Ozimnica
#1
Objavljeno: 3. september 2003, 18:53
Čez vikend sem pekla paprike.Dolge, rdeče, mesnate.Pečene na žaru(lahko jih spečemo tut v pečici)...sem dala v posodo in jih pokrila s krpo, da se ohladijo.Tako jih lažje lupimo.Umazano in zamudno delo...ampak se splača.
Tako pripravljene dam v zmrzovalnik po paketih.Solato iz njih pripravim kak dan prej, preden jo potrebujem.
Paprike posolim, dodam belo olje in malo kisa...in na večje kose narezan česen, da ga lahko odstranim, okus pa ostane.
Danes pa sem začela s pripravljanjem ajvarja.
Že vem, da bo trajalo vsaj dva, tri dni...
Pa vi?
Astra
#2
Objavljeno: 3. september 2003, 19:15
#3
Objavljeno: 3. september 2003, 20:54
Vložila sem kumarice, paprike in feferone(že vse pred dopustom) ajvarja mi je ostalo veliko še od lanskega leta, spet pa bom naredila domač tabasco, ker imam rada hot.
Pa tudi priprava slivovke in sadjevca naš še čaka!
HONORE DE BALZAC
#4
Objavljeno: 3. september 2003, 21:03
K. Čapek
#5
Objavljeno: 4. september 2003, 05:40
#7
Objavljeno: 4. september 2003, 08:52
Ful dobra tema in smiselna!
In ni skrajni, ampak natancno pravi cas, da si jo odprla!
Ceprav jaz tudi najraje vse sveze, sadja ne maram kuhanega etc..., paprik nekateri clani nasega gospodinjstva ne marajo... pa tko...
Pa nikoli nismo imeli placa, vedno podnajemniki, skoz se selit, kdo bi mislil se na ozimnice oz. da bi se to selil pol...
Pac pa naseckam kaj v olivca, pa kakih par paradiznikovih zosov vseeno pripravim - sicer pa jem tisto, kar je v dolocenem obdobju: pozimi ne bo paprike, bo pa zelje.
Picasso
#8
Objavljeno: 4. september 2003, 09:45
LP!
#9
Objavljeno: 4. september 2003, 11:50
Emilija izvoli recept za bezgovo marmelado.Tudi sama kar dosti vlagam za ozimnico, vendar Contesa, ali mi lahko poveste kaj več o marmeladi iz bezga, te še nisem poskusila. Najbrž je iz bezgovih jagod. Ker ni ravno navadna marmelada, bi mogoče še koga zanimal ta recept. V naprej hvala in lp
750g bezgovih jagod
1kg kislih jabolk
2 kg želirnega sladkorja
1 vrečka citronske kisline
Bezgove jagode osmukaj, preberi, izloči nezrele in osuši. Jabolka olupi in naribaj. Vse skupaj daj v lonec, premešaj in pusti stati 2-3 ure.Kuhaj in mešaj do vretja.Dodaj želirni sladkor in pusti prevreti.Dodaj želirni sladkor in pusti prevreti. Še vroče napolni v kozarce in zapri.(3-4kozarci iz dane količine)
Marmelada je osvežilna,nikakor sladka,najbolj pa paše na opečenem kruhu ali svežih rogljičkih. Pa dober tek!
HONORE DE BALZAC
#10
Objavljeno: 4. september 2003, 12:04
Astra
#11
Objavljeno: 4. september 2003, 12:40
Tabasco, pripravim takoleContesa...plisss...še men recept za domači tabacso...
Astra
1 žlička sveze naribane ingverjeve korenike
50dkg olupljenih paradižnikov(brez pešk)
6 strokov česna
1 žlica odcejenih kaper
1 žlica sladkorja
1 žlica soli
6-7 čilijev brez semen(nasekljanih)
6-7 kroglic črnega popra
3 pekoče feferone
300 ml vode
Vse naštete sestavine razen popra,zmiksaš s paličnim mešalnikom ali multipraktikom, če delaš večjo količino,maso zliješ v posodo, dodaš poper in ko zavre, kuhljaš na šibkem ognju 20 minut. Preliješ v vroče steklenice, na vrhu dodaš malo olja in zapreš! Hraniš v temnem in hladnem prostoru!
HONORE DE BALZAC
#12
Objavljeno: 4. september 2003, 13:18
Astra
#13
Objavljeno: 4. september 2003, 13:40
LP!
#14
Objavljeno: 4. september 2003, 15:11
JABOLČNO-PARADIŽNIKOV CHUTNEY
2 kg kislih, olupljenih, razpečkanih in na tanke ploščice narezanih jabolk
2 kg zrelih paradižnikov, olupljenih, razkoščiščenih in grobo sesekljanih
4 čebule, narezane na rezine
1,25l vinskega kisa
400 g temnorjavega trsnega sladkorja
30g soli
žlica zmletega ingverja
2 žlici poprovih zrn
Vse sestavine zmešamo v veliki kozici in zavremo. Vročino znižamo in med nenehnim mešanjem pustimo kuhljati 1 1/2 ure, da se masa zgosti.
Ohlajeno maso zdevamo v sterilizirane kozarce in tesno zapremo.(za 2 litra)
KORUZNO-PAPRIČNI RELISH
8-12 svežih koruznih storžev ali 800g koruznih zrn iz konzerve
po 1 rdeča in 1 zelena paprika, očiščeni in narezani na kocke
drobno nasekljan korenček
2 drobno nasekljani čebuli
150g sladkorja
250ml vinskega kisa
250ml vode
žlica soli
2 žlici rumenih gorčičnih semen
žlica gorčičnega praška
1/2 žlice zelenih semen
Vse sestavine zmešamo v kozici in pokrite kuhamo 40-45 minut na šibkem ognju, da se koruza in druga zelenjava zmehča. Relish naložimo v sterilizirane kozarce, ohladimo in zapremo. Uporabno je čez 4 tedne. Količina za 1 liter! Pa dober tek!
HONORE DE BALZAC
#15
Objavljeno: 4. september 2003, 16:05
contesa....
mmmmm.....
#16
Objavljeno: 5. september 2003, 07:46
#17
Objavljeno: 5. september 2003, 07:51
Na dan gospodinje (in gospodinjci, se ve) se s kaksnim!
Picasso
#19
Objavljeno: 16. avgust 2005, 16:39
Pac pa naseckam kaj v olivca, pa kakih par paradiznikovih zosov vseeno pripravim - sicer pa jem tisto, kar je v dolocenem obdobju: pozimi ne bo paprike, bo pa zelje.
@Marsa, daj prosim povej, kaj se splača dat oz. vložit v olivca in koliko časa zdrži? Kakšni so pa postopki, je treba nujno pasterizirat zelenjavo, tako kot na spodnjem linku?
#20
Objavljeno: 5. september 2005, 17:49
Maš zeljnate glave, čeber (al kako se že temu reče) in - kaj zdaj?
Zvedavi surlorog
Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!
#21
Objavljeno: 5. september 2005, 19:30
Tukaj delajo tako: klik<{POST_SNAPBACK}>A mi lahko kdo pove, kako se kisa zelje?
Maš zeljnate glave, čeber (al kako se že temu reče) in - kaj zdaj?
Zvedavi surlorog
Pa previdno, da se ti ne skisa (nisam ni mislio na zelje )
Stavim dva krokodilja zoba, da se bo Stane prej ali slej vtaknil v tole...
Ko smo ze pri zelju, a je mogoce kdo tukaj ze jedel zeljno potico
Jaz sem jo ze (trikrat.press )
#22
Objavljeno: 5. september 2005, 19:34
zdajle nimam casa se ufurat, sem prevec letece sodelujoca...
kerem spodnjem linku?
ves kaj, se se oglasim, nenazadnje pa bo osvezheno pa morda kdo uleti, astra je jackica tud za tole.
Nos, pojma nimam, sam po mojem se nasoli do daske.... da odtece vida in to, se zbije ful... pol pa ne vem... a kar sam zacne kisat al kaj...
Mega da ste osvezhili tole temo (kreativa, sebo, nos)!
Picasso
#23
Objavljeno: 5. september 2005, 21:28
<{POST_SNAPBACK}>Tukaj delajo tako: klik
Pa previdno, da se ti ne skisa (nisam ni mislio na zelje )
Stavim dva krokodilja zoba, da se bo Stane prej ali slej vtaknil v tole...
Ko smo ze pri zelju, a je mogoce kdo tukaj ze jedel zeljno potico
Jaz sem jo ze (trikrat.press )
Kroki, genij (spet). Sam zame ni čist uporabno - bi rad kar cele glave pustil. Če ma še kdo kak kisaški trik na zalogi ...
(Glede Staneta bi stavo itak dobil - lalala)
Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!
#24
Objavljeno: 5. september 2005, 22:18
Ej kje so gobe??? Da se nauš samo nekaj vn metal kr neki.
tvojenogebosezeljetlačijo.press
I am feeling very olympic today
Is time the only thing you are waiting for?
Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!
Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.
Dalai Lama
Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)
#25
Objavljeno: 5. september 2005, 22:37
Torej ena plast zelja, ena plast soli, popra, kumine, lovorovega lista...pa spet..in potlačiti...zelo. Glave dati vmes in tudi potlačiti...ter prepustiti ostalo materi naravi..
Sicer pa vložila kumarice, fižol, mešane solate, gobe.....mah..marmelade.....
Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0