Kaj bomo pa danes kuhali?
#1876
Objavljeno: 22. november 2005, 22:08
pr nas doma vem da se je zmeri vlačla tista solata pol k je ostala, pa je očim pol vse pojedu zvečer
Bora
#1877
Objavljeno: 22. november 2005, 22:12
Recimo, kot Primorka, navajena na sklede sveže zelenjave, ko slišim ime solata že vidim čudovito zeleno solato, radič, motovilc, rukolco, salatino
V Srbiji pod imenom solata doživljajo ajvar, pindjur, urnebes, pa kakšne paprike v kisli smetani, naribano zelenjavo v kisu...
#1878
Objavljeno: 22. november 2005, 22:15
Bora
#1879 Gost_sstane_*
Objavljeno: 22. november 2005, 22:22
Ruby, kaj pomeni insalata v italjanščiniSolata je res relativen pojem.
Recimo, kot Primorka, navajena na sklede sveže zelenjave, ko slišim ime solata že vidim čudovito zeleno solato, radič, motovilc, rukolco, salatino
V Srbiji recimo pod imenom solata doživljajo ajvar, pindjur, urnebes, pa kakšne paprike v kisli smetani, naribano zelenjavo v kisu...
Potem je tu še francoska in ruska solata, pa sadna...krompirjeva,
pravzaprav je vse neka solata...
#1880
Objavljeno: 22. november 2005, 22:23
#1881 Gost_sstane_*
Objavljeno: 22. november 2005, 22:42
Katera beseda je starejša, slovenska ali italjanska, kaj mislišSolata
#1882
Objavljeno: 22. november 2005, 22:44
Danes papcali palačinke iz polnozrnate pšenične moke pomešane z ajdovo moko, potem pa nadevano s špinačo in skuto, zalito s smetano in jajčkom+gratinirano. Solate se mi ni dal prat, ker sem imela že s špinačo ful dela
Me pa čaka še kitajsko zelje za ponucat v hladilniku. Ima kdo kak dober recept?
Govedina iz juhe.. oooooooo kok časa že tega nisem jedla. Moj gospod ne je mesa iz juhe, trdi da je to oprano meso. Samo zase se mi pa ne da delat. Nekajkrat naredila, pa potem tudi stran vrgla, ker nisem mogla pojesti. Nisem kak ljubitelj mesa 1kg govedine se mi pa upre....ker imam rada krepko juhico mora biti vsaj 1kg meska, če ne se mi ne zdi tok dobra...
I am feeling very olympic today
Is time the only thing you are waiting for?
Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!
Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.
Dalai Lama
Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)
#1883
Objavljeno: 23. november 2005, 10:47
Lia , kaj počnejo mesarji....no, o tem tule ne bi....Mislim pa, da mora biti meso po zakolu "uležano", se pravi, dva do tri dni mora ostati v hladilnici pri primerni temperaturi.To velja tudi za telečje meso.in kako spremeniš govedini okus....
ne morem spravit v promet mesa iz juhe edina varianta, da je pogojno užitna, je tako, da nardim "Esihflajš" žali bog bi se reklo po slovensko, mesno solato:
na tenko narežem, osolim, popram, dodam kuhan korenček prav tako na tenko narezan, obilo čebule, jabolčni kis in z veliko bučnega olja postavim na hladno...po dveh dneh je meso mehko in vsa zadeva dokaj pikantno užitna.
če ješ takoj, je meso trdo in žilavo...skrivnost mi je zaupal pristojni mesar za naš okraj, da v olju pacajo meso stare govedi do tri tedne in potem prodajo , kot najboljši mladi šnicl
Pri nas je podoben problem: govejo juho(ne kostno!) bi papali vsi, govedino pa mož+pes .
POLPETI IZ KUHANE GOVEDINE
Vzameš meso iz juhe in ga na drobno zmelješ(multipraktik bo čisto OK).Na olju zlato zarumeniš drobno nasekljano čebulo. Namočiš tri kose belega kruha( ali polbelega) v vodo.V mleto meso streseš prepraženo čebulo, dobro ožet kruh,jajce, dodaš začimbe...sol poper, peteršilj( ali malo vegete) in narediš polpete.Preden polpete na hitro popečeš( saj so vse sestavine že kuhane), jih z zgornjo stranjo pomokaj...se pravi, pečeš jih najprej na nepomokani strani in šele nato na pomokani.
Ruby 72: tudi midva s kvasom se dolgo nisva marala....ali sem potico tlačila nazaj v pekač....pa tudi strgala iz vse pečice....ali pa testo ni vzhajalo in je bil izdelek trd kot beton( komentar: Če bi pa ta kos potice vrgel v steno, bi nastala luknja...).
Torej, prostor, kjer se igraš s kvasom mora bit topel in čim manj odpiranja vrat( prepiha ne mara Če uporabiš svež kvas, ga najprej zdrobi v skodelico, dodaj malo mlačnega mleka, ščepec sladkorja in dobro zmešaj..postavi na topel prostor( radiator ali pečica pri 50 stopinjah).Če je kvasova proba preredka, zamešaj malo moke.Počakaj, da vzhaja....in že vzhajan kvas dodaj testu.Bolj enostavno je uporabit suhi kvas, sama uporabljam samo dr. Oecterjevega....Zdi pa se mi, da si omenila, da imaš pekač kruha in tvoj problem s kvašenim testom je praktično rešen .Sestavine po receptu vržeš v posodo, nastaviš program za mesenje testa...in čez uro in pol te čaka fantastično testo.
#1884
Objavljeno: 23. november 2005, 12:08
vegete pa ne uporabljam, odkar sem odbremzala iz rojstnega gnezda...
bo treba psa nabavt, zdaj je žalovanje za pokojnim mimo pa nam ne bo treba več teh neužitnih kuhinjskih ostankov prekladat po kastrolah
*
kar se kvašenega testta tiče, pa popoloma podpiram Enjo..NIČ PREPIHA,tud slabe volje ne , ena sam preljuba posvečenost in častitljiv obred....najbolj da vse moteče faktorje izključiš....
1.torej se pripraviš že dan prej, vse sestavine prineseš v očiščen in ogret prostor , ki se kliče kuhinja....
2.zelo važno, da je testo primerne gostote, da ga dobro pregneteš in da ima svilnat otip
3. smrt v brdih je dodajanje olja, masti
odkar to troje blazno resno zadeto jemljem....kr rata
*
kar se solate tiče prisegam na grško...
murka
kefir
kisla smetana
sol
poper
murko olupim, odstranim semenje, narežem na kocke, prelijem s kefirjem in dodam žlico kisle smetane...če je vrt živ dodam kake sveže koščke melise, pa tistega kak se že kliče, k zgleda k asparagus
pišuka zdaj sem pa lačna postala
#1885
Objavljeno: 23. november 2005, 12:25
Lia , kako pa ste "delali" vaše otroke, da imajo radi sojine polpete?Kaj se potem sploh obremenjuješ?...sosedova muca naj poje meso...Čisto razumem tvoje otroke, meni meso tudi preveč smrdi po mesu, da o okusu sploh ne govorim .hm....to sem vse probala...pa so me tamali prosili, naj jim prizanesem in naj raje pripravim sojine
vegete pa ne uporabljam, odkar sem odbremzala iz rojstnega gnezda...
bo treba psa nabavt, zdaj je žalovanje za pokojnim mimo pa nam ne bo treba več teh neužitnih kuhinjskih ostankov prekladat po kastrolah
*
kar se kvašenega testta tiče, pa popoloma podpiram Enjo..NIČ PREPIHA,tud slabe volje ne , ena sam preljuba posvečenost in častitljiv obred....najbolj da vse moteče faktorje izključiš....
1.torej se pripraviš že dan prej, vse sestavine prineseš v očiščen in ogret prostor , ki se kliče kuhinja....
2.zelo važno, da je testo primerne gostote, da ga dobro pregneteš in da ima svilnat otip
3. smrt v brdih je dodajanje olja, masti
odkar to troje blazno resno zadeto jemljem....kr rata
*
kar se solate tiče prisegam na grško...
murka
kefir
kisla smetana
sol
poper
murko olupim, odstranim semenje, narežem na kocke, prelijem s kefirjem in dodam žlico kisle smetane...če je vrt živ dodam kake sveže koščke melise, pa tistega kak se že kliče, k zgleda k asparagus
pišuka zdaj sem pa lačna postala
P.S.:Kaj je to murka?
#1886
Objavljeno: 23. november 2005, 12:29
*
heh, to sam takrat ko delam polpete iz govedine, jim zadiši soja...se jim zdi manjše zlo
hrano pa okušajo sam tako
al je vroča
al mrzla
al je pa sladka
saj veš kako je, lahko je mrzlo , ne sme bit vroče, vsekakor pa naj bo sladko in potem poližejo kastrole
#1887
Objavljeno: 23. november 2005, 14:40
Lia, kako se naredijo sojini polpeti?
Ja, to tut mene zanima. PLIIIIIIIIIIIIIS
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#1888
Objavljeno: 23. november 2005, 16:29
2 dkg maščobe
4 dkh prekajene slanine
25 dkg grobo pretlačene soje
1 dkg ostre paprike
5dkg čebule
4 dkg naribanega poljubnega sira
2 jajci
peteršilj , sol, poper
drobtine krušne
olje za peko
na olju prepraži slanino na kocke narezano, dodaj čebulo, prepraži...dodaj pretlačeno sojo, sir , začimbe, jajci in toliko drobtin da se sestavine vežejo...na vročem olju hitro spečeš...
za vegi varianto
vzameš od oka sojinih, in vseh drugih kosmičev ki jih najdeš v kuhinji na polic,namočiš v mleko, posebej prepražiš,čebulo, daš na packarijo v skledo....zraven še kak jajc al pa dva,sirčka v naribani obliki, sezama v prahu, soliš, popopraš, dodaš mal začimb ( peteršilj...origano kar pač maraš) oblikuješ v polpetke in spečeš....
#1889
Objavljeno: 23. november 2005, 17:30
Murka je kumara? ..množina murken, nemško gurken
#1890
Objavljeno: 23. november 2005, 18:08
#1891
Objavljeno: 23. november 2005, 19:44
Baje se da narediti krasen panettone, pa pandoro
Ravnokar sem spekla na brzaka eno brusnično rolado .
Lakotnikov in sladkega potrebnih pri nas nikoli ne zmanjka
pol svojega grešnega življenja dam za brusnično rolado
Ruby 72...saj imaš v navodilih za kruhopek, na katerem programu imaš pripravo testa...potem samo poglej v prvo kuharico za sestavine, ki jih rabiš za panettone in basta!!
#1892
Objavljeno: 23. november 2005, 20:48
Veš kaj Enja, pa se zmeniva za izmenjavo kuharskih dobrot:
ti me povabiš na gorenjske krape s skuto in jaz pridem
z brusnično rolado (brez smučarske palice) ,
...ko se znebiš hudobnega petelina...
To bo pa dolgo trajalo...perutnina živi 7+ let...
Imali smo strašnog pjetla...
bio je pravi đavo..
i u kiši, i u vjetru...
uvjek je stajajo pravo...
mu bomo peli,ko bo že ves ubogi ...s prihodom v hiši si je "kupil" doživljensko oskrbo
#1893
Objavljeno: 27. november 2005, 13:51
*korenčkovo kremno juho
* kitajske rezance (spet-zadnje čase nam kar preveč teknejo)
* solato
Še slikica rezancev:
[attachment=8826:attachment]
#1894 Gost_sstane_*
Objavljeno: 27. november 2005, 14:17
#1895
Objavljeno: 27. november 2005, 16:03
#1896
Objavljeno: 27. november 2005, 17:31
Ti kar vprašaj..........Izgleda super, kaj drugega pa ne upam vprašati
#1897
Objavljeno: 27. november 2005, 17:33
a rdece zelje?A mi lahko kdo tole razloži: Zdele kuham, no dušim zelje in na koncu še strem not česen, še mal pokuham in premešam... pol pa pogledam in česen je flurestenčno zelen ... totalen strup zgleda...Zakaj je tko?
anyway, nic hudga ni to, se spomnim, da se je ze kaj podobnega zgodilo... barvilo..... nic tacga, skratka.....
Picasso
#1898
Objavljeno: 27. november 2005, 18:00
...to rata pol supr mocn afrodiziak... postar, kje si???Ne navadno kislo zelje... Sej pol smo pojedli in je blo dober... sam tale česen je pa res čist mim zgledu... prov flurestenčno zelen
Frank Zappa
#1899
Objavljeno: 27. november 2005, 19:01
mi pa zdaj tolčemo po sfiženem pecivu..j****rolada, če mi testo rata se mi pa fila sfiži....maslena krema postala njen slab ponaredek...na uč nč lepo...je pa užitno
#1900
Objavljeno: 27. november 2005, 19:23
Glavno, da je dobromi pa zdaj tolčemo po sfiženem pecivu..j****rolada, če mi testo rata se mi pa fila sfiži....maslena krema postala njen slab ponaredek...na uč nč lepo...je pa užitno
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (2)
Člani: 0 - Gosti: 2 - Skriti člani: 0