Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Vok-posoda


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
47 komentarjev na to temo

#1 vanja

vanja
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 777

Objavljeno: 4. april 2003, 14:05

Sigurno kdo od vas cmari hrano v VOK posodi ?

Ali se kuha tako, da se razvrsti hrana po steni posode, kajti dno ima ozko in to me bega ali se dobro obnese na plinu ?

Kako jo uporabljate ?

LP

#2 daisy

daisy
  • D član
  • Št. objav: 889

Objavljeno: 4. april 2003, 20:49

Kar precej uporabljam vok, pa niti ne za kitajsko kuhinjo- čeprav jo vsake toliko tudi scmarim. Všeč mi je, ker vse delam le v eni posodi in v njem popečem več stvari. Štos voka je res v tem, da je tudi po stenah vroč, to je res. Ampak v njem se kuha oziroma bolje rečeno- na hitro prepraži- s stalnim mešanjem na visoki vročini. Če si kdaj gledala na TV, kuharji tudi pretresajo posodo (kot bi obračal palačinke), da se hrana v njen stalno pretresa in je vedno druga na dnu.
V voku sem tudi že pekla koščke krompirja in podobno, na bistveno manj olja lahko spečeš več stvari (mešaš. pretresaš, vse leti vedno proti sredini v olje...)

En dober - bolj Italijanski kot kot kitajski- recept za vok:

Piščančje prsi brez kosti narežem na manjše tanjše kose, solim, popram in jih popečem na malo olivca- vseskozi mešam in privzdigujem z dvema kuhalnicama z dveh strani (kot bi mešal solato v skledi z dvema žlicama), da se obrača. Poberem ven v pripravljeno skledo tako, da olje, kar ga še je, ostane.

Na istem olju popečem dve na rezine narezano čebulo - poberem ven v isto skledo

Na istem olju (morda ga je treba malo dodati) popečem par drobnih kockic slanine (da zelo dobrer okus) - poberem ven- v isto skledo

Potem popečem na rezine narezano svežo papriko (sol, vegeta..), da zadiši, poberem ven v skledo (seveda isto)

Na koncu stresem v vok piksno pelatov (poleti lahko seveda sveže) in jih zmečkam z vilicami in malo potenstam...

In - nato vse iz "tiste" sklede stresem nazaj noter v vok, malo premešam, pustim par minut in - gotovo.
Lahko se doda tudi malo belega vina. če je to komu všeč.... ali šampinjonov..

To se naloži na široke rezance ali kaj podobnega, lahko tudi riž.... Je super! Skleda solate in ... dober tek!
Štos okusa je ravno v tem, da vsako stvar popečeš posebej, da razvije svoj okus. In to se da z vokom enostavno in hitro naredit. Seveda se da tudi v kaki drugi posodi, a v voku tako lepo leti nazaj na sredino, da je dosti bolj enostavno pražiti, tudi se enakomerneje spraži.

Kakšen vok?
Imela sem probleme z vokom, ker imam steklokeramični štedilnik (hvala bogu, žal mi je le, da ga nisem kupila že pred 20 leti!!!). Kupila sem vok po TV prodaji, pa se mi je jed smodila noter. Potem sem enega velikega dobila za rojstno dan, pa je plesal po plošči in ni imel stika z njo... Zato se niti ni dovolj segrel.
Seveda se obnese na plinu, bi rekla, da še bolj kot na plošči!

Potem sem si kupila pa pred dvemi leti vok od Tefala, tistega srednje velikega (ki ga ima sedaj Spar "na pike- za 30 pik in 2.400 sit, sicer pa stane cca 6.400 sit- zunaj je emajliran, notri zelo vzdržljiv teflon), ki ni težak in se praktično vrti v roki... Hrana se ne prijema, dno je ojačano in lepo ravno (premera cca 15 ali malo več cm, potem pa se zaokroži navzgor...)
Dam ga na ploščo, ki je malo večja od dna in tako greje še stranice... Super in priporočam! Veliko boljši je kot težki litoželezni ali emajlirani... Pravi kitajski vok je lahek, da ga lahko kuhar potresa in kar s potresanjem meša hrano, ki jo praži.

Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.

#3 vanja

vanja
  • Vseprisotni
  • Št. objav: 777

Objavljeno: 7. april 2003, 09:12

Hvala za resnično izčrpno pojasnilo, kajti zelo sem razmišljala kaj storiti. Jaz sama bi se odločila za litoželeznega, ker je tudi tigan iz istega materijala, res pa je, da je težak. Sedaj moram razmisliti !

LP!V!

#4 milenacs

milenacs
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 126

Objavljeno: 7. april 2003, 10:51

Daisy, hvala, hvala, hvala ... Tudi midva imava že 12 let steklokeramičen štedilnik, pri katerem ne moreš uporabljati prav vsake posode. Želela sem imeti vok, pa si ga enostavno nisem upala kupiti, ker nisem vedela, katerega naj vzamem in ali se bodo ustrezno segrele tudi njegove stene. Ker ga že midva nisva mogla imeti, sva ga kupila tašči za rojstni dan, tako da smo se do sedaj "crkljali" pri njej. No, sedaj grem na lov za omenjenim vokom.
LP, Milena

#5 Emilija

Emilija
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 62

Objavljeno: 12. april 2003, 11:45

Daisy tudi jaz sem hvaležna za tole informacijo v zvezi z vokom. Imam že nekaj Sparovih pik in ker imam zelo dobro izkušnjo s tefalovo posodo kjer se za razliko od drugih teflonovih posod res prav nič ne prime, bom tudi sama kupec tega voka. Hčerka ima sicer litoželeznega, pa mi je res pretežak. Tudi recept bom izprobala! Hvala in LP

#6 MINI

MINI
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 86

Objavljeno: 15. april 2003, 18:24

Zivjo!

Vidte, jaz imam pa veliko boljse izkusnje z litozeleznim vokom! Imeli plehnatega teflonskega, pa ni bilo ok. Potem kupili litozeleznega in veselo (pa uspesno) cmarimo x;)x

#7 daisy

daisy
  • D član
  • Št. objav: 889

Objavljeno: 15. april 2003, 22:30

Ja, samo plehnati teflonski še zdaleč ni isto kot "normalni" teflonski- kot normalna ponev, le da je oblike voka in zunaj emajlirana oz. barvana kot vse Tefalove ponve, znotraj pa snov, ki ne vem, če je sploh še teflon, ker zadeva se noter ZAPEČE če je treba (tudi v vseh Tefalovih ponvah - no baje že tudi v kakih drugih) in ni tako silnmo občutljiva na obdrgnine. Klasični teflon je pa kriza- grdo ga pogleddaš in je že opraskan, pa še v njem se kuha namesto peče.
Teflonsko oblogo je imel pa moj taprvi vok, (as seen on TV), kao da se nič ne prime, pa se mi je enkratno smodilo noter....

Ker smo že pri ponvah in Sparovih pikah.. našuntali so me, da je super tudi takvadratasta ponev, da se peče na njej kot na žaru.... (ima valovito dno). Ker vse kupujem v šparu, ki mi je pred nosom, sem nabrala že dosti pik da sem jo konec tedna kupila in seveda takoj sprobala. RES JE SUPER! Spekla sem kremenatle (vegetarijanci, ne berite tegale!) , olje sem samo s prsti namazala po dnu ponve in res so bili kot na žaru- celo "črtasti" so bili, sočni in dobri. Tudi nič ni špricalo naokoli po štedilniku, ker ni bilo nič maščobe. In sedaj bo šel v ponev še kak puran, malancan ali bučke in vse, kar se sicer "popeče" v ponvi kot na žaru x:px .

Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.

#8 MUCAMACA

MUCAMACA
  • D član
  • Št. objav: 1 056

Objavljeno: 15. april 2003, 22:53

Hvala vam punce :palec: :palec: :palec:
Prvic, ker je dobra ideja za darilo (potem ko sem vsem prijateljem ze podarila Jamiea Oliverja, so se kateri oz. katere pritozevale, da bi rajsi kar onega, ta pravega, drugace jim jedi ne bodo uspele!).
In drugic, ker ga bom nabavila sebi in preskusila gornje ideje. x:Dx

A se kdo ve za kaksen priporocljiv recept?

xsrcx xsrcx xsrcx MucaMaca

#9 Mick

Mick
  • D član
  • Št. objav: 18 126

Objavljeno: 17. januar 2004, 18:48

He-he..........smo mal spremenili kosilo danes.......en tak simpl recept.......pa fajn, ker se da improvizirati.... x:)x ....kuhal Mick x;)x po navodilih iz dnevne sobe........recept pa od moje boljše polovice x:Xx ........za 2 osebi.......torej:

1 puranji zrezek narežeš na koščke in jih v posodici pomešaš z eno veliko žlico gorčice, soliš, popraš, daš v vok olje, meso in počakaš dokler koščki mal ne porjavijo........potem dodaš narezane gobe (ostrigarji, šampinjoni....lahko tudi iz konzerve, pol pač zaradi boljšega okusa dodaš gobovo kocko), dušiš kakih 5 minut, dodaš en strok na mickene kockice narezanega česna, dušiš 1-2 minuti, dodaš sladko (ali kislo) smetano, mix kitajskih začimb (dal danes, lahko pa daš npr. mal vegete, sol, poper, curry....začimbe pač po filingu in okusu), 3 dl vode...in dušiš kakšnih 15 minut.........dodaš skuhan in odcejen riž.....premešaš.....papcaš x;)x x:px

x;)x
Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.
K. Čapek

#10 sfinga

sfinga
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 374

Objavljeno: 19. januar 2004, 00:07

xrolleyesx :palec: vok je odlična zadeva ,vsaj zame poiskusite in ne bo vam žal..

#11 Amis

Amis
  • D član
  • Št. objav: 15 191

Objavljeno: 19. januar 2004, 12:48

sfinga, se strinjam :palec: :palec: :palec:

ena izmed najboljših iznajdb na tem področju x:)x

v njem sem menda delala že skoraj vse (razen palačink x:Dx )

pri nas bi bila brez voka kar kriza x:px x;)x


x:px x:px x:px
you see things; and you say WHY?
but i dream things that never were; and i say WHY NOT?

#12 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 19. januar 2004, 12:56

sfinga, se strinjam :palec:  :palec:  :palec:

ena izmed najboljših iznajdb na tem področju x:)x

v njem sem menda delala že skoraj vse (razen palačink x:Dx )

pri nas bi bila brez voka kar kriza x:px  x;)x


x:px  x:px  x:px

Amis, malo teorije, da boš vedela zakaj je vok tako njammmmm x:Dx :palec:


KITAJCI

Najprimernejši način priprave hrane je gotovo pečenje in kuhanje v voku in tej podobne metode.
Hrana se pripravi na visoki temperaturi v zelo kratkem času.
Tako ima zunanja površina temperaturo nad temperaturo razpada C- vitamina, notranja pa ne presega 65° C.
Biokoda ostane nepoškodovana.
Tudi pravilna peka na žaru ima enake učinke, zato peci na razbeljeni rešetki in kratek čas.
In ne misli, da mora biti vse pečeno do črnega ali kuhano do želatinastega.
Zato kuhaj vedno pod 100°C, da ne bodo zavrele tudi celične plazme in se uparile ter prebile celičnih open, kajti reakcija mora teči v tvojih ustih in v želodcu, ne pa v loncu.
In mikrovalovni krematorij povzroča ravno to, eksplozijo celic.

#13 pokowc

pokowc
  • Brez statusa
  • Št. objav: 5 844

Objavljeno: 19. januar 2004, 14:39

dušenje vsega, jaa..si jo bom nekoč kupil x8Dx

#14 Amis

Amis
  • D član
  • Št. objav: 15 191

Objavljeno: 19. januar 2004, 15:34

hi hi hi hi x:Dx

to se mi ful dopade x:Dx :palec:
you see things; and you say WHY?
but i dream things that never were; and i say WHY NOT?

#15 Mick

Mick
  • D član
  • Št. objav: 18 126

Objavljeno: 19. januar 2004, 15:50

dušenje vsega, jaa..si jo bom nekoč kupil  x8Dx

Poko.....pokica x;)x .......vok....vokica ? x:o)x ........... x:Dx x:Dx x;)x
Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.
K. Čapek

#16 contesa

contesa
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 659

Objavljeno: 19. januar 2004, 19:32

x;)x Za vse ljubitelje voka, še en sladki recept za razdražitev naših brbončic! x:px

ZHA SHUIGUO SHALA (Rahlo popečena sadna solata)

Za 4 osebe potrebujemo: 1banana
1papaja
1 majhna dinja
1 majhen ananas
1 majhna konzerva ličijev

Za pečenje: 2 žlici arašidovega olja
1 skodelica medu(jaz dam 4 velike žlice)
2 koščka ingverja vložena v sirup

Omaka: 1 skodelica belega vina(1 dl-čimbolj sladko)
1/2 skodelice pomarančnega likerja(najboljši Napoleonov)
1 vrečka vanili sladkorja
100 g sesekljanih mandeljnov

Banano olupimo in narežemo na 2 cm debele rezine. Papajo in dinjo razpolovimo, jima odstranimo peške, ju olupimo in narežemo na režnje. Ananas olupimo, razpolovimo, izrežemo stržen, meso pa razrežemo na tanke režnje. Ličije dobro odcedimo. V voku tako dolgo segrevamo olje, med in drobno nasekljane koščke ingverja, da že rahlo karamelizirajo. Dodamo sadeže in jih na hitro povaljamo v karamelu.Ponev odstavimo in omako odišavimo z belim vinom, pomarančnim likerjem in vanili sladkorjem. Omako ohladimo, sadeže naložimo na krožnike, jih prelijemo z omako, potresemo s sesekljanimi mandeljni in ponudimo! Pa dober tek! :yumy:
Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

HONORE DE BALZAC

#17 Natasha

Natasha
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 045

Objavljeno: 19. januar 2004, 20:30

Contesa........ njami!
Sem tkoooooooooooooo sladkosneda x:px x:px x:px
Sam eno vprašanje, kaj so to ličiji (nikol slišou x:Dx )


Zelo rada kuham. Voka se mi "lušta" že lep čas, pa kar nekaj odlašam (tko kot tudi s kompletom za fundi....
toda večkrat bi tud men pasal s kavča suflirat v kuhinjo moji polovički......povej mi Miki, kako ji je to uspelo? x;)x
Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.
M. H. Alderson

#18 Tina

Tina
  • D član
  • Št. objav: 2 142

Objavljeno: 20. januar 2004, 07:58

Naky, liči je kitajsko-japonska sliva ... x;)x
Objavljena slika

#19 Natasha

Natasha
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 045

Objavljeno: 20. januar 2004, 10:23

Naky, liči je kitajsko-japonska sliva ...  x;)x

Tina tnx - spet vem nekaj več! Bom polgedala če jih ma Jankovič v svoji ponudbi, da tud probam x;)x :palec:
Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.
M. H. Alderson

#20 Tina

Tina
  • D član
  • Št. objav: 2 142

Objavljeno: 20. januar 2004, 10:37

Mislim, da imajo liči v Sparu. x:)x
Objavljena slika

#21 mushi

mushi
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 376

Objavljeno: 20. januar 2004, 10:49

Ja, v sparu ga imajo..
Midva sva ga probala... pa je tak okus kot grozdje, samo grozdje je boljše. Izgleda pa interesantno.
Mushi

#22 mushi

mushi
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 376

Objavljeno: 20. januar 2004, 10:54

x:)x Kar se teh eksotičnih sadežev tiče mi je full dobra papaja, to sva pila milk shake s tem sadežem, pa melono (vendar je bla zelena, ne taka vrsta potem kot jo imamo tukaj na izbiro), pa sladkorja precej dajo noter (in tud brez je v redu), pa led.. njam..
Pa mango mi je tud dober, me pa na korenje spominja..
Ej! A je kateremu dober avokado? Sva ga imela enkrat v hladilniku.. pa še ni bil zrel pa sva ga imela še zunaj par dni, potem pa sem ga samo prerezala in je bil TAK ČUDEN, da ga še probala nisem, samo v kanto je šel.. No kej o avokadu povejte..... x;)x
Jah, pa še pomelo.. še za limonado mi ni bil ql.
A to tud kdo kupuje in za kaj? Kako ga uporabljate?
Mushi

#23 astra

astra
  • D član
  • Št. objav: 5 187

Objavljeno: 20. januar 2004, 11:05

Mushi, ti bom kam med recepte napisala...kaj lahko nardiš z avokadom...da ne bomo tule med vok mešali...


Astra
Per aspera ad astra

#24 mushi

mushi
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 376

Objavljeno: 20. januar 2004, 13:50

x:Dx x:px
Mushi

#25 tinka

tinka
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 486

Objavljeno: 23. januar 2004, 10:05

glede voka:
originalni/profesionalni vok je iz litega zeleza, zelo tezek, ja ampak je namenjen kuhanju na zivem ognju, zato je tudi zelo okrogel,
ker se ga npr. na plinu lazje obraca, dno 'pade' v rezo, si predstavljate...? x;)x
za plosce in vsakdanjo uporabo je teflonski vok cisto v redu, torej lahko izbirate med mnogimi...bolj je problem v tem, da se te plosce
(sploh elektricne plosce 'stare' sorte) ne ogrejejo dovolj in predvsem ne dovolj hitro...ampak pac delas stem, kar imas, ne?


glede olja: nekdo je nekje zgoraj napisal da prazi na olivnem olju...olivno olje se NIKOLI ne sme uporabljati za visoke temperature, ker je neprimerno za tako obdelavo, lahko pa se ga na koncu doda za okus ( sploh cimbolj je domace in cisto, tem slabse prenasa temperature). za kuhanje v voku je zelo primerno sezamovo olje, pa se par drugih, ce ne gre drugace pa je boljse cisto navadno, kot olivno! res! pa zelo malo olja, zaliva se z vodo, ki itak izpari, ali z (sojino) omako.

jaz skoraj vse ze leta kuham v voku, stvari, ki jih zelo lahko uporabljas v voku, pa jih mi ne, so npr.: brsticni ohrovt ( prerezes na pol, super hrusta in ni ogaben, kot je, kadar se prekuha), spinaca, blitva...ma v bistvu VSE. tudi veliko kompliciranje ni potrebno, lahko se doda npr. najprej meso ali tofu, nakar vse ostalo, kar skupaj, hitro mesat in je gotovo v 3-5 minutah....

stos je v tem, da se pac dela manjse porcije, ce kuhas za 4, delas 2x2, da se vse prepece.

toliko o tem, lichi je pa meni... :xx!:
mi ni vsec eksoticno sadje, razen ce sem tam, kjer raste, tam se mi zdi dobro.
Variety is the spice of life.
Kdo lahko spremeni svet?




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0