Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

PrviČ


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
15 komentarjev na to temo

#1 yoko

yoko
  • ŽeČistoDomači
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 183

Objavljeno: 20. januar 2004, 17:48

Kdo med vami občuti oziroma je občutil strah pred dejanji, ki jih je prvič opravljal?

Se bojite kritik ljudi ("veteranov" na področju, s katerem se vi prvič srečate), da bi mogoče obsojali vašo neizkušenost in da bi ne razumeli, da je to za vas prvič in da je za to stvar potreben čas (za znebitev strahu pred začetkom in za prilagoditev vas novemu okolju)?

Kako se branite, če slišite kritike?


P.S. TEMA SE NANAŠA NA VSA PODROČJA x!x x!x x!x

Yoko

#2 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 20. januar 2004, 17:56

Po mojem vsak, ki mu pomeni, kako bo opravil doloceno delo oz. predstavil ipd., cuti doloceno tremo, negotovost in pac s tem tudi strah.
Avtoritet se ne bojim, ker kot taksne (ce so 'prave', ce pa ne, pa mi itak potem se bolj 'dol visi' in jih ne upostevam kot taksne) razumejo in so modre in se z njimi potem dobro razumem.
Kritik pa se ne bojim (ker delam vse s srcem in pravzaprav 100% dajem sebe in sem s tem naredila vse kar je bilo v moji moci), jih pa -priznam- ne maram prevec. :o|o:
Skoraj vedno se mi zdijo neutemeljene. :8): x:)x

Kaj storim?
Pravzaprav dosti nespametno zacnem utemeljevati in razlagati, kot da bom lahko koga prisilila, da bo stvari videl z mojimi ocmi.
Od dragih jo, ceprav je ne maram, nekako vseeno 'rada' dobim, da vsaj vidim ogledalo.

Kritik pravzaprav predvsem ne maram zato, ker sodim, da je malokdo objektiven oz. povsem nepristranski.
Pa malokdo ve, koliko je nekdo vlozil truda - kritizirati, ko je nekdo ze nekaj naredil, je v bistvu najlazje.

Po drugi strani pa sem sama precej (zelo?) kriticna, pa je potem logicno, da tudi jaz dobim nazaj kaksno takole. :)
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#3 aakhut

aakhut
  • Lunatik
  • Št. objav: 19 138

Objavljeno: 20. januar 2004, 18:09

:vragec:


KRITIK JE TEORETIK NA "ROKODELSKEM" PODROCHJU
(modra misel? :xx!: )


666 zlobijeu ne jebe (kritikou).......kriticharke pa z veseljem x:px
tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

#4 jess

jess
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 78

Objavljeno: 20. januar 2004, 21:22

Brrr,obeta se mi novo delo in me je kr malo strah,ker je nekaj novega,nevem kaj me čaka,nevem kako bo vse potekalo...ampak bo že.

Kolk kritik bom tam sprejela nevem,ampak če jih bom,jih bom al preslišala,kakšne dobre pa tud v svojo korist izvlekla,se kaj naučila.

Včasih sem se veliko branila,zdaj skoraj nič.Le zakaj pa,vsak ima svoj prav,...

#5 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 20. januar 2004, 21:51

Jas se pa najbolj nosorogih kritik bojim, brrrrr x^x

#6 MUCAMACA

MUCAMACA
  • D član
  • Št. objav: 1 056

Objavljeno: 20. januar 2004, 22:21

Uuuu, dobro vprašanje. Jaz bom tudi nekaj delala, kar še nisem...predavala pred nekaj sto ljudmi..

Saj sem nekaj že poizkušala pred malimi skupinami, recimo.. pa sem imela na začetku tremo, ampak imam občutek, da mi je ful dobr šlo. Sem pa sicer slišala kdaj potem "okrog vogla" tudi v stilu..le kaj se ta sili, pa se mi zdi, da je to prišlo predvsem od ljudi, ki ne morejo prenašati, da nekdo noče živeti v povprečju, lagodju, da hočeš nočeš ven štrli.

Mi občutek govori, da je moja duša zadovoljna da grem v to.. xDDx in to je to.
Saj kritike so pa vedno. Bom vesela, če se bo vsebina dotaknila vsaj tretjine prisotnih.

Predavam pa po "službeni dolžnosti", pa mi v bistvu ne bi bilo treba, je to le moja zamisel x^x , pri tem ni nič dodatno plačano, morda bom lahko izkoristila nekaj ur namesto dopusta. Pa mi je v veselje! x:)x

xsrcx xsrcx xsrcx MucaMaca

#7 Sončna Vila

Sončna Vila
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 1 709

Objavljeno: 20. januar 2004, 23:43

Hmmm... Nisem brala odgovorov, samo preletela sem prvi post...

Zakaj se je treba pred kritiko branit? Se počutimo manjvredne od drugih zaradi manjšega obsega našega znanja, spretnosti, etc...? In zakaj?

In kakšna je najbolj optimalna pot učenja? Sodelovanje...?


Nekdo mi je rekel... "Tudi, ko se ti kritika ne zdi fer in misliš, da se človek, ki ti jo je izrekel, moti, vseeno poglej, zakaj je prišlo do tega. Ne brani se, ampak mu bodi hvaležna, ker ti je s tem dal možnost, da pri sebi pogledaš nekaj, česar morda drugače ne bi videla. Tudi norec ti lahko marsikaj pove, če ga le poslušaš, ane?" Tu bi še dodala to... da nam tudi naša reakcija na kritiko lahko marsikaj pove o nas... x;)x


Moje misli danes... sončki, lepo pančkajte... tudi Sončna Vila kmalu pikira v posteljo x:Xx

xsrcx


Sončna Vila

SONCE JE V TEBI, RAZPROSTRI SVOJO TOPLINO IN Z NASMEHOM LJUBEČE POSIJ OKOLI SEBE.
VILA SONCA

#8 bigm

bigm
  • D član
  • Št. objav: 907

Objavljeno: 21. januar 2004, 06:46

MUca-maca, malo treme pred nastopom je kar koristno. To kaže, da ti ni vseeno, kaj boš nudila poslušalstvu. Souček pravi, da ima kljub dolgoletni karieri še vedno tremo pred vsakim nastopom.

Še nekaj, Muca-maca. Nikar ne misli, da bo tvoj trud ostal brez plačila. SAj denar ni vse. Če nič drugega ne, postala boš bolj opazna (prepoznavna, kot je sedaj moderno rečt), morda boš dobila kakšno vabljivo ponudbo.

:palec: :palec: :palec:
Naj vam bo vsak dan najlepši dan!

bigm

#9 Pujsita

Pujsita
  • D član
  • Št. objav: 8 988

Objavljeno: 21. januar 2004, 07:52

Jaz sem imela s tem hude težave v najstniških letih. Glede na to, da mi je v šoli super fino šlo, se nikakor nisem lotevala zadev, ki jih nisem obvledala, da bi pa pred kakšno družbo kdaj kaj poskusila prvič, pa sploh ni bilo šans. nelagodno sem se že počutila, če v čem nisem bila najboljša, kaj šele, da bi bila najslabša. Tako npr. nisem nikoli igrala biljarda, čeprav bi lahko, ampak sem se izgovorila da se mi ne da, pa še bi se kaj našlo.

Zdaj sem spremenila svoj odnos do novosti, zdaj se z užitkom lotevam vseh novih stvari, uživam tudi v napakah in uživam v raziskovanju sebe in učenju. Jasno mi je, da je v življenju ogromno področij in da vsak druge zadeve obvlada in da ni treba, da čisto vse česar se lotiš narediš 1000 %, če uživaš tudi v zelo slabi izvedbi, kljub temu iz tega dobiš maksimum.

#10 rachek

rachek
  • D član
  • Št. objav: 1 681

Objavljeno: 21. januar 2004, 09:32

Ja, včasih zelo zelo ... :sori: ... Sedaj pa ne več! :palec: x:Dx


Kritik in posmeha me ni strah(nič več). Če nekdo kritizira in se posmehuje, je to njegov problem, ne moj. x;)x

#11 Natasha

Natasha
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 045

Objavljeno: 21. januar 2004, 15:08

Kritike bolj težko sprejemam! Pol še cel dan gruntam, ali je bila opravičena ali ne! Kadar se zavedam, da nečesa nisem opravila, kot bi lahko (se pravi, da je kritika opravičena) se hitro sama naglas skritiziram (tko v smehu), da jim dam vedeti, da VEM! Pol mi jih pa ni treba poslušati.
Če mi kdo na lep način kaj opomni, sprejmem (mal zafarbam) pa gre....
Če pa slišim očitek, ki sploh ni opravičljiv, oz. je hujša kritika, kot moja napaka, pol bi se pa kar v tla udrla.... In teh kritik se najbolj bojim. Mi pokvarijo dan! x:Dx x:Dx x:Dx Zato, če me boste že kritizirali, mi to čist mal zavijte v vatko x:Dx x:Dx x;)x !
LP
Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.
M. H. Alderson

#12 Natasha

Natasha
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 045

Objavljeno: 21. januar 2004, 15:09

Brrr,obeta se mi novo delo in me je kr malo strah,ker je nekaj novega,nevem kaj me čaka,nevem kako bo vse potekalo...ampak bo že.

Kolk kritik bom tam sprejela nevem,ampak če jih bom,jih bom al preslišala,kakšne dobre pa tud v svojo korist izvlekla,se kaj naučila.

Včasih sem se veliko branila,zdaj skoraj nič.Le zakaj pa,vsak ima svoj prav,...

Če si sprejela, potem boš sigurno kos vsemu! Veliko sreče! xcrossfingx xcrossfingx xcrossfingx
Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.
M. H. Alderson

#13 afna

afna
  • Vajenček
  • PipPipPipPip
  • Št. objav: 75

Objavljeno: 21. januar 2004, 23:32

Očitno je pri meni v službi nekdo ugotovil, da imam rada izzive, pa so me določili, da odgovarjam na pisne reklamacije. Ni jih veliko, ampak energije mi pa vzamejo... uh.... Za vsako kritiko se zahvalim, ker bomo le tako lahko v bodoče še boljši... bla, bla... To je sicer res, ampak zbode me pa tudi vsaka. Še po vsem tem času... Čeprav ne leti osebno name, se je zelo težko distancirati od tega. Vem, da v podjetju delamo 100% s srcem in dobrimi nameni in - šit, ko se zalomi... Ljudje pa kar pljuvajo vse počez in grozijo... brrrr...

Kar pa se mene osebno tiče... priznam, vseeno mi je ljubše, je kritika kratka in korektna in na njo se tudi tako odzovem - priznam, če sem naredila napako in "jebigagremodalje" ali pa zagovarjam svoje argumente [Naj moč argumenta prevlada nad argumentom moči! - hihihi].

@

#14 Mick

Mick
  • D član
  • Št. objav: 18 126

Objavljeno: 21. januar 2004, 23:54

Ljudje pa kar pljuvajo vse počez in grozijo... brrrr...

To že tud počasi slovenska folklora :xx!: ..........noben ne razume eventuelne napake drugega........ah in oh in sploh.......pred svojim pragom pa seveda ne pometejo..... ko sami naredijo napako so vse žive druge okoliščine krive, samo oni ne...... :xx!: :xx!:

Ma.....imam odpor ljudi, ki so popolnoma netolerantni in v zaverovanosti vase kritizerski do vseh in vsakogar......za vsak drekec-pekec x;)x. Nikoli ne znorim zaradi recimo "običajnih" napak drugih....še posebej ne, če vidim, da jim je zaradi njih neugodno in se opravičijo ipd.......sprejmem to kot nekaj kar se pač vsake toliko zgodi......Včasih me zmoti le, ko uveljavljaš kakšno svojo pravico, reklamiraš kaj.......pa te zabodeno gledajo in zelo nejevoljno popravijo svojo napako......hm.....pol sem pa že mal bolj neugoden...... :sniky:
Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.
K. Čapek

#15 Volk K.L.

Volk K.L.
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 848

Objavljeno: 22. januar 2004, 02:28

Kdo med vami občuti oziroma je občutil strah pred dejanji, ki jih je prvič opravljal?

Se bojite kritik ljudi ("veteranov" na področju, s katerem se vi prvič srečate), da bi  mogoče obsojali vašo neizkušenost in da bi ne razumeli, da je to za vas prvič in da je za to stvar potreben čas (za znebitev strahu pred začetkom in za prilagoditev vas novemu okolju)?

Kako se branite, če slišite kritike?


P.S. TEMA SE NANAŠA NA VSA PODROČJA x!x  x!x  x!x

Yoko

Na začetku sem se res bal kritik, še posebej ko sem bil neizkušen. Ampak zdaj me pa moti, če je nekdo od bolj izkušenih tih in govori za mojim hrbtom moje napake, ki sem jih naredil. Dobro to kar se tiče službe. Tako kar se tiče službe sem kar alergičen, če me nekdo podcenjuje, me daje v nič zaradi neizkušenosti, ali pa da je tih. Sem zelo vesel, da mi nekdo pove da sem naredil tuki, tuki in tuki napako in fertik, mirna bosna. In na to ne bom nič rekel, ne bom se tolkel po glavi, kajti vsak človek začne prvič v življenju in vsak človek naredi napako. Nobeden ni brezhiben. In to vsakega prepametnega veterana opozarjam. Prvič je učenje, drugič je nabiranje izkušenj, tretjič rutina. Na vso srečo imam tudi sodelavce 1A. Smo zelo različnih profilov in vendar si pomagamo medsebojno in si predajamo znanje. Ko jaz nekoga učim, se zavedam kako se le-ta počuti in zato mu dam vedeti, da sem tudi jaz prvič delal napake in če naredi napako mu nobeden nima pravice tega očitati. Kar se tiče tega sem v teh bivših socialističnih gigantih občutil na lastni koži kako so izkušeni ljudje mevže in zvalijo vso svojo krivdo na novo zaposlene. Potem se porabilo ogromno energije, da se sploh odkrije napaka, ko se je odkrila je kakšen inženirček Telekoma zvalil krivdo na ljudi z nižjo izobrazbo, enostavno samo zaradi tega ker se je bal strogega šefa in kako se bo potem novinec kaj pametnega naučil, ko se mu stalno meče polena pod noge. Na žalost se danes to še zmeraj dogaja. V drugem oddelku imamo šefa za billing, ki je prišel iz Telekoma in moram reči da imamo precej problemov z njim, ker enostavno noče priznati svoje šlamparije, čeprav vsi vemo da je smotan ko zajla. Plačo pa ima od pol miljona navzgor.
Ja sam ka mali pao s lipe

#16 Uma

Uma
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 310

Objavljeno: 22. januar 2004, 13:13

Moje sprejemanje kritike je predvsem odvisno od koga jo dobim. Vem, da to ni vredu, ker delam nekaterim krivico s tem, ko jih spredalčkam in etiketiram, da itak nimajo pojma...nekatere pa upoštevam, čeprav v resnici nimajo pojma...




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0