Kakšna je vaša omaka gospodična?
#76
Objavljeno: 5. julij 2004, 17:49
Edina varianta, ki pomaga, je 'obdelava' s soljo, potem odlijes vodo in potem je boljse...
Ravno zadnjic je mitja rekel, da si zeli kdaj, pa sem se kar francoza naredila...
Picasso
#77
Objavljeno: 5. julij 2004, 18:02
plus za posladek marelice z medom in šlag peno na vrh
#78
Objavljeno: 5. julij 2004, 18:49
Me veseli, da si se pridružila k 300 potencialnim omakaricam na LF.
Mislim, da jih z omako čaka še 295.
Andres
#79
Objavljeno: 5. julij 2004, 20:55
Za 4 osebe
1 olupljena in razpolovljena šalotka
2 olupljena stroka česna
pest svežih listov bazilike
500 g zrelega paradižnika
10ml/2 žlički olivnega olja
2 zelena feferona
zdrava sol in črni poper
Šalotko, česen, bazilikine liste damo v mešalnik in obdelujemo, da je vse sesekljano. Paradižnike razpolovimo in jih v mešalniku grobo sesekljamo. Nato ob vklopljenem multipracticu počasi vlivamo olivno olje. Po okusu posolimo in popopramo.Feferone po dolgem razpolovimo in odstranimo semena. Polovice počez narežemo na tanke koščke in jih zamešamo v salso. Ko jo ponudimo, naj ima sobno temperaturo. Pripravimo jo lahko 24 ur prej(počaka naj v hladilniku)
HONORE DE BALZAC
#80
Objavljeno: 5. julij 2004, 20:56
Picasso
#81
Objavljeno: 5. julij 2004, 21:05
DVE PAPRIKOVI OMAKI ZA POMAKANJE
Za 4-6 oseb
2 razpolovljeni in očiščeni rdeči papriki
2 razpolovljeni in očiščeni rumeni papriki
2 stroka česna
30ml/2 žlici limoninega soka
20ml/4 žličke olivnega olja
50 g drobtin svežega belega kruha
zdrava sol in črni poper
surova zelenjava po želji(za pomakanje)
V dve kozici damo po dve papriki enake barve. Prilijemo toliko vode, da jih ravno pokrije.
Zavremo, pokrijemo in kuhljamo 15 minut, da se paprike zmehčajo. Odcedimo, ohladimo in vsako barvo posebej v mešalniku obdelamo v pire. Pred obdelavo damo po pol limoninega soka in olivnega olja. Vsakemu pireju primešamo pol drobtin in posolimo in popopramo. Omaki za pomakanje ponudimo z različnimi vrstami surove zelenjave.
HONORE DE BALZAC
#82
Objavljeno: 5. julij 2004, 21:18
Kaksna omaka neki...
Vsaka jed na krozniku mora biti striktno locena od druge, nikaksnega dotikanja, mesanja med sabo....kje je sele mesto za nekaksno omako, no
#84
Objavljeno: 5. julij 2004, 21:28
Locevanje..ni bilo misljeno strogo matematicno (mnozice pa to )krokodil... ti ločuješ... mi pa omakcamo ....
Bolj na to, da imam rad, da ima tudi na krozniku vsaka stvar 'svoj' pristni okus in ne 'skupnega'.
Ce je pa omaka dobra, pa naj bo...naj bo pa locena
#86
Objavljeno: 6. julij 2004, 09:58
(pomeni, da boste jedli, kot bi vam jo skuhal kak grof, kadar grofice ni doma, lahko bi ji rekli tudi antigrofičja omaka)
Grofov postopek za 1 porcijo:
- pristavimo lonec z vodo za špagete
- 1 tuno riomare odpremo, olje odlijemo v kozico (naj bo pločevinka že dalj časa pravilno obrnjena, da bo olje zares na vrhu!)
- 1/4 čebule sesekljamo in stresemo na olje
- 1 koren drobno naribamo in stresemo na olje, oboje prepražimo
- 1,5 - 2 dl paradižnikove omake Pomi gor polijemo
- odcejeno tuno, prepasirano z vilicami, stresemo v omako in premešamo
- dodamo začimbe, ki so nam všeč (npr. origano, pekoča paprika; a česna samo za vzorec špric viskija ali konjaka)
- brbota (samo narahlo!) naj par minut, da se okusi integrirajo, potem izključimo
- V vodo vržemo špagete Barilla št. 3 ali 5 (omakca se integrira naprej, čeprav ne vre)
- kuhane špagete odcedimo in polijemo z omako
- Zraven pijemo suho belo vino (najbolje iz Brd, pa tudi beli Koprski Kapris je OK)
#87 Gost_sstane_*
Objavljeno: 6. julij 2004, 10:03
Za točko 1 minus cvek1. - dodamo začimbe, ki so nam všeč (npr. origano, pekoča paprika; a česna samo za vzorec špric viskija ali konjaka)
- brbota (samo narahlo!) naj par minut, da se okusi integrirajo, potem izključimo
-
2. - Zraven pijemo suho belo vino (najbolje iz Brd, pa tudi beli Koprski Kapris je OK)
Za točko 2 plus odlično
#88
Objavljeno: 6. julij 2004, 10:11
#89
Objavljeno: 6. julij 2004, 12:53
Tega pa nisem razumel, minus cvek za predlog, da dodate začimbe po svojem okusu?Za točko 1 minus cvek1. - dodamo začimbe, ki so nam všeč (...)
2. - Zraven pijemo suho belo vino (najbolje iz Brd, pa tudi beli Koprski Kapris je OK)
Za točko 2 plus odlično
(Tisto sem dal zgolj kot primer. Nazadnje sem dal samo majcen strok česna, malo pekoče paprike v prahu in zaradi manj slane paradižnikove omake še mini ščep soli, s fingerkodo (med prsti sem pomencal nekaj zrn soli... Ampak jutri ...
#90
Objavljeno: 6. julij 2004, 13:00
#91
Objavljeno: 6. julij 2004, 13:07
Enkrat sem latinscino pisala --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2.
Skratka, cez celo stran minus in na koncu ena majcena dvojkica.
Picasso
#92
Objavljeno: 6. julij 2004, 13:12
Le iz katerega konca Slo je tale poba ?
Variacija za tunino omako:
-pristavite pisker za pašto, solite vodo
-odprete pločevinko (160g za dva) tune in odcedite olje
-stresete tuno v teflonsko ponev in pistavite na majhen ogenj, da se razpusti (pomagate z plastično kuhalnico)
- popoprate po možnosti s svežim poprom na mlinček in ščepec soli
-v krop vržete pašto
- ugasnete tuno in primešate kakšno žlico kisle smetane
Omako zamešate v odcejeno (NE SPLAKNJENO ) pašto
Zraven paše teča (skleda) zelene solate s pomidorom (paradižnikom)
P.s. Ni vseeno za kateri format (obliko) ali tip (jajčna, navadna, z dodatki) pašte se odločite.
Omaka narekuje, kakšen format ali tip pašte naj bo!
Paradižnikova salsa z baziliko ima rada špagete, rebraste peresnike ali rigatone.
Za zgornjo omako so dobre razne školjke, ker lepo nalovijo gosto omako, nikoli pa z ribo jajčne pašte!
#93 Gost_sstane_*
Objavljeno: 6. julij 2004, 13:40
Za tebe latinščina za primorce pa španska vasEnkrat sem latinscino pisala ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
#94
Objavljeno: 6. julij 2004, 14:40
Sestavine za 2-3 osebe:
- vodo za pašto pristaviš v širok lonec (se hitreje segreje, kot visok)
- odpreš malo pločevinko rezanih šampinjonov, olje odliješ v kozico (če bo to brala kaka grofica, pa naj ga odlije v lijak, v kozico pa naj nalije malo kvalitetnega semenskega olja)
- sesekljamo veliiiko česna (najmanj 6 strokov), naj samo zadiši
- stresemo gor šampinjone iz pločevinke, da se pogrejejo
- popramo, lahko malo muškatnega oreščka.
- takoj zatem lonček kisle smetane, razmešamo, ne sme zavreti!
- običajno se mi zdi omakca pregosta in dolijem malo (1/2 dl) mleka
- malo je treba še dosoliti, pokrijemo, ugasnemo ogenj
- takrat, ko je zavrela voda, jo posolimo in stresemo pašto, obvezno peresnike (penne rigate, ali mezze penne rigate. Za silo pennete rigate.)
#95 Gost_sstane_*
Objavljeno: 6. julij 2004, 17:07
#96
Objavljeno: 6. julij 2004, 18:24
HONORE DE BALZAC
#97
Objavljeno: 7. julij 2004, 12:58
lupina 1 pomaranče
3 žlice rdečega vina
250 g ribezovega želeja
1 zvrhano žličko gorčice (Estragon senf)
zdrava sol
limonin sok
Lupini odstranimo belo kožico in jo narežemo na tanke trakove, ki jih kuhamo približno 10 minut v treh žlicah rdečega vina in postavimo na hladno. Žele zmešamo z gorčico, dodamo ohlajeno pomarančno lupino z rdečim vinom in začinimo omako z limoninim sokom in soljo!
HOLANDSKA OMAKA(stepena omaka-odličen dodatek različni zelenjavi)
200g masla
2 rumenjaka
2 žlici belega vina
limonin sok
poper
zdrava sol
Maslo razpustimo in nekoliko ohladimo. Rumenjake in vino, stepamo nad soparo tako dolgo, da se zmes nekoliko zgosti, nato vzamemo posodo iznad sopare in počasi vmešamo nekoliko ohlajeno maslo. Omako po okusu začinimo z limoninim sokom,poprom in soljo.
HONORE DE BALZAC
#98
Objavljeno: 7. julij 2004, 13:15
100 g masla
1 drobno čebulo
sesekljani listki pehtrana
sesekljani listki bazilike
sveže zmlet črn poper
2 žlički jabolčnega kisa
2 žlici vode
2 rumenjaka
zdrava sol
poper
sladkor
limonin sok
žlica sesekljanih dišavnih zelišč
Maslo razpustimo in nekoliko ohladimo. Čebulo narežemo na kocke in zavremo skupaj s pehtranom, baziliko, svežim poprom, kisom in vodo,pustimo, da nekaj časa vre, nato pa pretlačimo skozi cedilo. Precedku dodamo dva rumenjaka in tako dolgo stepamo nad soparo, da se zmes zgosti. Nato posodo odstranimo, počasi vtepemo ohlajeno maslo in začinimo omako s soljo,poprom, sladkorjem, limoninim sokom, ter vmešamo še žlico mešanih sesekljanih dišavnih zelišč. Omako pustimo na toplem nad soparo,dokler je ne ponudimo.
GORČIČNA OMAKA(priloga k dušeni svinjini ali govedini)
25 g masla
10 g pšenične moke
1/4 litra mleka
1/8 litra sladke smetane
2 rahlo zvrhani žlici madžarske gorčice
zdrava sol
limonin sok
sladkor
Maslo razpustimo in na njem pražimo moko, da zarumeni, prilijemo mleko in smetano, stepamo z metlico za stepanje in pazimo, da ne nastanejo grudice. Nato omako zavremo in pustimo, da vre približno 5 minut. Ko se omaka ohladi na približno 65 stopinj, dodamo gorčico sol, limonin sok in sladkor in takoj ponudimo.
HONORE DE BALZAC
#99 Gost_sstane_*
Objavljeno: 7. julij 2004, 13:29
Jih pa res stresaš, kot iz rokava
#100
Objavljeno: 7. julij 2004, 13:40
Stane, ti pa izgubljas svoj kriticni cut v pojavi lepotic vzajemno s soljo, ocitno, oz. si pac pristranski...
... namrec - bela moka, mleko (+ maslo + smetana ...) - + 10 tock?
Torej zate - minus ena tocka, vsaj...
(s tem da ker nisem tako radodarna s tockami v pozitivi, tudi v negativi ne mroem bit, a v tvoji lestvici je to potem nekako - 10).
Picasso
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0