Res se tole trdi, vendar pa v bistvu ni res, celo nasprotno; olivno olje je med olji, ki zelo dobro prenasajo visoko temperaturo in ga uporabljajo celo za peko (in to recimo piskotov)....olivno olje se NIKOLI ne sme uporabljati za visoke temperature, ker je neprimerno za tako obdelavo, lahko pa se ga na koncu doda za okus ( sploh cimbolj je domace in cisto, tem slabse prenasa temperature). ...
Tudi mene je tole begalo, potem pa sem prebrala par knjig, kjer tole trdijo.
Saj ce pomislis, je tudi logicno; tukaj, kjer uporabljamo olivca, v mediteranskih dezelah, ali mislite, da si folk nic ne pece - saj marsikdo drugega olja kot olivnega sploh ne uporablja...
Potem sem sama naredila nekaksen 'preizkus' in zdaj sem nekako 'ugotovila', v cem je morda finta.
Ne smes ga na mocnem ognju na hitro segreti, ce pa ga pocasi 'pripeljes' do visokih temperatur, pa se obnese in ne zazge.
Tole sem povedala zelo nerodno, ampak tako nekako gre...
Tudi jaz sem ga vcasih dajala samo na koncu (in se zdaj ga dam tudi na koncu malo, ze ko ugasnem, da se se malo... zlije z vsem), zdaj pa tudi pecem z njim. Res pa je, da ga v teh primerih ponavadi mesam z oljem iz koruznih kalckov - cesto prazim oz. pecem stvari skupaj z razlicnimi olji.
Za peko pa je sicer zelo primerno kikirikijevo.