Juhe, čorbe, mineštre...
#126
Objavljeno: 20. januar 2005, 08:24
Takole gre:
5-6 velikih krompirjev
1 večja koleraba
1 velik koren
fižol po želji (štiri žlice kuhanega fižola)
5 strokov česna
šopek svežega peteršilja (ali žlica suhega)
vejica zelene
1 velik paradižnik
lovorjev list
poper, sol
1 žlička sladke mlete paprike
prašiček po želji (kakšen prekajen kos kosti ali klobase)
Krompir narežete na kose (kot za krompirjev golaž), kolerabo naribate, korenček in paradižnik narežete na majhne koščke, česen, peteršilj in zeleno sesekljate, in vse (vključno z ostalimi sestavinami) date v lonec in zalijete z vodo. Vode ne sme biti preveč, ker to ni neka redka zadeva - gostota na koncu je takšna kot pri krompirjevem golažu. Ne pozabite dolivati vode med kuhanjem.
Kuhate cca 2 uri, tako, da je krompir že skorajda razkuhan...in to je to
Zelo dobra zimska jed. Enostavna za pripravo.
Za tistega, ki mu meso ne paše, ga lahko mirno izpusti.
Na enak način lahko pripravite tudi druge mineštre, samo kolerabo in lovor izpustite. Lahko pa namesto tega dodate stročji filož, ohrovt, sladko zelje ali por (vsako zase, ne vse skupaj). Pa paradižnika lahko dodate več, če vam je všeč bolj kisla zadeva.
Pri nas so pozimi mineštre vsaj dvakrat na teden. Paziti je treba samo na to, da se hrane, ki vsebuje krompir ne pogreva, ker se pri pogrevanju izloča iz krompirja strup.
Ecola, sem izčrpala mineštrsko znanje.
Drugič, ko se mi bo dalo, bom napisala recept za dve obari...
#127
Objavljeno: 20. januar 2005, 20:51
Tale sodeda "ki vse ve" je pa veliko partnerjev zamenjala, opažam.
Ravno piščanca sem dal ven iz hladilnika, tako da nekaj bo tudi za jest v naslednjih dneh. .
Na tem mestu me tudi zanima kam naj tam kožo od prašiča. Tisto kožo ki mi je od pršuta ostala. Mislim, da jo je stara mama za nekaj dobrega uporabila, ampak takrat sem moral krave past, tako da ne vem točno kam je šla koža. Morebiti pa le k psom. Bom kar pojedel.
Andres
#128
Objavljeno: 21. januar 2005, 07:13
Mimogrede - kožo od pršuta pa kar stran zabriši, sploh če je to bil industrijski pršut.
* kavra je zelo okusna in ti priporočam, da jo preizkusiš. Pri njej funkcionira, je namreč še vedno srečno poročena
#129
Objavljeno: 21. januar 2005, 13:11
Ugotovitve s sosedo so sledeće: Priprava hrane=del vedenjskega vzorca.
Itak ta soseda vse ve, do vsakega lazi, zato pa želi imeti pestro.
Andres
#130
Objavljeno: 21. januar 2005, 14:18
<{POST_SNAPBACK}>Itak ta soseda vse ve, do vsakega lazi, zato pa želi imeti pestro.
Andres
To je pa res. Kako si to pogruntal?
#131
Objavljeno: 21. januar 2005, 14:22
Temu sledi, da če si se oprijela sosedine kavre nisi frigidna. In tudi družabna si.
Andres
#132
Objavljeno: 21. januar 2005, 14:36
Samo. da ne boš zdaj pogruntal, da sem flancasta, tako kot je ona...
#133
Objavljeno: 21. januar 2005, 14:40
<{POST_SNAPBACK}>Res, nisem frigidna in sem družabna.
Samo. da ne boš zdaj pogruntal, da sem flancasta, tako kot je ona...
Povej mi recept. Imam piščanca in vse potrebno- Torej vse od krompirja, riža makaronov, špagetov in raznih začimb. Od zelenjave imam sladko zelje, čebulo, česen, papriko. Pa verjetno še kaj.
Kaj in kako bi že ti iz tega naredila?
Ja seveda. Otroka bosta tu čez vikend. Se mi ne da dvakrat kuhat.
Andres
#134
Objavljeno: 21. januar 2005, 14:44
Ampak se da nekaj ustvarit iz tega. Sladko zelje kot priloga ali pa kot glavna jed...je dobro.
Recept ti bom drugič napisala - iz točno teh sestavin...
Mojega, ne sosedinega...
Uživaj vikend
#135
Objavljeno: 21. januar 2005, 14:46
<{POST_SNAPBACK}>Glih dol se spravljam, boš moral sam kaj pogruntat.
Ampak se da nekaj ustvarit iz tega. Sladko zelje kot priloga ali pa kot glavna jed...je dobro.
Recept ti bom drugič napisala - iz točno teh sestavin...
Mojega, ne sosedinega...
Uživaj vikend
Bom moral do tvojega naslednjega prihoda vedno imeti iste sestavine doma na zalogi.
Me pa veseli, da bo recept tvoj in samo tvoj.
Andres
#136
Objavljeno: 21. januar 2005, 14:54
#137
Objavljeno: 21. januar 2005, 20:10
#138
Objavljeno: 24. januar 2005, 08:08
al pa pire pa pečena piška zraven..
#139
Objavljeno: 24. januar 2005, 12:21
#140
Objavljeno: 24. januar 2005, 15:44
No, recept bo šel enkrat na probno kuho!<{POST_SNAPBACK}>... Pri nas so pozimi mineštre vsaj dvakrat na teden. Paziti je treba samo na to, da se hrane, ki vsebuje krompir ne pogreva, ker se pri pogrevanju izloča iz krompirja strup.
Le tega s krompirjem ne vem, kakšejn strup naj bi se delal pri pogrevanju. A kdo ve? Sem že večkrat slišal... Pa včasih mi paše tenstat krompir, ko se skuhan že povsem ohladi. Pa tudi s krompirjem, ki je drobno narezan v mineštre, nimam kakšnih slabih izkušenj pri pogrevanju. Ali ga premalokrat jem, da bi se poznalo (ali pa se pozna, a tega ne opazim)?
Drgač pa Sati,
sem bral marsikatero dobro gospodinjsko! A ne, pri plastičnih odtokih s teflonskimi tesnili vroča voda bolje poplakne cevi... res pa so bila tesnila pred mnogimi leti še gumijasta, tiste elastične rinke pa niso bile frigidne na vročino.
#141
Objavljeno: 25. januar 2005, 08:06
#142
Objavljeno: 28. januar 2005, 19:47
Morda se me usmili Astra?
#143
Objavljeno: 28. januar 2005, 22:29
<{POST_SNAPBACK}>kar se krompirja tiče, vem da je strupeno tisto, kar je zeleno gor, no to sem tud že prebrala, drugač pa se spomnim od doma, da so vedno to rekli.. pa tud baje če bi surov krompir pojedu da bi vročino dobil? Potem pa izvem, da je baje dobro za rano na želodcu če krompir ožmeš (surov), precediš čez gazo in potem na tešče popiješ.. V Švici pa uporabljajo krompir cel teden, če ga skuhajo recimo, en dan praženega, drug dan kaj iz krompirjevega testa, takega kuhanega lahko tud v trgovini kupiš, no tega pr nas ni, je pa na pol termično obdelan, pa pride vsake tolk časa teta od moža v Slovenijo, pa je bla čist frapirana ko pr nas se pa kar se ne porabi, vrže stran.. Ker to oni kao res imajo tako navado da krompir skuhajo enkrat v tednu recimo, pol ga pa po potrebi porabljajo in ne sproti kot pr nas..
To s švicarji me zelo spominja na en članek, ki je bil pred 20. leti objavljen v nekem jugoslovanskem časopisu. Naša zdomka je dala intervju in se v njem pritoževala kako neracionalno delamo s hrano, ter koliko gre v Jugoslaviji vsega v smeti. Nekaj bo sigurno na tem držalo.
Andres
#144
Objavljeno: 29. januar 2005, 21:43
Je eno dobro pravilo v kuhinji: Ne zmišljuj si, kaj bi danes skuhala, ampak poglej v hladilnik kaj imaš! In ravno čorbo lahko skuhaš iz česar koli.
#145
Objavljeno: 29. januar 2005, 21:50
<{POST_SNAPBACK}>
Je eno dobro pravilo v kuhinji: Ne zmišljuj si, kaj bi danes skuhala, ampak poglej v hladilnik kaj imaš! In ravno čorbo lahko skuhaš iz česar koli.
Sem mislil, da boš bolj obširna s tvojo čorbo. Ne misliti toliko na Mc donaldsa. Tu nas je več tistih, ki packarij ne jemo.
Andres
#146
Objavljeno: 29. januar 2005, 22:01
Sama ne maram dolgotrajnega kuhanja in čvaženja...kar pa še ne pomeni, da jem packarije. Zelo nasprotno od tega.
#147
Objavljeno: 29. januar 2005, 22:12
Andres
#148
Objavljeno: 4. februar 2005, 21:19
Potrebujete:
* 1 por, ki ga narežete na koleščke
*3-4 šampinjone, narežete na koščke
* 1 večji korenček, ki ga naribate
Vse tri sestavine podušite na olivnem olju, solite, in slednjič zalijete z vodo.
Ko zavre, dodate še na koščke narezan krompir. Naj počasi vre še ene 15 minut oz., da se krompir skuha. Na koncu, ko mineštro odstavite, zamešate vanjo kakšno žlico kisle smetane ali pa dodate kar v krožnik zlico parmezana
Zraven ful paše šmornček z rozinami
#149
Objavljeno: 4. februar 2005, 23:14
Andres
#150
Objavljeno: 5. februar 2005, 18:47
<{POST_SNAPBACK}> Tu na tem mestu je le poln trebuh nekakšne čorbe imenovana Andresova jota. Slika seveda sledi, ko bom dal razvit film.
Okus. Precej začinjena od preveč popra. Malo kisla malo grenka zaradi olivinega olja. Barva: Prvotna je bila svetlo rjava. Potem sem dodal še eno konzervo fižola tako da je malo pobarvalo to mojo joto. Če si slečete hlačke in če ste imele cel dan temen urin boste našle podobno barvo kot je moja pripravljena jota.
Hvala vam vsem, ki ste v tem topicu sodelovale pri solidarnosti dajanja nasvetov.
Andres
Fuj in fej!
Andres, dobivaš serijo dobrih in doteranih receptov, potem pa nekaj po svoje čaraš, pa tak šajs kuhariš, vkjučno s primerjavami.
Naredi enkrat kakšno jed kot se šika! Morda potem lažje kakšno dekle upecaš.
Ljubezen gre skozi želodec
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)
Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0