Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Depresija


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
2147 komentarjev na to temo

#2101 mgd

mgd
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 667

Objavljeno: 9. junij 2014, 11:06

samo ta povezava z Bogom gre ravno skozi ljudi. mislim, spoznala ga bom enostavno, ko bom dobro spoznala sebe in s tem lažje tudi druge. tako si jaz to predstavljam, stik z Bogom. smile.png

 

Ja, zato pa ti ostaja vse le na predstavi in depresiji, ne pa na konkretnih izpolnjujočih rezultatih :) Niti sebe niti drugih ne moreš spoznat mimo pozornosti na Boga. Npr. ponoč je vse temno in ko vzide sonce lahko vidiš vse v pravilni perspektivi. Tako če daš pozornost na Boga, lahko šele vidiš kdo si v resnici in kdo so drugi v resnici. 



#2102 FixMinze

FixMinze
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 814

Objavljeno: 20. junij 2014, 08:43

samo ta povezava z Bogom gre ravno skozi ljudi. mislim, spoznala ga bom enostavno, ko bom dobro spoznala sebe in s tem lažje tudi druge. tako si jaz to predstavljam, stik z Bogom. smile.png

 

Videti, doživljati, imeti odnos z bogom navznoter in navzven. Spoznati sebe ne pomeni spoznati boga. Brskanje, iskanje, prepoznavanje vzorcev, razkrivanje ene tančice za drugo je gibanje iz enega okna do drugega, neskončen proces. Nikdar ne najdeš samo sebe, najdeš tudi druge, znance, neznance, popolne tujce, najdeš neskončen proces. V globinah svojega jaza odkriti temno, utripajočo, prazno, obdajajočo tišino, samoto, mir. Možnost in sposobnost že tisočkrat opisanega spoznanja, potrebo, nujo, zahtevo, da obrneš pogled svojega očesa ven, stran od sebe. Razlivanje sončne svetlobe, ki se po naključju prebije skozi oblake bolj žive kot prej je dotik, prisotnost, umirjenost uma, pomirjenost uma, obnovljeno upanje in toplina, spodbuda ...od zunaj, ne od znotraj. Spoznati sebe ja, ampak ne samo to.  

 

Koncept duše, resničnega jaza ipd. je pri vsem tem brezpredmeten. Spoznati sebe ni absoluten koncept, greš korak za korakom, brez poveličevanja spoznanja. Pehanje za koncepti duše, višjega jaza so mi nepotrebni, moteči, zavajajoči, odvajajo od biti. Slednje pišem, ker bi se rad izognil debati o duši, resničnem jazu in ostalih orodjih uma. Lepo, da jih nekateri uporabljate v svojih debatah in delovanju, to lahko spoštujem, pri meni imajo vrednost blizu 0. 


Brez podpisa

#2103 mayita

mayita
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 335

Objavljeno: 20. junij 2014, 12:27

meno osebno je pa bog, brezpredmeten brezvezen v bistvu velika škoda za celo človeštvo.....



#2104 FixMinze

FixMinze
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 814

Objavljeno: 20. junij 2014, 17:34

http://www.lunin.net...entry1055720751


Brez podpisa

#2105 mayita

mayita
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 335

Objavljeno: 20. junij 2014, 18:58

tvoj pogled je posledica religije, ki ti je ves čas tumbala v glavo, da je bog nekaj ločenega od tebe in zate nedosegljiv ...

ko ozavestiš, da si bog tudi ti, da je vir tudi v tebi ... zadeva dobi smisel ... 

 

in večina folka se po tvojem principu klanja enemu bogu iz lipovega lesa obešem na steni ...

namesto, da bi se brcnili v rit in pogledali vase ... se pogovorili s seboj ... wink.png

poglej  ja jaz sem jaz in ja če smo vsi bogovi smo pač vsi bogovi , ali ljudje a ne?

kokr jaz vem se osebki na zemlji imenujemo ljudje in ne bogovi.



#2106 Gost_VilaSonca_*

Gost_VilaSonca_*
  • Gost

Objavljeno: 24. junij 2014, 17:40

Da grem malo nazaj ... Zaustavilo se je tam pri Cookie, Nataly, Butlu, Picotu. Najprej sem mislila odgovarjati, pa se mi je zdelo brezveze. To so dileme, na katere si počasi, plast za plastjo lahko odgovorim le sama. Vsak od vas mi je dal neko svoje izhodišče za razmišljanje. In dneve in dneve sem imela prepirljive dialoge sama s sabo, še vedno jih imam, ker imam pač toliko nepredelanega pri sebi. Fino je, če kdaj in kdaj vržeš stvari iz sebe in ti kdo poskuša pomagati, ampak point je v tem, da sam pri sebi v tišini začutiš umirjenost. Šele takrat lahko začneš korak za korakom spoznavati sebe, se pogovarjati sam s sabo na bolj umirjen način, nasploh delovati bolj umirjeno. Niti slučajno ni enostavno, ko si moraš priznati, da si glede veliko stvari v totalni zmoti, težko je, ko spet in spet najdeš kako novo grdo lastnost. Najtežja stvar na tem svetu je vzljubiti, sprejeti samega sebe.

 

Definitivno se bom morala pošteno potruditi za boljše življenjske razmere, ker tole zdaj vse skupaj je res bolj žalostno (in tudi vpliva na zdravje!) in mislim, da si zaslužim in sem sposobna ustvariti več.



#2107 Gost_VilaSonca_*

Gost_VilaSonca_*
  • Gost

Objavljeno: 17. julij 2014, 09:06

Super mi gre. Fino je bilo na postu. Točno to, kar sem najbolj nujno rabila, sem dobila (hidrokolon je zakon smile.png). Čaka me še veliko dela, ampak ko pogledam samo sebe zdaj – fizično, mentalno, čustveno – in recimo pol leta nazaj, sem čisto nova. Še in še odkrivam slabe lastnosti in iščem vzroke, rada bi tudi postopoma odpravila odvisnost od hrane (ostalo je šlo bp, hrana bo pa zahtevala več pozornosti in napora) … Odkrivam tudi svoje vrline … Nima smisla tlačiti svojo moč, skrivati se. Sem, kar sem, prav je, da se izražam brez straha, da sem komu v napoto ali da bom zasmehovana.

 

Odnos z mamo gre na bolje. Dobro je, da sem naredila po svoje. smile.png



#2108 anne

anne
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 137

Objavljeno: 17. julij 2014, 09:14

Super! OK-thumb.gif

 

Le tako naprejylflower.gif


Life begins at the end of your comfort zone. 


#2109 Gost_VilaSonca_*

Gost_VilaSonca_*
  • Gost

Objavljeno: 17. julij 2014, 11:32

Medicinski drogi? Nobenih tablet ne jemljem.



#2110 Chypychyps

Chypychyps
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 109

Objavljeno: 22. julij 2014, 23:14

Drugače ste v napačni temi (forumu), ampak ko že o tem.

Najlažje si predstavljajte boga v sebi kot vest. Tist, ki jo zna poslušat se tega zaveda tisti, ki ne pač ne.

Tudi ko starš udari otroka lahko to naredi iz več razlogov in posledic.

Ampak če mu vest na koncu reče, da je storil na robe bi moral pri sebi predelati, kako naslednič ravnati

Če ne čuti nič, je izgubil smisel v življenju in je postal ovčka, ravna se po "programu" in bo prej ko slej zbolel (najprej duhovno nato telesno)



#2111 mayan

mayan
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 999

Objavljeno: 23. julij 2014, 22:47

“ Why do you want to shut out of your life any uneasiness, any misery, any depression, since after all you don't know what work these conditions are doing inside you? Why do you want to persecute yourself with the question of where all this is coming from and where it is going? Since you know, after all, that you are in the midst of transitions and you wished for nothing so much as to change. If there is anything unhealthy in your reactions, just bear in mind that sickness is the means by which an organism frees itself from what is alien; so one must simply help it to be sick, to have its whole sickness and to break out with It, since that is the way It gets better." (Rilke)
~THE LESSON IS ALWAYS LOVE.~

#2112 mayan

mayan
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 999

Objavljeno: 14. avgust 2014, 08:02

http://www.elephantj...state-of-being/

“Depression is the Most Dignified Energy of All.” ~Chögyam Trungpa Rinpoche

To temo je popravil/a mayan: 14. avgust 2014, 08:05

~THE LESSON IS ALWAYS LOVE.~

#2113 KoryuBudo

KoryuBudo
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 277

Objavljeno: 19. avgust 2014, 09:27

1.jpg

 

2.jpg

 

 

 

 

1.jpg

 

2.jpg

 

3.jpg

 

4.jpg

 

5.jpg

 

6.jpg

 

7.jpg

 

 

 

 

1.jpg

 

2.jpg

 

3.jpg

 

4.jpg

 

5.jpg

 

6.jpg

 

7.jpg

 

8.jpg

 

9.jpg

 

10.jpg

 

11.jpg

 

12.jpg

 

13.jpg

 

14.jpg



#2114 KoryuBudo

KoryuBudo
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 277

Objavljeno: 19. avgust 2014, 09:34

15.jpg

 

16.jpg

 

17.jpg

 

18.jpg

 

19.jpg

 

20.jpg

 

21.jpg

 

22.jpg

 

23.jpg

 

24.jpg

 

25.jpg

 

26.jpg

 

27.jpg

 

28.jpg

 

29.jpg

 

30.jpg

 

31.jpg

 

32.jpg

 

33.jpg



#2115 Andreja Anda Jagodič

Andreja Anda Jagodič
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 316

Objavljeno: 19. avgust 2014, 11:40

»Vznemirjen sem, povsem sključen do tal, ves dan hodim žalosten naokrog.« (Psalm 38:6)

KAJ PRAVIJO STROKOVNJAKI:

Vsakdo se tu in tam počuti povsem na tleh, klinična depresija pa je izčrpavajoča motnja, ki človeka v vsakdanjem življenju neprestano ovira. Treba je povedati, da si strokovnjaki niso enotni glede tega, kdaj je žalost običajna, kdaj pa gre za motnjo. Vendar pa lahko z gotovostjo trdimo, da nekatere ljudi prežemajo skrajno negativna čustva, ki jih včasih spremljajo občutki ničvrednosti in pretirane krivde.

KAJ PRAVI SVETO PISMO:

V Svetem pismu so omenjeni mnogi moški in ženske, ki so jih pestili negativni občutki. Za Ano denimo piše, da ji je bilo »bridko v duši«, kar se lahko prevede tudi, da je bila »strtega srca« oziroma »močno užaloščena«. (1. Samuelova 1:10) Prerok Elija je bil nekoč tako hudo potrt, da je Boga prosil, naj konča njegovo življenje. (1. kraljev 19:4)

Apostol Pavel je kristjanom v prvem stoletju naročil: »Tolažite potrte duše.« (1. Tesaloničanom 5:14) Glede na neki priročnik se lahko izraz »potrte duše« nanaša na ljudi, »ki jih nekaj časa bremenijo življenjski pritiski«. Očitno so bili celo zvesti moški in ženske, ki so omenjeni v Svetem pismu, včasih potrti.

 Ali je človek sam kriv, da ima depresijo?

»Vse stvarstvo prav do zdaj skupaj ječi in trpi bolečine.« (Rimljanom 8:22)

KAJ PRAVI SVETO PISMO:

Sveto pismo uči, da ljudje zbolevamo zaradi upora prvega človeškega para. V Psalmu 51:5 na primer piše: »Z grehom sem se rodil, greh je bil v meni, ko me je spočela moja mati.« V Rimljanom 5:12 pa najdemo naslednje pojasnilo: »Po enem človeku [prvem človeku Adamu] je na svet prišel greh in po grehu smrt; tako se je smrt razširila na vse ljudi, ker so vsi grešili.« Ker smo od Adama podedovali nepopolnost, smo vsi podvrženi boleznim, tako fizičnim kot čustvenim. Zaradi tega, kot piše v Svetem pismu, »vse stvarstvo prav do zdaj skupaj ječi in trpi bolečine«. (Rimljanom 8:22) Vendar pa v tej knjigi najdemo tudi upanje, ki nam ga ne more dati noben zdravnik: Bog nam obljublja miroljubni novi svet, v katerem bodo vse bolezni in motnje, tudi depresija, samo še stvar preteklosti. (Razodetje 21:4)

Kako se lahko z depresijo spoprimete?

»Jehova je blizu njim, ki so strtega srca, in tiste, ki so skrušenega duha, rešuje.« (Psalm 34:18)

ZAKAJ JE TO POMEMBNO:

Ker ljudje ne moremo vedno vplivati na svoje okoliščine, vsakogar od nas kdaj pa kdaj doletijo slabe stvari. (Pridigar 9:11, 12) Vendar lahko praktično ukrepate, da negativni občutki ne bi obvladali vašega življenja.

KAJ PRAVI SVETO PISMO:

Sveto pismo pravi, da bolni potrebujejo zdravnika. (Luka 5:31) Če imate torej kakšno izčrpavajočo razpoloženjsko motnjo, ni nič narobe, če poiščete zdravniško pomoč. Poleg tega Sveto pismo poudarja, da pri tem zelo pomaga tudi molitev. V Psalmu 55:22 denimo piše: »Zvrni svoje breme na Jehova, on te bo podpiral. Nikoli ne bo dovolil, da bi pravični omahnil.« Molitev ni samo nekakšna psihološka opora, temveč resničen pogovor z Bogom Jehovom, ki je »blizu njim, ki so strtega srca«. (Psalm 34:18)

Lahko vam koristi tudi to, da svoje občutke zaupate kakšnemu dobremu prijatelju. (Pregovori 17:17) Daniela, ki je Jehovova priča, pravi: »Neki sovernik me je nežno pripravil do tega, da sem spregovorila o svoji depresiji. Čeprav sem se takšnih pogovorov več let ogibala, sem kmalu ugotovila, da sem ravno to ves čas potrebovala. Na svoje presenečenje sem zatem občutila neizmerno olajšanje.«
»Vi ste moje priče,«+ govori Jehova, »moj služabnik, ki sem ga izbral,+ da bi me spoznali+ in verovali vame+ ter razumeli, da sem jaz vedno enak.+ Pred menoj ni bil ustvarjen noben Bog+ in tudi za menoj ne bo nobenega.+ Jaz, jaz sem Jehova,+ razen mene ni rešitelja.« (Iz 43,10-11)

#2116 Monday

Monday
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 210

Objavljeno: 19. avgust 2014, 12:38

Sam moje skromno mnenje... vse te terapije za tiste z depresijo vse lepo in prav. Sam a se pri večini res ukvarja z vzrokom ali s posledicami? Pri večini teh terapij sem dobila občutek da so bolj namenjene zdravljenju slednjih... kaj pa sploh so vzroki za nastanek ter kaj vzroki za tako veliko pogostost pojavljanja v resnici?



#2117 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 19. avgust 2014, 21:32

Sam moje skromno mnenje... vse te terapije za tiste z depresijo vse lepo in prav. Sam a se pri večini res ukvarja z vzrokom ali s posledicami? Pri večini teh terapij sem dobila občutek da so bolj namenjene zdravljenju slednjih... kaj pa sploh so vzroki za nastanek ter kaj vzroki za tako veliko pogostost pojavljanja v resnici?

 

Če bi prebrala od začetka do konca, bi ugotovila marsikaj pametnega...tudi vzroke iz ezoteričnega stališča...koliko kdo razume te stvari, to je pa drugo vprašanje...tongue.png

 

Samo majhen namig...tretjič...engleski...biggrin.png

http://www.lunin.net...presija/page-39


Life is like a game...play it...

myst1c.gif


#2118 Monday

Monday
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 210

Objavljeno: 19. avgust 2014, 22:39

Kako pa veš da se nisem prekljuvala čez vse te 98 strani obsegajoče litanije? Tudi tvoj engleski dodatek... ;) In da nisem v življenju prebrala že na kupe literature in debat na tako in onako vižo?

Kadar je nekih posledic vedno več ne manj, očitno ne poznamo vzroka ali pa ne poznamo leka zanj, sicer nebi blo več posledic ali pa bi se manjšale... od kdaj pa to ne velja več?



#2119 gold

gold
  • Lunatik
  • Št. objav: 6 960

Objavljeno: 20. avgust 2014, 07:13

znaki depresije scratchchin.gifscratchchin.gif

 

slika.jpg



#2120 Monday

Monday
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 210

Objavljeno: 20. avgust 2014, 08:07

No ok se vdam. Sej tud farmacevtom in medicincem v resnici ni da bi se vzroki odpravli/pozdravli - prevec dober zvijo na ta racun. Psihiatri niso ocitno pa nic boljsi...

Gold tole je pa auc ;) 😈 😇

To temo je popravil/a Monday: 20. avgust 2014, 08:08


#2121 Brezo

Brezo
  • Lunatik
  • Št. objav: 8 159

Objavljeno: 20. avgust 2014, 09:09

Kako pa veš da se nisem prekljuvala čez vse te 98 strani obsegajoče litanije? Tudi tvoj engleski dodatek... wink.png In da nisem v življenju prebrala že na kupe literature in debat na tako in onako vižo?

Kadar je nekih posledic vedno več ne manj, očitno ne poznamo vzroka ali pa ne poznamo leka zanj, sicer nebi blo več posledic ali pa bi se manjšale... od kdaj pa to ne velja več?

 

Intuicija mi pravi, da nisi šla čez vse strani...tongue.png 

 

Nekaj prebrati ali razumeti sta dva različna pojma...nekdo lahko prebere na tone literature, nekdo drug pa lahko pogleda cicibanček s slikcami na neko temo pa mu je lahko bolj jasno...biggrin.png

 

Lek zanj poznamo...vprašanje je ali ima farmacija, psihiatri in vsi, ki živijo na ta račun interes, da se to izboljša...Od kar je denar sveta vladar marsikaj kar je bilo včasih logično ne velja več...tongue.png biggrin.png


Life is like a game...play it...

myst1c.gif


#2122 Silica

Silica
  • Lunatik
  • Št. objav: 4 135

Objavljeno: 20. avgust 2014, 10:19

Ocena zgornje objave: 5 minusov in en rolleyes.gif


Penny: Oh big deal. Not knowing is part of the fun.

Sheldon: "Not knowing is part of the fun". Was that the motto of your community college?

 

This is where the old mountain goat lives. He hangs out here and has a good time. B. R.


#2123 Andreja Anda Jagodič

Andreja Anda Jagodič
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 316

Objavljeno: 20. avgust 2014, 10:45

Ali mi Sveto pismo lahko pomaga, če sem potrt?

Sveto pismo odgovarja
Da, ker najboljša pomoč prihaja od »Boga, ki tolaži, spodbuja, poživlja in opogumlja potrte«. (2. Korinčanom 7:6, The Amplified Bible)

S čim Bog pomaga potrtim in depresivnim
Z močjo. Bog vas ne »poživlja in opogumlja« tako, da odstrani vse vaše probleme, ampak tako, da vas usliši, ko ga prosite za moč, da bi se z njimi lahko spoprijeli. (Filipljanom 4:13) Lahko ste prepričani, da vam je pripravljen prisluhniti, saj v Svetem pismu piše: »Jehova je blizu njim, ki so strtega srca, in tiste, ki so skrušenega duha, rešuje.« (Psalm 34:18) Bog pravzaprav lahko sliši vaš klic na pomoč, tudi če svojih občutkov ne znate ubesediti. (Rimljanom 8:26, 27)
Z dobrimi zgledi. Neki biblijski pisec je molil k Bogu: »Iz globin obupa te kličem.« (Psalm 130:1) Temu psalmistu je pri spoprijemanju s potrtostjo pomagalo to, da se je spominjal, da nam Bog želi odpustiti grehe. Rekel mu je: »Če bi si zapisoval naše grehe, kdo bi lahko ubežal obsodbi? Toda ti nam odpuščaš, kar v nas zbuja strahospoštovanje do tebe.« (Psalm 130:3, 4, Good News Translation)
Z upanjem. Bog nas danes ne le tolaži, ampak tudi obljublja, da bo odstranil vse probleme, ki vodijo do potrtosti in depresije. Ko bo svojo obljubo izpolnil, to, »kar je bilo prej [tudi potrtost in depresija], ne bo več prišlo na misel niti se ne bo pojavilo v srcu«. (Izaija 65:17)
Opomba: Čeprav se Jehovove priče zavedamo, da nam Bog lahko pomaga, vseeno poiščemo tudi strokovno pomoč pri zdravstvenih težavah, kot je na primer klinična depresija. (Marko 2:17) Sicer pa ne zagovarjamo kakšnega določenega zdravljenja, saj menimo, da se mora glede tega vsak posameznik sam odločiti.
»Vi ste moje priče,«+ govori Jehova, »moj služabnik, ki sem ga izbral,+ da bi me spoznali+ in verovali vame+ ter razumeli, da sem jaz vedno enak.+ Pred menoj ni bil ustvarjen noben Bog+ in tudi za menoj ne bo nobenega.+ Jaz, jaz sem Jehova,+ razen mene ni rešitelja.« (Iz 43,10-11)

#2124 Monday

Monday
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 210

Objavljeno: 20. avgust 2014, 10:57

Srce, za farmacijo, in očitno tud za psihiatre, je že splošno znano, da NIMAJO interesa po izboljšanju stanja. In tudi zakaj...

 

Me veseli, da si vsaj ti tko moder, da razumeš vse take modre zadeve - vsaj nekdo, ko že mi ostali, torej raja ne... ti tvoj humanitarni duh vseeno da mir da nič ne ukreneš? ylflower.gif



#2125 Andreja Anda Jagodič

Andreja Anda Jagodič
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 316

Objavljeno: 20. avgust 2014, 11:06

Kako zdraviti depresijo

»Z MOŽEM sva našla zdravljenje, spremenila življenjski slog in se zelo trudiva ohranjati rutino, ki mi ustreza,« pravi Ruth, ki že vrsto let trpi zaradi depresije. »Videti je, da sva našla učinkovit način zdravljenja, in gre mi na bolje. Vendar me je takrat, ko se je zdelo, da nič drugega ne pomaga, držala pokonci ljubezen, ki so mi jo nenehno izkazovali mož in prijatelji.«

Bolniki, ki imajo klinično depresijo, potrebujejo, kot kaže Ruthin primer, kar največ podpore, med drugim tudi kakršno koli zdravljenje, ki bi bilo ustrezno. Ne meniti se za depresijo utegne biti nevarno, saj je lahko v nekaterih primerih, ko se ne zdravi, ogroženo življenje. Jezus Kristus je pred približno 2000 leti potrdil, da lahko drugim pomagajo tisti, ki imajo izkušnje z zdravljenjem, ko je rekel, da »zdravnika [. . .] potrebujejo [. . .] bolni«. (Marko 2:17) Dejstvo je, da zdravniki lahko precej ublažijo trpljenje številnim depresivnim bolnikom. *

Nekaj koristnih možnosti
Obstaja kar nekaj metod zdravljenja depresije, odvisno od simptomov in stopnje bolezni. (Glej okvir  »Katera vrsta depresije?« ) Mnogim lahko pomaga njihov osebni zdravnik, nekateri pa potrebujejo pomoč specialista. Zdravnik morda predpiše antidepresive ali priporoča kakšno drugo obliko pomoči. Nekateri ljudje imajo dobre  izkušnje z zdravljenjem z zelišči, ustrezno prehrano ali z nadzorovanim programom gibanja.

Običajne ovire
1. Dobronamerni prijatelji, ki imajo le malo ali pa sploh nič znanja iz medicine, vam morda skušajo svetovati, katero metodo zdravljenja sprejeti in katero zavrniti. Poleg tega mogoče zelo zagovarjajo to, da bi se morali zdraviti z zelišči, zdravili na recept oziroma sploh z ničimer.

V razmislek: Prepričajte se, da vsak nasvet, ki ga sprejmete, prihaja iz zanesljivega vira. Na koncu ste vi tisti, ki morate sprejeti premišljeno odločitev.

2. Malodušje lahko navede bolnike na to, da prenehajo z izbranim zdravljenjem, ker se jim zdi, da se jim stanje ne izboljšuje, oziroma ker ima zdravljenje nezaželene stranske učinke.

V razmislek: »Kjer ni posvetovanja, se načrti izjalovijo, kjer je veliko svetovalcev, se uresničijo.« (Pregovori 15:22, SSP) Program zdravljenja je verjetno uspešnejši, če zdravnik in pacient med seboj dobro komunicirata. Zdravniku odkrito pojasnite, kaj vas skrbi, oziroma mu opišite simptome. Vprašajte ga, ali bi morali spremeniti zdravljenje oziroma enostavno vztrajati, dokler se ne pokažejo dobri rezultati.

3. Prevelika samozavest lahko bolnike navede na to, da po nekaj tednih na hitro prenehajo jemati zdravila, zato ker se počutijo bolje. Morda pozabijo, kako izčrpavajoče  simptome so imeli, preden so se pričeli zdraviti.

V razmislek: Če naenkrat prenehate jemati zdravila, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom, lahko ima to resne in celo smrtno nevarne posledice.

Čeprav Biblija ni zdravstveni priročnik, je njen avtor, Bog Jehova, tisti, ki nas je ustvaril. Naslednji članek bo obravnaval, kakšno tolažbo in vodstvo lahko iz Božje Besede črpajo tako tisti, ki so žrtve depresije, kot tudi tisti, ki skrbijo zanje.

 KATERA VRSTA DEPRESIJE?
To, koliko je neka metoda zdravljenja učinkovita, je odvisno od vrste depresije, ki jo ima bolnik.

Huda depresija ima tako intenzivne simptome, da lahko traja šest mesecev ali dlje, če se ne zdravi, in vpliva na skoraj vse vidike bolnikovega življenja.
Bipolarna motnja je znana tudi kot manična depresija. Bolniki imajo zelo velika čustvena nihanja, od daljših epizod intenzivne hiperaktivnosti (manije) do izrazite pobitosti (depresije). (Glej Prebudite se!, 8. januar 2004, članek »Živeti z razpoloženjsko motnjo«.)
Distimija sicer ni tako mučna kot huda depresija, vendar ima bolnik simptome depresije, ki mu otežujejo normalno življenje. Nekateri morda občasno doživljajo tudi obdobja hude depresije.
Poporodna depresija je izčrpavajoča čustvena bolezen, ki prizadene številne mamice po tem, ko rodijo. (Glej Prebudite se!, 8. junij 2003, članek »Razumeti poporodno depresijo«.)
Sezonska motnja razpoloženja se verjetno pojavi zaradi pomanjkanja sončne svetlobe v jesenskem in zimskem času, spomladi in poleti pa običajno izgine.
»Vi ste moje priče,«+ govori Jehova, »moj služabnik, ki sem ga izbral,+ da bi me spoznali+ in verovali vame+ ter razumeli, da sem jaz vedno enak.+ Pred menoj ni bil ustvarjen noben Bog+ in tudi za menoj ne bo nobenega.+ Jaz, jaz sem Jehova,+ razen mene ni rešitelja.« (Iz 43,10-11)




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0