Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Duhovnost


 • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
264 komentarjev na to temo

#1 Marsa

Marsa
 • Uredništvo
 • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 28. maj 2002, 01:00

Že v naslovu teme sem nekako nakazala, za kaj bo šlo ali naj bi šlo v tejle temi.
Kaj si mislite o tem?
Jasno je oz. dvomim, da bo kdorkoli pri sebi zanimanje ali ukvarjanje z duhovnostjo označil kot modno muho - vendar me vseeno zanima, kaj si o tem mislite in kako jemljete vse to.
Namreč - nekako "in" je postalo zdaj: ukvarjati se z duhovnostjo, izvajati jogo, biti vegetarijanec, "zdravo živeti" (karkoli že to pomeni posamezniku) etc...
Kamorkoli pogledaš - povsod ti nudijo recepte, nasvete, ali pač kar proizvode in izdelke.
Imaš to težavo? Pa neverjetno - ravno imamo nekaj zate - stane toliko in toliko.
Imaš depresijo? - super - pojej te in te dodatke. Vzemi te in te zadeve. Jaz poznam nekoga, lahko ti zelo ugodno zrihtam... :|
Zdi se mi, da je velikokrat vse skupaj samo besedičenje in pravzaprav image in seveda marketing.
Srečam npr. frenda, vegetarijanca, navdušeno je zapopadel tehniko/seanse, ki jih v kinu Šiška tedaj izvaja Kitajka Wang Aiping. Kul. A hodil je tja, ker se je hotel odvaditi odvisnosti.
Kasneje je razmišljal tako: saj itak sem dnevno zapravil 20 mark - veliko bolje, da jih dam tu.
Meni pa je bila to popolnoma enaka odvisnost. A on je bil zelo happy in navdušen nad učinkom terapije.
Videti je bil: evforičen, nervozen, mozoljast, s štrenastimi lasmi in slabimi zobmi, krvavimi očmi...
Skratka - meni je bil videti enako kot prej - odvisnik, tresoč, s slabo samopodobo in s slabim življenjskim stilom.
Vendar on je bil nad tehniko in nad vsem navdušen in je bil prepričan, kako njemu vse skupaj fino deluje.
Ali je torej to dovolj - češ, "glavno, da je on zadovoljen", ali gre še za druge momente... namreč - ali se ne ponuja nekakšnih instant rešitev tule?
Osebno mislim, da mora vsak sam prehoditi svojo pot. Nič ne de, če se na naši poti včasih znajdejo pomagači - vseeno sami delamo korake.
Ko mi nekdo prodaja energetske majice, hočem, da "puca" od energije - to je zame živeti, kar misliš, kar govoriš, kar učiš in podajaš in, konec koncev, tudi "prodajaš".
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#2 mina

mina
 • NeČistZačetnik
 • Pip
 • Št. objav: 3

Objavljeno: 28. maj 2002, 01:00

.. dokler sem sama le brala o duhovnosti, se o tem pogovarjala in razmišljala, ni bilo pravega učinka. takrat pač iščeš pravo pot, ponudbe je pa tudi pri nas vedno več. šele z dejanji in vadbo spoznavam pomen prej prebranega in prejetih nasvetov.
ampak mislim, da je tudi modna muha pozitivna, če bo za nekoga začetek poti.

mina

#3 Marsa

Marsa
 • Uredništvo
 • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 28. maj 2002, 01:00

... mislim, da je tudi modna muha pozitivna, če bo za nekoga začetek poti.

Res je. Positive attitude, the most important...

Vendar nekako nisem mislila tega in tu ne bi posploševala.
To, da je vse skupaj postalo modno, gre namreč tudi na račun kvalitete - skoraj vsakdo je dandanes praktično lahko že terapevt.
Poznam veliko ljudi, ki so jim samozvani zdravilci, terapevti itd. naredili več škode kot koristi in sem zato tako skeptična in se zato "borim" za to, da bo vsak odkril SVOJ način in ne si vsak privzel npr. mojega.
Če mi bo torej kdorkoli pojamral o tem in onem, bom seveda rekla - jasno, Venero imaš v opoziciji s Saturnom - zdaj je ta tranzit in to je to... Bolj zoprno zanj je to, da mi bo moral za ta podatek plačati 3-10 jurjev.
Če bom slučajno v mreži tega ali onega proizvajalca, bom seveda tudi v tem primeru prikladno nudila ravno pravšnje nasvete in izdelke, ki stanejo samo 15 000 - kajti - so povsem bio in domači...
Če bom vodila skupino v izvajanju Joge, bo vsaka težava, ki mi jo bo kdo podal, rešljiva na točno ta, moj način.
Vsak bo torej pobrskal po svojem asortimanu nasvetov (tudi na psiholoških področjih, če bo šlo za odnose, ti bo pač govoril iz lastnih preteklih izkušenj).
Nudil bo svojo ponudbo.
Torej - ful ponudbe - samo še odločiti se moramo - ostanemo tako spet samo še - MI sami.
Nekateri pa furajo celo tako: dražje je, bolj zanesljivo deluje.
Neumnost - česen ima vsak doma. Dihati se lahko vsak nauči pravilno sam, telovadi vsak lahko sam, pozitivne misli si lahko v glavi vsak oblikuje sam...

To je tako kot z vero - bolje torej, da je vera modna muha, bodo vsaj verniki?
Ne strinjam se - naj bodo verniki in naj živijo svojo vero.

Res pa je, da se z vse množičnejšim naraščanjem tega pojava širi in dviga tudi zavest.
Vendar, kot pravim, nisem imela v mislih tega - nekako o tem smo pravzaprav malo razpravljali v temi "Tretje tisočletje".

Zame duhoven človek ni tisti, ki o tem govori ali trži te usluge/izdelke, ampak nekdo, ki tako tudi živi. Z vsem bitjem. Govorim pravzaprav in tudi o duhovnem snobizmu.
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#4 onewa

onewa
 • Vajenček
 • PipPipPipPip
 • Št. objav: 63

Objavljeno: 29. maj 2002, 01:00

Vsak človek se poskuša po svoje znajti v življenju. Nekateri, ki še nismo tako samozadostni in predvsem samozavestni, še vedno potrebujemo nasvete in usluge drugih, pravzaprav je tudi lunin net tako neke vrste terapija in zame lahko zelo koristna.

Človekova vest je tista, ki naredi največ. Konec koncev je lahko nekdo super vegetarijanec, itd... in še vedno škropi s pesticidi, vendar dokler se mu nekaj notri ne 'premakne' niti ne bo videl, da dela nekaj narobe (naivnost je moja čednost, hehe). Ljudje se počasi premikamo in spreminjamo svoja načela in skozi različne situacije sami ugotavljamo kaj in kje delamo narobe. Vendar bolj ko je človek duhovno razvit, prej in bolj plača za svoje napake. Mislim, da je duhovnost po svoje tudi odgovornost!

Zanimiva tema, s katero se pa tudi sama trenutno precej ukvarjam, pa je denar. Če izhajam iz dejstva, da je denar energija in žalostno ugotavljam, da mi zadnje čase precej polzi (auč..) iz rok...se sprašujem, kako in na kakšen način spodbuditi svojo kreativnost, da bom imela s tem manj težav.
;)

#5 Marsa

Marsa
 • Uredništvo
 • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 29. maj 2002, 01:00

Seveda, Onewa - nihče od nas najbrž ni že kar na koncu poti.
Poleg tega rastemo itak najbolje oz. najhitreje skozi najrazličnejše težave, torej tudi vse "slabo", kar se nam je dogajalo, in tudi, kar smo sami "slabega" počeli; pa naj je bil vzrok temu slaba samopodoba, povzročena z vcepljanjem s strani naših staršev, nevednost, nezrelost ali kaj desetega...
Zdi se mi, da jih je veliko, ki nekako nezavedno zavirajo svojo rast - morda smo to nekako vsi počeli; ker - pravilno ugotavljaš - duhovnost zahteva tudi odgovornost.
Morda tako0 nekdo skoraj namenoma podaljšuje katero obdobje svoje rasti, ki pač njemu najbolj ustreza.
Seveda ne moremo biti kar vedno tako strogi v kriterijih - tudi jaz kadim. Torej me nekdo vidi, reče - glej jo - fura duhovnost, pa kadi.
In seveda - nima vsakdo že kar vzpostavljene toliko moči, da bo vse težave ali prepreke reševal izključno na podlagi lastnega znanja in izkušenj. A mislim, da bi morali stremeti k temu - konec koncev se na izkušnjah učimo. Dovoljeno mi je torej napraviti napako, vendar ko sem na tej stopnji razumevanja, se od mene nekako pričakuje oz. normalno je, da tej fazi sledi naslednja in ne, da gremo korak nazaj.
Če torej zlivam v odtok olje, dokler ne vem, da delam narobe, ne delam narobe. Ko mi nekdo odpre oči, mi razloži, da to pomeni, da se zapacka vse živo, od tedaj to VEM. In tega več ne počnem. Temu pravim odgovorno početje.
Ko sem nekje prebrala, da en odvržen čik v wc zasvinja nevemkoliko (ogromno) litrov vode, tega ne naredim več (čeprav tudi prej nisem, a morda vseeno - kakšen čik v wc kdaj).
Torej - če se ukvarjam z duhovnostjo in če celo npr. komu posredujem znanja in torej učim, se od mene pričakuje in razume samo po sebi, da sem o tem toliko seznanjena, da tega že v osnovi ne počnem.
Ker ČUTIM vse živo - naravo, človeka..... Torej ne morem ravnati tako.
Če ne opazim lepega okoli sebe in ne spoštujem, potem moja pot ni duhovna.
Ne vem, kako se ji potem reče - a duhovnost to ni - ne glede na to, katere, kakšne... proizvode uporabljaš in katere filozofije oz. ideologije si si privzel.
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#6 Anatha

Anatha
 • Vajenček
 • PipPipPipPipPip
 • Št. objav: 182

Objavljeno: 29. maj 2002, 01:00

Zelo dobro razmisljanje, prav ustavilo me je.

Duhovnost se je predvsem razvila v neko neotipljivo stvar, kateri se posvecamo 'od petih do sedmih trikrat na teden'. Smatramo jo kot dodatek zivljenju, se eno nalepko, s katero imponiramo drugim, je pa v osnovi bistvo zivljenja in spremeni nase celotno dojemanje. Pri tem je duhovnost prisotna povsod, odraza se v vsakdanjem zivljenju, v ravnanju, misljenju, globini cutenja, nasem fizicnem telesu in njegovem odzivanju na okolje. Predvsem smatram, da je duhovnost zelo povezana z zemljo in naravo. Moderni guruji in podobno ponujajo odresitve vseh muk in zivljenje v popolni ljubezni, kar pa je zvecine ilzuija. Nekako sem se spomnila na tisto: brez muje se se cevelj ne obuje. Pravzaprav resno posvecanje duhovnosti in rasti prinese na zacetku vec trpljenja kot olajsanja. Je pa zato potem radost in olajsanje toliko vecje, ko te zacetne krize prebrodimo.

Priznam, na zacetku sem se tudi jaz zacela z duhovnostjo ukvarjati kot z modno muho, in sicer so me razni filmi in knjige spodbudili k ukvarjanju s carovnistvom. Cez nekaj casa sem to muho opustila, potem me je pa resna telesna bolezen spodbudila (lahko bi rekla, da je bila moja iniciacija), da sem se zacela ponovno ukvarjati z naravno duhovnostjo, tokrat na bolj zrel in odgovoren nacin.

Glede pomagacev, prijatelj, ki mi je v zacetku mnogo pomagal, mi je lepo rekel: "Jaz ne pocnem nic drugega kot ti samo odpiram vrata." Skoznje pa stopi vsak sam.

Anatha

#7 pokowc

pokowc
 • Brez statusa
 • Št. objav: 5 844

Objavljeno: 1. junij 2002, 01:00

.. Privlačna Tema Zaradi Izgubljenega Iskanja Novega´ .

Veliko mi da vedet, kako izgleda člowk,njegov videz,kako se vzdržuje, sej ni potreba, da je kičast in ves po Slo standardu naluftan, samo,da je Naravno usmerjen v izražanje, dostopen za vse ljudi in razumljiv za nerazumljivo.

Učim pa se še vedno, kako kombinirati mnogo z zmernim:)

Izbrani smo , zato Živimo .Vsako spoznanje je premik k višji stopnici Zmage .pokowc

#8 Marsa

Marsa
 • Uredništvo
 • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 1. junij 2002, 01:00

Ja. x:)x
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#9 teja

teja
 • Vseprisotni
 • Št. objav: 717

Objavljeno: 14. junij 2002, 01:00

modna muha? preveč ljudi je dandanes v taki ali drugačni krizi in vse preveč jih misli, da jim vsi ti ponudniki takih in drugačnih storitev lahko ponudijo pomoč v obliki kritiska na gumb in težav ne bo več. Hodijo in udeležujejo se seans, meditirajo,.. pustijo na kupe denarja, doma pa zase ne naredijo ničesar. Saj sem hodil, pa mi ni nič pomagalo. Ne zavedajo se, da mora vsak sam narediti zase kaj takega da mu bo pomagalo.

Lep nasmejan dan ti želim

http://www.lunin.net...um/blog/mavlica


#10 pokowc

pokowc
 • Brez statusa
 • Št. objav: 5 844

Objavljeno: 14. junij 2002, 01:00

... kaj si o tem mislite in kako jemljete vse to...
menim, da..odvisno od posameznika koliko Glo0bo0ko0 se bo spustil v tele Vode, sej itak je vse v iznajdljivem iskanju branega, videnega in preživetega. Če je dostop informacij tekoč, potem interes ne usahne.
Treba je prikazati na nevsiljiv način tele štorije˝. Privlačnost in olepšanost besed ter pridevnikov, veliko pripomore k iskanju še tako0 neznanega, lačnega interesenta.
Vem pa to, da pogrešam slovenske prevode takih željenih,branih knjig; Hrvaška nas prekaša že desetletje, prej , rrs


pokowc

#11 teja

teja
 • Vseprisotni
 • Št. objav: 717

Objavljeno: 18. junij 2002, 01:00

Se strinjam Pokowc, knjig bi moralo biti več.

Lep nasmejan dan ti želim

http://www.lunin.net...um/blog/mavlica


#12 Marsa

Marsa
 • Uredništvo
 • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 18. junij 2002, 01:00

V bistvu pa se jaz ne strinjam z vama.
Tako s samo trditvijo (menim, da je ogromno knjig s tega področja, sploh v zadnjih desetih letih, tudi v slovenskem jeziku, tudi izvrstnih), poleg tega pa že v osnovi to ni moj pristop.

Ko sem sama prebrala pred 10-imi leti Pealla, Louise Hay in morda še koga, ne potrebujem več brati teh knjig... nič novega mi ne morejo povedati, predvsem rabimo samo nekaj, začetni poriv, nekdo nas mora napotiti skozi ta vrata, da nam to v nas odpre... zdaj črpam samo še iz sebe (svojega znanja in izkušenj) in iz življenja.
Ne pogrešam knjig. Pravzaprav jih imam ogromno doma (kompenzacije za Koledarčke), pa jih sploh še nisem prebrala... Tako je tudi s knjigo Živeti v svetlobi Shakti Gawein (videla sem, da ste jo nekateri svetovali) - ko sem odprla knjigo, sem pač videla drugačno Louise Hay - z drugačno potjo..
Vendar jaz sem si Louise Hay že prevedla v svoje življenje - v svoj jezik-slovenščino - zakaj bi hotela še nemški in portugalski prevod??
Tudi na področju medicine, zdravilnih zelišč... je pri meni tako...
Marsikoga bi morda presenetil moj "skromen" in neažuren asortiman knjig. Vendar... o tavžentroži mi je že zelo veliko povedal Ašič, ki se je naslanjal tudi na Wilforta... itd... Zakaj bi iskala nove in nove knjige, kjer bi mi na všečnejši in atraktivnejši način (z obveznimi lepimi fotkami npr) prodajali znanje in nasvete o tavžentroži (po možnosti pa dobesedno prepisane iz Ašičeve knjige in brez dovoljenja in/ali vednosti avtorja oz. brez navedenega vira) za veliko dražji denar in seveda 10 let za časom.


Tako je tudi z drugimi simboli... ki nam jih "prevajajo" drugi.
Zakaj rabiš prebirati "pridevnike", opise nekoga tretjega, če je dovolj, da si energijo tega predstavljaš v glavi, in že se boš sam posvetil temu na pravi način - SVOJ - kot je tudi prav in mišljeno.

Pravzaprav je morda celo tako - če ob desetletju (ali več) svoje osebne in duhovne rasti, pogrešam še dodatno knjige, to pomeni, da je z mojim načinom že v osnovi nekaj narobe - morda samo to, da ni moj?
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#13 PATRICIA

PATRICIA
 • NeČistZačetnik
 • PipPip
 • Št. objav: 14

Objavljeno: 18. junij 2002, 01:00

DUHOVNOST---
NOVA RAZVADA POTROŠNIŠKE DRUŽBE;

V OBDOBJU ODRAŠČANJA SEM SAMA V SEBI ČUTILA PRAZNINO IN NEIZPOPOLNJENOST KAJ ZADAJ, V ČEM JE POINT....? IN KNJIGA TA KNJIGA ONA IN MISLILA SEM DA SEM NAJPAMETNEJŠA SMILILI SO SE MI VSI DUHOVNO NE TAKO RAZVITI DELILA SEM NAUKE SEM IN TJA--- SKRATKA ...

POTEM SPOZNAŠ ČLOVEKA KI V ŽIVLJENJU NI PREBRAL ENE KNJIGE O DUHOVNOSTI, PA TAKO PRAVIČNEGA IN PODUHOVLJENEGA ČLOVEKA ŠE NISEM SREČALA - MISLILA SEM SI NARAVNI TALENT ŠE MALO GA BO POTREBNO IZPILITI - Z KAKŠNO KNJIGO, SEMINARJEM -ZMOTA [:|]

POZNAM KAR NEKAJ LJUDI KI ŽIVIJO V ZMOTI, ( TAKO KOT JAZ NEKOČ) DA ČE NISI IN IN NE BEREŠ TEGA IN TEGA ...V REAL LIFE PA UPS... ME RAZUMETE;?
SKTRATKA POT DO PODUHOVLJENOSTI IN SMOTRA JE (PO MOJE)NE SAMO DOLGA AMPAK ZELO INDIVIDUALNA! NEKAJ KAR JE MENI POMAGALO PREBITI ??? NE BO TEBI, NJEJ! NIČ NE PRIDE V ŽIVLJENJU ZLAHKA, POTREBNO JE TRDO DELO ( ČE NIMAŠ NEG. VZORCEV, STRAHOV,... HVALA BOGU)IN SEVEDA ČAS! ODPRTE OČI IN SRCE, PA BREZ POMILOVANJA TISTIH KI NISO TAKO "DUHOVNI" V NEKATERIH SE SKRIVAJO PRAVE ŽIVLJENSKE MODROSTI KI NISO NOBENO NOVO ODKRITJE - NO JA TAM NEKJE OD SVETEGA PISMA DALJE....

SKRATKA PA<< MARSIKAJ JE ZAVITO V LEP OMOT DUHOVNOSTI, OSEBNE SREČE SPOZNANJ... BLA BLA BLA ! PA JE V BISTVU SAMO IN ENO -- KEŠ --- !
NE MENIM TAKO ZA VSE SEVE, AMPAK BISTVO JE, DA KJER JE POVPRAŠEVANJE
TAM JE PONUDBA IN MI OBSEDENI Z ISKANJEM INSTANT USPEHOV GREMOOOO!!
( HUJŠAMO PO HITREM POSTOPKU, USPEH PO HITREM POSTOPKU RAZSVETLJENOST PO HITREM POSTOPKU....BLA BLA)
TEORIJA JE ENO - PRAKSA PA ???
NO JA UPAM DA NISEM PREDOLGA AMPAK O TEJ TEMI BI LAHKO NAŠTELA ŠE MARSIKAJ!!!

PA EN STAR PREGOVOR: NI VSE ZLATO KAR SE SVETI!

PATRICIA

#14 andrej

andrej
 • D član
 • Št. objav: 696

Objavljeno: 19. junij 2002, 01:00

Ja, se kar strinjam s Patricijo.

Po mojem pa je še ena nevarnost. Poznam kar nekaj ljudi ki so se vrgli v duhovnost z vso energijo. Knjige meditacije delavnice skratka cel projekt. Pa tudi pridejo zelo daleč v svojem razvoju: Se pogovarjajo z duhovnimi entitetami lahko celo ne jejo in živijo na prani, vendar v življenju pa vidiš da ni vse tako kot bi moralo biti. Najbolj se to odraža v odnosih do drugih ljudi. Na koncu vidiš da je pri njih to samo beg pred resničnim življenjem. Tako se ukvarjajo z duhovnostjo da lahko pozabijo na resnično življenje, pa še krasen izgovor imajo saj mislijo da so naredili vse kar lahko.

Bistvo pa je v življenju, zato smo tu. Vse knjige in tehnike ti lahko samo pomagajo skozi življenje. Največja šola je življenje samo, če ga živimo z otprtimi očmi.

andrej

#15 Anatha

Anatha
 • Vajenček
 • PipPipPipPipPip
 • Št. objav: 182

Objavljeno: 21. junij 2002, 01:00

Tocno!:)

Anatha

#16 Marsa

Marsa
 • Uredništvo
 • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 5. marec 2003, 01:00

... In tu smo kar koncali to tako zanimivo temo...
Mislim, da so se celo nekajkrat odprle nekako podobne teme...

Skoda, ker nismo tegale -nikoli do konca povedanega, jasno- malo se povzeli oz. nadaljevali razmisljanja v tejle temi...

Pozabila sem malo na tole temo, pa sem jo danes nasla... Super.
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#17 Uma

Uma
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 310

Objavljeno: 5. marec 2003, 01:00

Ja, vseh teh novodobnih zadev res ne gre metati v isti kos.Naceloma pa se mi zdi pestra ponudba tele duhovne trznice kar ok-zakaj bi prodajali samo korencek?
Mogoce sem naivna, ko verjamem, da je velika vecina uciteljev, bio-nevemkaj, gurujev... tukaj s pozitivnimi nameni. In ker se s tem prezivljajo, zahtevajo placilo. Pa saj to je ok. Zakaj bi delali in se razdajali zastonj, tudi ce gre pri njihovih sposobnostih za nevemcigavo milost? Treba je pac preziveti...
Bistven pa se mi zdi MOTIV tistega, ki isce. Je osamljen in isce sorodne duse? Je custvena in energijska pijavka in isce novega gostitelja? Isce partnerja? Sledi modnim trendom? Se duhovno prebuja in potrebuje oporo na svoji poti?
Ce najde to, kar je iskal-super zanj.Ce ne najde, se naj zamisli-je iskal napacno stvar ali na napacnem mestu?
Tudi ce gre za modno muho, mislim, da pomeni vsako ukvarjanje s sabo zacetek neke nove poti. Odstiranje.

#18 Marsa

Marsa
 • Uredništvo
 • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 5. marec 2003, 01:00

Uma - lepo si tule razmisljala. :vio:
V bistvu imas prav. x^x
A to je le en vidik... x;)x


Zakaj samo korencek?... Ja, to ze... seveda - hocemo tudi blitvo in olive, prav tako pa tudi shitake pa umeboshi... In seveda tudi chili...
Ampak - zakaj pa ne korencek?
In zakaj tako zelo raje -recimo- Bioxinal F-Q 113...? ...;))

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#19 zirosi

zirosi
 • Vseprisotni
 • Št. objav: 594

Objavljeno: 5. marec 2003, 01:00

Veš, da. Duhovnost je moderna. Sicer smo pa itak v Vodnarjevi dobi.

Happy New Age


in

Uživajte!
Človek lahko dela, kar hoče, ne more pa hoteti, kot bi želel.

#20 Mateja

Mateja
 • D član
 • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 5. marec 2003, 01:00

Huh, super, me je prav požgečkala tale tema x8Dx! Sem zelo podobno naravnana kot Marsa . vse te bukle sem jaz preprosto podarila - imam skoraj prazno knjižno polico (kakšna sramota x;)x). Mene zanima samo praktično življenje - tukaj in zdaj. OK, saj obstajajo pomagala, ki mi pridejo naproti. Samo to tudi vzamem kot kratkotrajno podporo mojemu namenu, da se v določeni težji situaciji bolj spoznam, da poštekam, kaj se dogaja, potem pa - odklop in gremo dalje (je pa tudi res, da, ko enkrat nekaj vzamem kot pomagalo, potem ne razmišljam o ceni - vredna sem vsega in najboljšega, kar mi takrat pride na pot)! Tista duhovnost, ki jo omenja Marsa, tudi mene zelo spominja na totalno iste štose, ki jih imajo ljudje že ves čas. Samo, da so jih zdaj zapakirali v lepši papir in jim dodali še nekaj duhovnih pentljic in duhovnega leporečja. Je pa res - tudi to je najbrž potrebno, sicer tega ne bi bilo. Svobodna izbira torej, ali se boš naslednjih dvajset let valjal v lastni iluziji, da duhovno rasteš, če ne boš manjkal na nobenem "pomembnem" duhovnem srečanju, ali pa se boš kar tukaj in zdaj lotil svojega vsakdanjega življenja in ga preprosto - ŽIVEL z vsak dan več svoje lastne prisotnosti in zavedanja x:)x.

#21 Marsa

Marsa
 • Uredništvo
 • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 5. marec 2003, 01:00

.... Svobodna izbira torej, ali se boš naslednjih dvajset let valjal v lastni iluziji, da duhovno rasteš, če ne boš manjkal na nobenem "pomembnem" duhovnem srečanju, ali pa se boš kar tukaj in zdaj lotil svojega vsakdanjega življenja in ga preprosto - ŽIVEL z vsak dan več svoje lastne prisotnosti in zavedanja x:)x

x^x Plosk plosk x8Dx
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#22 numnum

numnum
 • Vajenček
 • PipPipPipPip
 • Št. objav: 74

Objavljeno: 5. marec 2003, 01:00

Sam bi rekel takole:
težko se je duhovnih izkušenj učiti samo iz knjig. Nazadnje moraš delati na odnosih. Na vajah. Učiti se od drugih. Seveda nekateri ponujajo instant metode, drage in številčne tečaje, celo popolno predanost. Seveda na koncu ostane neko sporočilo: če bi bile te metode res tako super, bi bil že ves svet "duhoven". Pa ni.
verjetno gre za zelo zahteven življenjski stil. morda je kaka stara ženica, redkobesedna, neizobražena, nekoliko bolehna, še vedno mesojeda, bolj duhovna od marsikaterega "tečajnika". imam nek kriterij: tisti ljudje, ki ne zahtevajo poslušnosti, ki niso goreči, ampak so umirjeni in ti pustijo svojo pot- take je vredno imeti za učitelje. x:)x

#23 pokowc

pokowc
 • Brez statusa
 • Št. objav: 5 844

Objavljeno: 6. marec 2003, 01:00#24 Marsa

Marsa
 • Uredništvo
 • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 6. marec 2003, 01:00

Dbest si tule razmisljal, Numnum! x^x
Namrec... tako nekako vidim svojo mamo (le da ni neizobrazena in redkobesedna se manj..;))
Tudi bolehna ni, pac pa je zelo ZDRAVA - in tocno to je TO. No, morda tisto najpoglavitnejse...
Moja mama je naravni "makrobiotik" - ceprav dvomim, da sploh ve, kaj to pomeni.
Meso... tudi do tega ima poseben (zame nadvse primeren) odnos...
Meso sploh malokdaj je, vendar ko ga, se mu posveti...
Spomnim se npr., ko smo od sorodnikov z dezele dobili koline, krvavice.. pa jih pravzaprav sploh ne mara - no, ne prevec... a ker spostuje vse zivo, jih (oz. meso) vedno v posvecenosti pripravi.
Kot karkoli drugega. Blazno dobro pece npr. kruh. x8Dx
Nekoc (ze zdavnaj) je na trznici nasla jurja (ali koliko, malo je bilo, v glavnem) - no, nesla je to na upravo, pa so se ji v bistvu posmehovali!! Ces - kdo bo pa to prisel javit, da je izgubil.
Ce sva ugotovili, da nama je prodajalka vrnila prevec denarja, sva od dalec rinili nazaj in ji vrnili...
Ko je berac prisel, je vcasih dobil celo juho.
...
Moja mama ima napake, vendar je velik clovek.
Ona (zame, po mojih "merilih") zivi najbolj naravno in duhovno.
Je ponosna, pravicna in skromna. Pa preprosta. Sicer pa je tudi zelo duhovita. Ima pravzaprav lastnosti "stoletnikov" - kar me zelo veseli in upam, da je to res. x:)x

Hocem reci - ni bila na nobeni delavnici, ne bere teh knjig.
Ne FURA duhovnosti - samo tako ze vse zivljenje zivi.
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#25 Uma

Uma
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 310

Objavljeno: 11. marec 2003, 01:00

Hm. Zdi se mi, da je v ozadju naveze ukvarjati-se-z-duhovnostjo skrita predpostavka, da je clovek svojo duhovnost izgubil oz. ni vec duhoven in da zdaj nacrtno vzpostavlja svojo prvobitnost.
Duhovnost sama pa je tako sirok pojem, da se da vanj stlaciti marsikaj-od branja knjig za duso, ukvarjanja s hobiji... v bistvu so lahko "duhovne" vse stvari, ob katerih odkriva svoje potenciale in ki ga navdihujejo.
Kako torej lociti pojem duhovnosti od zivljenja?
A je clovek duhovno bitje ali ni (vec)?
Morda so tisti, ki spontano "zivijo duhovnost", res neki kazipoti za duhovno obubozano mnozico. Ali pa so prav vsi ljudje ucitelji, od katerih se lahko kaj dobrega naucimo...

Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0