Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Bezgovec


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
4 komentarjev na to temo

#1 smrketa

smrketa
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 169

Objavljeno: 15. avgust 2004, 19:59

Mogoče kdo ve, kako se pripravi bezgovec? Mislim namreč na bezgov sok, ki ga potem mešamo z vodo in pijemo razredčenega. (Ali uporabljamo bezgovo cvetje ali bezgove jagode?)

Hvala za odgovore x:o)x

#2 nosorog

nosorog
  • Lunatik
  • Št. objav: 5 147

Objavljeno: 15. avgust 2004, 22:19

Mogoče kdo ve, kako se pripravi bezgovec? Mislim namreč na bezgov sok, ki ga potem mešamo z vodo in pijemo razredčenega. (Ali uporabljamo bezgovo cvetje ali bezgove jagode?)

Hvala za odgovore x:o)x

1. Sirup iz cvetov: 40 velikih cvetov, 4 l vode, 2 dkg limonske kisline, 4 kg sladkorja, sok 5 limon. Cvetove, ki niso prezreli fukneš v veliko posodo, dodaš vodo, lim. kislino. Posodo prekriješ z gazo in pstiš stat 24 ur. Pol vse skp precediš, dodaš sladkor in sok 5 limon. Zmešaš in naliješ v flaše. Hraniš na hladnem in temnem.

2. Sirup iz jagod: 3 l vode, 5 kg cukra, 1,3 kg očiščenih jagod, žlica lim. kisline. V vodo fukneš očiščene jagode in cuker. Vse skup prekuhaš. Prekuhani sirup spasiraš, daš vanj žličko lim. kisline in še toplega tresneš v flaše. Na isti način lohka nardiš tud sirup iz grozdja.

3. Bezgovo vino (šabesa): 4 cvetove bezga (velke k svina) daš v posodo in doliješ 5 l vode. Dodaš pol kile cukra, kozarc kisa, sok in razrezane lupine ene limone. Pustiš stati par dni in občasno pomešaš. Ko začutiš, da je začelo "pobirat" cuker, daš v flaše. Če daš prezgodaj, jih razfuka (plastične pa napihne).

lalala
http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

#3 Pujsita

Pujsita
  • D član
  • Št. objav: 8 988

Objavljeno: 16. avgust 2004, 13:39

Oho Nosorog :eek: tudi gospodinja :eek: . vedno bolj si simpatičen x;)x čak se ko tvoja ta nova knjiga izide, ti ne bom dala mira :onfire: :onfire: :onfire:
Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

#4 smrketa

smrketa
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 169

Objavljeno: 16. avgust 2004, 19:43

Nosorogec, thanks :palec:

#5 enja

enja
  • Lunin Odvisnik
  • Št. objav: 2 225

Objavljeno: 16. avgust 2004, 21:09

nosorog, pohvaljen...
smrketa samo to bi dodala, najprej dobro zmešaj in razstopi sladkor, šele nato dodaj citronsko kislino in limone.....




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0