Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Čzs in slovenski čebelarji


  • Prijavi se, če želiš komentirati
50 komentarjev na to temo

#1 jaka

jaka
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 28

Objavljeno: 3. september 2004, 14:07

Kratko vprašanje oz. vaše mnenje.
Vemo, da so bila letos obljubljena neposredna plačila za panj in to od 20 panjev naprej, v všini 2.500 SIT za panj. To naj bi padlo v vodo. ČZS se ni borila za majhne čebelarje, ki imajo manj panjev (75%). Sedaj pozivajo na proteste, hkrati pa na Ministrstvu hočejo podpore namenjene slovenskim čebelarjem, spremeniti v podpore vzrejevalcem matic. Ti pa vemo, kdo so.
Menim, da imamo vsi kranjice in je taka podpora samo podpora nekaterim.
G. Meglič ve verjetno še več o tem.
Vaše mnenje - kdo je upravičen do podpore in kdo (75%) oprašuje večino naše lepe sončne dežele?

#2 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 3. september 2004, 17:08

Jaka ni čisto tako kot si ali ste tu napisali. Kot prvo so bili pozvani vsi čebelarji, da podajo vloge ne gklede na število družin, ki jih ima posameznik. nekateri so vloge dali drugi ne bolje so odnesli tisti, ki jih niso so si vsaj trud privarčevali.

Kar se tiče subvencioniranje matic ne gre to nam rejcem v žep subvencijo bo dobil vsak, ki si mlado matico vzredi oziroma se na tem dela ne glede če je to preleganje, rojenje ali lastna vzreja zato ne tolmačit narobe stvari.

VAŠA MOŽNOST JE, DA SE POTUHNETE IN NA PROTEST NE GRESTE LAHKO PA GRESTE IN JAVNO POVESTE KAJ VAM NI VŠEČ odločitev je vaša.
Če boste zmeraj jamrali potihem in ne tam kjer vas še kdo sliši potem zagotovo učinka ne bo. Kaj več najdete in podrobno opisano na osrednjih straneh slovenski-cebelarji vsekakor pa sem vam na voljo tudi tu....

#3 jaka

jaka
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 28

Objavljeno: 6. september 2004, 06:54

Dragi Danilo. Zakaj se predvidene subvencije ne predebatirajo v bazi - čebelarskih društvih in kako bo navaden čebelar dokazoval, koliko matic je vzredil z roji, narejenci ipd. ČZS je nekaj ljudi, ki imajo mandat vseh slovenskih čebelarjev.
Zadeva je čudna in zakaj menjavati matico vsako leto. Po mojih izkušnjah (100 panjev) so rojeve matice boljše in bolj živalne.
Upam, da protest ne bo izrabljen v predvolilnem boju. Politika naši kranjici škodi bolj kot varoza.
Še nekaj, Danilo. Ali misliš, da ne bi bilo bolje, da bi se borili za podporo za vsak slovenski panj in pa tudi za določeno podporo vzrejevalcem? Sam osebno mislim, da je ne bodo potrebovali, saj bo cena matic presegla 4000 SIT, kot je to v Avstriji. Tak protest bi tudi jaz podprl.

#4 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 6. september 2004, 17:38

Najine izkušnje so pač take g. Zdešar trdi drugače treba zadevo stestirat in potem reči bobu bob.
ČZS kot sama ne more nič, če nima podpore članov kot piešem oni NIMAJO sogovornika z komse pogajat, ker nihčle noče prisluhnit...

Boriti se je treba za vsak stotin za vsak panj in za vse naložbe v čebelarstvu mi se moramo izenačit z kmeti in nič drugo zame ni kompromis čisto nič

#5 jaka

jaka
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 28

Objavljeno: 7. september 2004, 08:30

Se popolnoma strinjam s tabo, Danilo. Ampak zakaj komplicirati, če lahko enostavno damo čebelarju po panju. Pa še evidence bodo urejene in znano število panjev. Menjavo matice v panju je zelo težko, če že ne nemogoče dokazati. In spet prednost za velike in tiste, ki so spretni pri lumpanju.
ČZS ima mandat vseh čebelarjev. Zakaj se pogaja o nečemer, o čemer čebelarji izvedo iz časopisov. Vsi imamo kranjice, vemo pa koliko se jih menja na leto. Letos več, drugo leto bo mogoče manj. Kako boš to dokazoval. Kranjica naj dobi po družini in čebelar za svoj trud.
Status pa bo treba urediti, saj če ne bo mladih čebelarjev, bo Slovenija za 30 let puščava glede raznolikosti rastlin. Delovati je treba v prid kranjici in naravi Slovenije, ne pa v korist posameznikov ali politike. Čebele pri nas še niso ogrožene in afera Gaucho je napihnjena zato, da prestraši čebelarje. Marsikatero šlamparijo se da prekriti z "zastrupitvijo".

#6 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 7. september 2004, 18:04

Ja se strinjam ampak zavedajte se, da EU NE POZNA subvencij po panju gospodje in tu ni debate zato smo tudi delno ven padli. Tam so pomembni programi za investicije in mi čebelarji bomo morali 3-5 ali več registrirat interesna združenja ter tako pripravit program in dobin sredstva. Vse ostalo so pravljice za lahko noč in ČZS nam tu ne more pomagat, ker denar gre iz EU ali pa iz državne malhe torej tudi država ne da, klernima saj kuri drugje in trenutno čebelarstvo ni ogroženo.
GAUCHO pa ni toliko zanemarljiv nikoli ne potvarjaj druge kajti hitro se tebi v slabo obrne malo spremljaj kaj se dogaja okoli po Nemčiji npr. glede GAUCHA

#7 jaka

jaka
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 28

Objavljeno: 8. september 2004, 07:15

Dragi Danilo

Podpore ne daje samo EU, ampak tudi vsaka država posebaj podpira določeno pridelavo. Zato se ne zgovarjajmo samo na EU. Naš problem je, da smo kot papige in se ponavljamo.
Glede potvarjanja zadev pri GAUCHU pa dragi Danilo, imidaklopirid poznam zelo dobro in tudi literaturo in tudi vem, da niti za eno zastrupitev čebel pri nas in pa pomor na Gorenjskem (beri šlamparija oz. varoza in bogvekakšna zdravila) ni kriv ta presneti imidaklopirid, kateri je, med drugim, najbolj razširjeni insekticid na svetu.
Nastopajmo z dejstvi, ne barvajmo sebe in ljudi. To je nevarno. :palec:

#8 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 9. september 2004, 18:04

No me veseli nič čudnega sedaj vem kdo si ptiče se po perju spozna raje piši prekmurje ne štajersko čeprav visiš tam NON_STOP

#9 jaka

jaka
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 28

Objavljeno: 9. september 2004, 20:10

Danilo.
Zakaj ptiči in zakaj perje? A bi odprla temo "domača čebelarska zdravila v panju" (raje kšeftajmo, kot da se borimo za učinkovita legalizirana zdravila) ali kako prinesti okrog oblast, ki jo tako šimfamo in je nesposobna? Sistem bumeranga, ki ga dobiš nazaj v glavo.

#10 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 10. september 2004, 18:01

Zaradi mene lahko vendar je nerodno komunicirat z človekom za katerega misliš, da je to on?? Kot drugo ''domača zdravila'' ni problem tistega ki trži ampak tepca, ki kupuje. Jaz si zaradi tega glave ne belim, če nekdo pač misli, da je tako prav naj to počne z analizo pa lahko dokažeš marsikaj vendar dr. gregorc ni pravi za te dokaze zato v tej smeri ne diskutiram kaj kot pišem ni pravi..

#11 jaka

jaka
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 28

Objavljeno: 11. september 2004, 06:34

Mislim, da se že bolje poznava.
No, izdelovanje in prodaja zdravil ni samo problem tistega, ki to kupuje, saj včasih nima kaj pametnega kupiti. Je pa problem veterinarske inšpekcije, ki je z 1.9.2004 dobila novo metlo.
Vsi slovenski proizvajalci mleka so bili v istem košu pri kloranfenikolski aferi. Pa je to nedolžen antibiotik. Sestavo zdravil akaricidov ali celo insekticidov, pa poznamo in ni tako nedolžna. Zato je potreben nadzor. Potem bomo več vedeli ob podobnih pomorih, kot je bil na Gorenjskem. Ne rečem za Primorsko. Tam gre za klasične zastrupitve in krivci bodo znani.
Tudi celotna kmetijska stroka bo morala zavzeti drugačno stališče. Ne umik čebel v gozdove. Ja kam pa bodo šli ljudje iz zastrupljene okolice?
Mislim, da bom kmalu izpolnil svoj profil.
LP

#12 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 11. september 2004, 06:41

Že res samo prvo moraamo pri sebi reči bobu bob če se čebelar drži enih navoddil ne rabi kupovat ''čarovniška'' zdravila ampak moraš pa vedeti, da je tu problem tudi v naših vrstah. Jasno pa, da za red na tem področju bo treba še en kup dela predvsem VURSA in NVI kateri mora dobit malo drugačna pooblastila in več odgovornosti.

#13 jaka

jaka
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 28

Objavljeno: 11. september 2004, 20:17

Zakonsko imajo vsa pooblastila. Zakaj jih ne izvajajo, pa ne vem. Mogoče bi bilo bolje, da bi bolj sodelovali.
Prav zato me moti afera Gaucho. Na eni strani se skuša prikazati nesposobno upravo, na drugi pa zastopa lastne interese. Vsekakor pa se moramo boriti za učinkovita legalna zdravila in čim bolj poenotene postopke. Ti seveda morajo biti preverjeni in potrjeni. S samimi kislinami ne vem če bo šlo.
Občutek imam tudi, da se bo protest čebelarjev izrabil v predvolilnem boju. Izpadli bomo v čudni luči.
LP

#14 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 11. september 2004, 20:26

Hja vidiš tak je to vedno je neki zakaj?
Kisline same to lahko kar pozabimo dolgoročno se izjalovi kombnacija alternative in kemije je lahko uspešna vse je odvisno od lokacije kjer se nahaja čebelar. Tisto kar v Kočevju nekdo dela je na primorskem nemogoče zaradi temperatur itd..
No predvolilno gor ali dol pristojni organi so dobili dovol maneverskega prostora še se je odložilo za teden dni in kot kaže, če bereš na slo-cebelarji so tudi začeli delat nekaj zdravil je registrirano.
Ravno sedaj treba pritiskat je več šans kot kadar se ti lepo na sedeže spravjo sedaj, ko se zanje borijo?

#15 jaka

jaka
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 28

Objavljeno: 12. september 2004, 20:28

Danilo.
Sedaj je tudi priložnost, da nekdo izkoristi čebelarje. Na drugem forumu Jaka dokončno izbrisan s svojimi neumnimi temami.
Če bi bilo po moje, bi se drugače pogovarjali. Ne izsiljevanja v času pred volitvami. Za status čebelarja in pa zaščito čebelarstva se bi morali boriti cel mandat, ne pa pred volitvami. In tam se bo pojavil Lojze in še mogoče Janez in cela paleta političnih trotov. In pa naši vrli stari čebelarji z žalnimi trakovi na praporjih. Mi gre na kozlanje.
Čebelarstvo ni stvar dnevne politike in se ne prodaja.
LP

#16 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 13. september 2004, 06:00

Hja res je to samo vedet treba, da je sedaj najugodnejši čas za vse kajti se je pristisk začel od trenutka, ko je bila javnost seznanjena z težava glede subvencij, vmes so prišli pomori čebel in, če se sedaj ustavi zaradi volitev potem je to popolnoma napačno.

Kar se tiče drugega foruma sem ti poslal geslo na PM in nihče te ni izklopil odločitev je tvoja kaj boš počel...

#17 jaka

jaka
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 28

Objavljeno: 13. september 2004, 13:57

Bom poskušal, če mi uspe.
Glede samega delovanja ČZS je kup stvari, ki so neurejene. O statusu in priznanju čebelarstva, kot dela kmetijstva, pa bi lahko že nekomu zrastla brada. In so čebelarji, ki bi to potrebovali. Da o proizvodnji zdravil sploh ne govorimo. Za to ne rabimo politikov, razen, če so v svojem čebelarskem prepričanju pripravljeni zavzemati za nas. Potem pa ne shodov v času volitev, ampak trdno delo. Čebelam je vseeno, če si črn, rdeč ali bel....
Pomore pa je treba obravnavati strokovno. Ne strašiti ljudi. Ni vsak padec čebel pomor. Gaucho pa ima dosje že po večih državah - takih pomorov, kot so bili na Gorenjskem pa ni nikjer zaslediti. Čebelje družine slabijo. Ne vračajo pa se z velikimi koncentracijami v panj in tam umrejo. Za take stvari bi moral nekdo odgovarjati. To niso neumnosti in ne enostavne stvari. Sploh pa obtoževati koruzo, ki jo čebele redko obiskujejo in je bila, ko so čebelarji pripeljali čebele (15. avgusta), v stadiju voščene zrelosti, daleč od cvetenja.
Pogrešam strokovno utemeljene stvari, posebaj od tistih, ki so za to pooblaščeni. Prav zato se mi zdi tudi forum primeren za to. . Kar vemo, je treba povedati. Čebelarji pa moramo vedeti, da nam bo ena afera povzročila več škode, kot jo je varoza v vseh letih. Sistemi obveščanja v EU delujejo in če bo prišlo do česa pri nas, je država dolžna obvestiti vse članice. Potem si lahko naš med mažemo sami na kruh.
LP

#18 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 14. september 2004, 19:56

Na forumu res lahko poveš vse v nekih mejah ampak rešiš pa ne. Rešitev je v skupnem nastopu vseh vpletenih služb na tem področju in tega žal mi še ne poznamo kaj šele izvajajmo. Dokler se vse pristojne službe ne bodo vsedle skupaj in začele skupaj delat ne pa prelagat kompetence eni na druge takrat bo to kar sedaj debatirava nepotrebno. Tudi na ČZS so ljudje kateri se zelo trudijo in delajo vendar kot v vašem področju ne najdete sogovornikov jih tudi ČZS ne najde. Kolikor poznam situacijo nebi želel biti tam zraven kajti ni enostavno nekaj si prizadevat doseči, ko sploh tisti, ki je za to pristojen niti prdne ne :vragec: :xx!:

raziskat ''pomore'' pa bi žal morale išpekcijske službe od veterinarske, kmetijske pa še kakšne ampak žal te delajo povsem enako kot ČZS in enako kritiko si zaslužijo. Ko sem jaz vprašan kdo plača vzorce in vse skup potem lahko gre tak išpektor ne vem kam njegova naloga bi naj bila, da zadevo razišče, krivca kaznuje in požene postopek za povračilo škode. Ne pa, da prvo moram jaz imeti nek utemeljen sum nadlaje mu še vzorce naj veterinar pripravi, pa analizu naj plačem hja kaj če mi išpektor? Tak ni sposoben svojega žepa raziskat kaj šele nekih zastrupitev ali ''pomorov''

#19 jaka

jaka
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 28

Objavljeno: 14. september 2004, 20:27

Se popolnoma strinjam. Tudi moj namen je tak. Delo služb, o katerih govorite, je javno in kot taki lahko zahtevate odgovore ali pojasnila, zakaj niso v vašem primeru ravnali v skladu s predpisi. Vsak inšpektor pa sam, kot fizična oseba, odgovarja za postopke, ki jih je izvedel ali ne. Zakonodajalec napiše zakone. Ministrstvo oz. vlada s svojimi službami in s sprejetimi podzakonskimi predpisi, pa jih je dolžno izvajati.
LP
ps: Sem absolutno za povezovanje in sodelovanje, posebej če gre za dobrobit čebelarstva in naše čebele. xsrcx

#20 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 15. september 2004, 18:24

No torej toplo vabljeni na sodelovanje prek portala slo-cebelarji kjer lahko vključite vso vašo razpoložljivo energijo oziroma tudi n portalČZS, če pridemo do dogovora.

#21 jaka

jaka
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 28

Objavljeno: 16. september 2004, 09:24

Ne bi bilo slabo pritegniti k sodelovanju tudi predstavnike hiš, ki trgujejo s FFS (fitofarmacevtska sredstva-škropiva po domače). Mislim, da jim je interes, da se predstavljajo kot tisti, katerim ni vseeno, kaj se dogaja v okolju. Bayer ima registrirana sredstva za zdravljenje čebel, mogoče bi v pogajanjih s čebelarji dosegli kompromise, ne pa da gremo z njimi na nož. Razvijanje zdravil za čebele ne bi smel biti samo ekonomski interes firm. Pri dobrih odnosih s čebelarji, bi lahko tudi oni kazali v javnosti pozitiven odnos do okolja. Življenje brez uporabe FFS v kmetijstvu ne bo mogoče, ker enostavno zmanjka hrane. Spomnimo se lakot nekoč in zakaj so se končale celo nekatere vojne. Sploh pa je premalo kmetov, da bi sploh lahko, brez uporabe FFS obdelovali zemljo. Razni laični naravoslovci in ekologi - ekonomisti niso resna stvar za kmetijstvo.
Torej bi morali od države zahtevati zaščito, izvajanje dobre čebelarske prakse pa širiti med čebelarji. Ni nujno, da si član ČZS. Moraš pa imeti registriran čebelnjak in v njem izvajati dobro čebelarsko prakso.

#22 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 20. september 2004, 17:39

Kljub vsemu temu umre na minuto 11 otrok zaradi lakote na svetu kar pomeni, da nas FFS tud ne rešujejo je pa res, da brez tudi ne bo šlo.
Zdravila kot so Perizin jih najmanj rabimo za dobrobit voska, medu in potrošnikov in te zadeve mi niso všeč do sedaj pa kaj pametnega z tega področja nisem zasledil. In zakaj, ker je dobičkonosno nezanimivo jasno kak gausho proti varoji se ne splača razvijat, ker vložene miljarde ne boš dobil nazaj kaj šele profit?? Za tretiranje seman pa ja tu se obrača denar in tovelik iz katerega so tudi vaše plače je tako????

#23 jaka

jaka
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 28

Objavljeno: 21. september 2004, 10:56

Danilo, ne v takem tonu. Na Divjem Zahodu so imeli en sam problem, tega je rešil šerif s pištolo. Plače res ni imel visoke, za patrone in kako žensko. Luknja v čelo je najenostavnejša rešitev.
Kot sem omenil, najlažje se je s kom skregati. Čebelja zdravila ne bodo nikoli ekonomsko zanimiva za velike farmacevtske firme. So pa po drugi strani njihov prispevek za ohranjanje okolja (to bi jim morali omogočiti), ki ga z našim gospodarjenjem pač spreminjamo, upam da ne uničujemo. Se strinjam glede lačnih otrok, bilo bi jih pa še neprimerno več. Za lakoto so največ krive vojne in pa nedemokratični režimi (posledica kolonializma) - šus v glavo. Zato taki izpadi jeze ne sodijo k konstruktivnemu dilaogu.
To je podobno, ko včasih prideš v panj in ga moraš hitro zapreti.
Pri nas, v demokraciji, so pač stvari bolj zapletene. Drugače bi imelo polno ljudi prepih v glavah,
LP

#24 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 22. september 2004, 19:12

Ne vem mogoče bi šus v glavo kaj več koristil???? Če splošno pogledava jaz nisem zasledil na tem ''demokratičnem'' ali kapitalističnem svetu, da nekdo nekaj za okolje naredi razen, če ima ob tem dobro reklamo ali pa sredstva, ki jih v ta namen porabi nekaj kar bi pobrala davkarija.

Si kdaj dobil kako ponudbo z strani takih družb, da bi šla v neke raziskovalne projekte na tem področju? Ne samo z področja zdravil govorim splošno. Veš kako dolgo sem isal nekoga, da nam omogoči projetk www.slovenski-cebelarji.com x?x
zelooo dolgo sem iskal in prosjačil preden je res možno zbrati ekipo intuzijastov, da se lotijo takega projekta. Torej sedaj se vi lotite svojega področja zbirat take intuzijaste tisti pa bodo ostale višje potem pa bomo videli kje je najšibkejši člen x;)x

#25 jaka

jaka
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 28

Objavljeno: 25. september 2004, 07:15

Ne vem na kateri projekt misliš. Ogromno imaš tuje literature. Entuzijasti že so, samo očitanje ne vodi nikamor. :vragec:




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0