovega tamkajšnjega središča jim je omogočila, da so tiskali in razpošiljali biblijsko literaturo na vse konce sveta. Toda Jehovove priče ne dajejo prednosti nobenemu narodu; najdemo jih v domala vsakem narodu, svoje podružnice pa imajo v mnogih delih sveta, od koder nadzirajo svojo dejavnost na tistem področju.
Razmisli: Jezus se je kot Jud rodil v Palestini, toda krščanstvo zato ni palestinska religija, kajne? Kraj Jezusovega človeškega rojstva zato ni najpomembnejša stvar, o kateri naj bi razmišljali. Kar je Jezus učil, je izviralo od njegovega Očeta, Boga Jehova, ki je nepristranski do vseh narodov. (Jan. 14:10; Ap. dela 10:34, 35)
Kako se financira delo Jehovovih prič?
S prostovoljnimi prispevki, kot se je tudi pri prvih kristjanih. (2. Kor. 8:12; 9:7) Na njihovih sestankih ni nikoli nobenega zbiranja; nikoli ne prosijo ljudi za denar. Prispevek za biblijsko literaturo pokriva stroške tiska in dostave.
Jehovove priče niso plačane, da gredo od hiše do hiše ali da ponujajo biblijsko literaturo na ulicah. Ljubezen do Boga in do bližnjih jih žene, da govorijo o Božjih ljubečih pripravah za človeštvo.
Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania je uradno pravno telo, ki ga uporabljajo Jehovove priče in je bilo leta 1884 prijavljeno kot nepridobitniška družba v Pennsylvaniji, ZDA, kar je bilo v skladu s tamkajšnjim zakonom o nepridobitniških družbah (Nonprofit Corporation Law of the Commonwealth of Pennsylvania). Tako že po zakonu ne more biti in tudi ni dobičkonosna organizacija in prav tako tudi posamezniki ne morejo prek nje ustvarjati dohodka. V ustanovni listini je navedeno: ”[Družba] za svoje člane, upravitelje ali uslužbence ne pričakuje niti priložnostnega niti kakšnega drugačnega gmotnega dobička ali profita.“
Ali so Jehovove priče sekta ali kult?
Nekateri razlagajo, da je sekta skupina, ki se je odcepila od že ustanovljene religije. Drugi tako opisujejo skupino, ki sledi kakemu posebnemu človeškemu voditelju ali učitelju. Izraz je ponavadi slabšalen. Jehovove priče niso stranska veja kakšne religije, ampak so med njimi ljudje iz različnih življenjskih okolij in mnogih religioznih ozadij. Ne ozirajo se po človeku, ampak imajo za voditelja Jezusa Kristusa.
Kult je nepravoverna religija, ki poudarja predanost s predpisanimi rituali. Mnogi kulti sledijo živemu človeškemu voditelju in njeni pripadniki pogosto živijo v skupinah, ločeni od ostale družbe. Merilo pravovernosti bi kajpak morala biti Božja beseda. Jehovove priče se držijo samo Biblije. Njihovo bogočastje je način življenja in ne nekakšna obredna predanost. Ne sledijo človeku, niti se ne izolirajo od ostale družbe. Živijo in delajo sredi drugih ljudi.
Kako stara je religija Jehovovih prič?
Po Bibliji segajo Jehovove priče vse do zvestega Abela. V Hebrejcem 11:4–12:1 piše: ”Po veri je daroval Abel Bogu boljšo žrtev mimo Kajna . . . Po veri je prejel Noe vest o tem, kar se še ni videlo, in boječ se, je napravil barko . . . Po veri je poslušal Abraham, ko je bil poklican, naj odide v kraj, ki ga je imel dobiti v dediščino . . . Po veri se je Mojzes, ko je bil odrastel, branil imenovan biti sin hčere Faraonove, ker je rajši hotel zlo trpeti z ljudstvom Božjim nego imeti začasen užitek od greha . . . Zatorej tudi mi, ker imamo tak oblak prič okrog sebe, vrzimo raz sebe vsako breme in greh, ki nas lahko oklene, in tecimo s potrpežljivostjo v naloženem nam boju.“
V zvezi z Jezusom Kristusom Biblija izjavlja: ”Tole govori Amen, zvesta in zanesljiva priča, začetek božjega stvarjenja.“ Čigava priča je bil? Sam je rekel, da je razodel Očetovo ime. Bil je glavna Jehovova priča. (Raz. 3:14, EI; Jan. 17:6)
Zanimivo je, da so že nekateri Judje spraševali, če je delo Jezusa Kristusa ”nov nauk“. (Mar. 1:27) Pozneje so nekateri Grki mislili, da apostol Pavel vpeljuje ”novi nauk“. (Ap. dela 17:19, 20) Novo je zvenel v ušesih tistih, ki so ga slišali, toda pomembna stvar je bila v tem, da je bila to resnica, v popolni skladnosti z Božjo besedo.
Novodobna zgodovina Jehovovih prič se je pričela z ustanovitvijo skupine za preučevanje Biblije v mestu Allegheny v Pennsylvaniji, ZDA, v zgodnjih 1870. letih. Najprej so jih poznali kot Raziskovalce Biblije, toda leta 1931 so prevzeli svetopisemsko ime Jehovove priče. (Iza. 43:10-12) Njihovo verovanje in navade niso nič novega, ampak so obnovitev krščanstva iz prvega stoletja.
Ali Jehovove priče mislijo, da je samo njihova vera prava?
Biblija se ne strinja s sodobnim pogledom, češ, da so mnoge oblike bogočastja za Boga sprejemljive. V Efežanom 4:5 piše, da je ”en Gospod, ena vera“. Jezus je rekel: ”Ozka so vrata in tesna je pot, ki vodi v življenje, in malo jih je, ki jo najdejo. . . . Ne pojde v nebeško kraljestvo vsak, ki mi pravi: ’Gospod, Gospod,‘ ampak kdor spolnjuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih.“ (Mat. 7:13, 14, 21, EI; glej tudi 1. Korinčanom 1:10.)
Znova in znova Sveto Pismo omenja bistvo pravih krščanskih naukov kot ”resnico“, o krščanstvu pa govori kot o ”poti resnice“. (1. Tim. 3:15; 2. Jan. 1; 2. Pet. 2:2) Jehovove priče gradijo vsa svoja verovanja, merila obnašanja in organizacijske postopke na Bibliji, zato jim njihova vera v Biblijo kot Božjo besedo daje zagotovilo, da je ta zares resnica. Zato niso zagledani sami vase, ampak zaupajo, da lahko človek edinole z Biblijo oceni svojo vero. Niso sebični, ampak vneto oznanjajo svojo vero drugim.
Ali mar ne ravnajo po Bibliji tudi druge vere?
Mnoge jo do neke mere sicer uporabljajo. Toda ali res učijo in delajo to, kar v njej piše? Razmisli: (1) Iz večine svojih biblijskih prevodov so odstranili ime pravega Boga, ki se pojavi nekaj tisočkrat. (2) Nauk o trojici, njihov koncept Boga samega, so si izposodili pri poganskih virih in ju razvili do sedanje oblike stoletja za tem, ko je bilo zaključeno pisanje Biblije. (3) Njihovo verovanje v nesmrtnost človeške duše, osnove za nadaljevanje življenja, ni vzeto iz Biblije; svoje korenine ima v starem Babilonu. (4) Srž Jezusovega oznanjevanja je bilo Božje kraljestvo in poslal je tudi svoje učence, naj o njem govorijo drugim; toda današnje cerkve le redko omenjajo to Kraljestvo in njihovi člani ne opravljajo delo oznanjevanja ”dobre vesti o Kraljestvu.“ (Mat. 24:14, NW) (5) Jezus je rekel, da se bo njegove prave sledilce jasno prepoznalo po požrtvovalni medsebojni ljubezni. Ali to lahko zaključimo za religije tako imenovanega krščanstva, ko gredo narodi v vojno? (6) Biblija pravi, da krščanski učenci ne bodo del sveta in svari, da vsak, ki želi postati prijatelj svetu, postane Božji sovražnik; cerkve tako imenovanega krščanstva in njeni člani pa so globoko vpleteni v politične zadeve narodov. (Jak. 4:4) Ali lahko v luči teh dejstev rečemo, da se trdno držijo Biblije?
Kako so Jehovove priče prišle do svoje razlage Biblije?
Jehovove priče predvsem resnično verujejo, da je Biblija Božja beseda in da je to, kar vsebuje, za naš pouk. (2. Tim. 3:16, 17; Rim. 15:4; 1. Kor. 10:11) Zato se ne zatekajo k filozofskim razlagam, da bi se izognili njeni jasni resnici ali da bi laže opravičili način življenja tistih ljudi, ki so zapustili njena moralna merila.
Ko razlagajo pomen simboličnega jezika v Bibliji, pustijo, da jih sama pojasni, namesto, da bi sami podajali teorije o njihovem pomenu. (1. Kor. 2:13) Namige o pomenu simboličnih izrazov ponavadi najdemo v drugih delih Biblije. (Za primer glej Razodetje 21:1; nato v zvezi s pomenom izraza ”morje“ beri Izaija 57:20. Da bi prepoznali ”Jagnje“, ki se omenja v Razodetju 14:1, glej Janez 1:29 in 1. Petrovo 1:19.)
Glede izpolnitve prerokb upoštevajo besede Jezusa Kristusa o tem, da je treba budno paziti na napovedane dogodke. (Luka 21:29-31; primerjaj 2. Petrovo 1:16-19.) Natančno opozarjajo na te dogodke in opozarjajo na Biblijo, ki pojasnjuje njihov pomen.
Jezus je rekel, da bo imel na zemlji ”zvestega in razumnega sužnja“ (skupino svojih maziljenih sledilcev), po katerem bo oskrboval z duhovno hrano svojo verno družino. (Mat. 24:45-47, NW) Jehovove priče priznavajo to pripravo. Kot kristjani prvega stoletja, se tudi oni ob težjih vprašanjih obračajo na Vodilno telo tega razreda ”sužnja“. Ta pa jih ne razreši na osnovi človeške modrosti, ampak na osnovi svojega poznavanja Božje besede in na osnovi tega, kako Bog ravna s svojimi služabniki ter s pomočjo Božjega duha, za katerega iskreno molijo. (Ap. dela 15:1-29; 16:4, 5)
Zakaj so se z leti nauki Jehovovih prič spreminjali?
Biblija kaže, da Jehova svojim služabnikom postopoma odkriva svoj namen. (Preg. 4:18; Jan. 16:12) Celo preroki, ki jih je Bog navdihnil, da so zapisali dele Biblije, niso povsem razumeli tega, kar so pisali. (Dan. 12:8, 9; 1. Pet. 1:10-12) Apostoli Jezusa Kristusa so spoznali, da še veliko stvari ne razumejo. (Ap. dela 1:6, 7; 1. Kor. 13:9-12) Biblija pokaže, da se bo spoznanje resnice v ’času konca‘ silno povečalo. (Dan. 12:4) Povečanje spoznanja velikokrat zahteva spremembo mišljenja. Jehovove priče so pripravljene ponižno narediti takšne spremembe.
Zakaj Jehovove priče oznanjajo od hiše do hiše?
Jezus je za današnje dni napovedal to delo: ”In ta evangelij kraljestva se bo oznanjeval po vsem svetu, vsem narodom za pričevanje; in tedaj pride konec.“ Svojim sledilcem je dal tudi navodilo: ”Pojdite torej in pridobivajte mi v učence vse narode.“ (Mat. 24:14; 28:19)
Ko je Jezus razposlal svoje prve učence, jim je zapovedal, naj gredo k ljudem na domove. (Mat. 10:7, 11-13) Apostol Pavel je o svoji službi rekel: ”Nisem nič koristnega izpustil, da ne bi bil vam oznanil in vas učil očitno in po hišah.“ (Ap. dela 20:20, 21; glej tudi Apostolska dela 5:42.)
Vest, ki jo oznanjujejo Jehovove priče, se tiče življenja ljudi; zato ne želijo, da bi koga zgrešili. (Zef. 2:2, 3) K obiskovanju ljudi jih žene ljubezen — predvsem do Boga in tudi do bližnjih.
Na konferenci verskih voditeljev v Španiji so rekli tudi tole: ”Morda so [cerkve] preveč brezbrižne do tega, kar ravno tako predstavlja poglavitno dejavnost Jehovovih prič — do obiskov na domu, torej do metodologije apostolov prvotne cerkve. Medtem ko se cerkve, razen redkih izjem, omejujejo na to, da gradijo svetišča in potem z zvonovi vabijo ljudi, da bi jim oznanjali znotraj hramov, pa [Jehovove priče] ubirajo taktiko apostolov in gredo od hiše do hiše ter vsako priložnost izkoristijo za oznanjevanje.“ (El Catolicismo, Bogotá, Kolumbija, 14. septembra 1975, str. 14)
Toda zakaj Jehovove priče znova pridejo tudi na domove tistih ljudi, ki jim ni mar za njihovo vero?
Svoje vesti ne vsiljujejo. Vedo pa, da se ljudje selijo v nova stanovanja in da se njihove okoliščine spreminjajo. Danes je lahko kdo prezaposlen, da bi poslušal, drugič si morda z veseljem vzame čas. Eden od članov družine morda ni zainteresiran, drugi pa so. Ljudje se spreminjajo; resni problemi v življenju lahko koga spodbudijo k temu, da se začne zavedati duhovnih potreb. (Glej tudi Izaija 6:8, 11, 12.)
Zakaj Jehovove priče preganjajo in jim nasprotujejo?
Jezus je rekel: ”Če vas svet sovraži, vedite, da je mene prej sovražil nego vas. Ko bi bili od sveta, svet bi svoje ljubil; ker pa niste od sveta, temuč sem vas jaz odbral iz sveta, zato vas svet sovraži.“ (Jan. 15:18, 19; glej tudi 1. Petrovo 4:3, 4.) Biblija pokaže, da ves svet leži pod Satanovim nadzorom; on pa je glavni pobudnik preganjanja. (1. Jan. 5:19; Raz. 12:7)
Jezus je svojim učencem tudi rekel: ”Vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena.“ (Mar. 13:13) Beseda ’ime‘ tukaj pomeni to, kar Jezus uradno je, mesijanski kralj. Do preganjanja pride zaradi tega, ker Jehovove priče postavljajo Božje zapovedi pred zapovedi kateregakoli zemeljskega vladarja.
Če kdo reče:
’Zakaj ne angažirate ljudi v prizadevanja za boljši svet (družbo)?‘
Odgovoriš lahko: ’Do razmer v družbi očitno niste brezbrižni; tudi jaz nisem. Ali vas smem vprašati, katerega problema bi se po vašem morali najprej lotili?‘ Nato bi lahko dodal: ’Kaj mislite, zakaj je to postalo sedaj tako zelo potrebno? . . . Prav gotovo bi bilo koristno, če bi se te stvari lotili kar takoj. Toda gotovo se boste strinjali, da si vsi želimo videti dolgoročno izboljšanje. To je pa pristop, kakršnega imamo do te stvari mi, Jehovove priče. (Pojasni, kaj delamo, da bi pomagali ljudem v življenju upoštevati biblijska načela, da bi tako na osnovi samostojnega spoznanja prišli do bistva te zadeve; pojasni tudi to, kaj bo naredilo Božje kraljestvo in zakaj bo to za stalno rešilo probleme človeštva.)‘
Ali pa lahko rečeš: ’(Ko si že v prejšnjem odgovoru navedel nekaj dejstev . . . ) Nekateri ljudje prispevajo k izboljšanju družbe tako, da zagotovijo denar; drugi s svojim prostovoljnim delom. Jehovove priče delajo oboje. Naj vam pojasnim!‘ Nato bi lahko dodal: (1) ’Biti Jehovova priča pomeni, da mora človek vestno plačevati svoje davke; s tem plačuje vlado, ki ustanavlja in vzdržuje potrebne službe.‘ (2) ’Razen tega pa obiskujemo ljudi in jim nudimo brezplačen biblijski študij. Ko se seznanijo z vsebino Biblije, se naučijo ravnati po biblijskih načelih in tako reševati svoje probleme.‘
Druga možnost: ’Veseli me, da ste to omenili. Redkokdo sploh premišljuje o tem, kaj Jehovove priče dejansko delajo v zvezi z družbenimi zadevami. Najbrž je več načinov, kako v teh stvareh pomagati.‘ Nato bi lahko dodal: (1) ’Nekateri delajo to tako, da ustanavljajo bolnišnice, domove za ostarele, rehabilitacijske centre za narkomane in tako dalje. Drugi pa gredo prostovoljno k ljudem na domove in jim po svojih zmožnostih pomagajo; in to delajo Jehovove priče.‘ (2) ’Spoznali smo, da obstaja nekaj, kar lahko povsem spremeni celoten človekov pogled na življenje, in to je spoznanje o tem, kar prinaša prihodnost.‘
Dodatni predlog: ’Prav všeč mi je, da ste postavili to vprašanje. Vsi bi radi bolje živeli, mar ne? Ali vas smem vprašati, kaj mislite o tem, kar je delal Jezus Kristus? Ali bi rekli, da je bil način, kako se je približal ljudem in jim pomagal, praktičen? . . . Mi skušamo ravnati po njegovemu zgledu.‘
’Kristjani naj bi oznanjali Jezusa in ne Jehova‘
Odgovoriš lahko: ’To je pa zanimiva misel. Res imamo odgovornost, da oznanjamo Jezusa. Zato je v naši literaturi poudarjena Jezusova vloga v Božjem namenu. (Morda mu boš s primerno knjigo ali revijo to prikazal.) Ampak tole bo pa najbrž tudi za vas novo: (Raz. 1:5) . . . Čigava ”zvesta priča“ je bil Jezus? (Jan. 5:43; 17:6) . . . Jezus nam je zapustil zgled, ki naj bi ga posnemali, ali ne? . . . In zakaj je tako pomembno spoznati oba, Jezusa in njegovega Očeta? (Jan. 17:3)‘
»Vi ste moje priče,«+ govori Jehova, »moj služabnik, ki sem ga izbral,+ da bi me spoznali+ in verovali vame+ ter razumeli, da sem jaz vedno enak.+ Pred menoj ni bil ustvarjen noben Bog+ in tudi za menoj ne bo nobenega.+ Jaz, jaz sem Jehova,+ razen mene ni rešitelja.« (Iz 43,10-11)

#2132 gold

gold
  • Lunatik
  • Št. objav: 6 960

Objavljeno: 23. avgust 2014, 11:28

mater, pa hitro kopiraš in lepiš za svoja leta...



#2133 Andreja Anda Jagodič

Andreja Anda Jagodič
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 316

Objavljeno: 23. avgust 2014, 11:30

mater, pa hitro kopiraš in lepiš za svoja leta...


To je delo oznanjevanja preko interneta.
»Vi ste moje priče,«+ govori Jehova, »moj služabnik, ki sem ga izbral,+ da bi me spoznali+ in verovali vame+ ter razumeli, da sem jaz vedno enak.+ Pred menoj ni bil ustvarjen noben Bog+ in tudi za menoj ne bo nobenega.+ Jaz, jaz sem Jehova,+ razen mene ni rešitelja.« (Iz 43,10-11)

#2134 sakatumi

sakatumi
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 489

Objavljeno: 23. avgust 2014, 11:32

To je delo oznanjevanja preko interneta.

 

hahaahh na internetu pa res ne manjka čudakov partyy.gif

Andreja, ti in tvoje bluzenje so dober opis depresije yes.gif


To the mind that is still, the whole universe surrenders. (Lao Tzu)


#2135 gold

gold
  • Lunatik
  • Št. objav: 6 960

Objavljeno: 23. avgust 2014, 11:32

To je delo oznanjevanja preko interneta.

ha, ha, daj nalimaj, kje se v svetem pismu omenja oznanjevanja sranja po internetu scratchchin.gif



#2136 Andreja Anda Jagodič

Andreja Anda Jagodič
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 316

Objavljeno: 23. avgust 2014, 11:43

Kako je organizirano naše oznanjevanje Kraljestva?
Jezus je tik pred svojo smrtjo rekel: »Ta dobra novica o kraljestvu se bo oznanjala po vsej naseljeni zemlji v pričevanje vsem narodom, in tedaj bo prišel konec.« (Matej 24:14) Toda kako bo oznanjevanje po vsem svetu opravljeno? S posnemanjem vzorca, ki ga je dal Jezus, ko je bil na zemlji. (Luka 8:1)

Do ljudi skušamo priti na njihovem domu. Jezus je učil svoje učence oznanjevati dobro novico po hišah. (Matej 10:11–13; Apostolska dela 5:42; 20:20) Tem evangelizatorjem iz prvega stoletja so bila dodeljena določena področja, na katerih so oznanjevali. (Matej 10:5, 6; 2. Korinčanom 10:13) Tudi danes je oznanjevanje dobro organizirano, tako da ima vsaka občina dodeljeno področje, ki naj bi ga obdelala. Zaradi tega lahko ravnamo skladno z Jezusovo zapovedjo, da naj ljudem oznanjujemo in temeljito pričujemo. (Apostolska dela 10:42)

Prizadevamo si priti v stik z ljudmi povsod, kjer je to mogoče. Jezus je tudi dal zgled, ko je oznanjeval ljudem na javnih mestih, kot denimo na obrežjih ali pri vodnjakih. (Marko 4:1; Janez 4:5–15) Tudi mi se pogovarjamo z ljudmi o Svetem pismu, kjer koli se lahko – na ulici, v poslovnih prostorih, v parkih ali po telefonu. Ob primerni priložnosti prav tako oznanjujemo svojim sosedom, sodelavcem, sošolcem in sorodnikom. Ves ta trud je milijonom ljudi po vsej zemlji omogočil, da so slišali »dobro novico o rešitvi«. (Psalm 96:2)

Ali se lahko spomnite koga, ki bi mu radi povedali dobro novico o Božjem kraljestvu, in kaj ta novica pomeni za njegovo prihodnost? Nikar tega sporočila o upanju ne zadržite zase. Čimprej ga povejte drugim!

Katero »dobro novico« je treba razglasiti?
Kako Jehovove priče posnemajo Jezusov vzorec oznanjevanja?
SPOZNAJTE ŠE VEČ
Svojega biblijskega učitelja prosite, naj vam pokaže, kako bi lahko komu od svojih znancev taktno povedali nekaj o tem, kar ste se naučili iz Svetega pisma.
»Vi ste moje priče,«+ govori Jehova, »moj služabnik, ki sem ga izbral,+ da bi me spoznali+ in verovali vame+ ter razumeli, da sem jaz vedno enak.+ Pred menoj ni bil ustvarjen noben Bog+ in tudi za menoj ne bo nobenega.+ Jaz, jaz sem Jehova,+ razen mene ni rešitelja.« (Iz 43,10-11)

#2137 gold

gold
  • Lunatik
  • Št. objav: 6 960

Objavljeno: 23. avgust 2014, 11:46

Zate je to sranje, nekdo drug pa je vesel mojega oznanjevanja. Sicer pa ti ni potrebno komentirati, če tebstvar ne zanima. Je pa nekaj takih, ki jih. Pa lep pozdrav.

če me spomin ne vara, nisem zasledil na forumu še nikogar, ki bi bil tvoje vere,

razen enega dvojnega nicka ( iz iste tipkovnice ) wink.png



#2138 rudi.rudi.

rudi.rudi.
  • SkorajOdvisnik
  • Št. objav: 734

Objavljeno: 8. september 2014, 11:38

Pa saj to ne moreš verjet; ta ženska je kot virus,ki ne ve kaj bi sam iz sabo.Lapa in lapa stvari,ki imajo vezo samo z njo samo in njenim kraljestvom.

Vsak vlada samo sam sebi in nobenemu drugemu,vse ostalo je larifari.



#2139 Andreja Anda Jagodič

Andreja Anda Jagodič
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 316

Objavljeno: 8. september 2014, 20:04

Kako je, če imaš depresijo?

»PRI svojih 12 letih sem se nekega jutra zbudil, se usedel na rob postelje in se spraševal: ‚Ali bom danes umrl?‘« se spominja Janez *, ki je zapadel v hudo depresijo. Trideset let kasneje pravi: »Vsak dan svojega življenja se bojujem s to čustveno in duševno boleznijo.« Kot mladostnik se je počutil tako ničvrednega, da je raztrgal fotografije iz svojega otroštva. »Mislil sem, da nisem vreden niti tega, da bi se me spominjali,« pravi Janez.

Vsi mi smo kdaj žalostni, zato bi lahko sklenili, da razumemo, kako je, če imaš depresijo. Toda kako je, če imaš klinično depresijo?

Krut vsiljivec
Klinična depresija ni trenuten naval melanholije, temveč je huda motnja, ki človeka pogosto ovira pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti.

Na primer, Álvaro se več kot 40 let bojuje s »strahom, duševno zmedenostjo, tesnobo in globoko žalostjo«. Takole pravi: »Zaradi depresije me je zelo bremenilo to, kaj si drugi mislijo o meni. Vedno sem se čutil odgovornega za vse, kar je šlo narobe.« Pravi, da imaš pri depresiji »hudo bolečino, ne da bi vedel kje, strah te je, ne da bi vedel zakaj, in kar je najhuje, o tem niti najmanj ne želiš govoriti«. Sedaj je našel nekaj olajšanja. Pozna vzrok svojih simptomov. Pravi: »Ker vem, da imajo tudi drugi isti problem kot jaz, se počutim bolje.«

Devetinštiridesetletna Maria iz Brazilije je imela zaradi depresije težave s spanjem, občutila je bolečine, bila je razdražljiva in »prevevali so jo občutki žalosti, za katere se je zdelo, da se ne bodo nikoli končali«. Ko so ji diagnosticirali depresijo, ji je odleglo, ker je izvedela za vzrok svojega trpljenja. »Toda potem sem postala še bolj zaskrbljena,« pojasnjuje, »zato ker depresijo razume tako malo ljudi in ker zbuja predsodke.«

Ali obstaja razlog za žalost?
Čeprav depresija včasih nastopi iz očitnega vzroka, pa v človekovo življenje pogosto vdre brez vnaprejšnjega opozorila. »Tvoje življenje brez jasnega razloga kar naenkrat zatemni oblak žalosti,« pravi Richard iz Južnoafriške republike. »Nihče, ki ga poznaš, ni umrl in nič pretresljivega se ni zgodilo. Kljub temu si potrt in ravnodušen. In ni stvari, ki bi pregnala ta oblak. Preplavljajo te občutki obupa, pa ne veš zakaj.«

Depresija ni nič sramotnega. Vendar je bilo Ano iz Brazilije sram, ko so ji diagnosticirali depresijo. »Pravzaprav se osem let kasneje še vedno sramujem same sebe,« je dodala. Še posebej težko se spoprijema s svojo čustveno stisko. »Trpljenje je včasih tako hudo,« pojasnjuje, »da čutim fizično bolečino. Vse mišice me bolijo.« Ko se Ana tako počuti, ji je skoraj nemogoče vstati iz postelje. In so obdobja, ko kar naprej joka. »Tako krčevito jokam in  postanem tako izčrpana,« pravi, »da se mi zdi, kakor bi se mi kri v žilah ustavila.«

»Tvoje življenje brez jasnega razloga kar naenkrat zatemni oblak žalosti.«
Biblija potrjuje, da ljudje lahko postanejo zelo pobiti. Na primer, apostol Pavel je izrazil zaskrbljenost glede tega, da bi lahko nekega človeka »prevelika žalost [. . .] pogoltnila«. (2. Korinčanom 2:7) Nekateri depresivni ljudje postanejo tako pobiti, da si želijo samo še zaspati v smrt. Mnogi čutijo podobno kakor prerok Jona, ki je rekel, da mu »je bolje umreti nego živeti«. (Jona 4:3)
»Vi ste moje priče,«+ govori Jehova, »moj služabnik, ki sem ga izbral,+ da bi me spoznali+ in verovali vame+ ter razumeli, da sem jaz vedno enak.+ Pred menoj ni bil ustvarjen noben Bog+ in tudi za menoj ne bo nobenega.+ Jaz, jaz sem Jehova,+ razen mene ni rešitelja.« (Iz 43,10-11)

#2140 Mantis

Mantis
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 378

Objavljeno: 8. september 2014, 21:05

Zdi se mi da sem, nekje, nekoč, slišal kako pretiran copy/paste povzroča depresijo frog.gif

Čisto mimo-grede, vem za en fini vic, ki prežene depresijo!

 

Ena random oseba (neka božja priča, k ne mara pušk in pa tuje krvi v svojih žilah) je oznanjala/novačila po hišah pa tako potrka na vrata

enega humorista in vpraša če mu lahko bere verze iz svoje svete bukle. Pa humorist reče, da ne, ker je dobil spolno bolezen. Pa priča vpraša

"Aja, kakšno bolezen pa?" Humorist pa: "Ma, boli me pritiklina za tvoje verze" laugh.png

 

op. avtorja: Vsaka podobnost z resničnimi osebki je striktno naključna bucktooth1.gif

 

Spoiler


Čuj, pa kaj me gledaš kot kremšnito? horro-cb.jpg


#2141 Gost_VilaSonca_*

Gost_VilaSonca_*
  • Gost

Objavljeno: 21. september 2014, 11:55

Ne morem verjeti, cele 4 mesece sem več ali manj stabilna tako in drugače. To je zame kar dolga doba, predvsem, če govorim o stabilnosti, ne le dobrem počutju. Lepo sem počistila (ni še konec) iz življenja vse, kar me je vleklo dol, na večih nivojih. Veliko sem se ukvarjala z najbolj osnovnimi stvarmi v življenju, ves čas sem se še bolj ekstra kot običajno posvečala sama sebi, da sem končno lahko v miru prišla v stik s svojimi najbolj globokimi željami, potrebami in se tudi v miru organizirala, da imam zdaj poštimane osnove, ki so temelj dobrega počutja. V bistvu sem skrbela zase kot za dojenčka, ki je komaj prišel na svet. :) Skozi ta proces sem ugotovila, kako sem v bistvu lahko iznajdljiva, ustvarjalna, domiselna, sposobna ... Nočem se hvaliti, mislim, ne, moram se, tako je, super sem in moram to od zdaj naprej vedeti in trdno verjeti sama ves čas, zato da ob resnih problemih, krizah, pomanjkanjih ne bom več padla na finto, da sem manjvredna in nesposobna in da spet rabim potrditev od zunaj in posledično seveda spet padla v depre. No ja, saj si ne delam iluzij, da ne bom nikoli več doživela temnega obdobja, bodo pa druge stvari zaradi drugih lekcij, ki mi jih je namenilo vesolje. Saj vem, zdaj sem se zelo ojačala, sestavila, nekako stabilizirala, ampak vseeno sem še vedno nekako v luftu in v prihodnosti in razpršena, tudi zato lahko hitro zapadem v depro. Imam kar visoka pričakovanja in želje in razočaranja so hitro tu, sploh ko jih je več, pa vsi vemo, kaj sledi ... 

 

Pod črto, nobena situacija ni brezizhodna in želim si, da se ne bi ljudje tako zapirali vase, ko so na tleh in si tako še povečevali trpljenje. Sama sem se lahko prepričala, da ko si res že na skrajnem dnu, je nujno, da vsaj še nekdo ve za tvojo bolečino in te vsake toliko malo popazi, samo toliko, da ne izgubiš vere vase in svet in ti da ravno toliko nove volje in zagona, da začneš delati sam na svojem vstajenju.

 

Ah, dosti osladnosti in se čisto čisto malo opravičujem, če me je preveč. Grem. Lepo bodite. flowers.gif



#2142 butl

butl
  • D član
  • Št. objav: 4 671

Objavljeno: 23. september 2014, 10:03

icon1_thumbup.gif  Vila Sonca

 

Se ti pa res ni treba čisto, čisto nč opravičevat, če se ktermu zdi, da te je preveč. To je njegov problem.

 

Bod lepo tud ti.

 

icon25.gif


Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

#2143 Gost_VilaSonca_*

Gost_VilaSonca_*
  • Gost

Objavljeno: 25. september 2014, 14:45

Hvala Butl. :)

 

Lep dan. love3.gif



#2144 mačky

mačky
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 987

Objavljeno: 3. oktober 2014, 16:07

farmacija proizvaja in prodaja medikamente / droge .. to je veliki kšeft ...

v bistvu si želijo, da nikoli ne prideš iz depresije in da zboliš še za čem drugim, to je potem še večji kšeft ...

 

medicinci pa so pod vplivom farmacije, ki jih ves čas podkupuje, da pridno pišejo recepte ...

 

če dohtarjev nebi bremzale zavarovalnice, bi ti za vsak zan predpisali kilo tablet ...

Sreča, da nisem študirala farmacije, ker so me nagovarjali v to... Čeprav vsaj službo bi imela :) So pa sestrični prav oprali možgane, je sicer res inteligentna oseba, sam ne moreš verjet no... kaj naredijo. Pa ravno o tabletah za depresijo sva se pogovarjali nedavno nazaj, trdi kako so koristne. Depresija pride zaradi določenih težav, ki se ti naberejo ali pa se ti je zgodila neka travma v otroštvu itd, se pravi bi moral odpravit vzroke. Malo je depresije zaradi kakih kemičnih reakcij v možganih in me je prav strah, kaj naredijo tablete, verjetno potem res dobiš še kako psihično bolezen. Ni mi jasno, kako je sestra od stare mame celo življenje hodila k psihiatru in jedla tablete, na konc pa naredila samomor. Pol že niso te tablete preveč ok...



#2145 angelit

angelit
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 395

Objavljeno: 31. marec 2015, 20:15

vsak dan moraš najti kakšen pozitiven izziv... ne takšen npr bom spekel torto in jo sam pojedel ali oklofutal soseda... najti tisto moč notranje svetlobe in osrečiti svet.  ko je nekdo srečen ne potrebuješ ničesar raszen fotkiča, da ovekovčiš ta moment. IN TA MOMENT te bo potwgnil iz vsakega malodušja. da te ma en rad, torej si vreden.



#2146 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 17. november 2015, 17:24

Resnična zgodba iz psihiatrije...biggrin.png

 

https://www.youtube....h?v=EibTHR8U1s0


Life is like a game...play it...

myst1c.gif


#2147 Sirius81

Sirius81
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 8

Objavljeno: 20. junij 2016, 10:28

Pozdravljeni,
izkusila sem regresijo oziroma poskus te in vam iz lastnih izkusenj lahko povem, da je to pravzaprav sugestija in ne regresija. Torej besede terapevta izzovejo tvorjenje slik s pomocjo lastne domisljije na osnovi ze videnega in slisanega s tv, iz knjig, zgodb,itd. Pravzaprav je smesno in tisti, ki temu sledi to hoce in tudi verjame.

#2148 gold

gold
  • Lunatik
  • Št. objav: 6 960

Objavljeno: 20. junij 2016, 11:21

Pozdravljeni,
izkusila sem regresijo oziroma poskus te in vam iz lastnih izkusenj lahko povem, da je to pravzaprav sugestija in ne regresija. Torej besede terapevta izzovejo tvorjenje slik s pomocjo lastne domisljije na osnovi ze videnega in slisanega s tv, iz knjig, zgodb,itd. Pravzaprav je smesno in tisti, ki temu sledi to hoce in tudi verjame.

in kaj ima to veze z depresijo ??






Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (1)

Člani: 0 - Gosti: 1 - Skriti člani: 0