Siri
#1
Objavljeno: 6. januar 2005, 13:16
Skratka, tu bo govora o siru, najrazlicnejsih moznih sirih.
Katere sire imate najraje, na kaksen nacin jih najraje jeste, odvec pa seveda ne bodo tudi recepti s sirom.
To mi je prislo na misel zdajle, ker pravkar jem ementalca in zraven sem si narezala jabuk - kosmaca, kaksna dobra kombinacija!!
Itak ze sam po sebi - sir z jabolkom, pac pa prav tale dva okusa, hudo!
Najraje imam parmezan.
Imam zelo rada sir, a imam obdobja, vcasih ga zelo malo jem ali pa skorajda ne, potem pa eno obdobje pa kar shizim, pa spet tko... krozno...
Vcasih sem zelo shizila na plesnivce, potem so se mi pa leta mal grauzali (razen kaksnega brie-ja ali camembert-a ali vsekakor z belo plesnijo), no ptoem pa so mi zdaj v tem zadnjem casu spet zadisali...
A sem nastimala parkrat spagete in s kruhom, pa so se mi spet zacel mal grauzat.
kaksnega edamca dobrega pa lohk vedno skoraj jem.
Vsec so mi tudi kaki masdamerji..
ne maram pa raznih 'sirotk' (kot jim recem), ki jih prodajajo za sir...
Ali varianta - manj masten sir. :|||
Ce sir, sir - najmocnejsega (parmezan), ki ima btw ne sam ful Ca, pac pa tudi ful Mg in je zelo zdrav (ce jasno ne pretiravas in ce jasno tudi z drugim ne rpetiravas).
Picasso
#2
Objavljeno: 6. januar 2005, 14:04
Najraj imam v bistvu josta in edamca.
Ne maram plesnivih sirov, gorgonzole
Mi je pa vsec mozzarella...
Od sirckovih namazov mam FUUUUUL rada kajmak ( se posebaj tistega pri Cadu....ponavadi so mi prevec slani).
#3
Objavljeno: 6. januar 2005, 14:16
Super je prekajeni kozji sir.
Najljubša hrana- črn ali ržen malo kvašeni kruh, sir in zelene olive
#4
Objavljeno: 6. januar 2005, 14:22
Tudi tale nas zbrinc je meni svec, je za ponucat tud ce ni parmezana - slednjega NE MARAM iz vreck - samo PRAVEGA.
pa dimljeni, saj res....
Picasso
#5
Objavljeno: 6. januar 2005, 14:50
Sicer imam pa sire zelo red, tudi druge.
In enkrat za silvestrovo so me zato presenetili - ma kaj, naravnosto šokirali! - s sirovo ploščo (tako da jo ena prinese v prostor "Ta-daamm!"), na kateri je bilo na pladnju cca šest ali osem vrst sira, opremljenih z malimi barvnimi zastavicami na paličkah, ročno izdelanimi!
Wow! Nepozabno! Tudi slika tistega čudesa bi se nekje našla.
Brez teksta totalno. (Ej, saturnijanca grejo tko presenetit!!)
#6
Objavljeno: 6. januar 2005, 15:11
Brie je skos doma, pa mi ne disi, tako, da ga niti ne probam
Zares zanic - paški sir...sem ga morala vedno za mat iz paga nosit...
Najraj si lepo naredim paradiznik z mozzarello pa orehke zravn
Al pa...lepinjo pa notri kajmak...kalorijska bomba
#7
Objavljeno: 6. januar 2005, 16:08
Ful dobro darilo, dbest! , sploh ce shizis na sir, ampak sirovo plosco bi tud oni, ki ne shizijo tolk...<{POST_SNAPBACK}>Brie - brez konkurence.
Sicer imam pa sire zelo red, tudi druge.
In enkrat za silvestrovo so me zato presenetili - ma kaj, naravnosto šokirali! - s sirovo ploščo (tako da jo ena prinese v prostor "Ta-daamm!"), na kateri je bilo na pladnju cca šest ali osem vrst sira, opremljenih z malimi barvnimi zastavicami na paličkah, ročno izdelanimi!
Wow! Nepozabno! Tudi slika tistega čudesa bi se nekje našla.
Brez teksta totalno. (Ej, saturnijanca grejo tko presenetit!!)
Fotka bi se nasla? naj se najde!
men tud brie, samo ne sme bit totalno zrel (kakrsnega sem iz ITA zadnjic prinesla, mitji je bil dober, frendici tud, men pa je bil skoraj prezrel)...
<{POST_SNAPBACK}>Parmazan Seveda, da ne iz vrecke....Velik sem ga ucasih uporabljala...na makarone, na riz, ucas na solato...pa me je mal minil.
Brie je skos doma, pa mi ne disi, tako, da ga niti ne probam
Zares zanic - paški sir...sem ga morala vedno za mat iz paga nosit...
Najraj si lepo naredim paradiznik z mozzarello pa orehke zravn
Al pa...lepinjo pa notri kajmak...kalorijska bomba
Jaz pa parmezan na svasta dam, recimo na jajcek si ga veckrat dam (tistikrat ko redko jem jajcek), pa na krompir mi sede, polenti pase, pa povsod, ce ga imas rad-
jaz ga v juho tud naribam...
Pa kozje in tele bele sire tud maram, njami, saj res...
ma, cist vse sire maram.
Najmanj pa z zel. in mod. plesn.
jaz pa maram pashki sir, je pa res, da se svasta prodaja pod tem pojmom.
Picasso
#8
Objavljeno: 6. januar 2005, 17:05
Ko za ostale skuham špagete bolonez, si zase naredim tole omako: 1dcl sladke smetane segrevam( stvar ne sme zavret!) v njo dam koščke gorgonzole in naribanega parmezana..ko se sir stopi, prelijem čez špagete...
Pa še tole: enkrat smo se vračali z avtobusom iz Švice.Šofer ustavi vozilo in reče: "Ne peljem naprej, DOKLER VSEH SIROV ne pospravite v prtljažnik"..No, pa smo jih , očitno ni bil ljubitelj sirov.
#9
Objavljeno: 6. januar 2005, 17:20
saj, bogi revez!
Saj res, s poprom in vsem tem, orehi, jes!!! , ful pase, na gaudo sem pozabila, gauda mi je kot edamec al pa trapist - jasno ni vedno oz. vsak dober (ker ne uposztevajo zorenja zarad povprasevanja, treba provajdat skoz... :|||) - a mi je nekako tapravi sir to. Sir mora bit zrel, slan, tak taprav...
Tud pohan sir maram zelo, pa ceprav je poc in me kar nasichi... a kar shizim v bistvu, ceprav ga pa malkrat jemo, no Tim - po kaksnih korculah ali hvarih iscemo pohan sir!
Jaz tud naredim spagete na stotine nacinov, najrajs pa 'bele', s siri. Njami.
Pa vsec mi je v hrani belozelena kombinacija (no tud pri kristalih), npr. riz z baziliko ali pa ful petersilja, pesto spagete in taksno... Uh, pesto!!!
Picasso
#10
Objavljeno: 6. januar 2005, 17:37
No, sama tudi poleg bazilike, tlačim drobnjak, kjer le morem....
Ej, pa kaj sem uletela v to temo...doma bodo mislili, da sem steklino dobila.......
#11
Objavljeno: 6. januar 2005, 17:43
jaz tud, pozabila, pa ful pase k belemu pa tud drugim sirom...<{POST_SNAPBACK}>tlačim drobnjak, kjer le morem....
Ja, steklino, jaz tud...
Picasso
#12
Objavljeno: 6. januar 2005, 17:53
#13
Objavljeno: 6. januar 2005, 18:02
Kajmak, prebranac, pecene paprike, to je nekaj, cemur se tezko uprem, sploh ce sem v 'teh okoljih'.
Oh ko smo prisle tozibabe v nis, so rekli, kaj boste, taka psotrezba da gate je potrgalo, polko so nam clo zaigrali, slovencem, in kaj je tam se vse topilo v ustih, tega pa ne bom nikoli pozabila...
Siri na levis 501.
Picasso
#14
Objavljeno: 6. januar 2005, 18:10
Hehe, saj srbi so bili res dobri gostitelji(pa, da naju ne bodo sedaj nacionalisti tepli)..v Nišu sem pa samo čepela na žel. postaji in čakala vlak za Pirot..ah sladki stari časi
In naj te opozorim..sva v temi SIRI!...torej kaj pa kačkavalj?..to poznaš?
#15
Objavljeno: 6. januar 2005, 18:20
Pohan sir mi pa ni dober,ampak špageti s sirom,na to sem pa nora.
#16
Objavljeno: 6. januar 2005, 18:31
Pa saj to ti glih govorim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!<{POST_SNAPBACK}>.....v Nišu sem pa samo čepela na žel. postaji in čakala vlak za Pirot..ah sladki stari časi
In naj te opozorim..sva v temi SIRI!...torej kaj pa kačkavalj?..to poznaš?
Pa nisem hotla se brukat!!!!!!
Nis - scena - 'pleskavica s kackavaljem u... skrami'..
Hudo!! To sem jaz jedla, po mojem.
Srbi so zakon!
Nikol nikjer takega gostoljubja kot ravno v BG in v vsej Srbiji.
Oh bi mela za povedat, saj kaj sem ze tud...
Sem imela hudega in izvirnega srbskega ljubimca, zaradi cesar so dobesedno vojne se kresale... Ja, slisi se off, so pa bile... v mikrokozmosih pac...
In fotr nosil - bolj kot 'slatko' so me siri zanimali...
A meni so vsec 'vse' hrane; mediteranska je zelo siroka, potem pa balkanska, ki je tud, slovenska, ki je delno lohk tud avstrijska, delno pa mediteranska...
In ravno zato je fajn Slovenija...
Picasso
#17
Objavljeno: 6. januar 2005, 18:31
#18
Objavljeno: 6. januar 2005, 20:15
kdo je rekel sirozrtje?
jaz sem za
ne bi niti nastevala, je dosti lazje omenit tistih 5 sirov na svetu, ki jih ne maram...
oziroma, ne da jih ne maram, ampak jih imam mickino manj rada...
ce je kje bog sira, grem jaz gotovo v nebesa!
Kdo lahko spremeni svet?
#19
Objavljeno: 6. januar 2005, 20:53
da ne govorim o pečenih paprikah z obilico peteršilja in česna...
Vem, da je to tema sircki, ampak tole me je pa premamilo. A kera ve, kako so pripravljene? Recept? Cudno, smo velik k Cadu hodil, pa nism nikol tega jedla. Vedno je bilo nujno prebranac, kajmak, pa lepinjo
#20
Objavljeno: 6. januar 2005, 21:13
jaz tud ... parmezan, njamzi ... pred leti, ko smo še v Italijo hodili po kavbojke, sem domov, namesto cunj, privlekla plošče (elpejke, huh, kje je že to) in parmezan ... prav zanič pa mi je tisti naribani parmezan v vrečkah ... čisto nesrečna sem bila, ko smo v Londonu hodili jest v italijansko restavracijo (kolk sem se veselila parmezana), potem smo pa dobili tisto naribano zanič brezveznarijo<{POST_SNAPBACK}>jaz ga v juho tud naribam...
ementalec mi je dober vrhniški ... z olivami in pršutom, njamsi, njamsi
včasih sva s frendom kar naprej delala testenine s sirom na tisoč in en način, zdaj tega ne delam (edin kakšna mila sirova omakca k puranu ali, jasno, ocrvt sir - Daša ne mara plesnivcev in tega) ... gorgonzolo jem edin v kakšni omaki, camemberte in brie-je pa kadar češ in kolkor češ (z grozdjem mi ful sede skupaj)
... oooohhh, pa pleskavica s kajmakom! včasih smo imeli ravno tule, čisto blizu mene, res dobro srbsko oštarijo... s takim krasnim vrtom z lipo na sredi ( )... pa smo šli poleti zvečer na prebranac in pleskavico s kajmakom... (pa nekaj malega vina )
#21
Objavljeno: 7. januar 2005, 00:03
Paprike morajo biti "tiste dolge"...torej popečeš jih na električni plošči ali pečici..pa res popečeš, nič hudega, če je lupina tudi črna...popečene in vroče takoj daš v posodo in pokriješ, da se še dušijo v vročini.,,,ko iz paprik nastanejo "cunje"(se zmehčajo), jih olupiš, dodaš veliko česna, peteršilja olja, kisa in soli...in TO JE TO...fino je, če jih za nekaj časa pustiš in jih konzumiraš šele čez nekaj ur...pa dober tek!<{POST_SNAPBACK}>Vem, da je to tema sircki, ampak tole me je pa premamilo. A kera ve, kako so pripravljene? Recept? Cudno, smo velik k Cadu hodil, pa nism nikol tega jedla. Vedno je bilo nujno prebranac, kajmak, pa lepinjo
#22
Objavljeno: 7. januar 2005, 01:24
Hvala
#23
Objavljeno: 7. januar 2005, 07:54
Simpl ko pasulj, pa orenk zažge. Prej jih zmanjka kot vseh pohančkov pa kremenatlov...
#24
Objavljeno: 7. januar 2005, 08:00
Ko se po napornem dnevu vsedeš zvečer takole v dvoje, da se malo naklepetaš, navadno brez kozarca vina ne gre ali pa kaj takega in zraven kar paše kako stvar prigriznit.
Ker pa zvečer ni dobro kaj dosti prigriznit, ker te zjutraj skrega vaga, napraviš mini ploščo iz dveh ali treh različnih sirov na kocke ali pa na lističe pa dva zobotrebca pa je veselje.
In če tega ni na krožniku res preveč, je vaga zjutraj tiho, morda kvečjemu malo zagodrnja...
Volk sit in koza cela, bi se lahko reklo.
#25
Objavljeno: 7. januar 2005, 08:00
Na podoben način pripraviš melancane, s tem, da daš manj kisa.Odlično
Kar se pa srbskih sirov tiče - najboljši je (mislim, da se mu reče) kačkavalj - to je tisti, ki ga na tržnicah prodajajo v posodah s slanico, notri pa hlebčki...dobro - edini pravi za pravi burek....
Veri godi kombinacija - sir in belo grozdje, ali pa sir in melona.
Pa še ena specialiteta s sirom in šampinjoni. Klobučke šampinjonov operete in položite kot skledice v teflonsko posodo (najboljši je namizni pekaček). V vsak šampinjon damo košček sira s plesnijo in na počasnem ognju pečemo toliko časa, da se sir stopi. Odlična specialiteta k belemu vinu...
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0