Vok-posoda
#1
Objavljeno: 4. april 2003, 14:05
Ali se kuha tako, da se razvrsti hrana po steni posode, kajti dno ima ozko in to me bega ali se dobro obnese na plinu ?
Kako jo uporabljate ?
LP
#2
Objavljeno: 4. april 2003, 20:49
V voku sem tudi že pekla koščke krompirja in podobno, na bistveno manj olja lahko spečeš več stvari (mešaš. pretresaš, vse leti vedno proti sredini v olje...)
En dober - bolj Italijanski kot kot kitajski- recept za vok:
Piščančje prsi brez kosti narežem na manjše tanjše kose, solim, popram in jih popečem na malo olivca- vseskozi mešam in privzdigujem z dvema kuhalnicama z dveh strani (kot bi mešal solato v skledi z dvema žlicama), da se obrača. Poberem ven v pripravljeno skledo tako, da olje, kar ga še je, ostane.
Na istem olju popečem dve na rezine narezano čebulo - poberem ven v isto skledo
Na istem olju (morda ga je treba malo dodati) popečem par drobnih kockic slanine (da zelo dobrer okus) - poberem ven- v isto skledo
Potem popečem na rezine narezano svežo papriko (sol, vegeta..), da zadiši, poberem ven v skledo (seveda isto)
Na koncu stresem v vok piksno pelatov (poleti lahko seveda sveže) in jih zmečkam z vilicami in malo potenstam...
In - nato vse iz "tiste" sklede stresem nazaj noter v vok, malo premešam, pustim par minut in - gotovo.
Lahko se doda tudi malo belega vina. če je to komu všeč.... ali šampinjonov..
To se naloži na široke rezance ali kaj podobnega, lahko tudi riž.... Je super! Skleda solate in ... dober tek!
Štos okusa je ravno v tem, da vsako stvar popečeš posebej, da razvije svoj okus. In to se da z vokom enostavno in hitro naredit. Seveda se da tudi v kaki drugi posodi, a v voku tako lepo leti nazaj na sredino, da je dosti bolj enostavno pražiti, tudi se enakomerneje spraži.
Kakšen vok?
Imela sem probleme z vokom, ker imam steklokeramični štedilnik (hvala bogu, žal mi je le, da ga nisem kupila že pred 20 leti!!!). Kupila sem vok po TV prodaji, pa se mi je jed smodila noter. Potem sem enega velikega dobila za rojstno dan, pa je plesal po plošči in ni imel stika z njo... Zato se niti ni dovolj segrel.
Seveda se obnese na plinu, bi rekla, da še bolj kot na plošči!
Potem sem si kupila pa pred dvemi leti vok od Tefala, tistega srednje velikega (ki ga ima sedaj Spar "na pike- za 30 pik in 2.400 sit, sicer pa stane cca 6.400 sit- zunaj je emajliran, notri zelo vzdržljiv teflon), ki ni težak in se praktično vrti v roki... Hrana se ne prijema, dno je ojačano in lepo ravno (premera cca 15 ali malo več cm, potem pa se zaokroži navzgor...)
Dam ga na ploščo, ki je malo večja od dna in tako greje še stranice... Super in priporočam! Veliko boljši je kot težki litoželezni ali emajlirani... Pravi kitajski vok je lahek, da ga lahko kuhar potresa in kar s potresanjem meša hrano, ki jo praži.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.
#3
Objavljeno: 7. april 2003, 09:12
LP!V!
#4
Objavljeno: 7. april 2003, 10:51
LP, Milena
#5
Objavljeno: 12. april 2003, 11:45
#6
Objavljeno: 15. april 2003, 18:24
Vidte, jaz imam pa veliko boljse izkusnje z litozeleznim vokom! Imeli plehnatega teflonskega, pa ni bilo ok. Potem kupili litozeleznega in veselo (pa uspesno) cmarimo
#7
Objavljeno: 15. april 2003, 22:30
Teflonsko oblogo je imel pa moj taprvi vok, (as seen on TV), kao da se nič ne prime, pa se mi je enkratno smodilo noter....
Ker smo že pri ponvah in Sparovih pikah.. našuntali so me, da je super tudi takvadratasta ponev, da se peče na njej kot na žaru.... (ima valovito dno). Ker vse kupujem v šparu, ki mi je pred nosom, sem nabrala že dosti pik da sem jo konec tedna kupila in seveda takoj sprobala. RES JE SUPER! Spekla sem kremenatle (vegetarijanci, ne berite tegale!) , olje sem samo s prsti namazala po dnu ponve in res so bili kot na žaru- celo "črtasti" so bili, sočni in dobri. Tudi nič ni špricalo naokoli po štedilniku, ker ni bilo nič maščobe. In sedaj bo šel v ponev še kak puran, malancan ali bučke in vse, kar se sicer "popeče" v ponvi kot na žaru .
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.
#8
Objavljeno: 15. april 2003, 22:53
Prvic, ker je dobra ideja za darilo (potem ko sem vsem prijateljem ze podarila Jamiea Oliverja, so se kateri oz. katere pritozevale, da bi rajsi kar onega, ta pravega, drugace jim jedi ne bodo uspele!).
In drugic, ker ga bom nabavila sebi in preskusila gornje ideje.
A se kdo ve za kaksen priporocljiv recept?
MucaMaca
#9
Objavljeno: 17. januar 2004, 18:48
1 puranji zrezek narežeš na koščke in jih v posodici pomešaš z eno veliko žlico gorčice, soliš, popraš, daš v vok olje, meso in počakaš dokler koščki mal ne porjavijo........potem dodaš narezane gobe (ostrigarji, šampinjoni....lahko tudi iz konzerve, pol pač zaradi boljšega okusa dodaš gobovo kocko), dušiš kakih 5 minut, dodaš en strok na mickene kockice narezanega česna, dušiš 1-2 minuti, dodaš sladko (ali kislo) smetano, mix kitajskih začimb (dal danes, lahko pa daš npr. mal vegete, sol, poper, curry....začimbe pač po filingu in okusu), 3 dl vode...in dušiš kakšnih 15 minut.........dodaš skuhan in odcejen riž.....premešaš.....papcaš
K. Čapek
#10
Objavljeno: 19. januar 2004, 00:07
#11
Objavljeno: 19. januar 2004, 12:48
ena izmed najboljših iznajdb na tem področju
v njem sem menda delala že skoraj vse (razen palačink )
pri nas bi bila brez voka kar kriza
but i dream things that never were; and i say WHY NOT?
#12 Gost_sstane_*
Objavljeno: 19. januar 2004, 12:56
Amis, malo teorije, da boš vedela zakaj je vok tako njammmmmsfinga, se strinjam
ena izmed najboljših iznajdb na tem področju
v njem sem menda delala že skoraj vse (razen palačink )
pri nas bi bila brez voka kar kriza
KITAJCI
Najprimernejši način priprave hrane je gotovo pečenje in kuhanje v voku in tej podobne metode.
Hrana se pripravi na visoki temperaturi v zelo kratkem času.
Tako ima zunanja površina temperaturo nad temperaturo razpada C- vitamina, notranja pa ne presega 65° C.
Biokoda ostane nepoškodovana.
Tudi pravilna peka na žaru ima enake učinke, zato peci na razbeljeni rešetki in kratek čas.
In ne misli, da mora biti vse pečeno do črnega ali kuhano do želatinastega.
Zato kuhaj vedno pod 100°C, da ne bodo zavrele tudi celične plazme in se uparile ter prebile celičnih open, kajti reakcija mora teči v tvojih ustih in v želodcu, ne pa v loncu.
In mikrovalovni krematorij povzroča ravno to, eksplozijo celic.
#13
Objavljeno: 19. januar 2004, 14:39
#14
Objavljeno: 19. januar 2004, 15:34
to se mi ful dopade
but i dream things that never were; and i say WHY NOT?
#15
Objavljeno: 19. januar 2004, 15:50
Poko.....pokica .......vok....vokica ? ...........dušenje vsega, jaa..si jo bom nekoč kupil
K. Čapek
#16
Objavljeno: 19. januar 2004, 19:32
ZHA SHUIGUO SHALA (Rahlo popečena sadna solata)
Za 4 osebe potrebujemo: 1banana
1papaja
1 majhna dinja
1 majhen ananas
1 majhna konzerva ličijev
Za pečenje: 2 žlici arašidovega olja
1 skodelica medu(jaz dam 4 velike žlice)
2 koščka ingverja vložena v sirup
Omaka: 1 skodelica belega vina(1 dl-čimbolj sladko)
1/2 skodelice pomarančnega likerja(najboljši Napoleonov)
1 vrečka vanili sladkorja
100 g sesekljanih mandeljnov
Banano olupimo in narežemo na 2 cm debele rezine. Papajo in dinjo razpolovimo, jima odstranimo peške, ju olupimo in narežemo na režnje. Ananas olupimo, razpolovimo, izrežemo stržen, meso pa razrežemo na tanke režnje. Ličije dobro odcedimo. V voku tako dolgo segrevamo olje, med in drobno nasekljane koščke ingverja, da že rahlo karamelizirajo. Dodamo sadeže in jih na hitro povaljamo v karamelu.Ponev odstavimo in omako odišavimo z belim vinom, pomarančnim likerjem in vanili sladkorjem. Omako ohladimo, sadeže naložimo na krožnike, jih prelijemo z omako, potresemo s sesekljanimi mandeljni in ponudimo! Pa dober tek!
HONORE DE BALZAC
#17
Objavljeno: 19. januar 2004, 20:30
Sem tkoooooooooooooo sladkosneda
Sam eno vprašanje, kaj so to ličiji (nikol slišou )
Zelo rada kuham. Voka se mi "lušta" že lep čas, pa kar nekaj odlašam (tko kot tudi s kompletom za fundi....
toda večkrat bi tud men pasal s kavča suflirat v kuhinjo moji polovički......povej mi Miki, kako ji je to uspelo?
M. H. Alderson
#18
Objavljeno: 20. januar 2004, 07:58
#19
Objavljeno: 20. januar 2004, 10:23
Tina tnx - spet vem nekaj več! Bom polgedala če jih ma Jankovič v svoji ponudbi, da tud probamNaky, liči je kitajsko-japonska sliva ...
M. H. Alderson
#20
Objavljeno: 20. januar 2004, 10:37
#21
Objavljeno: 20. januar 2004, 10:49
Midva sva ga probala... pa je tak okus kot grozdje, samo grozdje je boljše. Izgleda pa interesantno.
#22
Objavljeno: 20. januar 2004, 10:54
Pa mango mi je tud dober, me pa na korenje spominja..
Ej! A je kateremu dober avokado? Sva ga imela enkrat v hladilniku.. pa še ni bil zrel pa sva ga imela še zunaj par dni, potem pa sem ga samo prerezala in je bil TAK ČUDEN, da ga še probala nisem, samo v kanto je šel.. No kej o avokadu povejte.....
Jah, pa še pomelo.. še za limonado mi ni bil ql.
A to tud kdo kupuje in za kaj? Kako ga uporabljate?
#23
Objavljeno: 20. januar 2004, 11:05
Astra
#24
Objavljeno: 20. januar 2004, 13:50
#25
Objavljeno: 23. januar 2004, 10:05
originalni/profesionalni vok je iz litega zeleza, zelo tezek, ja ampak je namenjen kuhanju na zivem ognju, zato je tudi zelo okrogel,
ker se ga npr. na plinu lazje obraca, dno 'pade' v rezo, si predstavljate...?
za plosce in vsakdanjo uporabo je teflonski vok cisto v redu, torej lahko izbirate med mnogimi...bolj je problem v tem, da se te plosce
(sploh elektricne plosce 'stare' sorte) ne ogrejejo dovolj in predvsem ne dovolj hitro...ampak pac delas stem, kar imas, ne?
glede olja: nekdo je nekje zgoraj napisal da prazi na olivnem olju...olivno olje se NIKOLI ne sme uporabljati za visoke temperature, ker je neprimerno za tako obdelavo, lahko pa se ga na koncu doda za okus ( sploh cimbolj je domace in cisto, tem slabse prenasa temperature). za kuhanje v voku je zelo primerno sezamovo olje, pa se par drugih, ce ne gre drugace pa je boljse cisto navadno, kot olivno! res! pa zelo malo olja, zaliva se z vodo, ki itak izpari, ali z (sojino) omako.
jaz skoraj vse ze leta kuham v voku, stvari, ki jih zelo lahko uporabljas v voku, pa jih mi ne, so npr.: brsticni ohrovt ( prerezes na pol, super hrusta in ni ogaben, kot je, kadar se prekuha), spinaca, blitva...ma v bistvu VSE. tudi veliko kompliciranje ni potrebno, lahko se doda npr. najprej meso ali tofu, nakar vse ostalo, kar skupaj, hitro mesat in je gotovo v 3-5 minutah....
stos je v tem, da se pac dela manjse porcije, ce kuhas za 4, delas 2x2, da se vse prepece.
toliko o tem, lichi je pa meni...
mi ni vsec eksoticno sadje, razen ce sem tam, kjer raste, tam se mi zdi dobro.
Kdo lahko spremeni svet?
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0