Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Priporočila za knjigo


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
24 komentarjev na to temo

#1 RegY

RegY
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 9

Objavljeno: 17. junij 2004, 03:09

iščem knjigo ali knjige, ki bi bile dobre za začetek ukvarjanja z magijo, osnove, kaj vedeti itd.
kje jih najti?

v mislih imam belo magijo

no, pa še nekaj o meni, glede na to, da je to moja prva objava, ter seveda da veste kaj mi predlagat glede na moje izkušnje:
poznam nekaj alternativne medicine s kamni (ukvarjam se že 5 let) in različnimi rastlinami (kar vem od mame), ukvarjam se z bioenergijo (reiki - 6 let), malo psihologije polek, pa smo na zadevi kjer me že zanima magija.

sem zelo nežno bitje in vem, da nebi zajadral v črno magijo, če ne zaradi drugega, ker sem zelo močan in se držim kar si dopovem. rečeno mi je bilo da sem tudi energetsko in voljno zelo močan, tako da močno dvomim, da bi se moje prvotne tirnice prelevile.

najlepša hvala za pomoč

če sem zgrešil forum, mi to moderatorji sporočite na PM ali mail (če ni PMa), kam ste to prestavili, ker sem pač nov, ter še ne poznam foruma

thnx, papa

#2 Mateja

Mateja
  • D član
  • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 17. junij 2004, 07:24

Regy, živjo :palec:

tukaj je nekaj tem, malo pobrskaj.... morda smo tam že kaj rekli o tem, kar sprašuješ


Čarovništvo
Magične rastline
Klicanje duhov
Črna magija, prekletstvo
Knjige s področja duhovnosti2

#3 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 17. junij 2004, 08:13

Thanx, Mateja! :palec: :vio:

Pozdravljen RegY in dobrodosel! x:)x :palec:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#4 free

free
  • Srebrni član
  • Št. objav: 16 801

Objavljeno: 17. junij 2004, 08:57

iščem ...

http://www.castaneda...grity/index.cfm

http://www.castaneda.org

#5 aspirant

aspirant
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 10

Objavljeno: 17. junij 2004, 11:29

iščem knjigo ali knjige, ki bi bile dobre za začetek ukvarjanja z magijo, osnove, kaj vedeti itd.
kje jih najti?

v mislih imam belo magijo

Ojla!

Ravno pred nekaj dnevi sem sam postavil podobno vprasanje tule na forumu, samo da se ni nanasalo na knjige (te ze imam), ampak na ljudi, ki bi kaj vec vedeli o tem oziroma bi se s tem dejavno ukvarjali. No, kar se knjig tice, ti lahko svetujem, ker jih sam ravnokar berem.

Ce bos kupil eno samo knjigo, potem je definitivno taprava:

Modern Magick: 11 Lessons in High Magical Arts (Michael Kraig)

Ta knjiga je napisana kot ucbenik. Beres jo po-ca-si. Notri je polno vaj, ki jih moras obvladati, preden gres na naslednjo lekcijo. Ocenjujem, da jo bom sam bral (osvajal lekcije) priblizno eno leto.

Drugace pa je eden najbolj cenjenih avtorjev na to temo Israel Regardie. Najveckrat citiran je njegov "The Tree of Life" (overview celotne magije), nato "The Middle Pillar" (obsezneje o tem ritualu), pa tudi "Garden of Pomegranates" (kabala). Njegovo najobseznejse delo "The Golden Dawn" je predvsem enciklopedija vseh ritualov sistema Golden Dawn in ni namenjen zacetniku (jo imam, a je se ne berem, ker nimam dovolj osnove za njeno razumevanje), tako da ti je ne priporocam. Krajsi pregled magijske sole Golden Dawn je lepo opisan v "The Essential Golden Dawn" (Ciceros).

Ker magijska sola temelji na Kabali, vsekakor koristi prebrati kaksno temeljno delo s tega podrocja. Priporoca se "Mystical Qabalah" od Dion Fortune. Sicer pa imajo prakticno vse zgoraj omenjene knjige Kabalo opisano vsaj v osnovah, tako da tega sploh ne mores zgresiti.

Vse zgoraj nastete knjige sledijo istemu sistemu, znanem kot Golden Dawn, poimenovanem po tajnem redu izpred 100 let, ki je zbral najkvalitetnejse prakse tako zahodne ezoterike (hermetizma, kabale..) kot vzhodne ezoterike (joga,..). Zadeva je hudo prakticna in se izogiba pretirano religioznim vsebinam, tako da je primerna za vsakega. Obstaja se "offshoot" (ni cisto res) sistema Golden Dawn, ki se imenuje Thelema, njen utemeljitelj pa je razvpiti Alistair Crowley. On je sicer bil najprej clan GD, potem pa je napisal svoj sistem (ki mu je bil baje narekovan od visje inteligence....). Anyway, ko bos izbiral knjige, se zavedaj, da nekatere niso "kompatibilne" med seboj, ker je magija siroko podrocje. Vsekakor je GD najbolj znana magijska sola in ne bos zgresil, ce se bos drzal le-te.

Aha, obstaja pa se eno zelo znano podrocje magije, ki se imenuje Wicca (carovnice, witches..). To je t.i. "naravna magija" oz. "nizka magija". Za razliko od Golden Dawn in Theleme, ki sta primer "visoke magije" oz. "ritualne magije". Razlika med tema dvema je precejsnja, ker naravna magija uporablja predvsem vibracije predmetov, ki jih najdemo v naravi (npr. kamni...), medtem ko ritualna magija uporablja predvsem clovekov um (ostalo so le pripomocki). Tovrstna magija je seveda veliko ucinkovitejsa, ko si enkrat natreniran.

Kar se pa bele/crne magije tice... Magija je kot noz, in kot taka je nevtralna. Noz lahko uporabimo kot orodje. Ali kot orozje. It's your choice. Sicer pa moras najprej pridobiti precejsnje znanje (in tudi spretnosti!) s podrocja (bele) magije, preden si toliko "mocan", da lahko vplivas na druge ljudi. In ponavadi je tako, da ko dosezes tako stopnjo, da bi lahko skodoval drugim ljudem, se ze tako dobro zavedas vseh morebitnih posledic, da se tega raje ne gres.

Vse knjige se dobijo na Amazonu. :) In pri nekaterih od teh se da celo prebrati par uvodnih strani online. Kaj se cakas? ;)

#6 RegY

RegY
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 9

Objavljeno: 17. junij 2004, 14:08

aspirant: najlepša hvala, napisal si zelo obsežno in bom upošteval tvoj post (napisal sem si dve knjigi, ki jih bom poskusil dobiti: modern magic: 11 lessons.... (MK) in the tree of life (IR))

free, tudi tebi hvala, si bom stran dal pod priljubljene in počasi bral

mateja, hvala, počasi prebiram, čeprav je precej šal v tem xrolleyesx no, ja, bomo že nekako ;)


p.s.: upam, da bom dobil v knjižnici te knjige, o katerih govori aspirant, ker nisem lih najbolj pri kešu, da bi jih kupoval/naročal na amazonu :D

pps: če je kdo kje v moji bližini doma(mb), ki bi bil pripravljen it na kako kavico z mano in se s tem ukvarja, ter mi malo razložil kaj bi bilo dobro obvladat preden začnem prebirat to (ali me celo kaj nauči), itd. naj se prosim javi x;)x

#7 RegY

RegY
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 9

Objavljeno: 17. junij 2004, 16:20

še enkrat jaz... v knjižnjici sem bil, a nisem našel nič kaj pretirano pametnega (za moje pojme), sem pa nabral nekaj knjig, pa prosim za komentarje, koliko je to primerno, kaj je dobro prej prebrat itd.

- walter butler: magija & kabala
- regardie israel: ceremonialna magija
- phra rajsuthaja: magična moč čarovništva
- raven tempest: how to bewitch

iskal pa sem prej omenjeno knjigo Michaela kraiga: modern magic: 11 lessons in high magical arts
če jo slučajno ima kdo doma in bi mi jo bil pripravljen posodit za kako povračilo v obliki pijače ali kako drugače, da si jo fotokopiram, bi bil zelo navdušen!

thnx

LP!

#8 aspirant

aspirant
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 10

Objavljeno: 17. junij 2004, 16:51

aspirant: najlepša hvala, napisal si zelo obsežno in bom upošteval tvoj post (napisal sem si dve knjigi, ki jih bom poskusil dobiti: modern magic: 11 lessons.... (MK) in the tree of life (IR))

p.s.: upam, da bom dobil v knjižnici te knjige, o katerih govori aspirant, ker nisem lih najbolj pri kešu, da bi jih kupoval/naročal na amazonu :D


Ce si se odlocil za "Modern Magick" in "The Tree of Life", si se dobro odlocil. :palec:

Evo, samo zate sem pogledal na COBISS in ugotovil sledece:

Tree of Life obstaja v srbscini(!) in ga imajo, pazi zdej... EN izvod, in to ravno v Mariborski univerzitetni knjiznici. x:)x "Modern Magicka" pa sodec po COBISSu pri nas (se) ni. Sicer pa tega itak rabis za daljsi cas, ker ni misljen da bi ga preletel skozi.

Zdaj pa dovoli se eno lekcijo o ekonomiji. Nasa j... Slovenija je majhen trg, zato so knjige (ce sploh so prevedene v slovenscino) precej drage. O tem ze vrabci civkajo. Medtem ko je na zahodu to samo se eno trzno blago, ki ga ponujajo z ogromnimi popusti. In Amazon je eden najvecjih "diskontov" na svetu. Cene so temu, hvalabogu, ustrezne.

"Modern Magick" - 30% off, $13.
"Tree of Life" - 30% off, $14.
postnina: na posiljko $4.5 + na artikel $4.5
Ko placas se 8% DDV, preracunano vse skupaj znese 8700 SIT.

To pomeni ene 4300 sit na knjigo. Pri cemer ti posiljajo iz ZDA. Zdej pa poglej nase knjigarnarje... Pod 5000 sit pravzaprav ne dobis knjige, kaksne strokovne (torej ne leposlovje), se obicajno pri nas prodajajo za 10.000 SIT. xrolleyesx Ne, Amazon res ni drag. Tudi sam sem bil presenecen. x:)x

pps: če je kdo kje v moji bližini doma(mb), ki bi bil pripravljen it na kako kavico z mano in se s tem ukvarja, ter mi malo razložil kaj bi bilo dobro obvladat preden začnem prebirat to (ali me celo kaj nauči), itd. naj se prosim javi  x;)x


"Modern Magick" je res knjiga za zacetnike, kjer ti razlozi vse od A do Z, predvsem pa imas notri cisto konkretna navodila, kako izvajati magijo (=duhovne vaje). Ne rabis nic drugega kot pa se drzati teh navodil. Seveda pa rabis za to ogromno volje, vsak dan kaksno uro posvetiti temu ni macji kaselj, ceprav se morda zdi... Anyway, res ti priporocam da si tidve knjigi kupis, dobra nalozba sta, ker jih bos bral se pa se. Jaz sicer nisem iz MB, temvec iz LJ, tko da.. Ce bos mel kdaj kako vprasanje, napis privaten mail, se bom potrudil odgovorit. Res pa je da marsicesa se ne vem, tudi sam sem sele aspirant.. x:Dx

Ce si pa zelo neucakan, imas pa na internetu hudo velik informacij na to temo. Gres na usenet (oz. Google Groups), skupine alt.magick.* so polne informacij, samo so zelo reztresene. Tisto, kar rabis ti, bi bil nek uvod.

Dober uvod v Kabalo (tak s flash animacijami in prav zabaven) je na naslovu http://www.kabbalah.com/.
Enciklopedija kabalisticnega drevesa se nahaja na http://www.borndigit...tree/index.html.
Kaj te nauci sola Golden Dawn je opisano tu:
http://www.golden-dawn.com/
http://www.golden-dawn.org/
Kup linkov na temo Golden Dawn in hermetizma najdes na naslovu http://www.hermeticg...n.org/links.htm

Seveda magija ni nic brez Tarota, tega se lahko naucis na naslovu:
http://www.learntarot.com/
Dokler pa nimas Tarot kart, si lahko pomagas z racunalniskim polaganjem tule: http://www.facade.com/tarot
Prav pride tudi osnovno znanje hebrejscine, here we go:
http://www.jewfaq.org/alephbet.htm
http://www.akhlah.co...t/aleph-bet.asp

No, pa javi se kaj, ce se bos zacel resno s tem ukvarjati... x;)x

#9 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 17. junij 2004, 17:23

... Evo, samo zate sem pogledal na COBISS ...

To je pa zelo lepo od tebe. :palec: x^x
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#10 RegY

RegY
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 9

Objavljeno: 17. junij 2004, 17:41

glede amazona: resno razmišljam, ker si mi zelo lepo to predstavil, da ko našparam keš, da si to naročim xrolleyesx

namreč problemi s kešom pa to... premišljeno zapravljanje je v planu x;)x

tarot karte že imam, navodila zanje v slo. jeziku, pa tudi ;) samo naučit še se moram :D

zelo se zahvaljujem, vidim, da zelo obvladaš nasvete kje kaj najt :D hvala

#11 aspirant

aspirant
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 10

Objavljeno: 17. junij 2004, 21:34

prosim za komentarje, koliko je to primerno, kaj je dobro prej prebrat itd.

- walter butler: magija & kabala
- regardie israel: ceremonialna magija
- phra rajsuthaja: magična moč čarovništva
- raven tempest: how to bewitch

Ok, caveat emptor najprej: nobene od teh knjig nisem prebral. Zdaj pa, glede na to kaj se najde o teh knjigah na netu, bi rekel sledece.

Za prvi dve mislim da sta na pravo temo, a sta relativno neznani knjigi. Amazon nima niti fotk platnic teh knjig, tudi ponatisa ni. Verjetno nista bili nikoli bestsellerja.

Za drugi dve pa zgleda, da sta na temo witchcrafta (wicca) in ne ritualne magije. Vsaj tako je tazadnja knjiga klasificirana na Amazonu.

Btw, ko si ravno omenjal da imas Tarot karte. Kater deck pa uporabljas? Pa iz katere knjige se ucis? Tukaj samo eno opozorilo: ceprav so tarot decki s 78 kartami bolj ali manj enaki, so decki ki izhajajo iz Golden Dawn nekoliko spremenjeni: zamenjani sta karti 8 (Strength) in 11 (Justice). Thoth tarot, ki ga je naredil Crowley, ima na 8 Adjustment(Justice) in na 11 Lust(Strength). No, sam tolk da ves, da so dolceni decki bolj primerni za Golden Dawn, drugi pa za Thelemo.

Mene je to kar motilo, sploh ko sem iz rojstnega datuma izracunal svoj osebni in duhovni simbol. V obeh primerih je to 8-ka, in zdaj, odvisno kater sistem vzamem, pomeni razlicni stvari. Strength je levje, ognjeno znamenje in v tem opisu se najdem. Medtem ko mi Justice ne ustreza prav prevec. No, zadnjic pa si ravno dam izracunat horoskop in ugotovim, da imam ascendent v znamenju Tehtnice, ki je astroloski simbol karte Justice. Tako da, katerikoli sistem ze sledim, ocitno sem oboje, tako Strength kot Justice. x8Dx

#12 RegY

RegY
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 9

Objavljeno: 17. junij 2004, 22:16

tarot karte imam osho zen

je pa zadeva taka, da so to slovenske... tako, da XI je preboj, VIII pa pogum

kaj je to? če pravilno prevajam/razmišljam, so to GD karte xrolleyesx

učil se bom pa iz linka, ki si ga zastavil, razen, če ima kdo kaki boljši predlog

#13 aspirant

aspirant
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 10

Objavljeno: 17. junij 2004, 22:56

tarot karte imam osho zen

je pa zadeva taka, da so to slovenske... tako, da XI je preboj, VIII pa pogum

kaj je to? če pravilno prevajam/razmišljam, so to GD karte  xrolleyesx

učil se bom pa iz linka, ki si ga zastavil, razen, če ima kdo kaki boljši predlog

Huh, Osho Zen je pa vzhodnjaski tarot, in prakticno nima veze s Kabalo. Namrec, hermeticni tarot ima tesno preslikavo med potmi v kabalisticnem drevesu zivljenja ("tree of life"), in ce bos studiral kabalo, bos rabil take vrste tarot.

Pa ne me narobe razumet. Vsak tarot deck uporaben za divinacijo, in ima neko celostno podobo, vendar ce bos studiral Kabalo si z Osho Zen-om ne bos mogel pomagati. Potrebujes bodisi Raider-Waite tarot (ali pa katerokoli izpeljanko le-tega), ali pa Golden Dawn tarot. Prvega dobis povsod pri nas kjer prodajajo ezoteriko, ker je najbolj razsirjen, in tudi zelo primeren za zacetnike, ker ima na vseh kartah slike, kar olajsuje memorizacijo pomenov posameznih kart. ("Klasicni" taroti imajo na mali arkani vecinoma le ustrezno stevilo znakov in nobene slike.) Pa se nekaj: ce bos gledal katerekoli lekcije iz tarota, v knjigah ali pa online, 90% sans je da so kot primer navedene karte iz Rider-Waita. Tudi tisti link ki sem ga dal v prejsnjem postu, uporablja te karte.

Vse decke, vkljucno s zgoraj omenjenimi lahko najdes opisane na naslovu:
http://www.aeclectic.net/tarot/.
Recenzija Osho Zen tarota:
http://www.aeclectic...en/review.shtml

#14 RegY

RegY
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 9

Objavljeno: 18. junij 2004, 04:08

ok, kdo ve kje dobit te Rider-wait tarot karte v mb? ok, lahko tud v lj, glede na to, da imam tam punco doma

#15 aspirant

aspirant
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 10

Objavljeno: 18. junij 2004, 12:40

Ce ne drugje, pa tu.. x:)x

http://www.lunin.net...?products_id=93

V Malkuthu (fizicnem svetu) je pa to Copova knjigarna, Copova 3, LJ.

#16 RegY

RegY
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 9

Objavljeno: 18. junij 2004, 18:48

takole... sedaj sem naročil modern magick, middle pillar, pa tree of life - na amazonu

izbral sem po čeku/kešu, da plačam... sedaj me pa zanima (ker pač nimam kreditne kartice), kako to izvedem? tisto sem sprintal, kot je svetovano tam... moram to lepo poslat na tja dani naslov in noter priložit keš? prosim pomooooč!

#17 RegY

RegY
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 9

Objavljeno: 22. junij 2004, 16:41

ok, naročeno, ni več krize... hvala bogu, da mamo ljudi v familiji s kreditnimi karticami :D

#18 aspirant

aspirant
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 10

Objavljeno: 23. junij 2004, 18:58

Vids da gre. Vse se da, ce se hoce. x;)x Prvo lekcijo magije si ze osvojil. :palec:

#19 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 730

Objavljeno: 23. junij 2004, 19:29

hehe, dobro ste tole napedenali... x;)x x8Dx :palec:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#20 Klinar

Klinar
  • D član
  • Št. objav: 417

Objavljeno: 26. junij 2004, 18:23

hahahahaha RegY živjo, dobrodošel,
tebi aspirant pa hvala da si mu pomagal pri nakupu. Drgač je edino še to, da na amazon uk dobiš v glavnem iste knjige, razen če ni razprodano, le hitreje pride pošiljka. Amazon je kar tri tedne, London pa največ en teden.

Ja super je tale amazon.com, jaz nabavljam že kar nekaj let, brez panike in zapletov, zelo varno.

Uživaj v branju, "mladi čarovnik" x;)x

peace and love
clean
peace and love
Klinar

#21 aspirant

aspirant
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 10

Objavljeno: 27. junij 2004, 19:51

Hehe, clean, ne ga strasit... tko grozno dolg pa tud ne traja iz ameriskega Amazona. x:)x Jaz sem svojo zadnjo posiljko dobil 9. dan od narocila in to je kolikor vem bolj ali manj standardno, ker mi je moj kolega rekel da tudi on dobiva obicajno v 10 dneh. Hm, razen ce je to tako, da narocilo leti na ameriski Amazon, potem pa knjige dispatchajo iz kakega skladisca tu v Evropi. Ampak ne verjamem...

Je pa se vec variabilnih faktorjev kar se razlicnih izpostav Amazona tice. Eno so osnovne cene. Drugo so popusti, ki so v razlicnih drzavah razlicni (cudno, ce je vse skupaj ena velika firma). Tretji faktor je struktura postnih stroskov.

Naprimer vzemimo "Tree of life" od Regardieja.
amazon.com: $20 - 30% popusta = $14, kar znese 2765 SIT.
amazon.co.uk: #17 - 0% = #17, kar znese 6069 SIT.
amazon.de: E29.5 - 0% = E29.5, kar znese 7050 SIT.

Postni stroski so tudi zanimivi:
amazon.com: posiljka $4.5 + na posamezno knjigo $4.5, kar za eno samo naroceno knjigo znese 1778 SIT.
amazon.co.uk: posiljka #5 + na knjigo #3, kar znese 2856 SIT.
amazon.de: posiljka E11 + na knjigo E2, kar znese 3107.

Torej, ce bi narocal samo to knjigo, bi iz Amerike prisla za 4543 SIT, iz Anglije za 8925 SIT in iz Nemcije za 10157. Arrrrrrrrgh! Zivel kapitalizem, dol z Nemcijo! xrolleyesx

Ne ampak res, na nemskem Amazonu Slovenija sploh ne spada v skupino evropskih drzav, kjer so vsaj za postnino nizji stroski. Ne vem, a smo sploh v Evropi al kaj. Ne zgleda. :sori: A smo se za to borili? :o|o:

#22 RegY

RegY
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 9

Objavljeno: 28. junij 2004, 10:16

ja... hvala za pomoč pri nakupu, čakam na 16. 7. :D

hvala tudi aspirantu za pm glede konkurenčnega foruma ;) se beremo še kaj!

#23 SCOTT

SCOTT
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 5

Objavljeno: 14. januar 2005, 22:56

Zdravo RegY!
Če še iščeš knjige, ti priporočam tele:
-cunningham scott enciklopedija čarovnih rastlin in
zeliščno čarovništvo
-rajsuthaja phra magična moč čarovništva
-de pulford nicola knjiga urokov

#24 Mick

Mick
  • D član
  • Št. objav: 18 126

Objavljeno: 14. januar 2005, 23:23

Uuuu, jaz pa si želim prebrat en res res res dober krimič.... :irs: x:px

Hehehe...sem komi zdej prebral avtorja teme..... x:Ix xcivx
Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.
K. Čapek

#25 SCOTT

SCOTT
  • NeČistZačetnik
  • Pip
  • Št. objav: 5

Objavljeno: 14. januar 2005, 23:37

Mick, ne vem, če ti bo ta knjiga všeč, ampak pravijo, da ja ful dobra.
naslov: da vincijeva šifra
(morda ni ravno krimič, nevem, ampak je povezana z umori)

To temo je popravil/a SCOTT: 14. januar 2005, 23:39





Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0