Rožmarin
#1
Objavljeno: 20. september 2004, 08:01
Imate vi kakšno fino idejo, kako ga lahko uporabim (nisem kupila sveže, pač pa že sesekljano in posušeno).
Prosim, povejte mi nekaj preprostih receptov.
Hvala!!!
#2
Objavljeno: 20. september 2004, 08:44
Oh, Rozmarin lahko uporabljas kjerkoli - ponavadi ga uporabimo pri pripravi morskih jedi, sicer pa tudi drugje, kjer ti pac disi zraven, pravzaprav.
Praviloma sama zacimbe oz. zelisca uporabljam tudi glede na to, kje rastejo oz. kaj tam zraven raste.
Torej najdemo ga vsepovsod; ob morju ga je dosti, pa pase k vsej taksni hrani - ribam, rakom, paradajzu etc. ...
Tudi v juhe pase; recimo v krompirjevo, ribjo, pa k perutnini, k jajcnim jedem...
Je kar mocen, zato ne pretiravaj.
Ko se ti za zacimbo 'postara' (ne skrbi, 'drzi' vsaj dve leti), ga lahko uporabis potem v kopelih.
Vendar pozivlja, tako si takih kopeli ne pripravljas zvecer - kot tudi jedi, ki jih mocno zacinis z rozmarinom.
Picasso
#3
Objavljeno: 23. september 2004, 19:10
Pa čaj si tudi lahko kuhaš, zdravi prebavne in dihalne organe. uporabljaš listke in mlade vršičke.
Rožmarim krepi živce. S čajčkom pa previdno.
Masaža z rožmarinovem oljem...masaža stopal, zelo poživi..., proti utrujenosti in depresiji.
Pozdravček
#4
Objavljeno: 27. september 2004, 07:58
Ima rožmarin še kakše druge vplive, npr. na kožo.
Si lahko z njim naredimo kopel??
#5
Objavljeno: 27. september 2004, 10:46
#6 Gost_sstane_*
Objavljeno: 27. september 2004, 14:07
#7
Objavljeno: 27. september 2004, 14:22
Sestavine: 2 jedilni žlici pravega čaja, 1 l vode. Čaj prelijemo s kropom, kuhamo na majhnem ognju 5 minut, odcedimo. Uporabljamo kot sredstvo, ki daje lasem lesk.
Sestavine: 4 jedilne žlice suhih kamiličnih cvetov, prelijemo s 1 l do 1,5 l kropa in kuhamo na majhnem ognju 5 do 10 minut. Pustimo, da stoji, nato odcedimo. Uporabljamo za spiranje las, ki postanejo svilnati.
Sestavine: petršiljevo korenino kuhamo na majhnem ognju 20 do 30 minut, odcedimo in ohladimo ter uporabimo. Namesto petršiljeve korenine lahko uporabimo rožmarin. Recept priporočamo za temne lase. Za pripravo zvarka porabimo 2 jedilni žlici rožmarina na 0,5 l vode. Ko je zvarek pripravljen, ga odcedimo, ohladimo in dodamo v vodo za spiranje. Za enake namene lahko pripravimo tinkturo rožmarina. Razlika v pripravi je v tem, da rožmarin prelijemo s kropom in je ne prekuhamo. Stati mora približno 30 minut. S tem lasem povrnemo lesk.
INFO IZ: http://www.ezdravje....je/nega/domaci/
#8
Objavljeno: 9. julij 2005, 10:35
#9
Objavljeno: 9. julij 2005, 10:48
Ja. lahko pa se tudi še pokapa z limono...mlad krompirček z rožmarinčkom je zakon<{POST_SNAPBACK}>Jaz ga ga pa posujem na mlad krompirček, pa solim tud, seveda!
#10
Objavljeno: 9. julij 2005, 15:36
Picasso
#11
Objavljeno: 9. julij 2005, 16:30
<{POST_SNAPBACK}> Ja. lahko pa se tudi še pokapa z limono...mlad krompirček z rožmarinčkom je zakon
zraven pa še pečen brancinček na žaru pokapan z olivnim oljem in posut z žajbljem...
#12 Gost_sstane_*
Objavljeno: 9. julij 2005, 16:34
Čez pa malo malvazije<{POST_SNAPBACK}>
zraven pa še pečen brancinček na žaru pokapan z olivnim oljem in posut z žajbljem...
#13
Objavljeno: 9. julij 2005, 16:37
#14 Gost_sstane_*
#15
Objavljeno: 9. julij 2005, 16:50
ma per qualcuno tu sei il mondo
#16 Gost_sstane_*
Objavljeno: 9. julij 2005, 16:55
Tiste na žaru tudi<{POST_SNAPBACK}>he he ja ribe morajo trikrat plavat
#17
Objavljeno: 9. julij 2005, 16:55
ma per qualcuno tu sei il mondo
#18
Objavljeno: 12. julij 2005, 13:34
Lahko takrat ko se peče oz.kuha ali pa ko ga servirate.
Prima!
HOROSKOP JE PREREZ,NEKEGA ČASA.
#19
Objavljeno: 13. julij 2005, 18:49
4 žličke posušenega rožmarina preliješ z litrom dobrega belega vina. vse skupaj dobro zapreš (magari uporabi kozarec za vlaganje). zaprto naj stoji dva dni vmes pa parkrat premešaj. (stresi!)
Potem se vse skupaj precedi v temno steklenico. hrani se dobro zaprto v temnem hladnem prostoru.
To vino zeliščarji priporočajo starejšim ( npr. izčrpanost). pa tudi mlajšim.
, visok krvni pritisk doječe mamice in nosečnice itd...vino odpade.!
to vino pospešuje krvni pretok. Krepčilo.
dobre dene prebavilom....
pozdravček
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0