Razhudniki
#26
Objavljeno: 29. julij 2004, 13:19
Sem čisto nova na tem forumu. Nekaj časa ga berem, uporabim kakšne ideje, zdaj pa ne morem, da se ne bi oglasila - malo za šalo, malo zares.
Mislim, dragi moji, da bomo kmalu brez priporočljive hrane ostali.
Zdaj vemo, da nas razhudniki razjezijo , od mesa smo pa sploh grozno agresivni.
Zelen, nezrel paradižnik (naj me kdo popravi, če ni res) se reže v vložene mešane solate in nikakor ni strupen. Zrel pa je dober oksidant in to je samo pozitivno.
Zdaj, ko je sezona paradižnika, paprike, čisto nove čebule - njam - vsak dan je na jedilniku in nikoli nisem slabe volje po obroku.
Ali kdo pozna pravo razlago zakaj razhudniki?
#27
Objavljeno: 29. julij 2004, 13:40
nisem vedela niti tega, da se paradižniku in ostali "hudi" zelenjavi tako reče-sem to zvedela tukaj na forumu
#28
Objavljeno: 29. julij 2004, 15:00
Meni se je ta teorija zdela čist mim....
Sam zgleda, da drži....
#29
Objavljeno: 29. julij 2004, 15:44
'pravo razlago' najdes par postov nazaj. kar se mene tice
tista, kateri ti verjames, je seveda zate prava.
ko bos nasla svojo razlago imena, deli z nami.
(meni se zdi malo verjetno, da bi se nekdo tako potrudil in dal tako ime, brez 'pravega' razloga. )
ps
ne gre se za eno papriko ali pet paradiznikov na dan v sezoni....gre se za vskodnevno, leta dolgo uzivanje specificnih stvari, kot so krompir, paprika...itd
si kar jes, to je star pregovor, torej: hrana vpliva na nas karakter, temperament...vse.
drugi mozni razlog:
veliko ljudi na primer ne mara paprike, ker jim razdrazi zelodec (se spahuje, pece zgaga..itd) podobno je s paradiznikom ( kislina). mogoce je slabo, ce se ti 'razjezi' telo?
ne vem....domnevam. surov krompir je zelo slab za ljudi, tezek, se spomnim, ko so otroci jedli surov krompir, ko niso hoteli naslednji dan v solo, da so dobili vrocino...vcasih kuhana hrana ni bila tako samoumevna, morda je to ime iz tistih casov, ker je tako opisno?
pa ne me narobe razumet, ljubim vse to, o cemer govorimo...samo ne pretiravam, ker mi res ne ustrezajo nor. zeleni paradizniki in prekisle omake...itd
ugibam pac!
t
Kdo lahko spremeni svet?
#30
Objavljeno: 30. julij 2004, 08:25
HONORE DE BALZAC
#31
Objavljeno: 30. julij 2004, 09:10
#32
Objavljeno: 30. julij 2004, 09:12
#33
Objavljeno: 30. julij 2004, 09:17
kak krompir r redkvijo, al pa s kislim mlekom?Hm........... a ni glih paradižnik antioksidant in zato zelo zelo priporočljiv ? Sicer pa zelo zanimiv izraz razhudniki.
paradižnik imam tudi jaz rada, najraje v solati in takjrat ko je sezona zanj, ne nekaj na silo sredi leta. Krompir pa tudi obožujem, mnajraje pire, sem ga pred kratkim spet unega iz vrečke (večina se jih itak zgraža, ampak meni je blazno všeč), pa včeraj sem prvič novega, pečenega . V solati mi je tudi všeč, ali pa samo kuhan s kako črno redkvijo nastrgano, al pa s kislim mlekom. še najmanj sem v bistvu nad pomfrijem nacdušena.
Men je redkev fajna z bučnim oljem, kisom in fižolom.. s krompirjem pa še nisem slišu.. pa krompir s kislim mlekom?
#34
Objavljeno: 30. julij 2004, 09:20
ja, evo, končujem...mljask je blo dobrSurya a zdle?
#36
Objavljeno: 30. julij 2004, 14:22
ena najljubših jedi!
in všeč mi je tudi pesem Pražen krompir od Zorana Predina
Imejte se radi med seboj, vedno!
live well, laugh often, love much (as you've never been hurt!)
#37
Objavljeno: 31. julij 2004, 20:14
krompir kifelčar
Krompir kifelčar!
Pri nas pa ga ni za dobit! Sploh ga ne poznajo, v Istri tudi ne, ker baje zahteva zelo pognojeno zemljo pa tudi rodi ne kot klasični krompir :o|o:
Jaz ga pa imam tako raaaaaaaaaaaaaaada
Opran, prerezan po dolgem posoljen z grobo soljo, pokapljan z olivnim oljem in spečen v roru
Zraven nepasirana skuta
Contesa, si mi pošteno vrnila za pohorsko omleto! :o|o:
#38
Objavljeno: 3. avgust 2004, 11:42
posut s peteršiljem..krompir kifelčar
Krompir kifelčar!
#39
Objavljeno: 3. avgust 2004, 14:57
#40
Objavljeno: 3. avgust 2004, 15:12
HONORE DE BALZAC
#41
Objavljeno: 4. avgust 2004, 08:18
sam je res...sej jest tud nism vedla kaj je to kifelčar,sploh pa niti pod razno ne bi nikol pridala to ime krompirju...sam je take oblike kot kifelc,ti je pol jasno k ga vidš..Sedaj si me spomnila vedno,ko grem na pot kam, grem mimo neke kmetije,kjer ima na vhodu eno epp njihovo tablo,na kateri piše,sveži Kikfeljčar (,ko sem privč to brau ,sploh nism vedu, kaj to je, pa to je le vrsta krompirja.) Prej nevedneš seveda pomisli, spet ena krajevna pekarna in ogromno Kiflcou
#42
Objavljeno: 4. avgust 2004, 08:28
#43
Objavljeno: 5. avgust 2004, 07:38
#44
Objavljeno: 5. avgust 2004, 12:48
breskve
paprike (pecene in polnjene)
malancane (pecene in polnjene)
bucke ( pecene, v solati, dusene)
paradiznik na vse nacine ( sveza omaka za pasto z baziliko, pa v solati, pa...)
krompir mladi, na vse nacine
halooo...! resno razmisljam, da se zaradi tega slabo pocutim, ker jih jem ze ves teden, izkljucno!
Kdo lahko spremeni svet?
#45
Objavljeno: 5. avgust 2004, 12:52
Slabo bi se počutila, če bi cel teden jedla stročnice..
#46
Objavljeno: 5. avgust 2004, 13:20
ma ne vem...mi ni dobro, pa poskusam ugotovit, zakaj...se malo, pa se bom razhudila!!
Kdo lahko spremeni svet?
#47
Objavljeno: 5. avgust 2004, 13:22
#48
Objavljeno: 6. avgust 2004, 11:39
Dodal bi še, da takoj, ko se najemo krompirja, ne hodite na sprehod, še posebej, če peljete psa, vas lahko pre-hitro kaka reč razburi!
#49
Objavljeno: 6. avgust 2004, 12:09
i love krompir!
#50
Objavljeno: 6. avgust 2004, 20:22
Zelo dober je pečen krompirček z maslom in smetano...
...jutri za kosilce...
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0