Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Strupene zeli (*repasta preobjeda)


  • Prijavi se, če želiš komentirati
1 komentarjev na to temo

#1 Lunin net

Lunin net
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 272

Objavljeno: 24. februar 2002, 01:00

Rad bi izvedel malo vec o nacinu priprave in uporabi rastline:
omej, repasta preobjeda, ceveljcek, pasja smrt.
Ker je ta rastlina zelo strupena, se obracam na vas.
Korenino sem namocil v cisti alkohol (90%).
S tem sem mazal bolece koleno. Seveda mi je takoj pomagalo. Izvedel pa sem tudi, da vsebuje neke vrste adrenalin in razne strupene snovi. Prosil bi, ce mi pisete, do katere mere lahko uporabljam ta pripravek. Rad bi izvedel cim vec o tej rastlini

#2 Lunin net

Lunin net
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 272

Objavljeno: 24. februar 2002, 01:00

Najprej naj povem, da sama nimam izkusenj z zeljo, o kateri sprasujete.
Pa tudi sicer ne s strupenimi zelisci.

Cudi pa me, da ni podrobneje opisana uporaba (in seveda vse okoliscine, navodila etc.), kjer ste dobili ta recept.

Tudi nimam medicinske izobrazbe. Z medicino, alternativnim zdravljenjem, zelisci in podobnim se ljubiteljsko ukvarjam.

Menim pa, da z zeljo, ki je strupena, ne kaze pretiravati, tudi pri zunanji rabi.

Ce namrec drzi, da masiranje z dobrim, zdravilnim oljem med drugim pomaga tudi zato, ker del teh sestavin tudi na ta nacin prodre v telo skozi kozo, potem je najbrz tako tudi v tem primeru.

Pobrskala sem po svoji literaturi.

P. Asic npr. te zeli nikjer ne omenja.

Richard Wilfort pa v svoji knjigi Zdravilne rastline in njih uporaba omenja Preobjedo (ceveljcek, ilika, lisjak, pasja smrt, volcji koren...).

Vendar tudi tam nisem zasledila nikakrsnega zapisa o tem, koliko casa in na kaksen nacin bi jo kazalo uporabljati.

Na zacetku poglavja o strupenih zeliscih pa celo pravi, da podrobnih navodil o uporabi teh zeli v knjigi ni navedenih zato, ker "smemo strupena zdravilna zelisca uporabljati pri zdravljenju samo pod nadzorstvom zdravnika".

Tako da -po prebranem sodec pa sploh- vam raje svetujem, da se posvetujete z zdravnikom ali s kaksnim zdravilcem, ki pa ima tudi medicinsko izobrazbo.

Pravi (R.W.), da je strupena vsa rastlina, zdravilni pa so gomolji (te imate namocene v tinkturi tudi vi).

To knjigo navajava tudi v virih (ce si boste hoteli ogledati vec o tem): gre za "dobro staro" knjigo, ki jo tudi veckrat zasledim v knjiznicah.

Odkrila pa sem se en zapis o preobjedi, in sicer v knjigi Enciklopedija carovnih rastlin (av. Scott Cunningham).

Pravi, da je rastlina zenskega spola pod vplivom planeta Saturna in elementa Vode. Njena carovna uporaba (po verovanjih) pa je predvsem zascita (pred vampirji, volkodlaki in podobnim). Po izrocilu so seme zavili v kuscarjevo kozo, da bi postali nevidni. V tej knjigi pa celo pravijo (citiram): "Rastline ne jejte. Z nobenim delom rastline se ne drgnite po kozi. Je izjemno strupena".

Tako da gre ocitno res za zelo strupeno zel - zato zelo previdno z njo.

Zato mislim, da ni odvec, ce vam nastejem se znamenja zastrupitve (strasne bolecine v crevesju, hladno potenje, slinjenje, oslabelost misic, zmedenost in mrtvi ali mravljincasti udi) in tudi pomoc v tem -eventuelnem- primeru - preden pride zdravnik, dajemo cimvec vrocega mleka ali tople vode - ce ni mleka. Pojemo lahko tudi celo surovo cebulo. Zraven pa ne bodo odvec tudi odvajala).

Osebno pa vam pri bolecinah (se posebej takih, kot jih imate vi) svetujem glino (to pa sem tudi sama velikokrat preizkusila na lastni kozi in zato vem, da pomaga).

Vec o tem si lahko preberete v Luninem koledarcku ali na Luninem netu pri poglavju o glini. Iz svojih izkusenj vam lahko povem tudi, da ce je bolecina, npr., zaradi vnetega ali kako poskodovanega zivca, da se le-ta obnovi v priblizno treh mesecih (lahko pa seveda tudi dalj).
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0