Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Rumeni obročki


  • Prijavi se, če želiš komentirati
1 komentarjev na to temo

#1 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 24. maj 2003, 06:37

Vsem so nam poznani rumeni obročki na zadkih čebel. Sam bom v naslednjih stavkih navedel nekaj misli o tej zadevi in prosim, če bi še ostali malo pokomentirali.

Razlog za pojav so geni italijanske čebele.

Zanima me vaše mnenje, kje so viri teh genov. Moje ideje:
-sosednja Italija
-križanje v sorodstvu (ta trditev predpostavlja, da ima naša populacija že nekaj teh genov, ki sicer niso izraženi, se pa pokažejo ob križanju v sorodstvu)
-prevažalci, ki vozijo na pašo na Primorsko.

Tu seveda ne želim nikogar obtoževati, da ne bil kdo izmed prevažalcev hud name, še hvala Bogu, da kdo izkoristi pašo.

Zakaj ta tema. Sam že nekaj let opažam, da mi približno tretjina matic daje tudi čebele z rumenimi obročki. Delež teh čebel v posameznem panju po moji oceni variira od 5 - 30 %. Povečane agresivnosti družin kot posledice teh križank ne opazim, v bistvu me motijo le zaradi estetike in principa (če smo si izpogajali, da je Slovenija področje kranjske sivke, naj tudi bo).

Torej, kaj lahko jaz naredim, da do tega ne bo več prihajalo tako pogosto?
Odbira matic. To že počnem.
Kaj še? Predlogi prosim.

#2 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 25. maj 2003, 00:51

Marko zadeva je enostavna in tudi komplicirana :ph34r:
Tudi sam dobim občasno pri kaki družini rumene obročke, kriva je okolica, prevozi in nekaj še geni, ki jih nosijo starši.
Marko vse te ''križanke'' imajo po en izjemoma tudi 2 rumena obročka in niso agresivne. Trenutno zelo cenjena križanka je osnova Italjanka in parjena z našimi troti to je super. Problem nastane pri drugem kolenu takrat pa to čutiš v obliki pikov in slabih donosov.
Troti take križanke se v ničemer ne ločijo od naših to je sranje zato se to tak razmnoži. Odstrani matico čim to opaziš, priskrbi si druge od nekod kjer je čistost dobra. ne dovoli prašenja matic v svojem okolju pa boš prišel na zeleno vejo. Se pa to se izniči, če imaš večje število prevaževalcev v okolici.
Tudi Bukfast čebele z katero so nekateri pri nas tudi in še experimentirajo ima rumene obročke vendar 3 to je njena značilnost 3 obročki. Tudi troti so isti kot naši izjemoma imajo rumen obroček!

jaz sem sicer testiral eno zadevo, če vzameš gradivo od družine oziroma matice, ki ima populacijo čebel z rumenim zadkom je relativno majhna možnost prenosa na potomke. Zadeti moraš jajčece oziroma žerko, ki je oplojeno z semenčeci tistega trota, po moje je prenašalec teh dednih lasnosti TROT. se pa godi, da pri 3 leta stari matici nikoli ne vidiš čebel z temi obročki potomke take matice pa imajo delež 5-10% takih čebel po moje troti z katerimi se opraši. Več jih je v okolici večja možnost, z več takimi troti se oprapši matica večji% bo teh čebel!




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0