Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Rastline v naravi pomebne za čebele


  • Prijavi se, če želiš komentirati
204 komentarjev na to temo

#51 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 3. julij 2003, 20:29

Jaz tudi nimam kakih problemov z krajo ampak nekoč se je kar hudo kradlo čebele in panje pa tudi dandanes se še samo v majhni meri!? x:Dx
Da bi kdo kakšen del mahnil to sedaj tudi več ne pride v poštev, ker takih tamov za vožnje tovora skoraj več ni. Vse je zaklenjeno ampak, če kdo hoče bo pač vlomil tu ni ovire kradejo avte z alarmi ne, da to nebi sam je verjetnost zelo mala. Vse panje imam med sabo skup zašraufane tak, da bi kar težavo imel poteincialni tat. Za medvede ne vem, ker ne vozim na področje kjer so medvedi kot pišete spodaj alarm z sireno in lučkami je 99% rešitev za te namene.

Naslova pa nisem dobil nekaj ni šlo kot mora :V: , pošlji mi na info@cebelarstvo-bedek.com ali na cebelarstvo.bedek@siol.com

#52 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 4. julij 2003, 09:07

Danilo,

poslano.

#53 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 4. julij 2003, 18:26

Ja prejeto in slike so poslane na tvoj mail, obilo užitka..to so posnetki tik po naselitvi pred 4 leti in generalno obnovljenim tamom....

#54 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 7. julij 2003, 14:07

Hvala za poslane fotke.
Mislim, da bo nekaj takšnega primerno tudi zame. Sicer za letos je že prepozno, v naslednje leto pa upam, da bom odpeljal s podobno mašino. Malce sem prebrskal čebelarje in ugotovil, da je ponudba vozil najboljša v mesecu aprilu.
Mislim pa, da je še najmanj komplicirano, če bi kupil vse v kompletu - kamion s čebelami.

Veš kaj me še zelo zanima - menda so v uradnem listu objavljeni pogoji za subvencije - tudi za čebelarje?! Danes ali pa jutri bom to zadevo podrobno prebral, vesel pa bom kakršnegakoli komentarja. Ker, če se da dobiti keš za nabavo panjev ... bi bilo to resnično škoda izpustiti. :palec:

#55 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 7. julij 2003, 19:18

Ja taka zadeva naseljena kot je moja boš težko dobil pod 1,2-1,5 miljona SIT kar je dokaj velik zalogaj seveda o tem odločaš ti!?

Kar se tiče subvencioniranja čebelarjev pa moraš imeti status kmeta, če se ne motim, ti pošljem na tvoj mail pogoje v Word obliki.....

#56 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 8. julij 2003, 12:31

Hvala za poslan dokument. Ko se prebijem skozi, bo zagotovo še kakšno vprašanje. :palec:

Ja, vem da je za nabavo kamiona in pa panjev potrebno kar precej denarja. Če bom imel takšno srečo kot letos, ko sem nabavil 10 S AŽ s čebelami vred po 10.000 SIT (zalega na 7 satih, panji niso starejši od 15 let in zelo dobro ohranjeni), bom lahko več kot zadovoljen.

Škoda, da mi je zmanjkalo keša in poguma za dodatnih 25 družin; s tem bi bil problem nabave novih do polovice že rešen.

Zato tudi razmišljam o takšnem začetku, ki bi predstavljal manjši kamionček za max. 25-35 panjev.

In s tem v zvezi je tudi moja radovednost glede subvencij; letos bom podjetje doregistriral še za dejavnost čebelarstva ... in upam, da bo to dovolj. Res pa je, da smo čebelarji glede statusa in ostalega zelo zapostavljeni. :sori:

#57 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 8. julij 2003, 19:32

Ja tako kupčijo bi še jaz sklenil in naprej prodal za 20-25.000 samo to je redko :palec:

Zanima me omenjaš podjetje, z kako dejavnostjo se ukvarjaš x?x x?x

#58 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 9. julij 2003, 10:50

Podjetje sem odprl pred leti, ko sem se še ukvarjal s svetovanjem (prodajne mreže), sedaj pa se ukvarjam s svetovanjem na področju duhovnosti, zdravega življenja ipd (bioenergija...zdravilstvo). K slednjemu bom dodal še čebelarstvo (sem ravno pred doregistracijo) (iz tega naslova upam na kakšno subvencijo) in zadeva bo s tem za nekaj časa zaprta. To so stvari s katerimi se (poleg službe v založništvu) največ ukvarjam. Če se bo dalo (upam, da se bo), pa bi se s čebelarstvom in zgoraj nevedenim svetovanjem ukvarjal kar profesionalno (prva petletka).
Zato tudi toliko vprašanj, vezanih na razširitev čebelarstva (seveda v pravi smeri); nakladni panji, tovornjak, kontejner ...
V 3 letih aktivnega čebelarstva sem spoznal, da denar prinese samo dovolj velika količina medu, kar pa je s čebelarjenjem na mestu težko dosegljivo. :sori:

Ja, glede letošnjega nakupa, sem imel res srečo. Čebelar, ki je čebelaril s približno 80-imi panji je umrl in žena je bila postavljena pred dejstvo, da čebele na hitro proda. Če ne bi imel polnega čebelnjkaka oz. če bi imel prostor, bi naredil natanko tako, kot si zapisal - kupil in prodal naprej še vsaj 30 družin. (5 satne AŽ prašilče skupaj s čebelami sem kupil po 5.000 SIT). x:Dx

#59 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 9. julij 2003, 18:27

Aha tako torej vprašanja so namenjena temu, da se popolnoma vržeš na podjetništvo, ti bom zaračunal provizijo x:Dx x:Dx ....
V bioenergijo in zdravilstvo spadajo čebele to je jasno želim ti veliko uspeha na tem področju vsekakor pa samo čebelarjenje na med je bolj slaba odločitev. Moraš vsaj nekaj družin prodati vsako leto za ''dokapitalizacijo'' čebelarstva potem pa gre. Nam je največji problem, ker nimamo močnih paš imamo malo in dobro samo nimamo pa kvantitete.

Ja kupčija je pa bila res hudo dobra ni kaj :palec:

#60 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 10. julij 2003, 09:36

Če zadeva zalaufa, potem provizija ni problem. x:Dx
Ja, kar precej stvari je potrebno , poleg čebelarjenja na med, vzporedno vozit, da se res kaj zasluži. Morda s prevažanjem, pa še to je vprašanje, vsaj glede na izjave nekaterih čebelarjev, ki jih poznam. Prodaja družin je vsekakor o.k., tudi matice so zanimive, vendar je to najverjetneje trši "zalogaj". Spomnim se obiska pri Dremlju, ko je dejal, da je delo z maticami dnevno (celodnevno) in zahteva celega človeka.
Letos bom poskusil z medenim likerjem, katerega recepturo si (upam, da se ne motim) zapisal v eni izmed odprtih rubrik. Tako, za pokušino. Pil sem že odlične likerje, pa tudi tiste druge ... xrolleyesx tako da me prav zanima, kako bo uspelo.
Zanima me tudi, ali je pri nas v SLO kakšen interes glede odkupa čebeljega strupa?

Aha, da ne pozabim, včeraj sem videl zanimivo kombinacijo na kolesih; lada niva + prikolica, na prikolici pa kontejner za 24 panjev. In Lada je vlekla tovor kot za malo šalo (avto je čebelat kupi letos, starega 5 let za 650 prešernov). :eek:

#61 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 10. julij 2003, 19:05

Ja vzreja matic fizično ni tolko naporna ampak zahteva prisotnost čebelarja-vzrejevalca res non-stop :V:

Taka avto prikolica je verjetno že klasa gor in rabiš vozniško E kategorije, če ga imaš ni problem, mislim, da ne sme preegat 750 kg nosilnosti, če to presega potem rabiš E kategorijo za prikolico! Trežavo pri tem so točenja, ker, če nisi nekje, da ti nekdo odstopi primeren prostor si nagrebusil, odločitev je pač na posamezniku kaj hoče.
Najenostavmnejše je prikolica za traktor nosilnost 5 ton in predelana za prevoz čebel z vso opremo ( tak sistem ima Pislak), zahaklaš dve za traktor in je najcenejše....

Za čebelji strup nisem nič zasledil in se nisem zanimal baje je zelo drag x?x

Recepturo za medeni liker najdeš v eni diskusiji...

#62 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 11. julij 2003, 09:38

Ni slaba ideja - prikolica za traktor ... samo težko si predstavljam, da bi potem s traktorjem vozil čebele po SLO....

A vozi Pislak čebele po celi SLO, ali je bolj lokalni prevažalec (ne poznam, zato je vpr. morda malce čudno).
In ali ima svojo prikolico prirejeno tako, da lahko na njej tudi toči. Je ta prikolica s streho ... ?

Omenil si, da je to najcenejše?! O kakšnem znesku govoriva (traktor, prikolica)?

#63 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 11. julij 2003, 15:38

G. Pislak je velečebelar z čez 2000 panji, vzredi okoli 12.000 matic na leto skratka je največji v SLO. Ja vozi tudi na daljše ture, zahakla 2 prikolici in šiba tertraktor z 100 konjskimi silami. To je varianta za nas, ki imamo traktorje kupovat traktor je predrago.
Ja te prikolice so zelo fino predelane z prostorom za točenje in streho vse pošlihtano kot BOG zapoveda.....
Mslim, da rabiš nekaj čebelarskega ''poduka'' si naročen na Čebelarja oziroma si član ČZS???

#64 BeeKeeper

BeeKeeper
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 293

Objavljeno: 14. julij 2003, 07:33

Letos je prijatelj naredil točilnico iz "gadafija", tisti šotor s streho iz baumaxa ali bauhausa za par jurjev, stene je naredil iz kovertana (pregrinjala za solato in vrtnine) - vse skupaj je hitro skupaj, lahko in gre v delček paketrogerja v avtu. Za eno paleto na katero se montira točilo je pa vedno plac v kontejnerju.

:palec:

Jani

#65 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 14. julij 2003, 08:54

Tale varianta iz Baumaxa - šotor - je ena "a". O tem sem razmišljal tudi sam, pa se mi je zdelo - kaj pa vem - preveč "simpl". Spet se je pokazalo pravilo, da so dobre stvari tudi zelo preproste :palec:
Imam čebelarja, sem član ČZS. Ne vem pa, kje v čebelarju bi lahko dobil odgovore na vsa moja vprašanja. Še zlasti ta del - prevozi - je v omenjenem mesečniku premalo zastopan. Na terenu pa itak vemo kako je - zelo malo čebelarjev ti "zaupa" karkoli, še osnove ne, kaj šele kakšno "skrivnost". So izjeme, kot tukaj, v forumu in vam vsa čast x:)x
Nimam te sreče, da bi bilo na našem koncu kaj več večjih prevažalcev; večina je "prikoličarjev" in okoli tega je zadeva jasna. Ker se mi zdi za vleko čebel na teren škoda osebnega avtomobila iščem varianto, ki bi bila čimbolj racionalna (nimam denarja za metat stran).

#66 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 14. julij 2003, 19:06

Ja šotor je dobra varianta, ko ni brezpašna doba, sedaj pa je hudo :V: kajti čebele vdirajo dobesedno na vse strani zato je najboljša prevozna enota, kjer je prostor za točenje pa še tu so težave. Vsak se mora zavedati, da je točenje, če prevažaš 2× hujše opravilo kot čebelnja doma kjer imamo v hiši prostor za točenje. Svetujem vsakemu, da ne nabavi večje prevozne enote kot jo lahko stoči v 2 dneh razen, če ni vezan na službo ali pa je svoj ''gospod'' drugače je pa kar zoprno, ko ne uspeš v soboto in nedeljo stočit!?
To, da čebelarji ne izdajo svojih skrivnosti je splošno znano, proti temu se borim z ''vsemi štirimi'' x:Dx sam to je tak...
Jaz ti kaj več ne vem svetovat edino, da se zapelješ na naš konec, si ogledaš mojo prevozno enoto, vidiš kao zadeva izgleda in funkcionira pa se odločiš. NOBENO prevažanje ni ne poceni niti enostavno kajti zahteva znanje, izkušnje, previdnost in seveda denar. Tovornjaka poženeš, registriraš pa si ob 100 Prešernov in ne veš, če boš kaj točil kje vse je to nek kalkuliran rizik ampak rizik je že, če greš po cesti peš pa te tud lahko nekdo povozi..

Glede Čebelarja sem mislil zato, ker ne poznaš g. Pislaka kajti o njem se je našlo vedno kaj noter in je res edini v SLO z takim številom to me je začudilo nič drugo.

#67 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 15. julij 2003, 10:53

Z Pislakom sem že govoril in sicer pred kakšnim letom, ko sem hotel kupiti matični mleček.
Zanimivo je bilo to, da nikoli ni imel časa, na koncu pa mi je rekel, da ga naj kupim kje v Lj oz. okolici. Ja, če si "prevelik", je včasih kaj tudi odveč...
Za vabilo resnično hvala. Ko končam delo s čebelami bo zagotovo več časa za kakšno manjšo ekskurzijo. Ti sporočim :palec:
Glede vdora čebel pa sem tovrstno izkušnjo (prvič) doživel ta vikend, ko sem po končanem ometanju pustil (sicer pokrite) sate čez noč v čebelnjaku. Majhna špranja pod oknom je bila dovolj, da sem zjutraj doživel manjši šok; seveda sem namesto točila pognal roke in sate vrnil v panje. Verjetno bi se temu izognil, če bi se točenja lotil takoj po ometanju in med iztočil zvečer.
Te dni sem čebelnjak hermetično zaprl, znotraj pa sem si uredil (z PVC-jem pregradil) prostor za točenje. Upam, da se bo obneslo.

#68 BeeKeeper

BeeKeeper
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 293

Objavljeno: 15. julij 2003, 20:30

Pislak je CAR!!!! Pa še pol Halozam je dal službo - če ne redno pa vsaj honorarno :palec: :palec: :palec:

#69 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 15. julij 2003, 21:16

Pislak je CAR!!!!

Ja CAR je tudi v negativnem smislu, probajte postaviti čebele ( svoje) v bližino njegovih pa bo presenečenje :V: Še kaj bi se dalo našteti samo ni primerno in ni bistveno tu mi se posvetimo drugemu poslu :o|o:
Je pa človek, ki si UPA reči bobu bob kajti je tolk velik, da si to lahko privošči samo vsak ima o tem svoje mnenje jaz se v to ne spuščam :xx!:

Kupiti mleček, me čudi on je eden, ki ga zmeraj ima je pa res, da to ni tak enostavno kot zgleda.
Primer, če me pokličeš pa jamraš, da rabiš eno matico in naj jo nujno pošljem potem sem jaz v čistem deficitu. Plemenilna je od mene 22 km torej je to 44 km potnih stroškov in seveda čas, če me kličeš zjutraj ok, popoldne ni šans, pa še z službo ne gre. Nadaljeto matico treba na pošto peljat spet 3 km v eno smer in smo tam!
Isto, če pride čebelar po njo potem me zamudi 2 uri ali več, ker hoče vse videt ( tudi ustrežem temu) in se zaklepetam pa imaš spet čisti minus in nikomur to ne moreš zaračunat! Torej zato se taka prodaja ne izide, včasih je bilo v oglasih moč zasleiti, po pošti pošljemo najmanj 3 matice ali celo 5 manj ne razlog je znan zakaj tako x^x
Časa pa nimam tudi jaz niti za umret, ko boste operirali z 180 plemenilčki in 100 družinami takrat vam bojasno zakaj nimaš časa kaj pa Pislak, ko jih ma 2000 čeprav ima zaposlene veliko ostane tebi samemu xcivx

Ja sedaj puščati nekaj izven omar ali zmrzovalnih skrinj je kot bi sklepal posel z :vragec: in pričakoval, da ne pride po plačilo x:Dx To se je meni tudi zgodilo in najhuje je, če to zavohajo čebele iz tujega čebelnjaka potem udarijo lahko še v panje in preprečitev ropa je zelo težka!

#70 Miro

Miro
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 317

Objavljeno: 16. julij 2003, 08:13

Šlo je za kilogram mlečka x!x , ki sem ga nato kupil pri čebelarju v okolici Ljubljane. Če je za koga (takratnih) 65.000 prešernov drobiž, potem je ..... hm, "car". No, kakorkoli, je že pozabljeno... :palec:
Glede postavitve čebel pa poznam tudi takšne čebelarje, ki delajo problem, če hočeš k njihovim 10 panjem postaviti še svojih 10 - češ, zmanjkalo bo paše ... :eek:
Glede časa in stroškov, ki ju navajaš, pa se s teboj popolnoma strinjam. Poleg takšne količine družin (plus služba) je čas lahko resnično problem. Verjetno čebelariš sam, brez pomoči?
Sam rihtam 40 družin in moram priznati, da mi časa še ostaja, tako da razmišljam o dodatnih 40 (kamion ipd ali pa še en čebelnjak... ), kar bi mi kot solistu moralo znesti.
Glede na tvoje izkušnje - je 80 družin na enem mestu preveč (ob povprečni paši)?

Ko smo ravno v forumu Medovite rastline, me zanima, ali imaš kaj izkušenj z saditvijo medovitih rastlin (predvsem drevesa, grmovnice)?

P.S. Ravno včeraj sem na TV gledal oddajo o afriških čebelah, imenovanih čebele ubijalke. Še dobro, da ne čebelarimo z njimi, kajti te niso tako krotke kot naša Kranjica. x:Dx
So pa te čebele menda odlične medarice, saj je Brazilija na 4 mestu glede pridelave medu.

#71 BeeKeeper

BeeKeeper
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 293

Objavljeno: 16. julij 2003, 08:35

Jaz Pislaka osebno ne poznam se mi zdi pa fajn da ima 2000 kosov. Nekoc nekaj let nazaj, še v zacetkih sem naletel na modela iz Vranskega "Kropivšek" se baje piše, ki ni dovolil, da bi se kontejner prepeljal na parcelo od prijatelja, ki je nazaj dobil graščino na Vranskem. :V: Grozil je na vse načine in na koncu še zagrozil, da če se bo prepeljal tja kontejner lahko še pride do požara kontejnerja :O:

Priajtelj čigar posestvo je, ni mogel verjeti, da nekdo ne dovoli na njegovo zemljo pripeljatri čebel :inocent:

Ja norcev je med čebelarji ravno toliko kot drugod :xx!:

Jani

#72 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 16. julij 2003, 19:15

Ja vse je to tak, mogoče je Pislak računal, da boš preprodajal in se je zato izognil prodaji ne vem drugače je on kar posloven. Jaz ga poznam in tudi slišal sem o njem veliko kar pa se postavitve tiče pa človek rabi jeklene živce. Tudi jaz sem se moral umakniti enkrat z lastne zemlje, ker tip, ki je imel parcelo višje oziroma njivo z krompirjem je tolk težil pa grozil z špricanjem :O:
Ne samo čebelarji tudi ostali lastniki ( kmetje) neradi vidijo čebel v bližini vse je to tak. Lani sem moral premakniti, ker je lastnik vinograda težil, da mu čebele grozdje uničujejo, bolj sem mu razlagal, da čebela ni sposobna pregrizniti lupine grozda in, da to počneje ose bolj je težil. Letos je priznal, da se je uštel in potrdil, da so bile ose torej vidite kak je to x?x x?x
ZLATO PRAVILO kjer si nezaželen kidaj na ljevo, da ne pride do katastrofe, nikoli se ne vsiljevat in testirat živcev nasprotnika kajti čebele in tudi ti boš ''popušil'' :xx!:

Kropivšek ja poznam ga je eden od vzrejevalcev nisem pa vedel, da je tolk zoprn x:Dx

Čas za same družine ni problem, časovno zapletena je vzreja matic kajti tu je non-stop delo, ni tolko težko je pa časovno obremenjujoče. Delam sam kar se tiče pregledov družin, delanje narejencev, cepljenje...pomaga mi žena, ki postavi letvice, ko nacepim v panj ( če je doma) potem tudi na plemenilni mi pomaga pri odvzemu oplojenih in dodajanju neoplojenih matic. Isto pri točenju žena odkriva, tast ima čez točilo in sode jaz pa panje, pometanje in vračanje satja je moje, no letos sta žena in tast kar 2× stočila čebelnjak ( 33 družin) sama :palec: :palec: :palec: brez pomoči ne uspevaš. Prevoz pa je že časovno težje usklajevat, ko moraš 100 km ali več za čebelami vse boste sprobali, ta med je včasih še kako grenak....

80 družin jaz nebi lociral na eno mesto, bolje je imeti en čebelnjak na mestu in enega na kolesih, če hočeš biti uspešen!

#73 BeeKeeper

BeeKeeper
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 293

Objavljeno: 16. julij 2003, 19:27

Je pa še en štos, če ima kdo v bližini čebel bazen in uporablja klorovo razkužilo za vodo nastane zadeva :vragec: :vragec: :vragec: :vragec: . Ne vem v čem je štos ampak mislim, da v soli x?x :inocent: čebele zraven čebelnjaka niso hotele iti po vodo in so letale tristo metrov stran v bazen :inocent: Bazen pa poln mularije in so jih žgale da je bilo veselje :V: . Verjetno čebele imajo rade malce anionske raztopine. x?x

Na Krasu je model sosedu zažgal čebelnjak ker so hodile v bazen med mularijo :vragec: :V: :eek:

Jani

#74 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 16. julij 2003, 19:30

Ja moje pa v ribnik tu blizu, ki ga ima eden samo je ta kar ribnik spraznil in zadevo pred hišo tako saniral pa kaj naj nardiš??
Me je kontaktiral, sem mu razložil kako in kaj, težava je bila, ker so se utapljale in črpalko zamaševale. leta je potem crknila uh... :V: :V:

#75 BeeKeeper

BeeKeeper
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 293

Objavljeno: 16. julij 2003, 19:35

Upam, da ni zahteval potem nazaj dnarja za pumpo :V: Mislim, da jim rahlo slane vode pašejo :palec:




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0