Namazi
#101
Objavljeno: 3. februar 2011, 21:54
#102
Objavljeno: 4. februar 2011, 11:13
Sicer pa - poznam to ja - se spraviš kuhat, potem pa vmes naenkrat delaš še 10 stvari zraven, pa so zadeve hitro preveč skuhane Najboljše si je prej vse pripravit - samo kaj ko nam ponavadi primanjkuje časa
Latinski izrek
#103
Objavljeno: 4. februar 2011, 11:21
#104
Objavljeno: 4. februar 2011, 11:42
Latinski izrek
#105
Objavljeno: 4. februar 2011, 12:40
#106
Objavljeno: 4. februar 2011, 12:50
#107
Objavljeno: 4. februar 2011, 14:31
pa tud težko je pisat pol recept, ker ko kuhaš oz. pripravljaš, velik tega narediš nekako avtomatično, ko morš pa napisat, pa zato kej pozabiš ali nisi čist ziher (npr. čas kuhanja - če bi jaz pisala, bi tudi morda čist falila, ker ne gledam na uro, ampak delam vse po filingu: ko je kuhano, je pač kuhano ).Tako nekako, organizacije mi manjka. Pa na koncu študiram, kaj neki sem še pozabil dodat.
Zgleda slastno, čeprav men je morda čist preveč vsega tega notri, mi je že skor vsaka posamezna sestavina lohk že čist dost (npr. jaz obožujem tahini na kruhu, včas ga pokapljam še s sojino omako).
Ampak je pa ideja dobra, skratka lohk že narediš sam z melancani in še kako malenkostjo, pa sem ziher da bi bil zlo dober namaz tudi.
Picasso
#108
Objavljeno: 4. februar 2011, 14:33
Marsa, se čist strinjam s tem, kar si napisala
#109
Objavljeno: 4. februar 2011, 16:14
pa tud težko je pisat pol recept, ker ko kuhaš oz. pripravljaš, velik tega narediš nekako avtomatično, ko morš pa napisat, pa zato kej pozabiš ali nisi čist ziher (npr. čas kuhanja - če bi jaz pisala, bi tudi morda čist falila, ker ne gledam na uro, ampak delam vse po filingu: ko je kuhano, je pač kuhano ).
Zgleda slastno, čeprav men je morda čist preveč vsega tega notri, mi je že skor vsaka posamezna sestavina lohk že čist dost (npr. jaz obožujem tahini na kruhu, včas ga pokapljam še s sojino omako).
Ampak je pa ideja dobra, skratka lohk že narediš sam z melancani in še kako malenkostjo, pa sem ziher da bi bil zlo dober namaz tudi.
No, skratka pustite uro pri gmah in kuhajte, da bo prav. Evo, že delajo nove ideje. Riž imam jaz skratka kot mazivo namesto masla pa še njegova sluz mi paše ..
Prepustite se občutkom in naj nastane še kaj na to temo.
#110
Objavljeno: 16. marec 2011, 15:04
Pozdravljeni!
Že pred leti, ko sem bil na nekakšni dieti in potem presedlal na vege prehrano sem čisto slučajno malo testiral v kuhinji in nastalo je tole. Rad sem med lonci kadar je le mogoče. Nič od spodnjega recepta si ne lastim in verjetno je kaj takega že kdo objavil. Sem bolj poredko tu in žal nisem vsega prebral, kar ste do sedaj objavili. Zadeva je zelo okusna in še vsestransko uporabna, res pa je s pripravo kar nekaj dela, a se na koncu trud izplača.
Za zelenjavni namaz uporabljam naslednje sestavine:
- cvetačo
- brokoli
- paradižnik
- riž
- česen
- jajčevec (lahko tudi bučko)
- olive
- kapre
- peteršilj
- tahini pasta (mleti sezam)
- tamari omako
- origano
- bazilika
- limonin sok
- jabolčni kis
- olivno olje
Priprava:
1. Od cvetače (manjša glava) in 1 brokolija izrežem in uporabim zgolj "cvetove", vse ostalo od tršega stebla gre posebej v juho. Cvetove kuham nad paro okoli 1 uro.
V vseh primerih pazite, da olje ne dobi previsoko temperaturo, saj olivno olje ni primerno za tovrstne obremenitve - beri, postane nezdravo.
2. Posebej dam kuhati v soljeno vodo 4 pesti riža (običajno je to Basmati ali Jasminov riž).
3. En celotni strok česna narežem na drobno in ga popečem na olivnem olju, samo toliko, da zacvrči in izgubi svojo dražilno lastnost, aroma pa ostane.
4. Na liste narezan jajčevec srednje velikosti popečem na olivnem olju.
5. Na kolobarje narezane rezine 3 paradižnikov popečem na olivnem olju.
6. Narežem 10 do 20 izkoščičenih oliv
7. Narežem šopek svežega peteršilja
8. Na drobno narežem za 1 polno jušno žlico kaper
Vse navedeno - pripravljeno - eno za drugim postopno dodajam v multipraktik in "mešam" v njem do kaše. Vmes dodajam: okoli 1 dcl svežega olivnega olja, sok polovice srednje velike limone, 1 jušno žlico tahini paste, 1 pokrovček Ašičevega jabolčnega kisa in po občutku dodajam tamari omako. Dodam večji ščepec bazilike in manjšega origana. V kolikor pride kaša pregosta in se motor multipraktika že "malo" muči dodam še nekaj žlic juhe, da se zadeva razredči.
Po vsem navedenem bi morala biti omaka gotova. Jaz jo sicer postopoma ves čas poskušam in na podlagi tega na koncu pridem do želenega okusa.
Po želji je mogoče dodajati malce papriciranih sestavin, kot je napr. čili (pazi na zmernost, saj poti nazaj običajno ni) ali pa le prah sladke paprike, po želji in okusu.
Glede na to, da nisem profi kuhar mi priprava namaza vzame nekje okoli 2-3 ure.
Vse količine izbiram glede na občutek in seveda na kapaciteto posode multipraktika, zato žal nimam količin razdelanih po naprimer teži. Je bila zadeva že tolikokrat pripravljena, da že imam občutek izbire velikosti posamezne zelenjave.
Namaz pri nas izgine v dveh mesecih pri hranjenju v manjših steklenih kozarcih in na hladnem v hladilniku. V tem času še vedno ostane precej svežega okusa menim pa, da bi z lahkoto zdržal tudi kaj dlje.
Pa še to, zadevo uporabljam tudi kot dodatek k juham, omakam za testenine itd. Vse odvisno od domišljije. Kam pa pridemo brez nje ...
Pa srečno in dober tek!
lp,M.
Dober dan!
Spet jaz ...
Sem po nasvetu prijatelja poskusil še z naslednjo zadevo:
Vzemite prav vse sestavine, ki so omenjene in jih surove zmečite v multipraktik in zmiksajte. Zadeva ima sicer nekoliko drugačen okus in verjamem, da se ga z malo "mašte" da narediti v željeno. Je pa brez toplotne obdelave in še bolj ok. Uporabite nešpricane bio sestavine, če se le da.
Sedaj je bilo dela veliko manj=manj časa je trajalo ..
Diober tek!
P.S.
Če se vam ne da, ker vam je odveč, pa kakšno sestavino izpustite ali kakšno novo dodajte ..
#111
Objavljeno: 16. marec 2011, 15:10
Dober dan!
Spet jaz ...
Sem po nasvetu prijatelja poskusil še z naslednjo zadevo:
Vzemite prav vse sestavine, ki so omenjene in jih surove zmečite v multipraktik in zmiksajte. Zadeva ima sicer nekoliko drugačen okus in verjamem, da se ga z malo "mašte" da narediti v željeno. Je pa brez toplotne obdelave in še bolj ok. Uporabite nešpricane bio sestavine, če se le da.
Sedaj je bilo dela veliko manj=manj časa je trajalo ..
In seveda, TOKRAT V ZMESI NI RIŽA!
Diober tek!
P.S.
Če se vam ne da, ker vam je odveč, pa kakšno sestavino izpustite ali kakšno novo dodajte ..
#112
Objavljeno: 16. marec 2011, 20:44
#113
Objavljeno: 23. oktober 2011, 10:16
Cipci za namaze imaš celo vrsto receptov na netu.
Rabiš pa sestavine in multipraktik.
''Poceni'' in hiter ter dober ribji namaz:
konzervice tune + topljeni sirček (tist v trikotih) zmešaš v multipraktiku (1 min) in flopaš gor na kruhke.
opcija: angleži delajo take sendviče z majonezo, namesto s sirčkom in dajo rezinico sveže kumarce na vrh.
Skutin namaz:
Hiter in enostaven. Skuta + nekaj zelenjave na drobno nasekane - največkrat paprika.
Zimski namaz pa z rdečo papriko v prahi in ščepcem soli.
Humus namaz:
čičerika in nekaj zelenjave po želji (glej net za recepte)
Mesni:
ne bi smeli bit težavni, če pa samo meso gor flikaš
* mogoče narediš še pica kruhke
Zelo hitro in lahko se spraviš na slane palčke po domače.
Kupiš listnato testo in ga potrosiš z različnimi semeni, sirom,... pica palčke pa delaš v dveh delih. Najprej en kvadrat testa premažeš s kečapom, daš gor naribano šunko in nariban sir. Pokriješ z drugim kvedratom testa in narežeš na trakce, jih zavije pri robovih na spiralce in spečeš.
Prigrizki so tudi npr: grozdje, sir in orehi na pladnju. Grozdje lahko zamenjaš s suhimi marelicami.
Hmmm mogoče se še česa spomnim
Verjetno se bo tudi oglasila kakšna bolj izvežbana kuharca
Aja francoski kruhi!
Jih imajo tudi v polnozrnatem testu in ziher dobiš koruzne bagete v kakem bolje obloženem merkatorju.
Če na pa npr. pirin kruh s sodo narediš sama večer prej. Izi bizi, nič vzhajanja, samo skupaj zmečeš in dobro spečeš
Picasso
#114
Objavljeno: 23. oktober 2011, 12:18
kaj naj pa zdaj
tega je tooook
pa vse tok dobr za prebrat
zdej mam pa problem
ki se mu reče PRETIRAVANJE , ko ne bom znala eno normalno mero narest...
#115
Objavljeno: 23. oktober 2011, 12:25
Picasso
#116
Objavljeno: 23. oktober 2011, 16:04
ampak da bo od vsakega po mal, pa za vse okuse.
bom poročala in pofotkala - če bo ratalo
#117
Objavljeno: 23. oktober 2011, 20:47
pa upam, da so ti usi namazi uspeli
#118
Objavljeno: 25. oktober 2011, 12:00
a če kupim na hitrco dans seme bo do sobote že zraslo kaj??
sam prašam...
#119
Objavljeno: 25. oktober 2011, 12:03
#120
Objavljeno: 25. oktober 2011, 12:08
#121
Objavljeno: 25. oktober 2011, 12:34
»Grem naprej.
Kjer ni poti, ustvarim pot.
Usmerjam tok svojega življenja,
tako kot duša v meni hoče.«
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•´
#122
Objavljeno: 25. oktober 2011, 12:38
jaz tud mislim da največ 3 dni...Kolk cajta zdrži en tak namaz v hladilniku...recimo skutni s čemažem?
in da je tud odvisno kakšna je skuta... no torej je pač odvisno od skutinega roka uporabe...
dober tek!
Picasso
#123
Objavljeno: 25. oktober 2011, 13:05
Kako se pa da čemaž konzervirat na daljši rok...recimo eno leto?
#124
Objavljeno: 25. oktober 2011, 13:16
ampak nekaj mesecev dela že če ga daš samo v olivca...
posušiš, naseckaš in čezenj zliješ olivca, jaz menda dodam še picek soli...
ampak... kako? kje si pa dobil zdaj čemaž?
saj to je poleti oz. pozno spmloadi...
pa tud, imamo temo (o) Čemažu, si pozabil?
Picasso
#125
Objavljeno: 25. oktober 2011, 13:21
zabu
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0