Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Kombiniranje hrane in vrstni red prehranjevanja


 • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
41 komentarjev na to temo

#1 *Mary*

*Mary*
 • Vajenček
 • PipPipPip
 • Št. objav: 46

Objavljeno: 21. oktober 2004, 20:26

Pred kratkim sem v mnogih knjigah zasledila kako pomembno je kombiniranje hrane (tisto, da ne smemo mešati ogljikovih hidratov in beljakovin, ali pa beljakovin s sadjem) in sem se začela tako prehranjevati. Zanima pa me če se kdo že dalj časa prehranjuje po načelih higienizma (kot temu pravijo v knjigi Vrelec mladosti) in kakšni so učinki. Sama sem sicer velikokrat v dilemi, ko ne vem česa vsebuje neko živilo več - ogljikovih hidratv ali beljakovin.:inocent: Najbolj tipičen primer je fižol, o katerem nekje pišejo da vsebuje ogljikove hidrate drugje pa, da vsebuje beljakovine... Zato ne vem ali lahko z njim jem kruh ali meso. :sori: xrolleyesx

V knjigi Fit for life pa pravijo, da je poleg kombiniranja hrane pomemben tudi vrstni red prehranjevanja. Vse je osnovano na t.i. telesnem ciklusu. Ločimo 3 cikluse:
-sprejemanje (od poldneva do 20.00 - takrat naj bi bilo telo najbolj pripravljeno za sprejemanje in
prebavljanje hrane)
-asimilacija (od 20.oo do 4. ure zjutraj - takrat telo črpa hranljive snovi, pretežno v času spanja)
-eliminacija (od 4. ure zjutraj do 12. ure - čas ko telo izloča višek, toksične snovi. Od zjutraj do
popoldneva telo izgublja težo, kajti izgublja vse kar ne potrebuje)

Jaz sicer nisem prebrala knjige Fit for life, sem pa prebrala nekakšno knjižico o celulitu, kjer so to omenjali in sem zgoraj naredila majhen povzetek. x:)x

Ima kdo kakšne izkušnje s tem vrstnim redom prehranjevanja, ker je to čisto nasprotno od tega kar so nas učili (kako pomemben je zajtrk in da večerjo raje izpustimo ali pa pojemo nekaj čisto lahkega). Sedaj pa kar naenkrat pravijo da naj zajtrk izpustimo in jemo v tem času le sadje in pijemo sadne sokove in vodo, za večerjo pa naj pojemo kos mesa ali pa nekaj kar vsebuje veliko beljakovin. :inocent: Pomagajte mi, ker sploh ne vem več kaj naj si mislim! Ok, upam da nisem preveč zabluzla. :sori:

Pozdrav vsem! x:Dx x;)x x:)x x:)x

#2 tinka

tinka
 • Lunatik
 • Št. objav: 5 486

Objavljeno: 21. oktober 2004, 21:29

hej mary x:)x

je tole kar res, o kombijacijah...
naceloma naj bi s vrstnim redom bilo tako, da se dopoldne je sadje (predvsem kislo, torej ne skrobnato kot so hruske ali banane), ker se takrat telo cisti. sadje naj bi v principu cistilo, ker ima dosi kislin in je po vsebnosti vode itd podobno clovskim celicam, se zato hitro prebavlja itd itd torej: hitra in direktna energija ter ciscenje za dobrojutro.
ce sadje v principu cisti, zelenjava gradi. (minerali, rudninske snovi itd)
v enem obroku je bojda zdravo kombinirati cimmanj razlicnih stvari, ce pa ze, pa je zaporedje tako:
surova zelenjava - kuhana zelenjava - ogljikovi hidrati ( ali beljakovine).
ce mesas to zadnje dvoje, pa prej meso.

surova zelenjava se je najprej, ker se najhitreje prebavi, da se ti ne pari gor na kaksnem prazenem krompirju...ce si lahko predstavljas.
mnogo teh teorij pa temelji na kislosti cloveskega telesa in temu primerno vsklajuje kislo in bazicno hrano.

to sem se zdaj spomnila, kar vem iz glave, samo tega ne prakticiram striktno, pa bi morala pogledat.
jaz ze od vedno jem npr. najprej solato, ker mi je tako pac vsec. tudi s temi kombinacijami je podobno.

dober tek x;)x
Variety is the spice of life.
Kdo lahko spremeni svet?

#3 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
 • Gost

Objavljeno: 21. oktober 2004, 21:32

Nobeno surovo živilo ne more biti kancerogeno, torej ne tudi kombinacija surove špinače, prelite s surovim jajčkom.
Če pa je oboje kuhano in ne kodirano z zdravo soljo, pa je to čisto možno, kajti tako špinača, kot jajce, vsebujeta povečano koncentracijo biokode, ki se nad 65°C spremeni v konzervans.

#4 tinka

tinka
 • Lunatik
 • Št. objav: 5 486

Objavljeno: 21. oktober 2004, 21:37

o sstane, sem stela do tri, kdaj se bos prisolil :vio: x;)x

saj ponavadi se je jajcka na oko na spinaci...vsaj v nasih krajih...a pri vas surovo tole? :eek:

jaz jem rada surovo spinaco v solati, ampak brez jajc. in seveda s scepcem ssssoli ali dvema. potem sem varna!
Variety is the spice of life.
Kdo lahko spremeni svet?

#5 *Mary*

*Mary*
 • Vajenček
 • PipPipPip
 • Št. objav: 46

Objavljeno: 22. oktober 2004, 12:58

Hvala vam za vaše odgovore, predvsem pa tebi tinka za tvoj obširn odgovor. x:Ix x:)x Nič, najboljše da se kr probam prehranjevat po tem sistemu pa bomo videli kaj bo. x;)x čeprav se mi bo težko odpovedati mojim zajtrkom, ker je to moj najljubši obrok (Sport-musli z vročim mlekom x:px mmmm). x;)x

#6 Marsa

Marsa
 • Uredništvo
 • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 23. oktober 2004, 12:00

Zivjo, zelo dobra tema! x^x

... pa ceprav jo imamo ze nekje, no nekaj podobnega, celo v vec strani, ce se prav spomnim, vendar ni postavljena tako smiselno in precizno in potem so brzkone tudi komentarji bili bolj pogovarjanje kot pa kaksni strokovnejsi zapisi ali pa izcrpnejse razlage morebitnih lastnih izkusenj.
Tako ju tudi zdruzevati nima smisla, ker bi se najprej prikazovali posti iz one teme, je pa ze prav, da je tule ze takoj v zacetku teme tako jasno in stvarno vse podano.
Tako bom podala samo link (ko bom nasla temo, ker, kot pravim, je bila odprta z drugacnim naslovom, ki pa se ga zdajle ne spomnim). :palec:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#7 Michelle

Michelle
 • D član
 • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 23. oktober 2004, 12:32

Nekaj o tem, kar sem uspela prebrati....


Kako pravilno kombiniramo hrano???

Poskusite jesti tako, da čim manj različne hrane pojeste skupaj.

Naprimer:
Za kosilo poješ gobovo juho, krompir (ogljiko-hidrat), meso (protein oz. beljakovina), mešano solato, pa še sladico,… potem pa čez pol ure poješ še en sladoled.
Sedaj si pa predstavljajte, kakšne težave ima želodec, ko more vse to skupaj prebaviti. Ne more se odločit, pri kateri vrsti hrane bi začel. To predstavlja torej velik napor za celoten organizem,… želodec in cel prebavni trak začne s polno para prebavljati, tja se preseli veliko krvi, ki jo imamo v telesu in zelo veliko energije porabimo za samo prebavo! Nemalokrat se še 2 uri po takem obroku počutimo, kot da smo ga pojedli pred petimi minutami. Počutimo se utrujene in zaspane, skratka nezmožne za aktivno delo.

Če pa bi pojedli na primer samo eno vrsto hrane, pa naj so to ogljiko-hidrati ali proteini, skupaj z veliko sveže zelenjave, ima želodec bistveno lažje delo. Takoj po kosilu se še vedno počutimo lahkotne. Seveda pa je kljub temu treba prenehati jesti, ko nisi več lačen (kot pravi točka 6 na začetku). Samo tako lahko ješ 5-6 krat na dan oziroma vsak 2-3 ure.

Večina prebave se opravi v želodcu s prebavnimi sokovi. Tip prebavnega soka izločenega za proteine je drugačen od prebavnega soka za ogljiko-hidrate in se med seboj nevtralizirata.

Proteini: govedina, piščanec, ribe, svinjina - meso, mlečni izdelki, orehi,... rabijo prebavni sok, ki je po naravi kisel.

Ogljiko-hidrati: kruh, testenine, žita, krompir (kuhan), kosmiči,... rabijo prebavni sok, ki je po naravi alkalen (sicer se ga v želodcu izloči malo, vendar, ko zvečimo škrob v ustih, slina nasiči škrob z alkalom, ki ga nato pogoltnemo).
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#8 Michelle

Michelle
 • D član
 • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 23. oktober 2004, 12:35

in se....

Sadje za zajtrk

Princip pravilnega uživanja SADJA:
Uživajte samo sveže, surovo sadje! Sveže sadje pomaga telesu pri "čiščenju".

Sadje jejte na prazen želodec. Samo sadje, nič zraven.
Najbolje ga je jesti kar za zajtrk oziroma najbolj kar celo dopoldne. Seveda večina ljudi ni navajena jesti sadja za zajtrk, ker smo vajeni klasične hrane kot je kruh, marmelada, različni namazi in narezki. Toda, ko se navadiš na sadje za zajtrk, se ti že po nekaj dneh prebava fantastično izboljša.


Sadje vsebuje vse potrebne hranilne snovi, ki jih potrebuje telo za življenje. To vključuje glukozo iz ogljiko-hidratov, ki je potrebna za energijo telesu. Lahko bi rekli, da je gorivo za celice. Potem vsebuje zelo veliko vitaminov in mineralov ter maščobnih kislin. Nenazadnje pa seveda tudi aminokisline (bolj znane kot proteini ali beljakovine), ki so potrebne za gradnjo telesnih celic.

Sadje jejte najmanj 30 minut pred naslednjim (ne sadnim) obrokom in vsaj 2-3 ure po obroku.

Pomembna v sadju je VODA

1.Je transporter hranilnih snovi. Vsi vitamini in minerali ter ostali elementi v sadju in zelenjavi, so izločeni iz celuloze in vlaken ter se prenesejo z vodo v črevesje, kjer jih telo absorbira in uporabi. Lahko bi rekli, da je še bolj kvalitetna kot navadna voda.
2.Ta ista voda, potem ko odloži hranilne snovi, pobere odpadne in jih izplakne iz telesa.

:palec:


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zajtrk je tudi najpomembnejši obrok za telo. Ko se zjutraj zbudimo, je naše telo v fazi stradanja, ga moramo nahraniti, da "poženemo" metabolizem. Glejmo na to takole: Če bi jedli večerjo ob 19:00 in bi se zbudili ob 7:00, se je naše telo postilo 12 ur. Da naš metabolizem prične zopet delovati potrebuje hrano – zajtrk. Če bi angleško besedo za zajtrk = breakfast (break=prekiniti, fast=post) .... pomeni zajtrk = prekiniti post. Torej poskrbite, da boste zjutraj jedli.

Seveda pa naj zajtrk ne bo največji obrok v dnevu.
Priporočljivo je začeti dan s SADJEM. Zakaj?
Sadje je lahka hrana, ki vsebuje veliko tekočine (celo noč nismo nič pili, zato je potrebno tekočino, ki smo jo čez noč izgubili tudi nadomestiti). Poleg tega je sadje najmanj predelana-surova hrana, ki vsebuje zelo veliko vitaminov in mineralov, ki jih potrebujemo za naše življenske procese. Sadje nas tudi prečisti in ima vse potrebne sestavine, ki jih telo potrebuje.

To temo je popravil/a Michelle: 23. oktober 2004, 12:41

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#9 Marsa

Marsa
 • Uredništvo
 • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 23. oktober 2004, 12:36

O, Michelle, zadnje cajte zdravstveno usmerjena. x:)x :vio: :palec:

Spomnila sem se, da imamo se teme Zajtrk, najpomembnejsi obrok (ali nekaj takega) in eno debato o prehranjevanju pa smo udarili tudi v eni drugi temi, 'sportni' oz. tako obarvani... ... hm, z Doc zenithom in se nekom... xscratchx
(*ne se pustit motit, to hocem imeti povezano pac, ne da od kogarkoli pricakujem, da bo sel iskat to ;))...
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#10 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
 • Gost

Objavljeno: 23. oktober 2004, 13:04

Pomembna v sadju je VODA

1.Je transporter hranilnih snovi. Vsi vitamini in minerali ter ostali elementi v sadju in zelenjavi, so izločeni iz celuloze in vlaken ter se prenesejo z vodo v črevesje, kjer jih telo absorbira in uporabi. Lahko bi rekli, da je še bolj kvalitetna kot navadna voda.

Minerali, ki jih vsebuje voda v sadežu, zadoščajo le za presnovo tega sadeža, ne pa tudi za presnovo tvojih rezerv v maščobnih celicah. To je tudi glavna napaka pri hujšanju s sadjem, ko se dekleta toliko podsolijo, da dehidrirajo in zbolijo.
Torej, zdravi soli, ki je popolnoma enaka, kot ona v surovem sadju, ne uideš x:Dx x;)x
Če boš poleg sadja dnevno zaužila še 8 gr zdrave soli, ti bo to odneslo 800kcal, ali okoli 100 gr špehca x:px
Seveda pa tudi s količino sadja ne pretiravaj x!x x^x x;)x

#11 Marsa

Marsa
 • Uredništvo
 • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 23. oktober 2004, 13:05

Aha, zanimivo, morda jaz zato preferiram zelenjavo? zaradi defoltne vsebnosti soli?
Kot jo imajo tudi zelisca nek promilcek al kolk, cist mal...
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#12 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
 • Gost

Objavljeno: 23. oktober 2004, 13:13

Tudi z zelenjavo je enako. Mineralov ima le za lastno presnovo.
Zato tudi mnogo presnojedcev v času hujšanja zboleva in jim morajo dajati infuzije fiziološke raztopine, torej soli.
Ko pa imaš enkrat idealno telesno težo, brez maščobnih oblog, pa res lahko uživaš le presno, surovo hrano, brez soli.
Pa še to ni skozi več generacij dokazano, po moji teoriji pa sploh ne, ker so človekovi možgani mnogo bolj dejavni od živalskih in potrebuje človeški organizem mnogo večji akumulator električne energije od živalskega in se bojim, da bbi skozi generacije prišlo do mentalne degresije.
Kar pa ni rečeno, da je ravno slabo, če bi šlo v tej smeri celo človeštvo. Kar pa ni zelo verjetno :o|o:

#13 Michelle

Michelle
 • D član
 • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 23. oktober 2004, 13:23

Mogoce bi morala zbrisat prejsne poste...avtorske pravice pa to :eek: xnckrivx
Ali pa malce drugace napisati x:o)x Je namrec od ene strokovnjakinje za zdravje in sport, se razume.

stane, jasna mi je tvoja sol. in ne hujsam s sadjem. in ne bom hujsala s sadjem. prav tako ne pretiravam z njem. zato prosim... x:o)x
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#14 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
 • Gost

Objavljeno: 23. oktober 2004, 13:51

Ne jemlji mojega sporočila osebno, na splošno sem komentiral le to, kar si priobčila.
Izkoriščam pač vsako priložnost, da opozarjam na napake, ki so popolnoma nepotrebne, posledice so pa včasih prav tragične.

#15 Michelle

Michelle
 • D član
 • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 23. oktober 2004, 14:17

A potem tisto, kar sem napisala ni res? Povej a ne...da jim posljem razlozitev, da narobe ucijo.
In cisto jasno mi je, da hoces dobro x!x x;)x

moram pa rect, da se zadnje cajte res zanimam za te stvari in me moti, ce me kdo kaj narobe nauci, oziroma v neki prepricuje, kar ni res...nasplosno to x:)x
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#16 Marsa

Marsa
 • Uredništvo
 • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 23. oktober 2004, 14:19

Saj je forum, sodim, da je ok, je za lastno rabo itd. ...
vendar - napisi pol vir, to pa itak. :palec:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#17 Michelle

Michelle
 • D član
 • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 23. oktober 2004, 14:25

http://www.taerobika.com/ Prehrana...

Ce kdo ve kaj vec oziroma vidi kako napako, pa naj kar pove :palec: x:Dx
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

#18 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
 • Gost

Objavljeno: 23. oktober 2004, 16:38

A potem tisto, kar sem napisala ni res? Povej a ne...da jim posljem razlozitev, da narobe ucijo.
In cisto jasno mi je, da hoces dobro x!x  x;)x

moram pa rect, da se zadnje cajte res zanimam za te stvari in me moti, ce me kdo kaj narobe nauci, oziroma v neki prepricuje, kar ni res...nasplosno to x:)x

Kaj in kdaj jesti je toliko pomembno, kolikor imaš denarja in časa x:Dx
Razlagam ti le, da najmanj toliko, kolikor razmišljaš o kalorijah, moraš razmišjlati tudi o mineralih. Vse te kombinacije in vrstni red prehranjevala so nastali ravno iz tega razloga, pomanjkanja elektrolitov v hrani. Če pa ti uživaš elektrolite v originalni obliki, ne zapakirane v embalažo raznih živil, lahko uživaš kar hočeš in kdaj hočeš, po instinktu in to kar ti tekne, seveda v okviru razpoložljivih sredstev.
Zlato pravilo pa je, jej malo a dobro x:Dx x;)x

#19 *Mary*

*Mary*
 • Vajenček
 • PipPipPip
 • Št. objav: 46

Objavljeno: 23. oktober 2004, 17:55

Hehe! Stane ti si pa res faca! x;)x Na vse imaš odgovor z Zdravo soljo. Bom kr morala poskusit to biodieto. Po tolikih kometarjih pa si me zdaj res že prepričal. x:)x Knjige še nisem čisto prebrala, sem pa jo bolj preletela, sedaj se bom pa jo spravila natančno prebrati. x:Ix

#20 Buddha

Buddha
 • Brez statusa
 • Št. objav: 3 845

Objavljeno: 23. oktober 2004, 18:52

hee, danes slišal statistiko,da je v svetu do 200 milijonov sladkornih bolnikov :8):
stane,maš veliko dela.....
.vedno iščem Vzrok problemov in njihove Zdrave rešitve

#21 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
 • Gost

Objavljeno: 23. oktober 2004, 19:15

hee, danes slišal statistiko,da je v svetu do 200 milijonov sladkornih bolnikov :8):
stane,maš veliko dela.....

Kaj na svetu, po kriterijih WHO jih je toliko na zahodu. Vzhodnjaki pa tega problema še skoraj ne poznajo, še niso amerikanizirani z jodom :sori:
No, poglej, koliko ga vsebuje nedolžni čokolešnik :o|o:

#22 Ruby72

Ruby72
 • D član
 • Št. objav: 2 284

Objavljeno: 23. oktober 2004, 20:34

Hm, :inocent:

kombinacije zivil in take zadeve xrolleyesx .

Ce dobro razmislim, so pri takih zadevah se najbolj goreci privrzenci prav tisti, ki imajo kronicno probleme z preveliko tezo :eek: :eek: :o|o:


Vedno zajtrkujem (skoraj nikoli ne vstanem pred 7.30), malica(en sadez), kosilo, pop.malica-jogurt in lahka vecerja. Recimo, da se zvecer izogibam ogljikovom hidratom (vcasih sicer grem na pico x:px ), drugace pa kombiniram cim bolj,ogromno yelenjave, presne in na pari kuhane, doma ne cvremo in ne pohamo.

Ne maram nezabeljene hrane, uporabljam olivno olje. 'Gresna' jedila so v mojem jedilniku -siri :2src: x:px , ker so pac tisti mastni takooooo dobri, jem pa jih vsakodnevno.

Ko so prazniki, si privoscim. Ko si zazelim sladkarij, se jim ne uprem.

3-4 letno si priviscim od zajtrka do zajtrka post, nikoli nisem hujsala(mi ni bilo treba).Imam skoraj 32 let, 178 cm in 60 kg.

P.s.Nikoli ne preskocim obroka, se posebej ne glavnih treh. :palec:

#23 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
 • Gost

Objavljeno: 23. oktober 2004, 20:53

Gresna' jedila so v mojem jedilniku -siri :2src:  x:px

Vidiš, tu imaš veliko soli. Upaj, da je dobra x^x

#24 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
 • Gost

Objavljeno: 23. oktober 2004, 22:44

doma ne cvremo in ne pohamo.

kakšna je razlika? :8):


x:Dx x:o)x

Pohaš narobe, s soljo, cvrenje pa je pravilno x:Dx

#25 Michelle

Michelle
 • D član
 • Št. objav: 10 200

Objavljeno: 23. oktober 2004, 23:40

Jaz pa sovrazim olivno olje. Tako, da je doma se zmeraj soncnicno xnckrivx
Mislim, da mojedva tudi pohata oziroma cvreta ( tudi jaz ne vem razlike) in ni nobene panike. Oba sta fit...bolj kot jaz..tudi s holesterolom ni problemov x:o)x
Sej ne stekam...najbolj se zadrzujem, najvec sportam, pa najbolj beden metabolizem imam xrolleyesx in najvec problemov.

ah ja... :o|o: x:Dx
Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0