Namazi
#76
Objavljeno: 6. avgust 2006, 16:17
160 g tune v olivnem olju (ena velika pločevinka)
1 "zdenka sirček"
dve žlici kisle smetane
2-3 dag dimljenega sira
2-3 dag ementalca
2 srednje veliki vloženi kisli kumarici
pol žličke vegete
čajna žlička suhega peteršilja in drobnjaka
poravnana čajna žlička sladke paprike v prahu
poravnana čajna žlička čebule v prahu
Del olja odlijemo od tune in jo pretlačimo z vilico. Prestavimo v globoko posodo in primešamo zdenka sirček. Dodamo začimbe, nariban sir, sesekljane kisle kumarice in na hitro obdelamo s paličnim mešalnikom. Primešamo kislo smetano in po potrebi dolijemo še malo ostalega tuninega olja.
Naslednji dan je okus boljši, ko se vsi okusi dobro prepojijo.
Recept sem uporabila že velikokrat, vedno zadovoljil še tako zahtevne goste..........sama velikokrat dodam še hud feferon, da je malo pikanten..
..........pa dober tek
#77
Objavljeno: 25. oktober 2006, 10:51
1 velika konzerva tune (skupaj z olivnim oljem, se pravi, olje NE odlij)
1/2 lončka Hrenovega namaza Ljubljanskih mlekarn
2 mali žlički hrena iz kozarčka (vsaka trgovina)
mix
dober tek!
#78
Objavljeno: 1. februar 2007, 18:26
sem včeri nardila tale namaz, pa sem ga nardila full malo, ker sem bla skeptična glede tega kako bo všeč mojim domačim, in so bli vsi zlo navdušeni. smo popekli malo kruha in si ga pol namazal z namazom in so bli res navdušeni, tak da pohvala receptu!Recept sem uporabila že velikokrat, vedno zadovoljil še tako zahtevne goste..........
..........pa dober tek
#79
Objavljeno: 2. februar 2007, 06:38
Hvala, strelka!
Aha, s skuto zna biti tudi fajn, bolj light... Pa seveda začimbe naredijo svoje.
Je za probat tudi po tem tvojem receptu.
Ja , s pusto skuto je tudi zlo fajn...a ne ? Pa še šleparju mlečne maščobe se izogneš , ki se nahaja v obilju v teh raznih namaznih sirčkih...To je tudi glavni problem namazov, ker vsebujejo toliko nezdravih maščob, da boli še kaj drugega, ne samo glava.
Najbolj reven, pa tudi najbolj zdrav tunin namaz bi zgledal tko- tune iz vode odcediš, dodaš mal /res mal/ olivnega olja, pa mini puste skute, pa česen,pa mal čebulce , pa mal peteršilja ,pa seveda zasoliš in dopopraš ..pa namažeš...ne gre glih skamot, gre pa ...pa tiste deklice , ki niso glih šlank vsaj nimajo pol slabe vesti oz. jim je lahko jasno, da šlaufek niso dobile od namaza ...o okusu pa ne vem..kakor komu, meni je kar, sam jaz o okusih ne razmišljam preveč..bolj o sestavinah.
ja, saj v bistvu je to strelkin recept, sam da je konzerva druge sestave...
http://www.teate-reiki.com/
Moji knjigi
Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem
#80
Objavljeno: 2. februar 2007, 06:46
#81
Objavljeno: 2. februar 2007, 09:09
#82
Objavljeno: 2. februar 2007, 15:48
brez delfinchka ni dobre tunine...
zlomk....tralala
#83
Objavljeno: 6. februar 2009, 12:37
mene pa zanima ali kdo ve, kje dobiti namaz marmite v bližini celja. lp petra
#84
Objavljeno: 6. februar 2009, 12:43
#85
Objavljeno: 6. februar 2009, 13:07
Meni je čisto zanič.
#86
Objavljeno: 6. februar 2009, 13:09
(mi ga je Uriella zadnjič prijazno prinesla iz Londona ta veliiiko pakiranje )
popečen toast, pa mal počakaš, da se tolk ohladi, da se maslo ne stopi čist, ko ga na debelo! gor namažeš.. pol pa eno noževo konico (al pa mal več) marmita čez... polet še dve rezini paradižnika..
#87
Objavljeno: 6. februar 2009, 13:52
Evo:
Yeast Extract
Salt
Vegetable Extract
Niacin
Thiamin
Spice Extracts
Riboflavin
Folic Acid
Celery Extract
Vitamin B12
Sej sigurno znaš angleško...
V Angliji je ful popularn. Jaz sem ga tam poskusila na podoben način kot Aliana (brez paradižnika). Pa mi ni.....
#88
Objavljeno: 6. februar 2009, 14:14
brrrrrrr
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."
#89
Objavljeno: 6. februar 2009, 14:37
Kdor jih zna pobirati, si nabere celo premoženje.
JEAN ANOULIH
#90
Objavljeno: 6. februar 2009, 17:25
kar se pa okusa tiče, kylie, je pa zelo slan in malce grenek, zanimiv okus, vendar je pomembno, da ima vitamin b 12 ki ga vegetarijancem včasih lahko malo manjka. pa tudi folno kislino. lp petra
#91
Objavljeno: 6. februar 2009, 17:40
ne vem, če bi bil ravno po mojem okusu, bi ga pa z veseljem probala
Kdor jih zna pobirati, si nabere celo premoženje.
JEAN ANOULIH
#92
Objavljeno: 6. februar 2009, 17:54
#93
Objavljeno: 6. februar 2009, 18:34
hvala za odgovor aliana, žal ga v ce mercatorju in tudi drugje nimajo. naj te še vprašam, kje pa je v lj glavni mercator-šiška?
kar se pa okusa tiče, kylie, je pa zelo slan in malce grenek, zanimiv okus, vendar je pomembno, da ima vitamin b 12 ki ga vegetarijancem včasih lahko malo manjka. pa tudi folno kislino. lp petra
v mercatorju šiška sem ga kupila ene.. hmm.. največ pol leta nazaj, po moje manj... sam so imeli sam čist ta malo pakiranje, cena je bila pa precej visoka.. (sem pisala o tem v temi kaj bomo danes jedli, lahko malo tam pobrskaš oz. iskalnik uporabi....)
drugače pa, priporočam - če imaš kake veze v Angliji ali pa koga, ki gre tja, naroči, ker je ful, ful ceneje! majo ga pa tam v vsaki trgovini..
#94
Objavljeno: 6. februar 2009, 21:21
#95
Objavljeno: 17. september 2009, 11:32
Če ljubezen nosiš v sebi, potem jo vedno tudi srečaš. Gustave Chevallier
#96
Objavljeno: 3. februar 2011, 20:30
Že pred leti, ko sem bil na nekakšni dieti in potem presedlal na vege prehrano sem čisto slučajno malo testiral v kuhinji in nastalo je tole. Rad sem med lonci kadar je le mogoče. Nič od spodnjega recepta si ne lastim in verjetno je kaj takega že kdo objavil. Sem bolj poredko tu in žal nisem vsega prebral, kar ste do sedaj objavili. Zadeva je zelo okusna in še vsestransko uporabna, res pa je s pripravo kar nekaj dela, a se na koncu trud izplača.
Za zelenjavni namaz uporabljam naslednje sestavine:
- cvetačo
- brokoli
- paradižnik
- riž
- česen
- jajčevec (lahko tudi bučko)
- olive
- kapre
- peteršilj
- tahini pasta (mleti sezam)
- tamari omako
- origano
- bazilika
- limonin sok
- jabolčni kis
- olivno olje
Priprava:
1. Od cvetače (manjša glava) in 1 brokolija izrežem in uporabim zgolj "cvetove", vse ostalo od tršega stebla gre posebej v juho. Cvetove kuham nad paro okoli 1 uro.
2. Posebej dam kuhati v soljeno vodo 4 pesti riža (običajno je to Basmati ali Jasminov riž).
3. En celotni strok česna narežem na drobno in ga popečem na olivnem olju, samo toliko, da zacvrči in izgubi svojo dražilno lastnost, aroma pa ostane.
4. Na liste narezan jajčevec srednje velikosti popečem na olivnem olju.
5. Na kolobarje narezane rezine 3 paradižnikov popečem na olivnem olju.
6. Narežem 10 do 20 izkoščičenih oliv
7. Narežem šopek svežega peteršilja
8. Na drobno narežem za 1 polno jušno žlico kaper
Vse navedeno - pripravljeno - eno za drugim postopno dodajam v multipraktik in "mešam" v njem do kaše. Vmes dodajam: okoli 1 dcl svežega olivnega olja, sok polovice srednje velike limone, 1 jušno žlico tahini paste, 1 pokrovček Ašičevega jabolčnega kisa in po občutku dodajam tamari omako. Dodam večji ščepec bazilike in manjšega origana. V kolikor pride kaša pregosta in se motor multipraktika že "malo" muči dodam še nekaj žlic juhe, da se zadeva razredči.
Po vsem navedenem bi morala biti omaka gotova. Jaz jo sicer postopoma ves čas poskušam in na podlagi tega na koncu pridem do želenega okusa.
Po želji je mogoče dodajati malce papriciranih sestavin, kot je napr. čili (pazi na zmernost, saj poti nazaj običajno ni) ali pa le prah sladke paprike, po želji in okusu.
Glede na to, da nisem profi kuhar mi priprava namaza vzame nekje okoli 2-3 ure.
Vse količine izbiram glede na občutek in seveda na kapaciteto posode multipraktika, zato žal nimam količin razdelanih po naprimer teži. Je bila zadeva že tolikokrat pripravljena, da že imam občutek izbire velikosti posamezne zelenjave.
Namaz pri nas izgine v dveh mesecih pri hranjenju v manjših steklenih kozarcih in na hladnem v hladilniku. V tem času še vedno ostane precej svežega okusa menim pa, da bi z lahkoto zdržal tudi kaj dlje.
Pa še to, zadevo uporabljam tudi kot dodatek k juham, omakam za testenine itd. Vse odvisno od domišljije. Kam pa pridemo brez nje ...
Pa srečno in dober tek!
lp,M.
#97
Objavljeno: 3. februar 2011, 20:40
Eno vprašanje edino - tale 1 ura kuhanja cvetačinih in brokolijevih "cvetov" se mi zdi preveč Če brokolijeve vršičke pokuhaš na sopari, je ponavadi dovolj že 5 minut da so mehki in za jest v solati na primer. Je kak drug razlog da jih kuhaš tako dolgo? Čudno mi je zato ker zadeve na koncu itak zmikasaš, če jih kuhaš tako dolgo pa izgubijo vse vitamine?
Latinski izrek
#98
Objavljeno: 3. februar 2011, 21:14
#99
Objavljeno: 3. februar 2011, 21:38
Juhu,
M.
#100
Objavljeno: 3. februar 2011, 21:47
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0