Zanimivo Brezo...Tamle zgoraj kar si sam napisal je popoln Tantrični pristop in razlaga čaker...gre za prebujanje , ne odpiranje, kot to dojemamo na zahodu. Samo zanimivo je tudi to, da kar si dal iz tiste knjige, ne sovpada s tem- če samo število glavnih čaker omenim.
In to je tisto, o čemer sem zgoraj napisal- vsaka kultura ima svoje pojmovanje energijskih centrov in poti..zanimivo ne..nekateri se skladajo, drugi ne....
Drugače pa me nekaj zanima- energija pride od duše navzdol- si zapisal. Kje je pa zemeljska? Ali govoriva o narobe obrnjenem drevesu- po zgledu tantre...Ne vem, sam koncept še bolj vzhodnjaški, kot pa je tibet in indija, mi nekako bolj ustreza, čeprav je vse skupaj zaporednje prenešenih znanj in izkušenj z dodajanjem kulturnih, ezoteričnih in filozofskih pa še recmo religioznih tradicij, ki so že bile obstoječe. Tukaj pa pride do širine vedenja- veš tisto, kar želiš in čutiš da je prav, a ne ? Ali je prav tisto, kar misli, da je prav?? Ma se mi zdi, da načini in poti niso vedno pravi za vse in tudi to je najbolj prav...saj v bistvu je važen cilj...In vsakdo si ga lahko predstavlja precej drugače... Mal se hecam...tak dan pač...
lepo bodi
Matjaž
Iskreno povedano jaz nimam pojma kakšnen je tantrični pristop do čaker.To je pa iz knjige Esoteric healing od A.Bailey. Trenutno sem jo prebral samo tretjino,kar sem dobil prevod v slovenščini (nekaj čez sto strani),dve tretjini v angleščini mi pa še ostaja.Pa se mi zaenkrat še ne da s tem matrat,ampak zgleda da se bom moral,ker sem to zadevico dobil po z nekim namenom.
Drugače pa kakor sem jaz skapiral---čakre ki so med sabo povezane 1. in 7.ali temenska, 2. in 5., 3. in 4., 6.ali ajna pa je zgodba zase.Ajna je v bistvu usmerjevalni center za energije in vsa telepatska komunikacija gre nekak preko te čakre. Skratka ko se ena od teh povezanih čaker začne odpirat se avtomatsko začne še druga,v kolikšni meri se bo pa odprla je pa odvisno od različnih dejavnikov. Energija pa itak prihaja od duše,ampak to še ne pomeni da so zgornje čakre odprte.Drugače povedano od duše lahko pride samo toliko energije kolikor prevozno sredstvo-telo lahko sprejme.Pri večini ljudi pa so dejavne samo spodnje tri čakre.
Sahasrara-7.čakra pa pride do izraza šele ko se zgradi
antahkarana - Energijski kanal, ki predstavlja most med fizičnimi možgani in dušo. Razvijamo ga z meditacijo in služenjem. Skratka šele proti koncu poti se ta čakra pokaže v svoji moči,kar se pa prej dogaja so pa samo majhni prebliski.
Kot verjetno veš so čakre upodobljene z lističi.Dokler človek deluje iz 3. čakre ali astralnega nivoja ali pa še nižjih čaker so te lističi obrnjeni navzdol.Ko pa začne delovat iz srca pa se lističi obrnejo navzgor.Kar pomeni da telo ni več pod vplivom nižjega Jaza ampak pride pod vpliv višjega. Obstaja več sil,ki prebudijo kundalini,ampak to kar nekateri prakticirajo je neka ognjena sila,ki lahko povzroči več škode kot koristi. Povedano po domače skuri ti lahko nadije. Skratka ko deluje srce in se določene sile uravnotežijo,se kundalini dvigne in sežge določene diske ali pregrade med čakrami.Nad in pod čakrami so pač neki diski zaradi varnosti in da človek ne zdrsne prehitro iz enega sveta v drugega,ker bi se mu zmešalo. Te diski se pa lahko uničijo tudi na drug pozitiven način,ni nujno da je kundalini.
Glede zemeljske energije ti pa ne bi znal povedat,ker ne vem kaj točno misliš. Drugače pa energija pride od duše do aure,šele nato do čaker in meridianov.Aura seva v okolico,tako da je tudi v stiku z zemljo.Koliko bo pa človek prizemljen je pa spet preveč dejavnikov,ki vplivajo na to. Ko pa se začne odpirat sahasrara je tudi 1.-zemeljska čakra bolj dejavna. Od življenskih navad je pa odvisno ali bo to prenesel ali pa ga bo odpihnil.Kajti ko čakre postanejo dejavne to 100% vodi do sprememb celega stila življenja vključno z čustvi in miselnostjo.Drugače pa planet Zemlja ima tudi kao svojo dušo.Med dušicami so pa itak neke povezave o katerih se mi ne sanja.